Sada je: 01 svi 2026, 11:34.

Tko pita, ne skita :)

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Tko pita, ne skita :)

PostPostao/la sandram » 27 sij 2008, 12:10

Skuzila sam da sam puna pitanja u vezi dojenja, pa da ne otvaram za svako pitanjce novi topic otvorila sam jedan opceniti. Neka mi se pridruze i druge cure koje imaju nekih opcenitih, manje gorucih, pitanja.

Prvo sto me malkice muci je duzina podoja. K. ima 11 dana i sisa svaka dva sata ravno 10 min. Odstupanja nema, kao vurica je. Meni su dojke prepune, dok sisa ima mlijeka u kutovima usana, cuje se gutanje na kilometre (mala je rodjena tehnicarka), nema mazenja i spavanja na sisi kod nje. Njeno je pravilo kad se jede, onda se jede. No, citajuci ovaj pdf tih 10 minuta mi se ipak cini malo, strah me da ne papa dovoljno iako ima i vse nego dovoljno ukakakanih i popiskenih pelena. Nakon sisanja je sva ukomirana, ispusti sisu, zabaci glavu i jos poluotovrenih usta zaspi. Nakon toga nema vise teoretske sanse privoliti ju ponovno na sisu dok sama ne zatrazi za dva sata. Podrigavanje nam malo teze ide.

Druga stvar koja me isto malkice muci je sto K. dosta stenje. Ne place, nego stenje. Anja mi nikada nje stenjala, prvi puta to sada cujem. Nocas je cijelu noc prespavala stenjajuci, ja sam ostala ovako :shock: Sve si mislim da ju mozda malo muci trbuscic ali ne dovoljno jako da bi plakala pa onda stenje :dunno Jesu vase bebe kada stenjale? Unatoc stenjanju, dobre je volje pa me mm samo poprijeko pogledao kada sam spomenula doktora. Mozda sam i pojela nesto sto ne bih smjela pa je i to razlog. U svakom slucaju, danas cu pomnije birati jelovnik, zlu ne trebalo. Sinoc sam, naime, vecerala zitarice s mlijekom pa sam okrivla mlijeko.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la mimi321 » 27 sij 2008, 12:32

za ovo prvo ne znam, moja se prvi mjesec nacicavala po 40 minuta svaka dva sata, tek je sad postala brza. Ja uvijek mislim da bi se bunila da nije sita :dunno . A stenjanje je bilo isto tako, cim pojede pa po cijelu noc. I mene je zbunilo, ko mali jez. Ja sam to pripisivala probavnim smetnjama i cesto bi je po cijelu noc drzala na rukama jer ju je mucilo dok je lezala ravno. Sad je sve super, nocu je vise niti ne podizem za podrigivanje.
C. skorpion 2007.
D. vaga 2002
mimi321
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 27 sij 2008, 12:34

očito da se K jako trudi efikasno sisati, brzo se najede i brzo umori pa zaspe na sisi. za tebe je to puno bolje nego da guštira sat vremena i ostane budna pa traži nosanje. ;-)
to što su ti sise i nakon podoja pune sasvim je normalno za vrijeme dok se ne usklade ponuda i potražnja. kod većine je to par tjedana, ali može trajati i mjesecima.

da, stenje jer je trbušić malo muči. ako si ti još budna, okreni je potrbuške jer će tako lakše izbaciti zrak, imaj je na oku dok je na trbuhu, pa opet vrati na bok ili leđa.
budući da beba bolno ne plače, nema potrebe da se zamaraš što joj je moglo zasmetati.

:juhu
eli
Sveta krava

PostPostao/la direktorica svemira » 27 sij 2008, 12:39

I meni je K. brzo papao i stenjao u snu (samo po noci). Uvijek bi zaspao na cici, pa nije bilo opcije nosenja dok ne podrigne. I tak prva 3 mjeseca. Onda je poceo biti ponekad i budan :gigl
direktorica svemira
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sandram » 27 sij 2008, 12:43

Uh sto volem kada ste ovako brze :3srca Hvala, cure.
Mimi, Kurtizana ipak mi je laske kada cujem da ima jos beba koje stenju.
Eli, ja sam stalno budna, ludazena :mrgreen:
sandram
pahuljica

PostPostao/la skorpionka » 27 sij 2008, 13:03

Kod moje E podoji traju po 5-6 minuta osim onog vecernjeg prije spavanja kad sisa oko 45 minuta (po dvadesetak na svakoj strani). I tako od rođenja do sad (10,5 mj).
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la tanjabb » 27 sij 2008, 22:01

I moj je Lukas sisao kratko i efikasno :mrgreen: , dakle nikad duze od 10 minuta. Ja sam imala jaki letdown pa se nagutao mlijeka za cas i onda bi isto kao Katja zaspao ukomiran s poluotvorenim ustima iz kojih se jos cjedilo mlijeko. :3srca
Mi smo imali stenjanje skupa s vecernjom nervozom, nekad je samo stenjao i prdio, nekad bi i plakao, to je srecom trajalo kratko, oko pola sata. Prva namirnica koju sam izbacila iz svoje prehrane je bilo mlijeko i sve mlijecno, i nervoza je otisla ca.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la olja » 27 sij 2008, 22:23

skorpionka je napisao/la:Kod moje E podoji traju po 5-6 minuta osim onog vecernjeg prije spavanja kad sisa oko 45 minuta (po dvadesetak na svakoj strani). I tako od rođenja do sad (10,5 mj).

x
uz napomenu da je M. sad 16 meseci ;)
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la ivana7997 » 27 sij 2008, 22:56

ima na rodi negdje topic od nekoliko stranica o stenjanju, ali nisam proucavala, potrazit cu ako ce te utjesiti

i spavaj, zeno.

kad su moji intenzivnije stenjali, a ja htjela spavati, ja bih ih polegnula na sebe. potrbuske. to im je pasalo
ivana7997
Abundija

PostPostao/la mybaby » 28 sij 2008, 10:30

tek sad ovo vidim, i moja S jako jako stenje, najčešće u snu
već se baš brinem, krenulo je od jučer
ivana ja sam tražila na rodi pa ne mogu naći, hoćeš stavit link molim te
Cum recte vivis, ne cures verba malorum..
mybaby
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Cicko » 28 sij 2008, 12:23

I moj je znao stenjati ako je zaspao odmah nakon papanja, ali spavanje potrbuške je odmah pomoglo, po preporuci pedijatrice. Bolje da samo stenje, nego da plače zbog grčeva ;-)
Naš život dobio je drugu dimenziju 18.05.2006.
Od tog dana znamo samo za ljubav, a to je naš Antonio.

Imati dijete znači kako ni u jednom dijelu tog puta jednostavno ne možeš zamisliti da ga je moguće voljeti više nego ga već voliš, jer se sav topiš od ljubavi, voliš koliko uopće ljudsko biće može voljeti, a onda zapravo shvatiš – da voliš ga još i više!

"Mama, ti si moja najveća zvijezda!"
Cicko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eleonora » 28 sij 2008, 15:06

to što papa 10 min ti je super, moji oboje su tako jer najviše mlijeka djeca i pocicaju u prvih 10 min a ostalo je guštanje. Što se stenjanja tiće cure su već sve rekle, malo ga muči zrak, posebno ako je lijen na podrigivanje (kao što je bio moj sin) ali to je sve ok. :bye
eleonora
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sandram » 28 sij 2008, 16:02

Zivo forum, inace bismo se ,Myb, srele kod doca zbog obicnog stenjanja :mrgreen:
I jako mi je drago vidjeti da nismo jedini koji ne gube vrijeme za vrijeme papanja. Zbilja mi jelakse, pogotovo kada vidim da ima i brzih od nas.
Danas joj se malo poremetio ritam, stalno bi sikila pa smo si i himnu smislile:
Sisam danju,
sisam nocu,
sisam, Sele, kad god hocu :dj :mrgreen:
sandram
pahuljica

PostPostao/la ivana7997 » 28 sij 2008, 18:27

mybaby, ne mogu naci, ne kuzim, nestalo :dunno a nisam zabrijala, sigurno je bilo...

potrazit cu jos veceras.

sandra, ako hoce cesce sisati danas, pripazi koliko cesto mijenjas strane, dakle ne cesce od svaka dva sata.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la sandram » 28 sij 2008, 18:38

Ivana, thx, ne bih se toga sjetila.
sandram
pahuljica

PostPostao/la Maraja » 28 sij 2008, 21:15

Evo da i ja pitam. Da li je moguce da je mleko promenilo ukus jer sam danas za rucak jela spinat s cesnjakom. I ako jeste sta da radim? Joj bas sam napravila havariju7, a trudim se stvarno da pazim sta jedem. Mala place dok sisa, hoce, ali cim krene odbija i place. Sta cu??
MIJAT - 26.04.2005.
KORINA - 05.01.2008.
Maraja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la olja » 29 sij 2008, 00:56

Meni je M. odbijala da sisa kad bih jela cesnjak. Bas tako - hoce ona ali kad povuce par puta, obavezno pljune i u deracinu :dunno
Nista, cekala da prodje izvesno vreme, pokusavala i dalje da je podojim, borila se s njom i izbacila cesnjak iz prehrane dok ona nije napunila nekih 7-8 meseci otprilike....
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la eli » 29 sij 2008, 09:14

mijat, sumnjam da je bilo što iz hrane u pitanju. premalena je da bi osjetila i razlikovala te neznatne nijanse u okusu.
prije bi rekla da joj je želučić pun zraka i kad tekućina legne preko njega osjećaj je kao da ti nož zabija. (jesi li ikad nakon nekog sporta naglo ispila čašu vode? to je ta bol)
probaj je nositi u više okomitom položaju, prekini podoj i stavi je podrignuti i po malo, po malo. i kod dojenja je drži da joj glavica bude na povišenom.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Maraja » 29 sij 2008, 09:36

Da eli, u pravu si. Bice da je to bio problem. Podrigivala je nebrojeno puta i bljuckala.
Ma imam problem sa levom dojkom. Kako god da je uhvati (a dobro je hvata) ona se naguta vazduha. I onako cokce dok sisa na njoj. Pokusavala sam da menjam polozaje, da joj doslovno drzim bradavicu u ustima ali uvek isto. Na desnoj mnogo bolje sisa. I uvek posle te leve stuca i podriguje..
Imate neki predlog!?
MIJAT - 26.04.2005.
KORINA - 05.01.2008.
Maraja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Helena71 » 30 sij 2008, 00:34

Sandra, ma super vama ide :3srca Moja je cicala po pola sata sad smo na par minuta a sve vise lici na Michelin lutku ;)
Mijatmali - proci ce samo od sebe kad bebica malo naraste. Jedva sam docekala da se to bljuckanje smanji. Moja je sada skoro 3 mjeseca i bljuckanje je sad beznacajno :)
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 30 sij 2008, 08:44

mijatmali, cini li ti se da je na lijevoj mozda jaci refleks otpustanja mlijeka? da jace ide, pa joj mozda to smeta?

jesi li u mijenjanju polozaja pokusala i onaj da ti lezis na ledjima, a ona je iznad tebe? na taj nacin mlijeko slabije curi, ona ga sama izvlaci, pa moze biti manje problema s tim.

ili bi mozda mogla prekinuti podoj, dignuti je da podrigne, pa nastaviti.

cini li ti se mozda da ona ne voli taj polozaj, da vec kuzi koja je dojka? mozda joj ne odgovara polozaj zbog necega, a s dojkom je sve ok. mozes ju prevariti onako da je stavis u polozaj kao da ce na desnu, pa ju skliznes na lijevu.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la sandram » 30 sij 2008, 15:40

I ja sam izbacila sve mlijecno. Uzela bih dodatno kalcij. Imate kakvu preporuku za neke konkretne tablete, a da nisu sumece?
sandram
pahuljica

Re: Tko pita, ne skita :)

PostPostao/la ivana7997 » 05 vel 2008, 15:59

one calcia ili kako su se zvale, te nisu sumece, ali stvarno ne znam mogu li uz dojenje :dunno

sandra, vidim na drugom topicu da si bolesna, nadam se da je bolje, drzi se
ivana7997
Abundija

PostPostao/la sandram » 05 vel 2008, 20:17

Joj, Ivana, hvala. Valjda ce krenuti na bolje, vucem ja to neko rasklimano stanje vec duze, ali sada sam dosla do zida. Dobila sam ceporexe i diklofenak retard. Rekao dr moze oboje uz dojenje. Kada sam dosla kuci vidjela sam da taj diklofenak treba uzeti samo iznimno ako zena doji pa samo dlucila da njega necu (on je protiv bolova pa se nadam da ce atb brzo poceti djelovati, a dotle cu jos izdrzati).
Ma ja sam happy ko malo prase sto mi sisamo pa je sve ovo popratno pis of kejk :)
sandram
pahuljica

PostPostao/la ivana7997 » 05 vel 2008, 20:26

ajoj, nadam se da je vec bolje. ali kad spominjes antibiotik, necu te zacoprati, samo upozoriti, pokusaj uzimati uz to sto vise jogurta, acidofila, mozda cak i neko sredstvo tipa prolife ili sl, da ne bi sluuucajno dobila soor.
diklofenak, to je voltaren? ako neces to, a boli te, mozes i ibuprofen i bilo koji paracetamol. ali nikako andol i aspirin.

lijepo je cuti da si sretna i da vam tako lijepo ide, nadam se da ce ti toliko odusevljenje donijeti i brzo ozdravljenje :)
ivana7997
Abundija

PostPostao/la sandram » 06 vel 2008, 14:11

Kupila danas prolife, ne bih se sama sjetila toga, bassamtuka :bum
Od kalcija odustala. Pitala u ljekarni i jedna magistra mi htjela prodati calciu, kao ne pisu kontraindikacije pa se vjerojatno smije. Onda je dosla jedna starija magistra pa sam i nju pitala pa mi zena rekla da za dojenje nije siguna, ali u trudnoci se ne smije jer postoji sansa da se fontanela prerano zatvori. Pa sam onda odustala. Ionako jos pijem prenatal, tj neki new life (ista stvar, druga firma) pa mislim da sam dovoljno pokrivena.

Moze jedan offtopic biser? Anjus vec zna kako Katja treba kakati, i jucer asistira pri previjanju i sokira se kada vidi da je kakica prosarana zelenkastim. Odmah ju uhvatila panika, ja joj objasnim da sam jela spinat pa je vjerojatno od toga, a ona ce: Mama, pa sta tebi sve ide ravno u sise :shock: :shock: ??? :lol
sandram
pahuljica

PostPostao/la sandram » 14 vel 2008, 14:23

Cure, jel smijem pod temperaturom normalno dojiti? Od nocas kurim, popila sam bila dva lupoceta i spustila temp, sada opet zakurila 38,5. Bebacica se upravo nasikila, mozemo tako nastaviti?
sandram
pahuljica

PostPostao/la ivana7997 » 14 vel 2008, 15:22

da, nema ogranicenja. ali zbog dojenja gubis vise tekucine, pazi da je uzimas dovoljno

sretno, ozdravi brzo
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Maraja » 23 vel 2008, 15:40

Opet imam pitanja :)
Prvo, Korina je pocela mnogo redje i krace da sisa. Sad ima 6-7 podoja dnevno i vrlo kratko sisa. Nekad podoj bude iz vise puta (ja nudim misleci da joj nije bilo dosta), ali ona ili se igra ili odbija da stavi sisu u usta. Napominjem da nema cuclu varalicu (nece je). Zar to nije malo za tako malu bebu? I Mijat kad je poceo slabije da sisa mleko je pocelo da nestaje pa se bojim.
Drugo pitanje je vezano za stolicu. Kaki ona zuto i relativno redovno, ali uopste nije zrnasto nego kasasto i bas gadno smrdi. Mijatova je bila ona prava iz knjiga, zrnasta, zlatno zuta i kiselkastog mirisa pa sam sad zbunjena.
Hvala vam :mase
MIJAT - 26.04.2005.
KORINA - 05.01.2008.
Maraja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 23 vel 2008, 17:18

dali piški količinski jednako kao i ranije? ima li grčeve?
promjena mirisa stolice može biti i od soora, kao i nevoljko sisanje. to prvo provjeri.
eli
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.