Sada je: 14 srp 2026, 03:11.

oprema za neznalice

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: oprema za neznalice

PostPostao/la danijela81 » 27 kol 2008, 10:29

snow, pridružujem ti se u čitanju. papir i olovka spremni! ja ću to na rate, svaki dan po par stranica
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la snowwhite » 29 kol 2008, 10:48

iako već postoji onaj topik s popisom potebnih stvari i ovdje ima puno toga zanimljivog i korisnog za pročitati.
hvala ina :kiss

s obzirom da je mene prvenstveno zanimala odjeća više manje sam sve saznala.
Da ne tražite puno evo nekih korisnih info o veličinama:
veličine su ustvari centimetri dužine bebe,56 je otprilike do 1mj,onda 62do 3,pa 68 od 3-6mj,74 od 6-9mj,80 sa godinu na dalje
naravno uvijek postoje odstupanja u veličini naših beba :mrgreen:

i za utvrđivanje gradiva što je što :mrgreen:
benkica- ima varijanta benkica (sve je sa vezicama, na 4 mjesta, ima dugi ili kratki rukav, na preklop je i samo je do struka ili pelene, nije između nogu):
bodi- uglavnom na drukere i kopča se i između nogu: može imati preklop na ramenima ili drukere, duge ili kratke rukave: ima i varijanta samo na tregere pa onda ima kao malo veći izrez oko vrata
bodi-benkica- e, to je kombinacija i bodija i benkice: ima preklop kao benkica ali nema vezice već drukere i kopča se i između nogu, to mi se čini nekako najjednostavnije za obući ali meni (barem ovdje u Zd) najteže za kupiti ( nisam uopće to niti našla iako sam tražila)
tutica-zvana još i kombinezon, odjelce, tuta i štojaznamkakojoš: izrađena je od pliša ili pamuka, ima kopčanje skroz od vrata pa do nogu, ima stopala iako nije isključena i varijanta bez stopala: ima i varijanti sa kopčanjem na leđima (iskusne mame kažu da to izbjegavamo) jer je vrlo nepraktično i žulja bebacha
odjelce je nešto što je iz dva dijela, znači to je moja interpretacija, i onda donji dio uglavnom nema stopala
ja još nisam našla nešto što je iz dva dijela i ima stopala
tutica još može biti i bez rukava a onda se oblači sa majicom ispod
štramplice- su ipak samo štramplice, znači ono što smo mi nosili na primanju u pionire i raznim drugim svečanostima u našim životima, kod nas su bile bijele, plave, crvene i to je uglavnom to a njihovih ima u raznim bojama i raznim čudima šarenim: mogu biti i na tregere i bez tregera (špalina u Dalmaciji)

ja sam robicu uglavnom dobila i to dosta pa se nisam previše interesirala koliko čega treba ali imate i o tome.

ja bi još samo jedno pitanje za iskusne mame.
Naime dobila sam i tu famoznu vreću za spavanje. e sad ona je veličine 70?! može li i tek rođena beba u nju pa podfrknem donji dio ili trebam za početak ipak manju? mislim da mi je ona dosta praktična za spavanje a i vidim da su tu hvalili pa samo da znam.
e i još nešto :)
prijatlejica mi je rekla da je njoj na početku dok malome nije otpao pupak rečeno da nije dobro da mu oblači bodiće jer se tako lakše smoči pupak nego samo benkice pa preko toga odjelce. tih benkica imam svega 3-4 ali zato bodija imam 20tak. ;)
što kažete vi iskusne mame? jeli to stvarno tako?
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la REBECCA » 29 kol 2008, 11:14

Vreću za spavanje smo dobili kad je maleni imao mjesec dana i mislim da je bila 74 cm. Odmah smo ga stavljali u nju, nije se bunio i to mi je bila jedna od najkorisnijih stvari za dijete. Spavao je u vreći do ovog ljeta dakle do 3 godine. Ne moraš misliti da li je pokriven pogotovo kad malo naraste i počne se okretati. Mislim da i nemaš manjih vreća od te, bar ih ja nisam vidjela.
Benkice su meni osobno katastrofa, bilo mi je teško ih obući, pa se povuku visoko na leđa, tako da sam ih prestala koristiti čim je pupak otpao. Imam jednu s milion vezica za koju još uvijek nisam sigurna kako se oblači :dunno .
J. 21.04.2005

M.6.11.2008
REBECCA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 29 kol 2008, 11:16

Benkice-nikad obukla niti jednoj. Samo ti oblači bodiće.
Vreča-nije problem u duljini, nego bi ti otvori oko ruku i oko vrata mogli sezati do bebine guze :mrgreen:
Kupit manju, npr. bar 62cm.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 29 kol 2008, 11:23

Za vreću za spavanje sam ja dobila savjet da dok je beba skroz mala (dakle ne okreće se, prevrće i shodno tome ne otkriva se) može biti pokrivena i dekicom bez problema (dekica bi trebala biti zavrnuta pod madrac, tako da se ne može izvući i preći bebici preko glave). A čim malo poraste, može u vreću. Ako je vreća puno veća, bebica bi mogla (tako sam pročitala upozorenje na jednoj vreći, od proizvođača) teoretski "skliznuti" u nju, jer je dno puno dalje od toga gdje nogice završavaju.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la snowwhite » 29 kol 2008, 12:56

znači vreču tek iza mjesec dana...onda možda ta i ne bude toliko prevelika. dobro to onda mogu još u hodu. ja sam mislila da mališa odah ide u to :dunno .

A velite mogu odmah bodiće bez benkica. a kak onda to s pupkom?? Ježim se od tog pupka ja bi tak rado da to njemu ispadne već u bolnici ali znam da nejde to sam tak ;)
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la REBECCA » 29 kol 2008, 13:02

Meni je patronažna odradila sve s pupkom, dolazila je svaki dan taj prvi tjedan i pupak otpao. Nije to tako strašno ali mi je ona nekako spretnije to uređivala.
J. 21.04.2005

M.6.11.2008
REBECCA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 29 kol 2008, 13:06

Ma ne brini oko pupka.
Samo rub pelene presavini tako da pupak bude otkriven. Pupak nema veze sa benkicama ili bodyem.
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 29 kol 2008, 13:09

onda budemo vidli sve za pupak neću za sada o tome previše razmišljati.
dakle benkice neću dodatno kupovati. a neću onda niti manju vreću nego ću vidjeti kada ću je početi koristiti kakva će mi biti ova koju imama.

A dekica s kojom ga pokrivam mora biti u šliferu (ili kako li se to uopće zove na hrvatskom :) u navlaci?!?) ili može direktno?
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Plusic » 29 kol 2008, 13:24

nasa beba je spavala u paketini (neznam kako li se to zove)....
dok su mali mozes ih pokriti sa pamucnom dekicom ili necim debljim (slifer bi preporucila).
tek kad postanu veci , kad se pocmu okretati onda ti treba vreca, do tada ti je samo gnjavaza...
mi Dantea planiramo stavit u vrecu po povratku u ZG (imat ce 5mjeseci, a da sam je imala ranije/da nije bilo vrucina, pocela bi ga stavljati vec sa 3)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la IINA » 29 kol 2008, 13:58

Staviš ili šlifer, kaj je po meni bacanje novaca, jer su skupi ko za odrasle, a kasnije i tak imaš vreču, pa kaj će ti.
Možeš ispod deke koristiti plahticu, tako da nju mijenjaš, a i da nije direktno dekica na bebi.
Ovo kaj plusić priča je valjda ajnpindekl / jastuk za bebe. Ako će biti zima ovo je najbolja solucija, jer koliko god se beba ne mrda previše, ipak sa nekih mjesec dana počinje odizati nogice i puno puta zbaci dekicu, što plusić nije bilo važno kad je proljetna mama, ali ako si zimska...
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 29 kol 2008, 17:08

e bas na to sam mislila , hvala
ajnpindekl / jastuk za bebe
ali to nije bas ista stvar, naime dobila sam i tzv.vrecu/jastuk za bebe, to mi bilo krajnje neprakticno, kopcalo se na patent dok se paketina presavije ispod nozica i sa strane jos platnom preklopi i veze po sredini... a slatko je za bebe jer je puno volancica, cipke,....
ja sam neznajuci svoju bebu prvih 3tjedna tretirala kao da je zimska, bilo mi se tesko priviknuti na to "skidanje" bebe....
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la snowwhite » 29 kol 2008, 18:53

jastuk imam tj dobit ću ga. ali koliko sam shvatila to je samo za prve tjedne. a kasnije ću imati vreću. kaj mi onda ne treba poplun?? da uzmem samo dekicu? beba će biti jesenska
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la IINA » 01 ruj 2008, 09:06

Jastuk nije samo za prve tjedne. Zakaj bi bio?
Koristiš ga dok beba u njega stane, a onda je prebaciš u vreču za spavanje.
Kakvo imaš grijanje?
Ako si u kući, pa možeš sama regulirati temperaturu stana, imaš manje brige. Staviš da ti bude oko 18 po noći.
Problem je ako si, kao ja, u centralnom preko toplane, gdje ti u 23 ugase i po noći nema grijanja. U tom slučaju deka nije dovoljna. Ja sam imala poplun, ali ga nisam uošće koristila, kao ni posteljinu za kinderbet. Bile su obje u u vrečama odpočetka.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 01 ruj 2008, 15:12

IINA je napisao/la:Jastuk nije samo za prve tjedne. Zakaj bi bio?
Koristiš ga dok beba u njega stane, a onda je prebaciš u vreču za spavanje.

pa ne znam više od kuda sve te informacije imam u glavi ali sad kad čitam ima logike :mrgreen: u jastuku je dok stanje u njega
IINA je napisao/la:Kakvo imaš grijanje?
Ako si u kući, pa možeš sama regulirati temperaturu stana, imaš manje brige. Staviš da ti bude oko 18 po noći.
Problem je ako si, kao ja, u centralnom preko toplane, gdje ti u 23 ugase i po noći nema grijanja. U tom slučaju deka nije dovoljna. Ja sam imala poplun, ali ga nisam uošće koristila, kao ni posteljinu za kinderbet. Bile su obje u u vrečama odpočetka.

u kući sam..imamo svoje grijanje.
dobro, za sada ću onda tako (jastuk + vreća a uz to eventualno dekica) a ako što ustreba kupim naknadno.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Krumpirić » 01 ruj 2008, 15:13

jel ko zna imal di kupit u nas Britax kolica (ili u Slo, Au...)?
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Maslacak » 04 ruj 2008, 07:49

U Austriji nisam vidjela nigdje britax. Ono sto sam vidjela je da se moze naruciti Römer iz Njemacke.
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la snowwhite » 18 ruj 2008, 09:49

opet ja na opremi :mrgreen:
svaki put kad mislim da sve imam pojavi se netko s nekom stvarčicom koju nemam...
zanima me jeste li prije poroda nabavile izdajalice i koliko vam je ona uopće bila potrebna?
ja si ju nisam nabavila dosta je skupa i mislim si šta ću ju kupovati ako mi neće trebati. e sad mi dođe frendica (a sve smo mi trudnice po prvi puta) da si to obavezno moram kupiti jer da ne mogu bez toga?!?!

šta sad? treba li ili ne? i mogu li kasnije nabaviti?
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la zauvijekmama » 18 ruj 2008, 09:52

Ja imam izdajalicu(jos od sestre), ali da je nemam obavezno bi je nabavila.
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la LiKmama » 18 ruj 2008, 10:01

zanima me jeste li prije poroda nabavile izdajalice i koliko vam je ona uopće bila potrebna?

ja sam isto imala od sestre (da nisam, ne vjerujem da bih ju kupovala); koristila par puta, nije islo i odustala. :dunno
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Krumpirić » 18 ruj 2008, 10:02

zauvijektvoja je napisao/la:Ja imam izdajalicu(jos od sestre), ali da je nemam obavezno bi je nabavila.

zašto?ja je nikad nisam koristila, a dojila sam 20mj, nemaš pojma oće ti trebat, super da imaš,ali...
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 18 ruj 2008, 10:03

snowwhite je napisao/la:opet ja na opremi :mrgreen:
svaki put kad mislim da sve imam pojavi se netko s nekom stvarčicom koju nemam...
ja si ju nisam nabavila dosta je skupa i mislim si šta ću ju kupovati ako mi neće trebati. e sad mi dođe frendica (a sve smo mi trudnice po prvi puta) da si to obavezno moram kupiti jer da ne mogu bez toga?!?!

šta sad? treba li ili ne? i mogu li kasnije nabaviti?

ne treba ti i nemoj kupovat unaprijed, možda nikad nećeš koristit.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Ina66 » 18 ruj 2008, 10:05

Krumpirić je napisao/la:ne treba ti i nemoj kupovat unaprijed, možda nikad nećeš koristit.

potpisujem. posudila ju i upotrijebila dva puta. u slučaju potrebe, uvijek se može kupiti naknadno
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Krumpirić » 18 ruj 2008, 10:06

I nikad mi neće bit jasno ŠTO će vam taj jastuk, jadna djeca unutra ko zavezana, moj M je iz toga bježao već u rodilištu, odgurivao se nogama. :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Plusic » 18 ruj 2008, 10:24

nakon sto sam rodila imam isti savjet za svih - odite u ducan, napravite shoping listu svega sto vam se svidja i za sto mislite da bi mogli koristiti/trebati/malih luksuza koji vas uveseljavaju :)
kad rodite vidit cete sto vam treba, nedostaje i muz/mama/prijateljica se lako zaleti u ducan po tocno taj komad koji ste vi izabrali da vam se svidja :)
isto takosvi koji vam kupuju poklon mogu otici u taj isti ducan i kupiti vamesto (svoje platezne sposobnosti) a da je to nesto sto vam se uistinu svidja :)
ono sto primjetite da vam je visak na listi lako telefonom otkazete :)

mene ta shopping lista spasila, a na kraju sam od ducana dobila i vrlo lijepi,kvalitetan,koristan (i skup poklon) :mah
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 18 ruj 2008, 13:03

ja sam od početka govorila da si neću unaprijed kupovati izdajalicu jer mi ju lako m može otići kupiti ako treba čak i u dežurnu ljekarnu. mislim u tako velikoj nuždi svaka je dobra a tu u našem kvartu je i dežurna ljekarana a imamo i 3 dućana bebi opreme u krugu 15 min pješke. pa valjda bude nešto našao :)
isto si mislim za adaptirano mlijeko i svu potrebnu opremu. nisam kupila niti jednu bočicu pa ćemo vidjeti...
no kad slušam svakakve savjete sastrane a nemam iskustva poludim. više ni sama ne znaš što mislim, želim...
onda tu vas pitam pa odvagnem mišljenja :wink :D
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Snježa » 18 ruj 2008, 14:29

Flašica nam nije trebala :klanja
Trebala mi je izdajalica jer je nisu imali u rodilištu a beba je bila u inkubatoru i nisam joj mogla dati sisat prvih nekoliko dana.
Ali to ti stignu uvjek tvoji kupit.
I još jedna stvar koja nije trebala je baby puder :dunno

Jastuk mi je isto bacanje novaca, koristila sam dekicu koja se može tako složiti da izgleda kao jastuk ;)
Snježa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la snowwhite » 18 ruj 2008, 15:00

jastuk vjerojatno ne bi kupila ali sam ga dobila pa ću ga koristiti. naravno ako malac bude zadovoljan u njemu :)
a mislim da će mi biti ok dok se ne naučim na malu bebu :mrgreen:
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Krumpirić » 18 ruj 2008, 15:01

s te strane ti pogotovo ne treba, i bebi i tebi će bit ljepše da budete "tijelo na tijelo" nego s preprekom :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la snowwhite » 18 ruj 2008, 15:10

Krumpirić je napisao/la:s te strane ti pogotovo ne treba, i bebi i tebi će bit ljepše da budete "tijelo na tijelo" nego s preprekom :dunno

misliš i ako sva drhtim držeći bebu od straha ili pak sva ukočena da se slučajno nekaj ne desi...mislim ne znam. budem vidla kak bu mi bilo. možda sama sebe iznenadim i sve mi krene bez problema. jastuk je tu pa bumo vidli.
a za izdajalicu mislim onda da ipak ne budem
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju.