O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

dojenje i mrsavljenje

12 tra 2007, 14:02

dakle, dojenje omogucuje brze vracanje u formu i brze skidanje kilograma nakupljenih u trudnoci, no nekad to ne ide toliko brzo koliko bismo zeljele...

cesto je dovoljno izbaciti slatkise (kojih su mnoge itekako zeljne za vrijeme dojenja, barem sam ja bila :mrgreen: ) i malo pripaziti na raspored obroka, povecati unos voca i povrca, piti vise vode...

dijete koje dolaze u obzir nikako nisu one drasticne, i nikako brze. a takve i ne daju trajne rezultate...

preporucljivo je hraniti se npr po principima zone, o cemu vise na zona a ima i kod nas na fit mami kutak za zonerice

ili po uputama montignaca, autora knjige jedem dakle mrsavim..

no nista bez dovoljno kretanja i vjezbanja. sto se dojenja tice, prepreka nema za vjezbanje, osim mozda onih tehnickih, problema s prepunjenim dojkama koje otezavaju trcanje i skakutanje npr na aerobicu. ali pilates ili slicne mirnije vjezbe su sasvim izvedive i s peticama ;-)

...................................................
uh, nastavit cu kasnije, decki su mi doma

12 tra 2007, 14:07

naravno da sam odmah otvorila topic :lol

cekam dalje savete :klanja

12 tra 2007, 14:21

evo sto kaze LLL o tome

12 tra 2007, 16:20

Super topic- ali sam ja jedna od iznimki skupa sa mojom sestrom- u trudnoci nam se kile nisu nakupljale, ali su nakon poroda u periodu dojenja rasle i rasle (prestigle i najvisu trudnicku tezinu prije poroda)...Mene slatkisi nisu uopce privlacili za vrijeme dojenja ali sam imala potrebu pojesti vece kolicine kuhanog rucka...
Vidjet cu za 2 mjeseca kakav ce mi biti apetit nakon poroda..

12 tra 2007, 21:59

da, jako je individualno to sa težinom. u trudnoći sam dobila 20kg, a da nisam uopće natekla. u prvih 6-8 mjeseci skinula sam 18 uz prežderavanje (tijelo mi je baš tražilo hranu). jedna poznanica je u šali rekla, kad nas (bebu i mene) je vidjela tako različite - mršava krava, masno mlijeko. :cool

12 tra 2007, 22:30

Nakon poroda ostalo mi nesto sitno viska. Dojila sam dvije gladosice, prva tri mjeseca su dobivale preko kile (helena 1400g prvi mjesec ). Jela sam doslovce sve sto mi se naslo na putu, nista mi se nije primalo, a i pila sam enormne kolicine vode. Problem je nastao po prestanku dojenja, samo sam bujala ko germa., mada mi se apetit smanjio i manje sam jela. :(

12 tra 2007, 22:49

Ja dojim već 10 mjeseci. prva dva mjeseca gubila sam kilu tjedno tj. izgubila sam 8 kg, ali kako sam u trudnoći dobila skoro 30 kg (s 15 kg manje sam izašla iz bolnice) ostalo mi je još 6-7 kg viška i nikako ih se ne mogu rješiti. Počela sam ići na aerobic prije dva mjeseca i malo reducirala prehranu (više voća i povrća, manje slatkih gluposti), ali sve je to kila-dvije gore dole. Inače sam prije trudnoće znala koristiti razne kremice za oblikovanje linije i protiv celulita (vichy, elancyl...) i postizala super rezultate, ali njih sad dok dojim navodno ne smijem koristiti. Također nikad nisam bila, a sad još manje ljubitelj bilo kakvih dijeta tak da fakat ne znam na koji način da se riješim tog viška. Čekam savjete...

12 tra 2007, 23:09

ja dojim, jedem i jedem i jedem i jedem i jedem (shvatile ste :oops: ) i ogroomnaaa sam i silno nesretna. ovako nesretna: :ne i stalno se nadam da će mi kliknut taj klikavi klik nikakvi u glavi i da ću prestat jest i jest i jest i jest, ali ništa :(

jel me može netko doći lupit nogom u poštovanu mi pozadinu pa da krenem?

13 tra 2007, 11:56

Nemre Thalia, al' možemo zajedno na kolače i kavu ;)

I ja klopam, i to točno kak je Ivana napisala: slatko mi je opsesijaslika
Naravno i sve drugo.
Nina ima 5 i pol mjeseci i samo je dojim, a i ona obožava cicati :up
(počela sam nedavno davat joj malo vode :) )

Al' sam odlučila da bum sa 01.05. krenula sa nekom dijetom, a prestat ću jest slatkiše i ranije....iako se bojim da mi Nina onda nebu vesela (znamo kak slatko djeluje :naughty )

13 tra 2007, 12:17

eli je napisao/la:da, jako je individualno to sa težinom. u trudnoći sam dobila 20kg, a da nisam uopće natekla. u prvih 6-8 mjeseci skinula sam 18 uz prežderavanje (tijelo mi je baš tražilo hranu). jedna poznanica je u šali rekla, kad nas (bebu i mene) je vidjela tako različite - mršava krava, masno mlijeko. :cool

tako je bilo i kod mene s prvim detetom.
a sad.... oduvek obozavam i u orgomnim kolicinama jedem slatkise - sve oblike kolaca, torte, kekse, bombone,.. ma, sve! a otkako se rodila Marta, jos i vise nego ranije! sanjam sladolede i cokoladu! i ne moram ni da pisem koliko sam se nagojila :oops:
e, a onda sam pre par dana pojela uzaaaasno veliku kolicinu suvog grozdja (jer, kao, to je zdravije nego cokolada, jeste, ali u normalnim kolicinama), sramota me je da vam kazem koliko sam pojela i za koje vreme.... a onda su mi pukle pantalone :oops:
i to me je nateralo da izbacim slatkise, smanjim hleb a povecam unos voca i povrca kao i vode.
i pocela sam da proucavam monignaca.
valjda ce me drzati malo duze - duze od kupovine novih pantalona veceg broja :)

13 tra 2007, 12:24

ali i nina ti je bila veća požderuša od marte.

sretno svima na dijetici! :juhu

17 tra 2007, 00:27

Kak ste me nasmijale! Ja ne dojim, ali sam sve svoje klince dojila- njih troje. Sad su već preveliki.U svakoj trudnoći sam dobila redom- 18, 23 i 26 kg.Kad sam rodila izgledala sam prilično slično kao i kad sam bila trudna. I jela sam sve što mi je došlo pod ruku.I baš mi je bilo dobro. Pa na kraju sam imala ispriku za sav svoj višak kila.Bila su to lijepa vremena kad ne brojiš kalorije. Ja sad imam 60 kg ali itekako pazim kaj jedem. Zato cure, sretne mi bile i uživajte. Sve će to, kad bude trebalo, doć na svoje. :3srca

14 svi 2007, 22:30

Ja dojim ali već dva mjeseca jedem po montignacu...naravno griješim (čitaj jedem slatko :mrgreen: ) i kile idu slabo dolje.
Nisam išla ja na montija samo radi skidanja kila, više sam išla da se ja i MM počnemo zdravo hraniti (sve integralno i nema miješanja hrane)

A svaki dan mi se jedu kolači.........

27 lip 2007, 15:13

nakon poroda automatski otišlo 10 kila (beba, voda, krv i ostale gnjusne tehnikalije).

Tri i pol mj kanije imam 2 kg više i osjećam se super! Inače sam građena onako, malo kruškasto, no ne smeta mi to - bolje da ljulja nego da žulja a i ne odričem se :papica

Super mi je da se tako jednostavno vraća sve u normalu!

Volim dojenje :3srca

05 srp 2007, 15:18

u trudnoći sam dobila 21 kg, nakon poroda +15kg
ja sam dojila 7 mjeseci i dok sam dojila normalno sam jela niti jedna kila dolje nije pala.
nakon prestanka dojenja kilice polako padale, npr svaki mjesec po 2-3, nakon 1 godine vratila se na svoju kilažu.
Sa drugim djetetom isto.

12 srp 2007, 11:44

Eto ja jos dojim svoje blizankice stare 8 mjeseci. U trudnoci dobila 24 kg dosla doma iz bolnice s izgubljenih 19 i unatoc 24-satnom dojenju prvih 3 mjeseca igubila samo1 kilu jer sam se prezderavala sa svime a posebno slatkim. E onda je curama dijagnosticiran neurodermitis sto znaci da sam morala izbaciti sve mlijecno, jaja, sve sa konzervansima (citaj slatko odpada) i sve orasaste plodove i citruse. E od tada su kile samo krenule i izgubila sam jos 7 tako da imam manje nego prije poroda. Dakle prisilna djeta ali djecici nista ne fali, dapace mlijeko kvalitetnije, a mama vitkija ;-)

20 srp 2007, 12:18

Javlja se još jedna dojilja ;-)
Moja M. ima 14 i po mjeseci,i mogu reći da dojenje uistinu pospješuje mršavljenje...
U trudnoći sam dobila skoro pa 30 kila(nisam se prejedala,uglavnom je to izgleda bila voda,ludi apetit je uslijedio nakon poroda),nakon poroda lakša za 11 kg,a zatim sam u prva dva tjedna nakon poroda izgubila 14 kg(svaki dan po dvije kile,tako da je to ipak bila smao voda,samo sam se ocijedila).Ostatak od nekoliko kila izgubila sam tijekom idućih par mjeseci,tako da sam već za ljeto mogla nositi staru odjeću(i kupaće kostime!),M.je rodjena 30.travnja,tako da sam u rekordnom roku sve skinula(kad je M. napunila 6 mj.više nije bilo ni grama viška,čak manjka),pripominjem uz obilno jelo,uključujući i sve moguće slatkiše,ničeg se nisam odricala(doduše ja najviše jedem po mediteranski-puno ribe,sve lešo itd,nije nikakva dijeta,jer tamanila sam sladolede,čokoladu,kruh,tjesteninu)
Još uvijek dojim i još uvijek jedem što i koliko hoću :mrgreen:

14 kol 2007, 00:59

ja sam jela i slatko i sve sto mi je doslo pod ruku dok sam dojila, i nocu i danju (meni je glad dojenja bila gora od trudnicke gladi) pa sam opet do kraja bebine prve godine dosla na predtrudnicku kilazu (koju imam cijeli zivot).

no ono sto hocu upozoriti - kile mogu stajati prvih mjeseci dojenja, i onda naglo krenuti dolje. ta 'inkubacija' moze biti oko 6 mjeseci. tako da ja osobno nikad ne bih krenula ni na kakvu dijetu u tom ranom periodu, dok ne vidim kako mi se tijelo samo od sebe ponasa. jer ako se prebrzo gubi previse kila, gubi se energija i zalihe neophodne za dojenje i brigu oko bebe. nesto na tu temu je spomenuto i u clanku koji je ivana7997 linkala s FAQ LLLI:

It is safer for you to wait at least two months postpartum to purposely lose weight, as your body needs this time to recover from childbirth and establish a good milk supply.

...

Gradual weight loss of about one pound per week, while consuming about 1500 to 1800 calories per day, will help you to feel good and have the energy you need to care for your baby

....

The composition of your milk really does not vary much with your diet. However, your health may suffer if too many of your own reserves are used to provide milk.

meni je ostalo bilo 10-ak kila nakon poroda, i sve se 'istopilo' uz moje jedenje Nutelle zlicom i ponocne sendvice. ali ja sam jako puno setala s bebom, i dojila je maratonski, i uopce bila vrlo fizicki aktivna, tako da mi je taj visak unosa kalorija jako trebao. dojenje je tezak fizicki posao, zalihe koje dobijemo u trudnoci ja bih uvijek prvo cekala da vidim koliko ce beba 'potrositi' prije kretanja na bilo kakvu dijetu :mah

Re: dojenje i mrsavljenje

07 vel 2008, 00:43

Ja sam sad mrsavija nego ikada ( a u trudnoci sam dobila 25 kg :mrgreen: ), sve se nesto mislim...valjda necu nabiti kilograme kad Adrian prestane da cica?

14 vel 2008, 22:18

ja dojila malenu do 2,5 godine (sad ima 4) i do onda bila na svojoj savršenoj kilaži. Kad sam prestala dojiti, nakalemilo se 3-5 kg, ovisno o periodu i samo kukam i kukam i nikako da smanjim obroke. Naravno, dok sam dojila, jela SVE kako mi je pasalo (a obožavatelj sam sendviča sa puuno MAJONEZE - ne, nije kalorijska bomba), još uvijek isto jedem, jer volim papati, ali dobila i kile.
Poanta svega je da sam i ja i uglavnom sve moje frendice kad su prestale dojiti dobile par kila.

26 vel 2008, 19:31

Ja od kada dojim još sam se i udebljala joj a što će biti kad prestanem dojiti :mrgreen:

27 vel 2008, 12:12

tako je i meni
nisu sve zene te srece da mrsave dojeci
ima i onih koje prekomjerno jedu dok doje :oops:

02 ožu 2008, 22:28

U mene je skroz obrnuta situacija!
Kad sam ostala trudna imala sam 55 kg,u trudnoći sam se udebljala 17 kg,rodila sam prije 7 mjeseci i sad imam 51 kg.
Dojim i jedem normalno,spavanje je uredno a kile stalno idu dolje!
Da mi je drago i nije jer sam sad premršava a ja bi se udebljala,stalno jedem a slatko pogotovo,bavim se pilatesom kao i prije i u vrijeme trudnoće znači ništa se nije promjenilo a kile padaju,znam da čete sad reč blago ti se ali ja več počimam nalikovat na anoreksičarku! :dunno

02 ožu 2008, 23:04

mamaivana, jesi li provjerila hormone stitnjace? ako te zabrinjava taj gubitak kg, mozda bi mogla to provjeriti.

03 ožu 2008, 13:22

mamaivana je napisao/la:U mene je skroz obrnuta situacija!
Kad sam ostala trudna imala sam 55 kg,u trudnoći sam se udebljala 17 kg,rodila sam prije 7 mjeseci i sad imam 51 kg.
Dojim i jedem normalno,spavanje je uredno a kile stalno idu dolje!
Da mi je drago i nije jer sam sad premršava a ja bi se udebljala,stalno jedem a slatko pogotovo,bavim se pilatesom kao i prije i u vrijeme trudnoće znači ništa se nije promjenilo a kile padaju,znam da čete sad reč blago ti se ali ja več počimam nalikovat na anoreksičarku! :dunno

kod mene je bio takav slucaj, i ja te u potpunosti razumijem. Ja sam ubacila B-complex vitamine, po jendu dnevno..i neces vjerovati sada imam 5 viska!!!

03 ožu 2008, 16:48

I ja sam pre trudnoce imala 50kg, a sad 46kg :mrgreen:
A to pripisujem tome da prvi put u toku dana sednem u 22h kad Ada ode da spava.

04 ožu 2008, 17:24

ivana7997 je napisao/la:mamaivana, jesi li provjerila hormone stitnjace? ako te zabrinjava taj gubitak kg, mozda bi mogla to provjeriti.

Vidiš to mi nije palo na pamet,a prije sam stalno išla na kontrolu a od kako sam zatrudnila nisam bila,to ču morat ič provjerit!

13 ožu 2008, 11:21

U trudnoci sam dobila vise od 20 kg, a obzirom da sam bila prenatecena od silne vode, nakon poroda ostalo mi je 10 kg vise nego prije poroda. Prvih 6 mjeseci dojenja izgubila sam neznatnih 2-3 kg bez ikakvog pridrzavanja, a vec nakon 6 mjeseca pocela sam da vodim racuna sta jedem. Moja prehrana se uglavnom svodila na povrce iz voka i leso meso, puno voca a uz to pocela sam i da radim. Dojenje smo nastavili (i jos uvijek traje) a vec za neka 2 mjeseca ja sam smrsala oko 7-8 kg. Sada ima 5 kg manje nego kada sam zatrudnila, ali opet to nije moja zeljena kilaza. Zakljucak do kojeg sam ja dosla iz vlastitog iskustva je da uz dojenje kile ne spadaju same, da se ipak, treba povesti racuna o ishrani i bice rezultata.

13 ožu 2008, 14:55

U prvoj trudnoci sam dobila 20 kg. Dok je napunila oko 6 mjeseci vec sam bila na predtrudnickoj kilazi bez suzdrzavanja od bilo koje klope.
U drugoj trudnoci sam opet dobila 20 kg (iako sam usla s vec 7 kg viska koje sam skupila u godinu dana prije druge trudnoce :oops: ) Sada beba ima punih 5 mjeseci i skinula sam 10 kila i to je otislo skoro odmah prvi mjesec. Sada sam kao zacementirana na + 10. POcela sam vjezbati, puno secemo, jedem normalno (doduse priznajem i dosta slatkoga) ali ni makac. Vec me to malo deprimira :cry:

16 svi 2008, 12:32

U trudnoći sam dobila 15kg, a prvih 10 sam izgubila u prvih 10 dana :dunno Sada imam težinu kao prije trudnoće-meni je to sve nekako brzo spalo (iako bi ja još 5 kg manje)-jedem isto kao i prije trudnoće samo što mi se slatko traži u ogromnim količinama! Dojenje je zakon za skidanje kila (bar kod mene) :1
Odgovori