Sada je: 01 svi 2026, 11:36.

Hrenovke?!

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Hrenovke?!

PostPostao/la anlan » 25 ruj 2008, 15:46

na videu je tava s malo ulja, a valjda nitko ni ne stavlja extra virgin ulje u fritezu kad je tako skupo
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 25 ruj 2008, 19:07

nisam toliko dobra na engleskom pa molim da mi pojasnite - bitno je da se ulje ne dimi.
ali to je bitno za svako ulje - ako se pregrije više nije upotrebljivo. također se ulje ne bi smjelo ponovo podgrijavati. jednom iskorišteno trebalo bi u smeće. ovo ja iz narodne predaje, tj. iz majčine kuhinje, ne iz stručnih izvora.

btw, moji sve, pa i ribu frigaju na vrhunskom maslinovom jer imaju svoje. čak i prave istarske fritule se prže na maslinovom. zato mi je čudno da se ne smije koristiti za prženje. kužim da se tako ubije kvaliteta ulja.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Rachica » 25 ruj 2008, 21:07

eli je napisao/la:
btw, moji sve, pa i ribu frigaju na vrhunskom maslinovom jer imaju svoje. čak i prave istarske fritule se prže na maslinovom. zato mi je čudno da se ne smije koristiti za prženje.

i ja isto. sve od reda. imamo svoje. da se sad ubijem? :(
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 25 ruj 2008, 23:34

on kaze da po sluzbenim preporukama masl. ulje se ne smije toliko zagrijavati da se dimi, i on potvrdjuje da te preporuke stoje po pitanju nastanka nekih stetnih spojeva (ne precizira), ali ne stoje po pitanju ocuvanja kvalitetnih sastojaka ulja, pa zato on ne preporuca da se przi na njemu nego da se dodaje neposredno nakon kuhanja.
no isto tako kaze, ako bas moras prziti, da je recimo brokulu dobro prziti na masl. (no opet napominje sto krace).
znaci koliko sam ja shvatila - ne smije se dimiti jer je to stetno, a zagrijavati se smije, ali kao sto je eli rekla - steta para jer gubi na vrijednosti.

ergo, vracam se na pecenje na suncokretovom. :roll: zali boze truda.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la IINA » 26 ruj 2008, 07:45

i ja sam čula da se na maslinovom ne smije pržiti :dunno
Da stvara neke kancerogene spojeve i da treba koristiti hladno ili samo malo ugrijano.
Dokaze nemam, pročitala davno i tog se držim :dunno
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la eli » 26 ruj 2008, 08:13

meni je ova konstatacija iz knjige tipična američka - nije otkrio toplu vodu, a piše o tome kao da se radi o tko zna kakvoj novoj spoznaji. senzacija od ničega. svaka nkv domaćica zna da se niti jedno ulje ne smije pregrijati, da se ulje ne smije dimiti jer je onda za smeće. mogao je staviti da se ne smije jesti ni meso ako pougljeni i voće kad struli. ;)
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 26 ruj 2008, 08:17

eli je napisao/la:meni je ova konstatacija iz knjige tipična američka - nije otkrio toplu vodu, a piše o tome kao da se radi o tko zna kakvoj novoj spoznaji. senzacija od ničega. svaka nkv domaćica zna da se niti jedno ulje ne smije pregrijati, da se ulje ne smije dimiti jer je onda za smeće. mogao je staviti da se ne smije jesti ni meso ako pougljeni i voće kad struli. ;)

potpis

meni se puno boljim čini savjet slovenske kuharice/autorice koju je Hajdi svojevremeno linkala o kuhanju "na hladno". znači, na početku kuhanja se stavi ulje i kapula, na primjer, i tek onda uključuje ploča (ja dodajem i žlicu-dvije vode)
kad spremam hranu u woku, najprije njega zagrijem, ulijem ulje i odmah dalje povrće ili meso
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la ivana7997 » 26 ruj 2008, 08:54

kad smo na hrenovkama (moram priznati da sam zavirila znatizeljna koliko mozete raspravljati o hrenovkama :mrgreen: ),

ja ulje uopce koristim vrlo malo, i ne dinstam na njemu. upravo sam napravila oslica u umaku od rajcice, kapulu sam dinstala na vodi. bude bas fino slatko. a na kraju, kad sam maknula s vatre, dodala sam malo maslinova, samo za miris. to je to. tako i s mesom, varivima, svime. ulje samo u salate, maslinovo. suncokretovo sam zadnji put kupila prije godinu dana, i jos ga imam.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la LiKmama » 26 ruj 2008, 09:12

znači, na početku kuhanja se stavi ulje i kapula, na primjer, i tek onda uključuje ploča

ja to uvijek tak radim (mislila sam da to svi tako). :dunno
to mi je uvijek bilo logicnije nego grijati tavu pa na vrucu podlogu sipati hladno ulje. :dunno

a sto se tipa topica o hrenovkama :lol, bi mogle to razdijeliti pa da hrenovke ostavimo na miru, a ovo bude o raznim smije se i ne smije se, moze, ali bolje ne i sl.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Jullishka » 11 lis 2008, 08:37

Ajde sa hrenovki na ulje :mrgreen:
Znaci i ja stavim ulje pa tek onda grejem...negoo....ja maslinovo ne koristim za przenje, kuvanje. Secam se jos kad sam bila klinka, moj kum i mama su pricali na tu temu, pa ju je on savetovao da ne koristi maslinovo ulje za przenje zatosto nije dobro (toga se secam ili sam tako u glavi interpretirala) i onda, ostalo mi to u glavi, pa koristim suncokretovo. Za salate i prelivanje masilinovo, ali kad przim, onda suncokretovo.
Volim i hrenovke, nije da ne :belji
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la melita » 13 lis 2008, 08:14

Dakle, otkad se vrti ona Cekinova reklama na tv-u s klincima koji jedu hrenovke (bez kruha i senfa, bljak) Zita nam ne da mira, hoće i ona papati. I sad vi meni recite koja je politika Hrrvatske - s jedne strane pokrenuli su projekt uvođenja zdrave prehrane u vrtićima i školama, potrošilo se ne znam koliko novaca na to, bombardiraju nas sa svih strana da su djeca pretila i sl., a s druge strane dopuštaju da ista ta djeca reklamiraju junk food. :whew
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 13 lis 2008, 08:21

melita - ista stvar. meni se od tih reklama za hrenovke diže kosa na glavi i postavljam si ista pitanja, podjednako ljuta
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la VIPmama » 13 lis 2008, 08:24

Moji (još) ne traže i reklama kao reklama mi je dobra, ali isto me živcira zbog djece :dunno :|
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la melita » 13 lis 2008, 10:57

Najbolja fora je što ja dam sve od sebe da objasnim djetetu kako hrenovke, dukatino, monte i sl. nisu zdravi ZA DJECU i kako ih se smije jesti samo ponekad, a sa svih strana ju gledaju ( i obraćaju joj se) vesela i lijepa djeca koja guštaju baš u tim proizvodima. :roll: Također, mrzim kad čujem dječji glasić na radiju koji nas poziva na sniženje u Kiku, CC1, AM ili reklamu s malim Ivicom koji objašnjava učiteljici fenomen popusta ili kupovine jedno kupiš drugo dobiješ besplatno itd... itd... :baba
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ivanaCH » 13 lis 2008, 14:42

ne kuzim ovo u vezi maslinovog ulja: na vise mjesta sam procitala da je upravo ono termostabilno i pogodno za przenje :dunno

a sto se tice hrenovki, moja K ima skoro 6 godina i jela ih je samo u vrticu, nikad pitala, nikad trazila...do ove glupe reklame... :protest
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Masha » 13 lis 2008, 15:24

Već sam rekla kako je moj Luka (2,4 g.) oduševljen tom reklamom o hrenovkama i čim počne, on viče: Pucaju!!!
A nekidan ugleda reklamu za Monte, i kaže mi: Mama, ja to volim papati... :da? ... ja mu to u životu nisam dala da jede... :dunno
Ili ona za Kinder Pingui... čudi se moja mama da što mu ja to ne dajem, pa to je barem zdravo, ima mlijeka i kalcija i ostalih vitamina u sebi... :whew
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la Bessa » 13 lis 2008, 15:34

čudi se moja mama da što mu ja to ne dajem, pa to je barem zdravo, ima mlijeka i kalcija i ostalih vitamina u sebi...

Pa, mora da je tako kada na reklami kažu da je :mrgreen: :roll:
slika

slika
Bessa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la HoneyB » 13 lis 2008, 22:31

I meni sveki neki dan donijela Monte. Veli- kažu njene kolegice da je super za bebe. To kažu iste one koje bebe hrane hrenovkama :mrgreen: .
Nisam mu dala.....mm je veselo pojeo cijeli paket. :mrgreen:
HoneyB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MalaSirena » 13 lis 2008, 23:20

Masha je napisao/la:Već sam rekla kako je moj Luka (2,4 g.) oduševljen tom reklamom o hrenovkama i čim počne, on viče: Pucaju!!!
A nekidan ugleda reklamu za Monte, i kaže mi: Mama, ja to volim papati... :da? ... ja mu to u životu nisam dala da jede... :dunno
Ili ona za Kinder Pingui... čudi se moja mama da što mu ja to ne dajem, pa to je barem zdravo, ima mlijeka i kalcija i ostalih vitamina u sebi... :whew

Mojoj je glavni argument da se to radi za djecu i onda je to sigurno dobro, a osim toga - djeca to vole!! :roll:
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la Snježa » 22 lis 2008, 09:57

Mi doma hrenovki nemamo :drink i glupo mi je kad vidim mame kak u pekari bebačima kupuju hrenovke u pecivu a djete još ni ne hoda. Mislim pored tolikog izbora raznih pekarskih proizvoda baš izabere hrenovku :stup
Ami je hrenovke jela jedino u vrtiću, a sad su ih i tamo maknuli :drink
A kod moje sveki kad je za ručak neko varivo tipa kelj, kupus, mahune... uz to se obavezno nađe hrenovka :roll:
Srećom više ne stanujemo tamo :trio

A kad već spominjete monte i sl. mali od šogorice je to jeo svaki dan valjda :roll:
šogorica veli da neće kuhani puding, pa kak bi htio kad se navikao na kupovni, il njoj lijeno kuhat :dunno
i ak mu ne paše ručak onda mu da monte, danone i sl. pa je tak i mojoj na zajedničkom ručku kod sveki,
naravno da sam joj rekla da mi tak ne uči dijete :baba
Snježa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la anlan » 22 lis 2008, 10:41

jesmo tu pricale o krumpiru? evo sto sam nasla na odgovorima kulinarikinih strucnjaka:

Zašto podgrijavanje nije zdravo?

Kod pojedinih namirnica, ponovnim kuhanjem dolazi do nastanka nekih nepoželjnih sastojaka. Npr. juha od mrkve prekuhavanjem sadrži više nitrita (koji stvaraju toksične nitrozoamine u želucu), jer zbog ponovnog kuhanja dolazi do redukcije nitrata u nitrite. Manja djece su posebno osjetljiva na nitrite i zato im ne treba podgrijavati juhu od mrkve. Povrće kao npr. zelje, cikla, celer iz istog razloga ne treba podgrijavati već ih se preporuča jesti svježe pripremljene. Repa, celer, salata, špinat, rotkva i rabarbara sadrže oko 200 mg nitrata na porciju od 100 g. Nitrati iz špinata mogu se fermentacijom već skuhanog špinata, čak i u hladnjaku, pretvoriti u opasne nitrite koji mogu biti razlog trovanja odstajalim špinatom. Zato se preporuča pripremiti samo onoliko koliko se može pojesti svježe pripremljenog za jedan obrok. Špinat stavite kuhati u malo kipuće vode (ne u hladnu) i kuhajte ga oko 5 minuta. Vodu od kuhanja bacite jer je zasićena nitratima.

Podgrijavanje krumpira se ne preporuča zbog glikozida solanina koja se nalazi u njemu i koji u nekim slučajevima može biti uzrok akutnog trovanja. Zeleni dijelovi krumpira i proklijali krumpir te zelena rajčica također sadrže solanin, pa ih je bolje izbjegavati. Krumpir izložen svijetlu odmah poprima zelenu boju i sadrži puno glikozida, zato ga za kuhanje, pečenje i sl. treba korisiti odmah nakon guljenja.

Kako bi jednostavnije i zdravije živjeli u žurbi svakodnevice preporučam vam da u juhe, variva i sl. koje kuhate za slijedeći dan, krumpir, mrkvu, špinat, repu i sl. ukuhate neposredno prije serviranja. I ne treba pretjerivati s količinama i obrocima, svega pomalo, jer je doza ta koja razlikuje otrov od lijeka.
Rashlađenu francusku salatu možete koristiti dva dana ukoliko je čuvate u dobro zatvorenoj posudi

Jela s vrhnjem nije preporučljivo podgrijavatii jer se zagrijavanjem gruša pa time mijenja i okus jelu. Najbolje je vrhnje dodati u jelo prije same konzumacije.

Zeleno lisnato povrće nažalost, relativno brzo propada i u svježem i u pripremljenom stanju zbog procesa razlaganja kod čega se gubi boja ili se javlja posmeđivanje. U pitanju su oksidacijske promjene. Zato su u pravilu samo za jednokratnu uporabu a najviše mogu odstajati od ručka do večere, naravno u hladnjaku. Ako jedete tako pripremljeno lisnato povrće neće biti ugroženo zdravlje, ali organoleptički gledano takve odstajale namirnice nisu više poželjne. Srećom, mogu se čuvati u smrznutom stanju.

Kod krumpira imamo sličnu situaciju; drugi dan krumpir pire nije isti kao na dan pripreme, a slično je s restanim krumpirom. Pečeni krumpir može biti malo bolji, ali ipak najbolji je kad se odmah pripremi. U pitanju je utjecaj zraka, svijetla i enzima. Valja reći da je slično i kod peradskog mesa; najbolje je svježe pripremljeno a već dugi dan se osjeti peradski miris. Razlog tih promjena je dakle razlaganje masnih kiselina i pojava novog (nepoželjnog) mirisa.

Ukoliko je krumpir proklijao može biti i toksičan te ga ne smijemo koristiti za jelo.

Krumpir možete blanširati na pari, u vodi ili u ulju. Trebate ga blanširati toliko dugo dok krumpir izgubi svoju tvrdoću ali istovremeno još uvijek nije dobar za konzumaciju. Za razliku od tvornički zamrznutog krumpira koji je pripremljen posebnim tehnološkim postupcima (između ostaloga zamrzavanje na minimalno - 38°C), blanširani krumpir koji se priprema kod kuće nije preporučljivo zamrzavati zbog njegove, kasnije, loše kvalitete. Krumpir salata može biti dobra i slijedeći dan, ali stajanjem namirnica, dakle ne samo krumpira, mijenjaju se njihova organoleptička svojstva.
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Prethodna

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.