Sada je: 04 kol 2026, 20:01.

e-bay

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

e-bay

PostPostao/la teutonija » 19 ruj 2008, 14:56

E ovak, ajd netko ko zna i ima volje objesniti meni ,ali ima nas još :mrgreen: kak ta stvar funkcionira.Mislim onak korak po korak ko malom djetetu :mrgreen:
Hvala unaprijed :proljece
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

Re: e-bay

PostPostao/la tanjabb » 19 ruj 2008, 15:16

1. napravis si profil (kao na forumu npr), sve ti pise sta moras ispuniti
2. otvoris si pay pal (gdje ostavis podatke jedne svoje kreditne kartice, sigurnije je jer onda ne dajes kod svake kupovine prodavacu informacije o svojoj kartici nego samo kliknes na placanje pay pal-om)
3. kupujes :mrgreen:
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Berta22 » 19 ruj 2008, 21:54

a dostave? postarine? kako to funkcionira?
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la dazd » 19 ruj 2008, 22:53

Dostava ide poštom , samo što svi prodavači ne šalju u hr - to ti piše uz svaki item.
Poštarina je najniža oko 20 kn ( za majičicu ili nešto sitno ) i zna se penjati do nekoliko stotina kuna.
Za neke veće stvari znaju naplatiti carinu - npr. ja sam dosad platila carinu dvaput
jednom 180 kn za neke tenisice i 80 kn za ne sjećam se više što.
Kraj svakog itema ti piše koliko ima još do isteka aukcije i tko ponudi najviše - njegovo je.
Postoji i automatsko bidanje - npr. početna cijena za neki item je 0.99 usd , ti ponudiš taj iznos ali u maximum
bid upišeš najviši iznos koji si spremna platiti , i onda ti se automatski podiže ponuda u slučaju da još netko bida za istu stvar. Ne podiže se odmah do maximuma , nego samo malo više od konkurentske ponude :mrgreen:
Kraj itema na kojima piše buy it now , naravno da nije potrebno čekanje - odmah možeš kupiti.
Kad registriraš karticu na pay pal , možeš potrošiti do 500 kn , i onda moraš ubanku ići tražiti
expuse number ili tako nekako , i kad upišeš taj broj samo limit na kartici ti je granica :cool .

Ja sam kupila stvarno dosta stvari ( američki i britanski ebay ) za povoljnu cijenu.
Npr. jučer sam kupila sinu novu zimsku prekrasnu jaknu s dostavom u hr za 92 kn .
dazd
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lena » 20 ruj 2008, 09:58

Kad registriraš karticu na pay pal , možeš potrošiti do 500 kn , i onda moraš ubanku ići tražiti
expuse number ili tako nekako , i kad upišeš taj broj samo limit na kartici ti je granica .

ovo se vjerojatno odnosi na kartice pojedinih banaka jer sam ja radila transakciju od 90 i nesto britanskih funti pa nije bilo limitirano.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la silki » 20 ruj 2008, 10:18

Lena je napisao/la:
expuse number ili tako nekako , i kad upišeš taj broj samo limit na kartici ti je granica .

ovo se vjerojatno odnosi na kartice pojedinih banaka jer sam ja radila transakciju od 90 i nesto britanskih funti pa nije bilo limitirano.

ja sam se registrirala na paypal prije nekih tjedana dana kad sam kupovala platnene pelene.
prošle su mi dvije uplate do 100$ ali kad sam pokušala platiti jednu narudžbu od 160$ blokiralo mi je uplatu i tražili su me da verificiram karticu.
paypal ti skine s računa 1.95$ (koji ti kasnije vrate) i uz tu uplatu vežu 4 znamenkasti pin koji ti je potreban da bi verificirao karticu.
sanje je to što taj broj možeš vidjeti tek na izlistu kreditne slijedeći mjesec.
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la dazd » 20 ruj 2008, 13:41

Lena je napisao/la:

ma ne , koliko znam za sve kartice je bilo tako
ali to je bilo kad je paypal tek došao u hr , vjerojatno se nešto promijenilo....
dazd
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mishica » 20 ruj 2008, 14:37

bitno ti je jedino da verificiras karticu, a to napravis tako sto ces na ispisu racuna te kartice, kraj paypala (jer ti skine neku sicu, tipa 2$) pise i cetveroznamenkasti broj. I kad ju verificiras vrnu ti i ovu sicu sto su uzeli.
Ja kupujem ko blesava.
SARA 25.01.2006.
Mishica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la teutonija » 20 ruj 2008, 20:57

Hmmm ovak kak je Tanja to napisala zvuči jednostavno ,probat ću pa se javim s listom nejasnoća. :cool
Moram prvo na eng verziju jer njem.čim otvorim igubim se.Tam mislim da se ne bi znala ni registrirati :roll:
Ovo s verificiranjem kartice mi nije sjelo baš ,no i ne mora se zar ne,barem ne ispočetka? :dunno

Nego jel piše kolka je poštarina?
I kak funkcionira to s carinom ,mislim da je uobičajeo da carine il ne i koja svota se carini tak to?
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la dazd » 20 ruj 2008, 22:28

Kad klikneš na item koji te zanima
pored njega piše
Current bid- trenutna cijena ili starting bid - početna , ako se još nitko nije natjecao
Your maximum bid - tu upišeš koliko nudiš
End time - vrijeme koje je preostalo do kraja aukcije
Postage costs - poštarina za britaniju , ili ako se registriraš piše za hrvatsku , ali ne napiše svaki seller odmah kolike su
poštarine za sve zemlje u koje šalje.To ga moraš pitati na Email the seler .
Nikad ne kupuj bez da znaš koja je poštarina jer ti on u principu može naplatiti kolko hoće.
Bitno je da piše da prihvaća paypall jer u suprotnom ne znam kako platiti iz Hr. Ja sam se jednom usosila s nekim Kinezom koji nije prihvaćao paypall , jedva mu nekako platila nekim čudnim putem i na kraju mi poslao lažni Timberland
Post to-tu piše di sve šalje
History - tu vidiš kolko se njih natječe i kako rastu ponude
You can also Watch this item - možeš pratiti u My ebay( nešto kao my profile ) neki item koji ti je interesantan , da ga ne izgubiš u šumi ponuda
S desne strane imaš feedback izražen u postotcima . a to je koliko je ljudi bilo zadovolnjo sa stvarima od dotičnog sellera,
a ako klikneš see detailed feedback - možeš viditi i komentare

nadam se da je jasno :mrgreen:
dazd
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la dazd » 20 ruj 2008, 22:35

E , zaboravih za carinu.
Na svakom paketu koji ti šalju selleri je naznačena vrijednost pošiljke .
Ukoliko kupuješ od dućana , oni uglavnom stave pravu cijenu , dok se s privatnim sellerima možeš dogovoriti da
napišu da je gift ili da umanje vrijednost na paketu.
cainici se uglavnom rukovode s tim , i uglavnom ne naplaćuju ništa do nekih 250 - 300 kuna.
Paketi se otvaraju na carini , i ako unutra ima račun ili na kuverti vrijednost , to im je osnovica za obračun carine i pdv-a
+ neke poštanske pristojbe.
Ukoliko nemaju podatak o vrijednosti , vode se po vlastotom nahođenju , a to može bit gadno , jer znaju precijeniti stvari.
Onda se možeš ići svađati :mrgreen: , nosti isprintanu potvrdu o plaćanju s paypala o stvarnoj vrijednosti , i tako....
dazd
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kimama1 » 21 ruj 2008, 08:58

moje iskustvo:
nađem lijepe cipele, izlicitiram ih, pošaljem novac (dakle cijena+ dadžbine za slanje u Hr )
nakon par dana dobijem mail od prodavača koji traži još xx eura za njih,(jer da je na e-bayu pogrešno napisana tarifa slanja u Hr iz NJ) inače ih neće poslati.
Cifra nije baš beznačajna, posebno ne u odnosu na cijenu cipela.
Započinje višetjedno dopisivanje, moje dokazivanje da sam uplatila upravo toliko koliko je traženo i da ne dam ništa više - jer se ne dam zajebavati a i jer više ne vjerujem u poštenje prodavača - i ako mu uplatim taj navodni "dug" nemam garanciju da će mi poslati cipele...
Kad uljudna prepiska ne urodi plodom, tražim da mi pošalje nazad moje pare. E, onda počinje natezanje tipa, on ne može poslati u Hr novac zbog ovog, zbog onog...tu nastupa jedna forumašica :naughty s izvrsnim znanjem jezika i računom u NJ...kad je skužio da nema više zajebancije, uplatio je pare.
Eto. Sva sreća, inače bih kupovala svaki tjedan jedne šuze :lol
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la silki » 21 ruj 2008, 09:50

Ukoliko kupuješ od dućana , oni uglavnom stave pravu cijenu , dok se s privatnim sellerima možeš dogovoriti da
napišu da je gift ili da umanje vrijednost na paketu.
cainici se uglavnom rukovode s tim , i uglavnom ne naplaćuju ništa do nekih 250 - 300 kuna.

dokazano carine i manje svote.
ne postoji pravilo. nažalost sve ovisi o tome kakve su volje i kako ti je grah pao.
kako mene ovakve stvari ljute...

teutonija, ako ti zapne s verificiranjem javi mi se. ja sam ti skroz friška u tome.
moram priznati, vama cure :klanja, ali ja sam ipak strogo za kupovinu preko amazona (provjereni posrednik) ili prek' oficijalnih stranica.
nemam jaja za kupovinu preko ebaya.
silki

PostPostao/la Zira » 21 ruj 2008, 10:35

ni ja nikako da se "nađem" s e-bay. još sam pionir u kupovini preko neta i e-bay mi se pak čini kompliciran :dunno . gledala sam cipele i em što je puno bolji pregled na drugim stranicama za net kupovinu umalo sam otvorila topik na mib jesu li to nove ili već nošene cipele :rolf ili i jedne i druge :dunno .
zanima me kupuje li netko preko victoria`s secreta i priznaje li amazon hrvatsku ili mi treba neka adresa u eu?
Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli...
H.Dž.
Zira
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la silki » 21 ruj 2008, 11:23

Zira je napisao/la:priznaje li amazon hrvatsku ili mi treba neka adresa u eu?

ovisi što naručuješ.
neki dvd_i, muzički cd_i i igrice dolazili su nam doma.
neke stvari slali smo frendici u london koja je to slala u hr.
silki

PostPostao/la JiA » 21 ruj 2008, 16:23

zanima me kupuje li netko preko victoria`s secreta i priznaje li amazon hrvatsku ili mi treba neka adresa u eu?

Ja kupujem na stranici Victorie :mrgreen: . Doduse, najbolje sljaka kada je shipping adressa u USA, ali salju i u Hr. Upravo cekam jedan paket sa 7 pari cizama ( nisu sve moje :cool ).

Na Amazonu sam htjela kupiti cipele, ali mi rekose da ih ( njih konkretno ) ne mogu dostaviti u Hr.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Lena » 21 ruj 2008, 16:26

sanje je to što taj broj možeš vidjeti tek na izlistu kreditne slijedeći mjesec.

ili pogledas drugi dan preko internet bankarstva, ukoliko ti banka izlistava transakcije na karticama.
elem:
registracija e-bay
prvo je potrebno napraviti registraciju na e-bayu. kad se jednom registrirate, to vam vrijedi za sve domene. npr. http://www.ebay.com(americki), http://www.ebay.ie(irska i engleska), http://www.ebay.at(njemacka i austrija). prilikom registracije se ostavlja broj kartice (koja ne mora biti ista kao ona s paypala), a sluzi za eventualne prodaje na e-bayu (i to sam probala :mrgreen: ).
paypal
paypal omogucuje vlasnicima hrvatskih kartica da vrse kupnju, ali ne i prodaju putem njega. odnosno, lova vam se moze uzeti, no ne i staviti na karticu.
vecina prodavaca voli raditi preko paypal jer je pouzdan. provizija se uzima prodavacu, tako da vas ta transakcija ne kosta nista. http://www.paypal.com
mozete odmah zatraziti verifikaciju kartice i onda ste na miru. postupak verifikacije vam je objasnjen na samom paypalu.
kupovina
mogu se kupovati nove i rabljene stvari. originalne i lazne. za svaku stvar je navedeno da li je nova ili rabljena. iz vise razloga preporucam da prvo obavljate kupnju na domenama koje su na jeziku kojim dobro baratate, dok ne savladate layout ebaya pa ce vam biti lako kupovati svagdje. za svaku stvar pise: stanje (novo ili rabljeno), gdje se nalazi, kuda je prodavac voljan slati i kada zavrsava aukcija odnosno ponuda. izmedju ostalog, postoji opcija buy it now ili bid. ako je buy it now, onda za tu paru ne morate licitirati, nego jednostavno pristajete na tu cijenu. ako ima bid, onda se natjecete kao na aukciji. ko da vise - nosi. pri dnu stranice zna pisati koliko je postarina za koju zemlju. ako nije napisana za hrvatsku, obavezno kontaktirati prodavaca (u gornjem desnom uglu ispod profila) i pitati koliki su troskovi slanja za hrvatsku. ja vam preporucam da to napravite bez obzira, kako ne bi bilo jos razjarenih ajkula :mrgreen:. nemojte ocekivati da vam odgovore istu sekundu pa je pametno to napraviti koji dan prije. da bi postavljali pitanja, bilo koje naravi, ne morate se uopce natjecati za taj predmet. ja jednom nisam pitala i natjecala se pa sam se neugodno iznenadila kad bi je tip bubnuo postarinu. jednom kad prihvatite kupnju, nema nazad. plaćati mozete ili paypalom, a neki prodavaci vam nude i svoje brojeve racuna i napravite najobicniju deviznu doznaku u banci. ako kupujete neke skupe marke, obavezno pogledati da negdje u tekstu pise da je autenticno ili original. o - ba - ve- zno!
feedback
sve sto znate o prodavacu je na temelju onoga sto su drugi napisali. nije lose pogledati sto drugi misle o njemu. sve sto kupite, prodavac ostavlja vama feedback i isto tako vi njemu.
carina
za posiljke ne vrijedi sistem da je necarinjeno do 300kn. to ide samo ako osobno nosite robu preko granice. veca je sansa da vas carine ako kupujete od ducana, nego od privatnih osoba. ne postoji nikakvo pravilo. zavisi od carinarnice, lunarnih mjena i pms-a doticnih. ja je jos nisam nijednom dobila. ima cura koje je dobijaju redovno. kako vam padne grah.
savjetujem da ne bude prva stvar skupa gucci torbica. krenite od neke djecje robice ili stvari tog cjenovnog razreda. dok dobro ne savladate bidanje i ne skuzite princip. ja sam kupovala stvari od 10 do 150 eura. imala sam jedan koliko-toliki zajeb. sve u svemu, voooooolem ebay. naucila sam se sama i savladala bez puno muke. vjerujem da cete uz ovaj mali tutorial i vi. :drink
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 21 ruj 2008, 16:29

evo i jedna dobra stvar za one koje bi htjele kupovati preko neta, a boje se "krađe" kartice
prepaid kartica
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la teutonija » 22 ruj 2008, 09:01

Curke hvala :klanja,probat ću pogledat ovih dana kak to uopće izgleda ,čini mi se komplicirano no bumo vidli :cool

I da još jedno pitanjce ,kak ste sigurni da iako npr piše da je original da stvarno jest? :mrgreen: Vidi mene nevjernu. :drink
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la tanjabb » 22 ruj 2008, 12:01

Nisi sigurna dok ne drzis u rukama.
Ja na e-bayu kupujem stvari za manje iznose. Carinili su mi do sada samo Lukasov kostim za fasnik, iako na njem nije bilo cijene (a platila sam ga 50USD), hrvatska je carina to odokativno procjenila i opalila mi carinu od 160kn :ne . Svadjat se nisam isla da mi ne bi ubuduce carinili sve sto narucujem iz vana.
WS sam si narucila u Sloveniju, vrijednost je bila oko 70USD, carinili mi uredno.
Dosta prodavaca ti nece napisati gift na posiljku, ali hoce napisati manju vrijednost.
Kad se kladis kladi se u zadnji cas, dakle u zadnjih 5 minuta.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la teutonija » 22 ruj 2008, 12:41

boje se "krađe" kartice
ovog se i ja bojim.
Dal vi normalno koristite npr Master card?
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la thinkPINK » 14 pro 2008, 01:03

I da još jedno pitanjce ,kak ste sigurni da iako npr piše da je original da stvarno jest?

Ako kupujem robu obavezno gledam da ima oznaku nwt (new with tag) odnosno original etiketu. To upisujem i u trazilicu.

Normalno koristim American.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la JiA » 14 pro 2008, 09:25

Dal vi normalno koristite npr Master card?

Ja normalno kupujem na netu sa MC.
ALi na e bayu se placa pay palom, sto je dodatno sigurno.
Jos nisam cula da su nekome "oprali" karticu :dunno .
JiA
Vjetropir

PostPostao/la thinkPINK » 14 pro 2008, 13:15

Da kartica se prijavi na pay pal pa je to dvostruka zastita. Zapravo na ebayu uglavnom i traze placanje pay palom jer je i prodavacima to najzgodnije.
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TOMISLAVA » 14 pro 2008, 18:53

I ja bih kupovala na e bayu pa me zanima di se radi ta kartica pay pal :dunno
TOMISLAVA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la JiA » 14 pro 2008, 18:56

uguglay PayPal i sve ti pise. Registriraj se i voila!

btw. paypal nije kartica.
JiA
Vjetropir

PostPostao/la thinkPINK » 14 pro 2008, 19:03

Pay pal je servis na kojemu registriras neku od kartica koju imas.
Pogledaj ovdje https://www.paypal.com/hr
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la dazd » 14 pro 2008, 19:16

thinkPINK je napisao/la:
I da još jedno pitanjce ,kak ste sigurni da iako npr piše da je original da stvarno jest?

Ako kupujem robu obavezno gledam da ima oznaku nwt (new with tag) odnosno original etiketu. To upisujem i u trazilicu.

Normalno koristim American.

ne možeš biti sigurna
ja sam dobila lažne najkice
i lažni timberland
dazd
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la thinkPINK » 14 pro 2008, 19:22

Ja koristim tu opciju u pretrazivanju nwt ne zbog marke, to me bas briga, ne kupujem na ebayu taj tip robe, vec zbog toga sto zelim nesto nenoseno, novo. Cesto pisu nwot uz robu sto je kao novo bez etikete al tko ce ga znat.
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TOMISLAVA » 14 pro 2008, 19:23

Napravila sam račun na paypalu sad me zanima kako stavljam novce tamo :gace
TOMISLAVA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Sljedeća