Sada je: 06 lip 2026, 01:21.

Emocionalno (ne)zrelo dijete

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Emocionalno (ne)zrelo dijete

PostPostao/la Adorabla » 24 lip 2008, 14:44

Moja 7godisnjakinja, moja mladja mazulja, koja je zavrsila prvi razred je ukratko hipersenzibilka s nevjerojatno razvijenim socijalnim vjestinama. A to dvoje kad se skupa stavi meni izgleda nekako nespojivo.
Moja mazulja ima sestru koja je sada 10 i pol godina (znam, znam djeca brzo rastu :mrgreen: ) naravno - susta suprostnost mladjoj mazulji. Starija cer je odgovorna, ozbiljna, savjesna, medjutim emocionalno totalan invalid :mrgreen: (nije bas tako ali skoro). Uglavnom starija je ostajala sama doma s 6 godina. Nikada s njom nije bilo problema. Drugi razred je recimo cijeli dan ostajala sama doma - vrati se iz skole, podgrije si rucak i onda pise zadace. Prvi razred je isla kod prijateljice nakon skole, nekada kod bake ali isto je dugo znala biti sama. Sada u cetvrtom si sama smisli i skuha rucak, obuce se napise zadace, ode do trgovine kupiti sto treba i ide u skolu. Ja sam uvijek u nju imala sto postotno povjerenje i vremenom sam se skroz opustila jer je ona nekako jednostavno bez puno muke shvatila da mama i tata uvijek moraju znati gdje je dijete i tako da ja na poslu recimo dobijem od nje 10 poruka tipa ja idem do Hane. Ja sam se vratila. Ja idem u trgovinu. Ja sam se vratila. itd itd itd

Odgoj jedne i druge je nadam se koliko toliko (prividno barem) isti. Nije isti jer mladja cer ima stariju sestru koja je toliko odgovorna da ona ne mora biti niti trunke odgovorna i zato se ponasa ne ko dijete od 7 nego kao dijete od 4 godine. Ostala je danas recimo sama doma i naravno zabrljala. Otisla je iz kuce jer se necega prepala i zalupila vrata a nije imala kljuc. Ne smijem niti pomisliti sto se moglo desiti. Sva sreca da je imala srece pa ju je skupila dobra susjeda :mrgreen:
Ide s frendicama u park i odbaulja iz parka jer se sjetila da bi mogla drugoj prijateljici na kavu. Nakon skole, boravka, je jednom sama krenula kuci iako je znala da cemo doci po nju. Tada je isto otisla dobroj susjedi :mrgreen: koja ju je zbrinula i nazvala mene.

I sad ok koliko mene to kosta zivaca to necu niti pricati. Medjutim ono sto mene muci je da se ona mora osamostaljivati jer ima 7 godina i ne zelim da stalno ona pusta mozak na pasu jer ima stariju sestru koja ce razmisljati za nju, medjutim ne znam vise sto da napravim. Ok necu je ostavljati dugo samu doma nego po sat vremena koliko moze izdrzati. U park na igranje ju moram pustiti i dam joj i mobitel medjutim ona taj mobitel ne dozivljava kao nesto zgodno nego kao glupost koja ispada iz djepa. U skolu i iz skole zasada ipak ide sa sestrom i to ju jos jako jako dugo necu pustiti samu da ide jer precesto samo zaigrano izleti na cestu.

Kako je ona postala toliko nesamostalna i sto se radi da bi dijete postalo samostalno i odgovorno? Da li je kod nje ta hipersenzibilnost povezana s tom emocionalnom nezreloscu? Pretpostavljam da je medjutim kako da u sve to skupa uguram i tu socijalnu inteligenciju koja je kod nje razvijena na ntu potenciju. Ona ce svakoga tocno procijeniti, tocno utjesiti tko je tuzan, pomoci, umiljat nastup ima za poluditi, obori s nogu svakog ko god ju vidi... I kako je dakle moguce da takvo dijete koje toliko dobro barata emocionalnom inteligencijom je zapravo emotivno totalno nezrelo? Jel i vama to nespojivo? I jos nesto je meni totalno zapanjujuce kod nje. Ona je totalno odgovorna s novcima. I jedna i druga imaju djeparac. Mala konstantno sprema djeparac, broji i racuna koliko jos treba skupiti da si kupi nesto. Tocno zna odnose izmedju jeftinog i skupog. Kupi svu sicu na cesti i doma sve do zadnje lipe i sprema te nama drzi predavanje da su sve to novci i da moramo paziti da bismo ih imali. Kako je recimo to naucila?
Adorabla
Medena

Re: Emocionalno (ne)zrelo dijete

PostPostao/la ivana7997 » 24 lip 2008, 14:53

mogu samo teoretski, jer moj stariji je kao tvoja starija a mladjemu je tek 5 godina

mislim da dijete postaje dogvorno kad mu odgovornost das. i nisi napisala sto se dogodilo kad je ostala ispred stana, zvala je tebe? ili se sama pobrinula? je li plakala? trazila pomoc od tebe, sestre, ili sto? i sto kad ode u park? vrati li se na vrijeme? zna li da mora doci na vrijeme? ili se dogovorite da ces ju nazvati pa se ona ne javi na mobitel?

jer ako se ona uspije snaci sama i sve ok, onda je zapravo odgovorna, samo probleme rjesava na svoj nacin. to sto to tebe usput zdere :dunno
ivana7997
Abundija

PostPostao/la kimama1 » 24 lip 2008, 14:58

k tome je lijepa za poludit i svi će joj jest iz ruke i sve joj opraštat ever što zezne. :shock:
ukratko, umiljavanjima usprkos, po meni nema druge do drila. kazne, svaki put kad zezne, informativni razgovori, razgovori, razgovori...
ne znam je li to emocionalna nezrelost ili je takva po karakteru - imam frendice četrdesetogodišnjakinje koje se ponašaju u dlaku isto ko tvoja kćer.
i pozdrav dobroj teti susjedi :wink
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la Potica » 24 lip 2008, 15:17

Imam dvije punoljetne kceri koje su i danas iste kao tvoje :dunno. Trudim se vec godinama i nema nekog veceg pomaka H. je i dan danas E. advokat i glasnogovornik i ova jednostavno nema potrebu nesto sama poduzeti. Meni se cini da ona cak i mozak ukljucuje slektivno i to me izludjuje jer znam njene mogucnosti i znam da moze i vjerojatno jednog dana i hoce - kad valjda dovoljno odraste. :mrgreen:

jer ako se ona uspije snaci sama i sve ok, onda je zapravo odgovorna, samo probleme rjesava na svoj nacin. to sto to tebe usput zdere

Ima nesto i u tome ali se ja jos nadam da ce ona shvatiti da sam i ja tu i prestati me izludjivati.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Hajdi » 24 lip 2008, 15:42

Nemam rješenja, samo razmišljam naglas. Prvo, tvoja starija je izuzetak i ne pravilo. Moje cure su 9 i 7 i tek nedavno sam ih počela u paru puštati same van do susjede ili prijateljice. Ako su same doma sat ili dva ne rade gluposti ali ni ne rade nešto pametno. Igraju se na kompu ili gledaju tv. Nakon nastave su u boravku, a onda kod bake dok ja ne dođem. U školu ih vozimo i dolazimo po njih. Još nikad nisu same išle u školu ili iz škole doma. Dakle nesamostalne do kraja.

napisat ću više kad stignem ...
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 24 lip 2008, 15:46

mislim da dijete postaje dogvorno kad mu odgovornost das. i nisi napisala sto se dogodilo kad je ostala ispred stana, zvala je tebe? ili se sama pobrinula? je li plakala? trazila pomoc od tebe, sestre, ili sto? i sto kad ode u park? vrati li se na vrijeme? zna li da mora doci na vrijeme? ili se dogovorite da ces ju nazvati pa se ona ne javi na mobitel?

na sve je odgovor ne. Dakle vise joj ja dajem kredita nego sto ga ona zasluzuje.
Ona je izasla iz stana bez telefona, bez kljuca. U haljini i cipelama. Nije prije toga nikoga nazvala nego je samoinicijativno krenula susjedi bez da ju je nazvala i provjerila da li je ova uopce kod kuce. Sreca je htjela da je susjeda bila u autu i spazila malu kako place na parkiralistu.
Sto se tice igre u parku ona ne koristi mobitel za vrijeme. Opcenito ta moja djeca bas ne percipiraju nesto vrijeme.Bice da iverak ne pada daleko :mrgreen: Obicno igramo na to da ja nazovem i kazem ajmo sad na kupanje.
Priojateljici se uputila sama od sebe. Ono sto je svakako za pohvaltiti je da je to odlicno odradila. Nasla je stan prijateljici, odredila smjer odlicno i sve super napravila.

tome je lijepa za poludit i svi će joj jest iz ruke i sve joj opraštat ever što zezne

al cuj zato je vjerojatno i takva kakva je :drink Imam osjecaj da ce jednog dana postati ona tipicna plavusa ljepotica prekrasnog andjeoskog lica s losim prebogatim i prestarim frajerima, vjerojatno izraubanu prije 30te jer ce probati sve sto se probat da. Znam grozno zvucim ali fakat imam osjecaj da ce me to prokletstvo snaci.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Webmama » 24 lip 2008, 16:08

Eh, sto da ti velim, blago ti se na dobroj susjedi :mrgreen:
* Snježana Mehun: "Zamijenila Hummera za Twinga, ipak manje troši..." *
* Sve što je dobro, nije nužno zdravo - kaže ona... *

TKO ŽELI POPUT MJESECA BITI IZVOR SVJETLOSTI, MORA POPUT MJESECA I DOPUSTITI DA PSI NA NJ LAJU.
Ako ne znaš kamo želiš stići, gdje god dođeš doći ćeš pogrešno.
Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Rimaithor » 24 lip 2008, 17:59

A mozda susjeda ima zgodne sinove, pa joj je lijepse tamo nego doma samoj :mrgreen:

Meni se ne cine tako strasni njeni propusti. Ipak ima samo sedam godina. I nesrecu da je uspoređuju sa sestrom. :cool
Imam osjecaj da ce jednog dana postati ona tipicna plavusa ljepotica prekrasnog andjeoskog lica s losim prebogatim i prestarim frajerima, vjerojatno izraubanu prije 30te jer ce probati sve sto se probat da. Znam grozno zvucim ali fakat imam osjecaj da ce me to prokletstvo snaci.

:drink
Daj molim te...

Nahuskat cu svoju mađarsku vižlu na tebe ako jos jednom ovak nekaj napises! :protest

:mrgreen:
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Webmama » 24 lip 2008, 19:41

al cuj zato je vjerojatno i takva kakva je Imam osjecaj da ce jednog dana postati ona tipicna plavusa ljepotica prekrasnog andjeoskog lica s losim prebogatim i prestarim frajerima,

je je i ići će po špici pod ruku sa mojom kćeri ko Ella i Gala :mrgreen:
* Snježana Mehun: "Zamijenila Hummera za Twinga, ipak manje troši..." *
* Sve što je dobro, nije nužno zdravo - kaže ona... *

TKO ŽELI POPUT MJESECA BITI IZVOR SVJETLOSTI, MORA POPUT MJESECA I DOPUSTITI DA PSI NA NJ LAJU.
Ako ne znaš kamo želiš stići, gdje god dođeš doći ćeš pogrešno.
Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Hajdi » 25 lip 2008, 04:56

Rima i ja se slažem .... mlađa se ponaša u skladu s svojim godinama, a ne starija :roll:
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la azaleja » 25 lip 2008, 09:03

Adorabla mislim da previše uspoređuješ sa starijom , koja definitivno nije prosjek....ono što opisuješ za nju, ja nisam bila sposobna sa 15 godina. Naravno da je svako dijete drugačije, bez obzira da li ih odgajaš na posve isti način, ali nekako mislim da malo previše očekuješ od mlađe kćeri :dunno
azaleja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la swenova mama » 25 lip 2008, 10:04

Nahuskat cu svoju mađarsku vižlu na tebe ako jos jednom ovak nekaj napises!

da, vizla ce te izlizati po faci do smrti :lol

salu na stranu, previse ocekujes od nje. To sto je starija takva kakva jest, to je cisti izuzetak, a ne pravilo. I to ti ne daje za pravo da od manje ocekujes jednako. Olabavi kriterije, to ti hocu reci.
I nesto sto sam skuzila odavno- jednak odgoj ne daje jednake rezultate jer je materijal u startu drukciji. Brat i ja smo odgajani na isti nacin, dijametralno smo suprtoni, dapace, imam osjecaj da je njega taj odgoj toliko ubio u pojam da ni danas ne uspijeva prevladati neke stvari.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Luantaro » 25 lip 2008, 11:19

moje cure su jednako stare ko i tvoje ( no to već znaš :mrgreen: - samo za informaciju svekolikom pučanstvu) i mi imamo identičan problem

ja sam taj problem povezala sa time da je starija uvijek tu za mlađu i uvijek ona rješava sve probleme, zato mala ne mora ni o čemu misliti jer će se ionako netko drugi za sve pobrinuti

čini mi se da i tvoja mala, kad ode pa ju dobra susjeda nađe, u podsvijesti ima misao - netko će se već pobrinuti za mene, ja sam na to navikla, zato se ništa neće desiti
starija pak zna da se mora sama pobrinuti za sebe jer se nema za nju tko pobrinuti jer starci rade, a mala naravno ne bude
uz to, ocito ti je starija bitno iznadprosjecna u samostalnosti pa su maloj previsoki kriteriji koje ni ne pokusava dostici jer su njoj nemoguci

kad moja starija ode nekuda na tjedan ili dva bez mlađe, mala se ponaša kao da je ostala i bez ruke i bez noge - ne može se igrati, ne zna šta bi sa sobom, potpuno je izgubljena

ona je samostalna - odlazi u dućan, ide se igrati i prividno je vrlo zrelo dijete
sve dok je starija u relativnoj blizini

kak god okrenes, mislim da je to problem mladjeg djeteta ukorijenjen u podsvijest od prvog dana
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Dabilly » 25 lip 2008, 13:02

moja sestra mlađa je to prevladala tek s tridesetitri. nakon dvije godine braka i jednog djeteta. ima nade iz a tvoje cure.
"You're weird.
I like you."
Dabilly
ko lampica za bor

PostPostao/la swenova mama » 25 lip 2008, 22:58

zanimljivo, implicirate da su drug djeca u obitelji obicno nesamostalnija. Kod nas doma situacija je bitno drukcija. Kod mene i brata, recimo. Oduvijek sam bila samostalnija i snalazljivija. I mali je samostalniji nego sto je sw bio u toj dobi. :dunno
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 26 lip 2008, 09:45

I kod moje djece je obratno, tako da to nije pravilo. Mlađa je samostalnija i odgovornija.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la dunja » 26 lip 2008, 13:56

već sam sve rekla adorabli na kavi, al ću i ovdje, s obzirom da imam sličan slučaj doma

nas su starija djeca, tj, mene moj sin tebe tvoja kćer razmazili, ponašanjem i uspjehom u školi, pa se onda lijepo navikneš, i bude ti pod normalno, i automatski to očekuješ i od drugog djeteta
a svako dijete je osoba i svijet za sebe - trebalo je i meni vremena da to shvatim - da vremena, cijelu školsku godinu :mrgreen:
treba zapravo smanjit očekivanja, tj. razumjeti što se od kojeg djeteta može očekivati i koja je njihova granica

s druge strane, a i to sam ti rekla, i jedna i druga su lijepe, svaka na svoj poseban način, i nemaju ništa s tim izgledom - to ste vi krivi ;) jedino kaj je mlađa zapravo umiljate i mazne naravi pa djeluje očaravajuće na prvu loptu :3srca
i ništa od svega što je napravila nije napravila iz zločestoće, niti slučajno
ona jednostavno u tom trenu nije znala niti shvatila niti išla dalje u dubinu postupka ili odluke, i po meni, njoj samo treba vremena da malo sazrije i odraste
dunja
most

PostPostao/la Adorabla » 26 lip 2008, 19:24

zanimljivo, implicirate da su drug djeca u obitelji obicno nesamostalnija.

kod mene sam isto ja, mladja, ta koja je zrelija, odgovornija itd itd itd. Medjutim to je tesko reci da li je to zato kaj smo mi zenska djeca ili zato kaj iznimka potvrdjuje pravilo :mrgreen:
Ajmo usporedjivati djecu istog spola. Jedino Heidi potvrdjuje pravilo :mrgreen:
Adorabla
Medena

PostPostao/la MaminMacak » 27 lip 2008, 09:08

Joj Adorabla, meni tvoje starije dijete zvuci nevjerojatno, a mladje vise lici mom djetetu, koje je doduse godinu dana mladje, ali ju ja jos dozivljavam kao dijete i nije mi na kraj pameti da ju ostavim samu u parku, samu doma ili nesto tome slicno. Mislim da se tu necu puno promjeniti niti kroz godinu dana. Mozda ipak da ih prestanes usporedjivati i prilagodis se njenim mogucnostima i zeljama, ona jos ocito nije spremna na to, a 7 godina mi se ipak cini prerano da se brines o tome, doci ce sve na svoje. I da, velika je razlika u odrastanju starijeg i mladjeg djeteta, tako da koliko god ti se cini da ste vi cinili isto, one su to sigurno drugacije percipirale.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 27 lip 2008, 09:40

Evo ja imam dve cure koje za sada imaju suprotne karakteristike od tvojih.
Doduše ova manja ima samo tri godine, al već sad je samosvjesnija i ima želju biti samostalna.
Starija ima sedam i svakako bi otišla od kuće bez ključa, mobitela, a možda i bosa, kad bi, nekim slučajem, ostala sama i nečeg se uplašila.
Potpis na cure koje kažu da tražiš/očekuješ previše, jer očito ti je starije dijete nadprosječno samostalno.
I da, moja sedmogodišnjakinja ima jako visoku emocionalnu inteligenciju, pažljiva je i brižna, recimo uvijek u vrtiću ako su nešto zaboravile u sobi ili ako se netko ozljedio, tete bi poslale nju da donese, pripazi, otprati,...ali nema pojma gdje joj je glava, a gdje rep.Sve kaj joj zadaš obavit će savršeno, ali kad je prepušteno njoj-nema šanse :roll:
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Rimaithor » 27 lip 2008, 09:48

Mozda ipak da ih prestanes usporedjivati i prilagodis se njenim mogucnostima i zeljama, ona jos ocito nije spremna na to, a 7 godina mi se ipak cini prerano da se brines o tome, doci ce sve na svoje.

Slazem se! Nije mlađa nezrela, vec je starija daaaaleko iznad prosjeka!
Spusti letvicu maloj princezi :mrgreen:

:kiss
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Adorabla » 27 lip 2008, 19:33

ja imam ekstremno visoko podignutu letvicu i za stariju i za mladju. I naravno da znam i shvacam da ih ne smijem usporedjivati i da moram popustiti. To ja mantram svaki dan.
Ma ok, mozda mladja nije zrela za tako velike zadatke. Ali nije vrag da vi mislite da ju ne bi trebala ponovo pustiti do kioska ili samu u park itd.... Mislim to i ona zeli. Ona zeli ici sama u skolu, ona zeli biti sama doma ko starija sestra...
Adorabla
Medena

PostPostao/la Stefanova_mama » 28 lip 2008, 00:17

Pokusajte trenirati problematicne situacije.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Berta22 » 28 lip 2008, 13:21

ja sam ostala paf kad sam procitala sto je tvoja starija sve odradjivala od prvog razreda.
al ne mislim da mladju ne trebas pustiti do pekare i slicno. Moras raditi s njom i ponavljati mil. puta, ali i biti svjesna da je ona jednostavno drugacija od starije. Isti odgoj je samo iluzija, nikad nije isti jer su okolnosti drugacije. I jos kad uzmes u obzir da nase i iste reakcije padaju na drugacije tlo zvano karakter...
e sad, to sto se njoj dogodilo da izadje van bez kljuca i slicne stvari, a kome se to nije dogodilo, sigurno znate i nekog odraslog koe se dogadjaju takve stvari. Ja sam recimo kroz skolu izgubila valjda pola tone kljuceva od stana :oops:
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Henrietta » 29 lip 2008, 14:13

Moja sestra i ja smo bile otprilike kao tvoje kćeri, 5 g. razlike. Sestra mi je bila priljepak sve dok nisam otišla na faks. Nije sama htjela ići na upis u srednju školu, u srednjoj školi morali smo ići s njom kod stomatologa, otići podići nešto u banku, poštu, policiju ..... bilo je za nju nezamislivo - to je trajalo do pred kraj njezine srednje škole i kad je krenula na faks okrenula se za 180 neki dan je diplomirala uz posao na kojem provodi i po 20 sati, putuje, poznaje hrpetine ljudi..... Da mi je to netko rekao prije 10 g. mislila bi da mu nisu sve ovce na broju. E da, i ovo što si pisala za kćer kako je lijepa i da zbog toga ne bude dobro prošla msestra je bila slatkica, ljepotica (tako su je zvali susjedi, prijatelji od roditelja....) to je ostala i danas (barem po mom neobjektivnom sestrinskom mišljenju) ali jako dobro kuži licemjerne ne samo muškarce već i žene - zbog izgleda mislim da je još više na oprezu nego što bi bila da ne izgleda tako kako izgleda....

Koliko god da smo nas dvije različite toliko imamo iste ili slične ambicije, osjećaj za prave vrijednosti..... i danas smo si najbolje frendice :3srca
K: Kada svi mi budemo veliki, tko će onda biti mali?
K: Molim odrezano, a ne narezano!
K: Volim te preko kaktusa!
Henrietta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la watani » 29 lip 2008, 22:36

eto, i ja cu isto napisati da ti je starija cura iznadprosjecna, a mladja u skladu sa dobi ;)

i ja imam mladju sestru, kojoj je uvijek bio mozak na pasi :drink jer je imala stariju (mene) koja je za sve brinula i rijesavala probleme. ne zezam se , tak je bilo.
a tak je bilo izmedju ostalog jer su nas isto tretirali (koliko god danas tvrdili da nije bilo tako),ocekivali da ce ona po defoltu biti odgovorna, brizna, skoncentrirana, a razliciti smo materijal.
i stalno stalno su nas gurali da budemo zajedno, da imamo isto drustvo, i takve stvari. a zapravo napravili bi nam uslugu da su nas slali barem jednom godisnje odvojeno na ljetovanje. pa da se svaka mora brinuti sama za sebe. jer moja sestra to nije morala; ona je znala da cu ja spakirati torbe kad cemo ici doma sa zimovanja, da ja brinem da imamo dovoljno novaca za razne troskove (jer su meni starijoj povjeravali dzeparac),..i jos hrpu takvih gluposti.

a moja djeca...vec sad vidim kak ce to biti jednog dana: starija - em je starija, em je zensko; vec sad tatu podsjeca da ne zaboravi uzeti mobitel, i da posprrema stvari na njihovo mjesto.
sinak bu mi bil totalka u svom svjetu :trio :mrgreen:
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Berta22 » 01 srp 2008, 13:11

ja imam kolegicu koja svojoj fakultetski obrazovanoj 40godisnjoj sestri i danas zove majstora ako joj treba nesto, vraca stvari u ducan ako ima reklamaciju i radi sl. meni nesto neshvatljivo. Ne zive zajedno i svaka ima svoju obitelj
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Adorabla » 03 srp 2008, 22:01

Berta ja se toga uzasno bojim kod svojih cura. Ova starija em sto ju mi opterecujemo em sto ona rado prihvaca obveze a ova mladja bjezi od njih ko kuga, odma pocne cendrai ili treptati ko u stilu ja sam jos mala.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Henrietta » 03 srp 2008, 23:56

A jel mala i kad se šopingira ili negdje ide? Kako bi bilo da stariju nagradiš nečime (ne mora biti nešto materijalno) što je njoj bitno uz napomenu da je to povlastica i privilegija zbog nečeg što ona svakodnevno obavlja a sestra zuji okolo. Za malu to ne bi bila kazna jer njoj ništa ne bi falilo samo ne bi dobila nagradu koju je zasluženo dobila sestra. Možda se pokrene. :dunno
Iskreno u drugim obiteljima vidim dosta nepravde koja se radi prema jednom od djece a ne znam ni sama kako bi se ja ponašala da imam dvoje djece koji su toliko različiti.
K: Kada svi mi budemo veliki, tko će onda biti mali?
K: Molim odrezano, a ne narezano!
K: Volim te preko kaktusa!
Henrietta
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.