Sada je: 06 lip 2026, 01:20.

vrtic - adaptacija

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

vrtic - adaptacija

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 svi 2008, 09:21

znam da je bilo sto i jedan topic na tu temu. ali svaka je situacija specificna :cool
evo ovako...
noa je krenuo u vrtic ovaj ponedjeljak. vodi ga svako jutro teta koja ga cuva od kada je imao 15 mjeseci, koju obozava i koja je doslovno dio obitelji. odvede ga na jutarnji dio, na igranjac, u vrticu bude oko sat vremena.
mislili smo ga tako voditi svakodnevno, na pola sata, sat vremena, pa sve duze (koliko ce sam to htjeti i dozvoliti) i tako do ljeta, odnosno 6. mjeseca kada u vrticima pocinju dezurstva. on ce tada ionako na more, a s vrticem full time pocinjemo u rujnu (noa ce tada imati pune 3 godine i dva i pol mjeseca).

ponedjeljak je prosao super. teta ga je ostavila u vrticu i rekla da ide u ducan i da ce doci po njega. dosla je za pola sata, on je vani trcao s klincima i ganjao curicu niku koju je stalno htio ljubiti :3srca .
utorak, vrlo slican ponedjeljku, sve pet.
u srijedu je na putu do vrtica bio prilicno tih i miran, nevoljko je usao u vrtic. kad je teta cuvalica dosla po njega on je sjedio u krilu vrtickoj teti i bilo je vidljivo da je do maloprije plakao, no ona ga je uspjela umiriti. naime, u jednom je trenutku shvatio da njegove cuvalice nema i poceo je plakati za njom. bio je u vrticu 45 minuta.
u cetvrtak je jedva usao u vrticko dvoriste, odmah je vikao da nece ici unutra u vrtic vec da ce ostati vani na igralistu. kad ga je cuvalica odvela gore nije ni suzu pustio, ali se grcevito drzao za nju i jedva su ih razdvojili. kad je otisla, tulio je k'o kisna godina, smirila ga je prica koju im je teta pustila i bio je vesel kad su se izasli van igrati. bio je u vrticu sat vremena.
jutros, petak, cuvalica ga doma nije uspjela niti obuci. nije dao ni da mu skine slapice, nije htio niti blizu vrata, ma niti u dvoriste van. ronio je krokodilske suze i vikao "hoce ostati u dubraviiii, tuuuu, s tetom elzoooom, nece ici u vrtic kod tete inoslaveeee". nije ga uspjela pomaknuti, sjedio joj je u krilu i drzao se za nju kao pijavica. eno ga doma, od vrtica nista.

sta da radim? s jedne strane, ne zelim ga traumatizirati jer se bojim da ce mu od same pomisli na vrtic u rujnu, kada ga budem tamo ostavljala 8 sati, biti zlo, a to zelim izbjeci.
s druge strane, htjela bih da do tog rujna ipak stekne nekakvu naviku i kada ga na jesen odvedem u vrtic da mu okruzenje bude poznato. ali bih htjela da isto to okruzenje pamti po lijepom, a ne po traumi.

rekla sam cuvalici da ga u ponedjeljak nekako mora odvesti. i u utorak, u srijedu ide na more za produzeni vikend tako da do onog ponedjeljka iza opet nece biti u vrticu. ustvari, ne znam kako se postaviti. :dunno
da li ga siliti, ili ne? da li, s obzirom da je sve ovo sada neobavezno, ne raditi mu traumu i ne voditi ga kad se tako zablokira, ili ga ipak odvesti?
kako mu pristupiti kad se tako ponasa?

evo, cuvalica mi upravo poslala sms da ipak idu do vrtica, samo pozdraviti djecu, zajedno.
ajde da vas cujem. bas me frka jeseni.
mamashnita od noje
Muza

Re: vrtic - adaptacija

PostPostao/la IINA » 16 svi 2008, 09:27

Iskreno, napravili biste grešku da ostane doma. Najgora stvar je na inzistiranje ne odvesti dijete.
On bi to trebao shvatiti kao nešto što se mora. Ako se suzama uspije izvuči jednom,
probat će opet i opet i opet, jer upalilo je jednom, možda će opet...
Nekako bi to trebalo predstaviti kao obavezu. Mama ide na posao, tata isto, Noin je posao da ide u vrtić.
Tako ti ja mislim.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la JiA » 16 svi 2008, 09:30

ti ces to puno teze prelomiti nego on.
U vecini se slazem sa Iinom.
Mama ide na posao, tata isto, Noa ide u vrtic.
Malo po malo. :hug
Mozes ti sad i odustati, ali te ista stvar ceka u rujnu.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la dunja » 16 svi 2008, 09:32

šnito, ja mislim da ga sad niste trebali voditi
ne vidim korist
cijelo ljeto tak i tak neće ići, a na jesen ćeš opet imati sve ovo kaj imaš i sad - privikavanje i sve kaj ide uz to
čemu dva puta :dunno
dunja
most

PostPostao/la corazon » 16 svi 2008, 09:33

ne znam koliko ima smisla ako će biti pauza od 6. do 9. mj. on će skoro sve zaboraviti i onda ćete opet ispočetka
možda nije loša ideja da se sa čuvalicom koji put još prošeta do vrtića, eventualno i poigra, a prilagodbu bi ipak obavila u 9. čuvaj živce i znaš da morate biti ustrajni. i pričajte lijepo o vrtiću.
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la IINA » 16 svi 2008, 09:35

Moram dodati.
Imaš neki razlog zašto ga sad vodiš?
Ako će ići na more, recimo na mjesec dana, onda ti ovo baš nema smisla.
Kod prve godine vrtića u tako ranoj dobi oni ti se svi odviknu, pa
čak i oni koji su prethodnu godinu išli i u rujnu je obično opči plač tamo.
Dakako oni koji su adaptaciju prošli, brže dođu k sebi.
Ako ne moraš, ja bi to ostavila za jesen, ovako ćete vjerojatno dva puta prolaziti istu stvar :dunno
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 16 svi 2008, 09:35

corazon-to je to, pisae u isto vrijeme :mah
IINA
Sveta krava

PostPostao/la eli » 16 svi 2008, 09:37

sta da radim? s jedne strane, ne zelim ga traumatizirati jer se bojim da ce mu od same pomisli na vrtic u rujnu, kada ga budem tamo ostavljala 8 sati, biti zlo, a to zelim izbjeci.
s druge strane, htjela bih da do tog rujna ipak stekne nekakvu naviku i kada ga na jesen odvedem u vrtic da mu okruzenje bude poznato. ali bih htjela da isto to okruzenje pamti po lijepom, a ne po traumi.

kremi, ne ide to tako prema tvojim željama. jednostavno mora proći period navikavanja i rijetka su djeca koja baš nikad ne naprave scene. to ne znači da traumatiziraš dijete zato što ga u suzama puštaš u vrtiću.

nedavno sam pričala sa frendicom čiji je sin godinu dana stariji od tvoga i kojeg je ona par puta probala pustiti u vrtiću i svaki put odustala da jadan ne plače. žena je svjesna da će na kraju malome biti kao i njoj, koju su povlačili iz vrtića, koja je kasnije od prvog do četvrtog svaki dan plakala na putu u školu i još jednom kad bi odmotavala marendu koju joj je njena najdraža nona pripremila. što su djeca starija za preboliti neke šokove trebaju više vremena.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 svi 2008, 09:38

cure, ja se slazem da je pauza preko ljeta jako dugacka.
ali morate priznati da nije isto doci u rujnu u potpuno nepoznat prostor, medju nepoznatu djecu i tete i doci u okruzenje na koje se sigurno nisi skroz navikao i mozda si ga djelomicno i zaboravio, ali je ipak poznato i sjecas se da si tu vec nekada bio.
ja ne mislim da ga je bezveze sad voditi, ta mi je ideja skroz ok. ali ne znam kako mu pristupiti kad tako place i nece u vrtic. naprosto ne znam da li ga traumatizirati dva puta (sada i na jesen). iskreno, nisam ocekivala da ce vec sada pruzati takav otpor, kada je rijec samo o kratkom vremenu provedenom u vrticu i to u onom ljepsem dijelu - kada se igraju.
kao sto rekoh, u pocetku ga je vrtic veselio.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la IINA » 16 svi 2008, 09:40

Sve ih veseli nekoliko dana, al kad im dođe do glavice da je to konstanta, svakodnevna, onda
nastaje otpor. To je klasična slika :dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la JiA » 16 svi 2008, 09:40

ali ne znam kako mu pristupiti kad tako place i nece u vrtic.

Kao i svi drugi. Odvedi ga u vrtic i ostavi.
Plakat ces i ti. Ali to je samo kratki period ( najvjerojatnije ).
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la lastavica » 16 svi 2008, 09:44

iz mog iskustva ponovo će imati privikavanje u 9 mjesecu :(

da li moze cuvalica cijelo vrijeme biti u sobi, recimo da sjedi negdje po strani
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 svi 2008, 09:45

mislim da ne. moze biti u hodniku vani. pa onda on juri svako toliko prekontroilirati gdje je. tako je bilo pred jedno dva tjedna kad ga je ustvari prvi puta odvela da vidi vrtic, ali to je bilo samo jedan dan.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la dunja » 16 svi 2008, 09:48

ne znam, ja mislim da kompliciraš
i da ćeš mu dva put priuštit istu stvar, a bez potrebe
ovako i onako ćeš to odraditi na jesen, pa čemu onda sad :dunno al to sam ti već napisala pa neću više drvit
dunja
most

PostPostao/la LiKmama » 16 svi 2008, 09:53

ja se najvise priklanjam ovome
dunja je napisao/la:šnito, ja mislim da ga sad niste trebali voditi
ne vidim korist
cijelo ljeto tak i tak neće ići, a na jesen ćeš opet imati sve ovo kaj imaš i sad - privikavanje i sve kaj ide uz to
čemu dva puta :dunno

mislim da to sto je tu djecu vec vidio i tamo vec par puta bio njemu nece znaciti ama bas nista u odnosu na cinjenicu da tamo mora OSTATI CIJELI DAN, da nema tete cuvalice, da nije doma itd.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la lastavica » 16 svi 2008, 09:56

po meni ovo baš i nema smisla, prekratak ti je rok za adaptaciju i onda ako ne bude isao 2 mjeseca sve ce to ponovo prezivljavati, naravno izuzimam onaj mali broj djece koji nema problema s adaptacijom

jedino bi mi imalo smisla, ako cuvalica sjedi u "kutu", naravno ona je pasivna i samo ako joj on priđe komunicira s njim, znači da mu to bude kao igraonica
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la teutonija » 16 svi 2008, 10:13

Slažem se s curama ,nema smisla da prolazi adaptaciju dva puta, ,sad se do mora niti neće potpuno adaptirati i svega čega će se u rujnu sjećati je baš taj ružan dio adaptacije.

Krenite u rujnu ,isto tako polagano ,bez obzira na plač i otpor(mi smo imalu GROZNU adaptaciju) i trajala je više- manje do Božića :shock: ,njima ,u početku, i par dana bez vrtića znači ponovno navikavanje.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Buhtlica » 16 svi 2008, 10:27

potpisujem cure koje glasaju za to da sada ne ide u vrtic, vec da krene na jesen.
ako ide i sada, do jeseni ce se itekako odviknuti i ispocetka ce prolaziti cijelu adaptaciju.
moji su krenuli u 9. mj, ali kako su stalno poboljevali, svaki bozji put kad bi ponovno krenuli u vrtic, a radilo se o pauzama od najvise 2 tjedna, sve bi islo ispocetka, plakanje, zelja da se ostane doma itd itd.
a ako bas jako insistiras da ide i sada, onda mu nemojte popustati kad on place i ne zeli ici i ostavljati ga doma jer mu tako saljete poruku da ako place da nece ici. e pa onda se moras toga drzati, jer u tome moras biti cvrsta, ili se ide ili se ne ide, koliko god tebi bilo tesko. jer ovako on dobiva poruku da moze izbjeci vrtic ako se rasplace. i ne mozes ga onda jedan dan ostaviti doma zbog suza, a drugi dan ne. :dunno
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 svi 2008, 10:29

ali ovo ne bi cak ni trebala biti adaptacija, on odlazi samo na igru po sat vremena. :dunno
pravi rokenrol ocekujem tek na jesen. :roll:
evo, kaze cuvalica da su usli u vrtic pozdraviti ekipu, ali su bili brze vani nego unutra.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la LiKmama » 16 svi 2008, 10:31

e pa onda se moras toga drzati, jer u tome moras biti cvrsta, ili se ide ili se ne ide, koliko god tebi bilo tesko. jer ovako on dobiva poruku da moze izbjeci vrtic ako se rasplace. i ne mozes ga onda jedan dan ostaviti doma zbog suza, a drugi dan ne.

eh, da, mislim da ce upravo to biti dio na kojem cu se ja morati bogovski potruditi da ne puknem.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 16 svi 2008, 10:32

ma nisu ni Z. ni J. isli na puno duze u pocetku, ali je svejedno bilo veselo.
nista ti to njima u toj dobi ne znaci jel se radi o sat vremena ili tri sata. on mora tamo ostati i to mu je bed, bez obzira koliko dugo ostaje.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 16 svi 2008, 10:36

LiKmama je napisao/la:
e pa onda se moras toga drzati, jer u tome moras biti cvrsta, ili se ide ili se ne ide, koliko god tebi bilo tesko. jer ovako on dobiva poruku da moze izbjeci vrtic ako se rasplace. i ne mozes ga onda jedan dan ostaviti doma zbog suza, a drugi dan ne.

eh, da, mislim da ce upravo to biti dio na kojem cu se ja morati bogovski potruditi da ne puknem.

uf, ne pitaj kako mi je bilo. oni bi plakali, Z. tuzno, J. bi histerizirao, ja bih objasnjavala da se mora ici, gutala bih suze, odvodila ih u vrtic, a onda bih se vratila doma i isplakala dusu.
ali hdb proslo je. sad se ide lijepo, mirno, nije to nekakvo odusevljenje, da se razumijemo, ali je mila majka prema onome kako je bilo.
mi smo cak imali i fazu kad su oni govorili kako bas obozavaju biti bolesni jer onda ne moraju u vrtic i da zele da su stalno bolesni. :shock:
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 16 svi 2008, 10:39

ma znam. :| grozno.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la REBECCA » 16 svi 2008, 10:47

Slažem se s ovima koje kažu da ćete imati adaptaciju dva puta. Moj maleni ide već drugu godinu u jaslice i kod svakog izbivanja iz vrtića koje je duže od vikenda, pokazuje nezadovoljstvo. U rujnu je nakon godišnjeg plakao dva tjedna ujutro kao i većina ostalih. Tvoja ideja je vrlo dobra, ovo polagano privikavanje, ali mislim da male glavice brzo skuže o čemu se radi.
Naša adaptacija je bila teška i još uvijek imam grč u želucu kad se sjetim tih dana, bolje rečeno mjeseci. Mislim da sam i ja tome pridonijela, jer ma koliko sam se trudila pred njim ne pokazivati tugu, on ju jer morao osjetiti. S vrtićem sam bila i ostala zadovoljna, jednostavno treba prelomiti u sebi, reći ideš u vrtić, mama i tata na posao i to je to.
J. 21.04.2005

M.6.11.2008
REBECCA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Rimaithor » 16 svi 2008, 11:14

Potpisujem Dunju i ostale.
Crvic je dva put prosao adaptaciju :drink
Prvi put sam ga stavila u jaslice s 19. mj, ajmee meni. Ne znam tko je vise plakao, on ili ja :oops: Dva mjeseca drame.
Onda sam odustala jer sam imala tu mogucnost, cuvala ga je baka :cool
Krenuo je ponovo slijedece jeseni. Tada vise nisam imala izbora, sogorica je bila trudna i znala sam da baka odlazi 300 km na bar godinu dana.
I opet je plakao on, plakala ja.
Al smo izdrzali.
No ja sam odmah imala otpor jer je znao sto je vrtic. Vec smo to jednom prolazili.
Da se mogu vratiti unatrag, ne bih mu to dva put priustila.

:hug
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Bubidea » 16 svi 2008, 11:22

i ja se priklanjam onome ne dva puta adaptaciju prolaziti

oces u jesen isto imati cuvalicu? ili ce bas za istac krenuti?...ono, vi ga dopeljate, vi idete po njega, a izmedju je 9 sati u vrticu
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Mirci » 16 svi 2008, 11:30

i ja se slazem sa dunjom i larom :mah
no, tvoja pocetna ideja je bila odlicna - da se je njemu svidjelo i da nema placa. Ovako zaista ne vidim razloga zasto bi ga sad - kad ne treba - silila da ide u vrtic. No, naravno da je super da povremeno u prolazu sa cuvalicom ode do vrtic, mahne djeci.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la Imge » 16 svi 2008, 11:53

mislim da je sve skupa super ideja :proljece
i tko si ovo moze priustiti, genijalno.
ko sto kaze mirci - otici do vrtica, poigrati se, mahnuti klincima i sve pet.

a najvise ce u cijeloj prici profitirati mamasnita :mah
kojoj NAJVISE treba adaptacija.
jer adaptacija na vrtic traje taman toliko koliko treba roditelju da se adaptira :) .
i taman toliko koliko roditelju treba da sa smiri i svoju smirenost prenese na dijete.
i ponavljam meni je ovo super ideja jer ce mamasnita mirnija uci u jesen i znati sto je ceka.
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 16 svi 2008, 13:12

Na tvom mjestu ja ga ne bih niti vodila sada, nego adaptaciju treba proći u rujnu. S tolikom pauzom ništa nisi napravila samo ćete dva puta frku prolaziti.
Kad ne bude druge - pregrist ćete to.
Noina reakcija je, ja bih rekla uobičajena, često djeca s guštom krenu i onda bude jedno vrijeme frka dok sve ne dođe na svoje (tako je bilo i kod nas - frka trajala par dana, ali onda su nas snašli zdravstveni problemi pa je završilo s fijaskom).
Lijepo se vi odmorite preko ljeta i razmišljajte o vrtiću kad za to dođe vrijeme - ono bitno ste napravili - izabrali vrtić za malenog i sad uzmite malu pauzu do jeseni.

edit: sori nisam čitala odmah šta su cure pisale, vidim da ste već pisale o tom vremenu adaptacije, ali mišljenje mi ostaje :dunno

evo, kaze cuvalica da su usli u vrtic pozdraviti ekipu, ali su bili brze vani nego unutra.

osjetilo dijete da ima prostora za manevar, zna da ima izlaza.
U rujnu kad svi budu morali na posao i dječak će naučiti da ima svoju obvezu - vrtić, na početku će biti teško ovako kao što opisuješ, ali će sve doći na svoje.

S imge bih se složila pod uvjetom da vam sad nije tolika trauma kao što je (jer i sama sam napravila nešto slično kao ti, ali ta dva tri dolaska su super prošla, onda smo otišli na more i onda "zapravo", ali me svejedno dočekala ova faza gdje bih najradije nestala s lica zemlje od tuge.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la tweety » 16 svi 2008, 13:37

Nisam uspjale pročitati sve savjete koje su ti curke napisale pa ako se ponavljam sorry.
Ovako, mislim da ti ovo nema smisla da ga sada vodiš jer će ti se ista situacija odvijati i sada i na jesen. Ovo što on odbija vrtić nakon tri dana ti je ustvari pozitivna stvar. Većina djece to prolazi, ali se i kod večine to odbijanje javi tek za mjesec dana. Svima je njim super na početku jer je sve novo i zanimljivo, a onad shvate da je to njihova svakodnevica i počnu protestirati. Popuštati mu nesmiješ jer će to koristiti i bit će teže i tebi i njemu. Vjeruj mi njemu je teško na rastanku i sad kad je kratko samo išćekuje tetu čuvalicu, a kad su djeca cijeli dan brzo se opuste i iskreno ni ne spomenu dom, mamu, tatu, nikoga. Tempo u vrtiću sa aktivnostima, izlascima van, ručak, spavanje.... jer tolko brz da im vrijeme samo proleti. Trebaš s njim puno razgovarati o vrtiću i neka to shvati kao svoj posao. Mama i tata idu na svoj posao, a on na svoj. Osjećat će se veliko i ponosno. Njegov posao će biti svaki dan izraditi nešto za mamu i tatu.
Ako ćeš nastaviti ovo sa sadašnjim vođenjem nemoj da teta čuvalica bude puno s njim jer će se naviknuti da je neko stalno tamo uz njega pa će to opet biti problem kad je jednog dana nebude.
Nadam se da sam ti bar malo pomogla.
LJETNA VRTIREPKA NINA 8.6.07.

PROLJETNI MIŠIĆ FILIP 7.5.09.
tweety
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.