Sada je: 06 lip 2026, 02:57.

Par brzih pitanja (polozaj kolica i motorika)-spojene teme

Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.

Moderator/ica: Hajdi

Par brzih pitanja (polozaj kolica i motorika)-spojene teme

PostPostao/la Maya » 24 kol 2008, 08:48

Drage moje,
1. kad bebe mozemo prebaciti onaj famorzni 3-ci polozaj (jedan vise od lezeceg)? Ja sam vec pocela; al se bojim da nije rano (3.5 mjeseci).
2. moja beba se veec prevrce sa ledja na stomak; i redje obratno, al nije previse agilna da drzi glavu gore, sem kad je zamajavamo; gugucemo i sl., vec samo dudla svoju ruku.
3. znam da sam ovo vec pitala, al dal vae bebe sisaju svoje prstice i koliko to traje? koliko moja cokce kad sisa cuje se s druge strane ulice.
4. jel ima neki skok u rastu oko 3 mjeseca? nocas se budila svaka 2 sata, smorena sam sva.
5. jel se vase bebe vrte i prevrcu i dizu noge u snu? meni je to ranije bio znak da se razbudjuje i da joj dam da jede, al sad to nije pravilo; okrene glavu od sike; al i dalje se okrece lijevo desno (glavicom).
Maja
Naša Farah -14.05.2008.
slikaslika
Maya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Par brzih pitanja (polozaj kolica i motorika)

PostPostao/la Ina66 » 24 kol 2008, 08:53

1. kad bebe mozemo prebaciti onaj famorzni 3-ci polozaj (jedan vise od lezeceg)? Ja sam vec pocela; al se bojim da nije rano (3.5 mjeseci).

vrati kolica u ležeći položaj jer je debelo prerano za podizanje. obično se diže oko 6-og mjeseca

2. moja beba se veec prevrce sa ledja na stomak; i redje obratno, al nije previse agilna da drzi glavu gore, sem kad je zamajavamo; gugucemo i sl., vec samo dudla svoju ruku.

ako ne drži glavu gore, trebate ju više puštati da leži na trbuhu pa i zabavljati ju dok je u tom pložaju - stavite ispred nje neku njoj zanimljivu igračkicu ili nešto slično

sve ostalo je normalno ponašanje za tako malo dijete
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la plavooka12 » 25 kol 2008, 08:20

joj draga, pa kud žuriš, malo ti je puno prerano za dizanje položaja, moja je bila u nultom valjda do 3 mj., u prvom do 5mj., a kad je počela pokazivati interes da digne glavu i zjaka okolo tek onda sam joj digla za stupanj-dva i to samo na kratko, a spavala je u spuštenom položaju!

što se tiče prevrtanja, dobro si napisala, ona se prevrće, ne okreće se!
neka bude što više na trbuhu i tako trenira držanje glavice.

a sisanje rukice, uglavnom sve bebe to rade, neke više i jače, a neke samo sline, a može trajati i do pete godine, kao kod mene :D

dizanje nogica je sasvim normalni slijed razvoja motorike, rukice i nogice su stalno u zraku, stavi ju u baby gym da se igra i "hvata" igračkice!
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Maya » 25 kol 2008, 10:01

ma cekajte, taj treci polozaj je u nasim kolicima, malo razlicit od lezeceg (kao 1. kod posta gore)...ne zurim...nego, teh, smijacete mi se...dolazila nam je koja cimerica iz porodilista...kod nje bebac super drzi glavu, a ona pomjerila to na kolicima (imamo ista), pa ja reko hajde i ja...znam, glupa sam, kad poredim stvari, al razmisljam bice joj zanimljivije da malo gleda svijet ooko sebe

glede igracaka,ukinuli smo ih na neko vrijeme...mala se toliko uzbudi, vice na njih gura ih u usta i obavezno posle par minuta brizne u nekontrolisan plac (nije se udarila, budemo mi tu)...mozda smo prerano poceli s njima, pa nek se malo odmori od njih, inace je sva temperamentna, a kad krene sa kenjkanjem ako to nne zaustavimo, pocne plac koji je tesko smiriti...
Naša Farah -14.05.2008.
slikaslika
Maya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Maya » 25 kol 2008, 10:02

i da...lezat na ledjima a podu nece nikako...na kaucu hoce,, valjda joj je visocije i bolje se osjeca, al kauc ipak nije tvrd pa se bojim da ne iskrivi ledja i sl...
Naša Farah -14.05.2008.
slikaslika
Maya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la frrr » 25 kol 2008, 10:49

mi imamo 5 i 2/3 mjeseci i još smo u nultom položaju kolica. zar ja smijem nju dignut na prvi kad navrši 6 mjeseci, iako ne sjedi još?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 25 kol 2008, 12:10

ako se lijepo rotira i redovito stavlja nogice u usta, smiješ i sada. samo time riskiraš da krene sa trbušnjacima i povlačenjem ručica o bočne stranice i dovođenja u sjedeći za koji vjerojatno nije spremna. pa je ti spusti, a ona se ljuti...
eli
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 25 kol 2008, 12:12

ne, ne radi ništa od toga...no frx, ostaje u ležećem onda
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rachica » 25 kol 2008, 13:00

eli je napisao/la:ako se lijepo rotira i redovito stavlja nogice u usta, smiješ i sada. samo time riskiraš da krene sa trbušnjacima i povlačenjem ručica o bočne stranice i dovođenja u sjedeći za koji vjerojatno nije spremna. pa je ti spusti, a ona se ljuti...

meni se A. počeo hvatat za bočne stranice košare i pridizat...sad već polako i brinem da mu je prerano za to i da opet nešto nije ok...
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 25 kol 2008, 13:10

ma sve je u redu. uz košaru koja je ravna neće uspjeti uspraviti se, samo sam to njegovo napinjanje može upropastiti šetnju ako se nanervira.
moja to u košari nije pokušavala raditi, ali čim sam je prebacila u sjedeći dio i digla samo jedan zubac krenule su "svađe".
eli
Sveta krava

PostPostao/la plavooka12 » 25 kol 2008, 14:39

beba smije u full sjedeći položaj kad sama stavi nogicu u usta, ali to ne znači da u tom položaju smije biti satima, malo ju stavite da pogleda van, kad se malo nagleda svijeta, spustite naslon u poluležeći, i svi sretni i zadovoljni! Ja sam mišljenja kad se beba uspije sama malo odići, da joj za toliko treba dići naslon. Bar sam ja tak radila sa svojom, a i fizijatar mi je rekao da može!
i još nešto, kad stavite bebe u osnovni dio kolica, pogotovo ako bebe već same sjede, molim, okrenite bebe tako da gledaju van a ne mamu koja gura kolica (to vrijedi za ona kolica kojima se ručka pomiče na obje strane ;) ). poludim kad vidim mame koje guraju kolica i bleje neprestano u bebu, a beba sva jadna znatiželjna gurne glavu van da visi, i gleda unatrag, ma nešto prestrašno za vidjeti. I isto tako mi je grozno vidjeti bebu od 6-7 mj. ili stariju u AS na kolicima jer je mami i tati tako zgodnije, ali nije bitno što beba nema prostora niti za ručicu pomaknuti, a kamoli da bi mogla zjakati okolo, što bi joj bilo puno zanimljivije ;)

uf, sad malo offtopičarim i pljujem, ali jednostavno imam potrebu to napisati, jer sigurno će to pročitati i neka novopečena mama, pa da ne ograničava svoju bebicu u kretanju, nek bebe budu što više slobodne, neka se kreću, istražuju, gledaju, diraju, vrište i brbljaju, jer kako će naučiti ako ih mi stalno sputavamo, vežemo, ograničavamo i ušutkavamo!

ojojoj, što sam nabrijana :D
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 25 kol 2008, 15:57

ne slažem se. beba može u full sjedeći položaj kada se u stanju sama posjesti pravilno i bez pomagala. to bi bilo posjedanje na tvrdoj podlozi bez ručki i sličnog. npr na praznom podu i to iz četveronožnog ili bočnog položaja koji uključuju polurotaciju trupa.
beba može ležati na sa nakošenim naslonom kolica do 45 stupnjeva ako stavlja nogice u usta (to redovito, ne da je jednom napravila) i rotira se t-l, l-t na obje strane. u tom položaju može biti dok se ne krene kriviti, savijati. problem sa tim kosinama je taj što će se beba povući skroz i onda saviti prema naprijed ili u stranu.

edit: moja je sa četiri mjeseca imala nogice u ustima, ali za sjedenje je bila spremna tek sa sedam.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Zira » 25 kol 2008, 16:34

i ja se slažem s eli, tj. znam da je to točno i ispravno.
imala sam dvoje djece vježbača, odličnu fizijatricu i terapeutkinju i uz njih sam zaista puno naučila.
da, novopečene mame griješe najčešće iz neznanja, ali često i svjesno jer tako je eto djetetu lakše i ne buni se.
što se tiče samostalnog posjedanja - ono je iznimno važno jer to nije samo sjedenje već jedan cijeli niz motoričkih obrazaca koji se zbog preuranjenog posjedanja preskaču.
Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli...
H.Dž.
Zira
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la plavooka12 » 25 kol 2008, 16:55

gle, moja je prvo naučila stati se, a tek nakon toga pravilno se posjesti, i kaj sad. Mogla sam čekati do njenih 8 mjeseci pa ju tek onda staviti u sjedeći položaj, a do tada bi si nabila trbušnjake da se posjedne u kolicima i pizdila iz dana u dan i pokvarila i meni i sebi svaki izlazak. Svaka beba je individualna i nema tu nekih strogih pravila!
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Zira » 25 kol 2008, 17:01

plavooka12 je napisao/la: Mogla sam čekati do njenih 8 mjeseci pa ju tek onda staviti u sjedeći položaj

:dunno ne vidim šta bi bilo čudno da si čekala do njenih 8 mjeseci.
moje su samostalno prosjedile s 9-10 mjeseci, a n. se odizala glavicom naprijed s ravne podloge od 3. mjeseca, pa nije nabila trbušnjake (kak ih uopče djeca nabijaju :oprosti ).
no nebitno, očito, ali ovdje nije pitanje jel prije bila kokoš ili jaje, zna se redosljed za onoga koji želi znati.
Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli...
H.Dž.
Zira
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 25 kol 2008, 17:32

plavooka12 je napisao/la: I isto tako mi je grozno vidjeti bebu od 6-7 mj. ili stariju u AS na kolicima jer je mami i tati tako zgodnije, ali nije bitno što beba nema prostora niti za ručicu pomaknuti, a kamoli da bi mogla zjakati okolo, što bi joj bilo puno zanimljivije ;)

kad već tračamo, još je žalosnije vidjet bebice od par tjedana ili mjesec-dva koje se voze u as nakačenoj na kolica jer je tak praktičnije, a i šminkerskije izgleda. a to vidim svaki dan
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 25 kol 2008, 18:09

moja je prvo naučila stati se, a tek nakon toga pravilno se posjesti, i kaj sad.

i moja, samo se radilo o tjedan dana razlike i to nije idealni obrazac razvijanja motorike. zato u međuvremenu dijete bude na neznatno povišenom.
tvoj slučaj je specifičan jer ti je fizijatar koji je pregledao bebu dao zeleno svjetlo da je možeš posjesti, pa on valjda zna zašto je to rekao za konkretni slučaj. općenito pravilo je da se bebu smije staviti samo u položaj u koji se i ona sama postavlja.

trbušnjaci se razvijaju općenitim kretanjem, bebinim pokretima, od laganog stezanja kod pokušaja odizanja glave i ramena, rotiranja, odizanja nogica u ležećem, mahanja nogicama, a za sjedenje je jako bitno da su i leđni mišići spremni, a oni se najbolje jačaju dok je beba u potrbušnom.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Maya » 25 kol 2008, 18:24

hm...nistte mi puno pomogle :), il nisam skuzila...izmedju lezeceg i sjedeceg imaju jos 2 polozaja...ne smijem koristiti niti jedan dok noge ne budu u ustima?
mi koristimo as samo u kolima, a i tad mi je zao vidjeti u njoj,al je za nju bolje i od nje ne odustajemo
Naša Farah -14.05.2008.
slikaslika
Maya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 25 kol 2008, 18:49

vidiš da si skužila. :proljece
eli
Sveta krava

PostPostao/la Maya » 27 kol 2008, 14:44

UPDATE: skuzili smo da mala nece lezati na stomaku kad je na podu...hoce samo na kaucU, a glavu dize ako smo joj zanimljivi i to visoko visoko!!! nekad je samo na jednoj ruci; toliko je jaka, a dr joj je tad u ustima...kad joj dosadimo legne i strpa obje ruke u usta... :)
btw. pravi i neke pokrete nogama kao da hoce puzati...nije li ona mala za to?
Naša Farah -14.05.2008.
slikaslika
Maya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 27 kol 2008, 15:02

mala je za puzanje, puno toga treba savladati prije puzanja, ali nije mala za pravljenje "nekih pokreta". mjesecima prije puzanja bebe se u potrbušnom odguruju i kreću unatraške. pusti je nek vježba, nek se kreće kako zna i umije. tako se uči.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Maya » 27 kol 2008, 16:43

ok super...ma vidim da se ne mice, tj ne puze bas, samo nisam znala kad sta pocinje raditi...btw. ona po malo " trci" :) strasno voli kad je stavimo na kauc i onda nogicama udara o naslon kauca,, a meni to izgleda kao da trci ( kad bi rotirali sve za 90 stepeni :))
Naša Farah -14.05.2008.
slikaslika
Maya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 27 kol 2008, 17:53

puzanje zaboravi na tri do šest mjeseci. nema šanse ranije, a normalno je i da propuže kasnije. treba jako puno koordinacije za to izvesti. neka lupka nožicama, isprobava pokrete, to je dobro za njen razvoj. :)
ne treba previše očekivati od beba, iščeviati napredak, već uživati u svakoj njihovoj fazi.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Maya » 27 kol 2008, 20:40

MA NISTA ja ne forsisam, samo se raspitujem da vidim ako ne daj boze bude problema, da pomognem sa vjezbama...da sta ne fulamo...a drugo sve kad njjoj odgovara
Naša Farah -14.05.2008.
slikaslika
Maya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Plusic » 30 kol 2008, 13:17

mi smo u kosari, premda je on vec veliki i skoro pa jedva stane u kosaru, drzat cu ga u njoj dok god bude mogao stati (bez savijanja koljena :rolf )

u kosari se on lipo primi za rubove sa strane, sa obje rucice, i onda se malo dize, pa se malo vrti pa izvodi svasta i nije mu dosadno a na tvrdoj,ravnoj podlozi je, sto je ipak za njega najzdravije !

nema potrebe za uzurbanim prelaskom u sjedeci polozaj, ionako ce sjediti iducih par godina :naughty
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Rachica » 30 kol 2008, 14:02

Plusic je napisao/la:u kosari se on lipo primi za rubove sa strane, sa obje rucice, i onda se malo dize, pa se malo vrti pa izvodi svasta

A. se primi desnom rukom za lijevu stranu i odiže se u polubočnom položaju, ma skoro da sjedne, ja sam prestravljena.

kad leži na trbuhu na krevet, noge savije u položaj za puzanje, al nezna šta bi s rukama, pa se bradom potpomaže i nogama odguruje...
meni se čini da je on malo preuranio :dunno
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 30 kol 2008, 16:59

draga Rachica tko nam je kriv kad imamo veliku i naprednu djecu :)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Maya » 02 ruj 2008, 10:02

@RAchica: fakat...ova moja kad je na stomaku kao da puze...nije to ono pravo puzanje vise skupi obje noge pa se odguruje, ja ja vise nigdje ne smijem ostaviti ni na minut...sta ce tek biti kasnije...
Naša Farah -14.05.2008.
slikaslika
Maya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la frrr » 05 lis 2008, 22:57

dorosaur ima 7 mjeseci. naslon sam joj na kolicima iz ležećeg podigla prije cca 3 tjedna, kad je počela stavljat noge u usta i rotirat se, kao što ste mi savjetovale. kolica su s 4 položaja, od skroz ravnog do sjedećeg. dakle, taj prvi je tek nešto malo podignut u odnosu na ležeći.

danas sam joj na 10-ak minuta podigla i u treći, tek toliko da vidim kako će biti. bilo joj je ok, ali em nije bila dugo em ja ne mogu znati kak je bilo njezinoj kralješnici. šta kažete?

ne sjedi samostalno, ima neke polupokušaje posjedanja. noga je već cijela u ustima, ne samo prsti. okreće se k'o velika. ne puzi, ali plazi, kako ja to zovem - pokreće se kombinacijom okretanja, poluokretanja, zabacivanja i odgurivanja nogicama i rukicama.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 06 lis 2008, 13:50

kad je staviš u taj kosi položaj ona ostane naslonjena na njega i ne naginje se naprijed ili u stranu? dok je ravna, ja bi je pustila pa nakon nekog vremena vratila niže i tako klik-klak...
eli
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Djeca od 0 do 1

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.