Sada je: 01 svi 2026, 11:35.

Razmaci medju podojima

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Razmaci medju podojima

PostPostao/la Trini » 10 vel 2008, 19:49

Koliki su vam razmaci medju podojima, ima li vase dojenje predvidivi ritam?

Moj stariji sin je od rodjenja do prestanka dojenja dojio (i kasnije jeo) svaka 4 sata, mogli smo po njemu narihtati sat.

Mladji na pocetku nije imao ama bas nikakav ritam, kasnije ga je s negdje mjesec dana imao svaka 3 sata. Ponekad cak i vece razmake.

Moja curica je od rodjenja imala podoje svaka tri sata, isto se sat mogao narihtati (osim poi noci, prvih noci je imala cesce podoje). Sad sa dva mjeseca doji svaka 2 sata :shock: Raste, deblja se, zadovoljna je, kaki i sl. ... no eto, meni je cudno da se razmak tako drasticno smanjio umjesto da se poveca ili barem ostane isti.
Trini
sv. Monika

Re: Razmaci medju podojima

PostPostao/la skorpionka » 10 vel 2008, 20:16

Da te utjesim, kod moje kceri se od rodjenja pa do punih sest mjeseci gotovo uopce nije mijenjao razmak izmedju podoja, odnosno nikada nije izdrzala vise od 2 max 2,5 sata. :roll:

Kod sina je prica bila drugacija, on je s vremenom povecavao razmak do max 3,5 sata s nekih 4,5 do 5 mjeseci. Kasnije neposredno pred uvodjenje dohrane je opet počeo traziti cesce jer mu nije bilo dovoljno.

Ovo svaka 4 sata je meni science fiction kako pises da je tvoj mali imao.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Maslacak » 10 vel 2008, 22:38

:oops: Ja uopce ne znam kakvi su nasi razmaci izmedju podoja.. Dojimna zahtjev i uopce ne gledam na sat... Probat cu bas sutra upratit njegovo dojenje..
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la olja » 10 vel 2008, 23:37

I kod jedne i kod druge: na zahtev a to znaci na 2 sata, ponekad i 1 sat.... pa onda se desi da prodje i 5 sati izmedju podoja... M. sto je starija, mogla bi sve cesce da doji - da se (samo) ona pita, razmak ne bi ni postojao :lol
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la HoneyB » 10 vel 2008, 23:44

ja nemam pojma, čini mi se da oko 2 sata, ali nije pravilo. Znam samo da nakon večernhjeg podoja, kad ga stavimo u krevet imam 4 sata fore do sljedećeg podoja, zatim svaka 3 po noći. To sam ziher, a po danu baš i nema pravila....
HoneyB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la AA » 11 vel 2008, 08:20

Kod nas jutro krene sa razmacima od nekih tri sata, pa se u toku popodneva razmaci smanje na neka 2 sata, a predvece od nekih 7-8h krene nacicavanje skoro svaki sat, dok ne zaspe oko 11, pola 12 i onda spava cijelu noc do pola 7, 7 :proljece

Ovo svaka 4 sata je meni science fiction kako pises da je tvoj mali imao

X :drink
It’s all mind over matter. If I don’t mind, it doesn’t matter
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Stefanova_mama » 11 vel 2008, 09:37

Nemamo redovne razmake. Cikimo kad stignemo. Kad smo u setnji moze i 4 sata, kad smo kod kuce moze i svakih 5 minuta, ali i 3 sata i 2 sata i sat vremena...Nocu prvi razmak bude 4 sata, ali od 4-7 ujutro mozemo sikiti i bezbroj puta.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la nina » 11 vel 2008, 10:01

svaka 2,3h,i po danu,i po noci,...i tako do 2g. :mrgreen: :drink
tek je sa oko 27mj prespavao noc
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la skorpionka » 11 vel 2008, 10:46

Ovo sto sam napisala 2 ili 2,5 sata to je max razmak po danu, znaci gornja granica, sto sam napisala Trini kao ilustraciju da se kod neke djece taj razmak nikad ne poveca. Naravno da dojimo na zahtjev pa ima i kracih razmaka izmedju podoja.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la nerina » 12 vel 2008, 00:00

Ja isto dojim na zahtjev pa nema baš nekog pravilnog razmaka.Po noći spava 4,5,6 h,kako kada(dvije noći je čak spavao od ponoć do osam ujutro).Ujutro i po danu obično svaka tri sata a predvečer dosta češće.Zaspe dosta kasno,obično je prištekan od 10 do 11 ili do ponoći(posisa sve iz obe sise).
R 11/07
nerina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mama tina » 12 vel 2008, 01:54

Sad mi je lakše kad vidim da nismo jedini s dnevnim razmakom od 2h. Naime, doc je rekao da moramo razvući na 3h, što je neizvedivo kad je budan između dva obroka. Navečer zadnje jede oko ponoći i spava do 6h, 7h ili 8h, kako koju noć.
mama tina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 12 vel 2008, 10:12

mama tina je napisao/la:Sad mi je lakše kad vidim da nismo jedini s dnevnim razmakom od 2h. Naime, doc je rekao da moramo razvući na 3h, što je neizvedivo kad je budan između dva obroka. Navečer zadnje jede oko ponoći i spava do 6h, 7h ili 8h, kako koju noć.

zašto je doc to rekao?
meni ne pada niti jedan zdravstveni razlog za tako nešto
eli
Sveta krava

PostPostao/la nerina » 12 vel 2008, 11:06

eli je napisao/la:
mama tina je napisao/la:Sad mi je lakše kad vidim da nismo jedini s dnevnim razmakom od 2h. Naime, doc je rekao da moramo razvući na 3h, što je neizvedivo kad je budan između dva obroka. Navečer zadnje jede oko ponoći i spava do 6h, 7h ili 8h, kako koju noć.

zašto je doc to rekao?
meni ne pada niti jedan zdravstveni razlog za tako nešto

Ma meni je ped. rekla istu stvar.Maleni je prvi mjesec dobio 1300g,ja joj rekla da ga dojim na zahtjev,a ona će meni da ga odsada dojim svaka tri sata jer je dosta napredovao.Naravno da je nisam poslušala.
R 11/07
nerina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Trini » 12 vel 2008, 14:57

Hm, dojenje na zahtjev?! Pa sto ne doje sve mame na zahjev? :dunno Hocu reci, kakvo drugacije dojenje postoji? PO meni postoji samo pravilan ritam tih zahtjeva (onako gledano u prosjeku, jel) i dojenje bez ritma!
Trini
sv. Monika

PostPostao/la olja » 12 vel 2008, 16:03

Pa postoje mame kao sto smo mi - koje doje na zahtev dojenceta, pa makar ti zahtevi imali ritam ili ne, a postoje i mame koje, sledeci savete svojih mama, baka, svekrva, susetki, kuma ili sogorica, svoje bebe "uobrocavaju" tj. "uce" ih da svoje obroke rasporede na svaka 3 ili 4 sata. A "uce" ih verovatno tako sto im ne daju da sisaju onda kada beba to zeli vec prate satnicu. :whew Nista gluplje u zivotu nisam cula ali sam videla rodjenim ocima svoju kumu koja svog malog doji najpre na jednoj dojci 10 minuta, potom na drugoj takodje 10 minuta i kraj! Onda zabelezi vreme i nakon tacno tri sata opet tako - ni minut ranije ni kasnije, ni minut manje ili vise!! I onda se cudi zasto beba slabo napreduje pa sa 3,5 meseca ustanovi kako nema dovoljno mleka, uvede bocicu adaptiranog i sa 4.5 meseca i dohranu u vidu vocnih kasica :whew
olja

PostPostao/la Trini » 12 vel 2008, 16:47

"uce" ih verovatno tako sto im ne daju da sisaju onda kada beba to zeli vec prate satnicu. Nista gluplje u zivotu nisam cula ali sam videla rodjenim ocima svoju kumu koja svog malog doji najpre na jednoj dojci 10 minuta, potom na drugoj takodje 10 minuta i kraj! Onda zabelezi vreme i nakon tacno tri sata opet tako - ni minut ranije ni kasnije, ni minut manje ili vise!!

Moj komentar: :shock: :shock: :shock:

I sto onda beba vristi u medjuvremenu dok ne prodju tri sata?! Ne mogu vjerovati ... znam puno zena koje su dojile ali ovo prvi puta cujem.
Trini
sv. Monika

PostPostao/la olja » 12 vel 2008, 17:11

yap, mene je cak i tadasnja pedijatrica (koju smo, naravno, brzo promenili :mrgreen: ), kad je N. imala cca 3,5 meseca, pitala kad ja mislim da "uobrocim" svoje dete; rekla kako N. ne bi smela da sisa cesce od svaka 4 sata jer je jako krupna i dosta dobro napreduje :whew
olja

PostPostao/la Bessa » 13 vel 2008, 00:20

Filip ima 5mj i preko dana jede svaka 2h...koj put i češće. Eventualno ak zaspi baš neposredno prije neg bi ogladnio zna se to produljit do 4h al to je ful rijetko! 2h su nam standard. :krava
slika

slika
Bessa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mimi321 » 14 vel 2008, 14:03

Mi 'dojimo na zahtjev', svaka 2.5-3h mjenjamo stranu i to racunam ko obrok a u meduvremenu se prikopca jos par puta. A nocu je bazdarena na tri sata, tocno tri.
C. skorpion 2007.
D. vaga 2002
mimi321
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 14 vel 2008, 15:31

Trini je napisao/la:
"uce" ih verovatno tako sto im ne daju da sisaju onda kada beba to zeli vec prate satnicu. Nista gluplje u zivotu nisam cula ali sam videla rodjenim ocima svoju kumu koja svog malog doji najpre na jednoj dojci 10 minuta, potom na drugoj takodje 10 minuta i kraj! Onda zabelezi vreme i nakon tacno tri sata opet tako - ni minut ranije ni kasnije, ni minut manje ili vise!!

Moj komentar: :shock: :shock: :shock:

I sto onda beba vristi u medjuvremenu dok ne prodju tri sata?! Ne mogu vjerovati ... znam puno zena koje su dojile ali ovo prvi puta cujem.

oooo, dadada. bila sam jednom u posjetu maloj bebi od kojih dva mjeseca, ma ni toliko. pocela je plakati nekih dva sata nakon podoja, tata ju je nosio uokolo, ona je plakala sve jace, na kraju urlala. mama je mirno sjedila i pricala i tu i tamo pogledavala na sat. pitala sam zasto ju ne proba podojiti, rekla je da ne moze da ne bi poremetila ritam....
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Bessa » 14 vel 2008, 20:57

da ne bi poremetila ritam....

Ja bih njoj dala odmah ritam :baba po dupetu
slika

slika
Bessa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 14 vel 2008, 23:03

svaka beba i svaka mama su situacija za sebe. ja sam jedna od onih koja nije dojila na zahtjev već je bebi nametnula ritam, a da je nije uskratila. da sam čekala zahtjev, zaradila bi mastitis. zato sam bebu stavljala na sisu kad bi osjetila da su pune, a to je bilo svaka dva sata.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Trini » 15 vel 2008, 00:33

Eli, tvoj slucaj nametanja ritma bebi nema puno veze s gore napisanim da beba ceka da prodje x sati jer si je mama tako umislila (iako ja mislim da niti jedna normalna zena ne bi mogla podnijeti da joj beba gladna place).... Hm, sto bi bilo da sam ja isla nametati svojoj mladjoj djeci ritam prema iskustvu s njihovim bratom :shock: Iako, sve to ovisi od djeteta do djeteta, moja Nika kad je dosla iz rodilista ne bi stavila cicu u usta u pauzamaa izmedju napada gladi, hjtela sam je na izlasku iz rodilista malo podojiti jer je bila dojila negdje prije sat i pol ali nema sansi. Cak i sad, kad trebam negjde otici a nisu prosla ta njezina dva ili dva i pol sta, samo stavi cicu u usta i tako drzi, ne bi povukla niti kap :dunno
Trini
sv. Monika

PostPostao/la ivana7997 » 15 vel 2008, 14:18

slatka mi je Nika, tvrdoglavica :)

zanimljivo da mama iz one moje price nije mislila da beba place zbog gladi, pa nije zbog gladi, nije joj jos vrijeme, rekla je. nego je to pripisala grcevima :roll:
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Trini » 16 vel 2008, 18:57

ivana, sad si nacela temu koja mi se vec dugo mota po glavi. Naime, kako cesto zene/roditelji razlicita kenjkanja pripisuju grcevima. Npr, bebica si nekaj mrmlja u brk, onako kako to vec cesto rade, nesto joj nije po volji, cujes komentar: Ah, muce je grcevi!

Sa mnom je u rodilistu bila zena koja se bas i nije pretrgla od dojenja, sad da ne ulazim u detalje, meni se cinilo da jedva ceka da dodje doma pa da bebi da bocicu (jer je tako bilo i s njezinim starijim djetetom). Stalno je bebu stavljala samo na jednu stranu prsa, i beba se nije mogla najesti. Uglavnom, urlala je non stop od gladi (jer je na prsima naime vukla u prazno, sto se culo prilicno glasno), a cim bi je maknula s prsa opet je urlala, da bi mama izjavila: O jadno moje, vec je muce grcevi ... :shock:

Moja je curica imala s tri tjedna tri dana prave grceve (samo tri dana hvala Bogu, kasnije mi je patronazna rekla da postoji pravilo trojstva, traju tri dana, tri tjedna ili tri mjeseca), i tko to dozivi (i prezivi) zna da su ovo sve ostalo gluposti ... trece mi je dijete ali stariji decki nisu imali grceve, i ta tri dana mi je doslo da sjednem i placem i vristim skupa s njom jer joj nikako i nicim nisam mogla pomoci :cry:
Trini
sv. Monika

PostPostao/la eli » 16 vel 2008, 20:05

iskusne mame znaju prepoznati grčeve. kad smo tek došli iz rodilišta, moja mala je urlala svaki put kad bi je ispustila iz ruku, ja sam se plašila da ne kreću grčevi. dobro da mi je mama bila prisutna i odmah me utješila da nisu grčevi jer se beba ne grči, ne podiže koljena prema prsima i nema bolni izraz lica (što god to značilo) i onda smo zaključile da je očito na mene kao bebu - želi stalno biti na rukama.

ritam je zgodna stvar, ako nije nasilno nametnut, jer omogućava mami da si isplanira dan. ja sam rano krenula na fitnes i mirne duše bi je pustila tati uz jednu napomenu: "nosaj je cijelo vrijeme". isto tako sam mogla skočit do grada, uloviti se peglanja bez prekidanja i sl.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mama tina » 17 vel 2008, 16:14

Eli, doc mi je rekao da moram razvući hranjenje na razmak od 3 sata pa da ćemo tako doći do toga da pojede u 21h i spava do 6h. Inače, sad imamo skoro 3 mjeseca i nije mi baš jasno kako bi beba mogla toliko dugo izdržati bez jela :dunno .
mama tina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 17 vel 2008, 16:22

koja mu je to logika? kao cigo kad je pokušao naučiti konja da živi i ne jede i taman kad je uspio, konj...
ako po noći beba odspava šest sati u komadu, to je super i nema razloga za mijenjanje navika. zdravo gladno dijete se budi. nastavit će spavati samo ako padne u hipoglikemiju ili dehidrira, a to nikome nije cilj. koliko ti je beba stara? devet sati bez jela može izdržati samo krupna beba oko prvog rođendana, pod uvjetom da ima čvrst san.
moj savjet za izbjeći po koje noćno buđenje je ponuditi sisu kad se mama probudi (žeđ, odlazak na wc). mnogi prihvate i aktivno se najedu pa tako izguraju još par sati bez da traže.
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 17 vel 2008, 16:32

kod nadprosječnog dobivanja na težini postoji jedan potencijalni problem, a to mogućnost lagane anemije. ona se rješava kapima željeza, a ne stavljanjem djeteta na dijetu.
zdravo donešeno novorođenče rađa se sa zalihama željeza dovoljnim do udvostručenja porođajne težine isključivo dojene bebe, što se po nekim standardima dešava pred početak dohrane. kod dojenja na zahtjev ili beba gladuša dešava se da težinu udvostruče puno ranije, i sa nepuna tri mjeseca. tada treba ili provjeriti krvnu sliku ili preventivno dati po koju kap željeza dnevno bez provjere (naša pedijatrica i ja smo se odlučile za drugu varijantu).
eli
Sveta krava

PostPostao/la mama tina » 19 vel 2008, 01:35

Imat će tri mjeseca za tri dana. Inače, ja se ne držim toga što je doc rekao, već ga hranim kad je gladan. To ispadne tako da je dnevni razmak od 2h. a noćni 6h, 7h ili 8h, kako koju noć. Osim zadnjih tjedan dana. Noćas i danas jede svakih dva sata. Znam da je to zbog "skoka u razvoju", ali imam osjećaj da su dojke skroz prazne. A niti on ne vuče kao inače (15-20 min) već samo 5-10 minuta. Valjda mu je to dosta... Inače, i u prvom i u drugom mjesecu je dobio po 600 grama na težini.
mama tina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.