gdje bih mogla naci recepte za te kolace koji se ne peku
jale, gore u arhivama ima puno starih recepata a medju njima i za
KOLACE KOJI SE NE PEKU.
lilly, evo ti recept po kojem ja pravim medenjake, budu mi odlicni. naravno, uvijek ti ovisi kakvo je brasno, ja cesto dodam mrvicu vise nego je preporuceno, a mozes za prvu ruku u pecnicu staviti tek par medenjaka, ako se "raspuzaju", ne zadrze fini oblik, znaci da je tijesto premekano i onda moras dodati jos brasna
MEDENJACI35 dag ostrog brasna (tako stoji u oridjidji receptu, ja stavim 45 dag)
1/4 vrecice praska za pecivo
15 dag maslaca
20 dag secera
2 jaja
2 zlice ruma (ja stavim rakiju od oraha)
10 dag mljevenih oraha
1 zlicica cimeta
3 zlice meda
malo ribanog muskatnog orascica
malo ribane limunove korice
bjelanjak za premazivanje
Prasak za pecivo dodati u brasno, dobro izmijesati, dodati maslac (margarin) izrezan na listice i umijesiti tijesto (onako u krupme mrvice). dodati secer, jaja, rum (ili rakiju), mlj. orahe, cimet, med, m. orascic, l. koricu i sve dobro izradizti. rukom umijesiti da se smjesa fino sjedini.
tijesto treba odstajati na hladnom mjestu ( u frizideru) najmanje 1 sat.
tepsiju obloziti papirom za pecenje, od smjese oblikovati kuglice jednake velicine i slagati u pripremljenu tepsiju (tijekom pecenja medenjaci narastu pa kuglice treba praviti manje od zeljene velicine pecenih medenjaka, takodjer, treba ostaviti malo mjesta izmjedju kuglica kako se u pecenju ne bi zaljepile jedna na drugu). svaku kuglicu premazati bjelanjkom i, po zelji, u svaku zabosti komadic oraha.
peci 6-8 minuta u ranije zagrijanoj pecnici na 170 °C.
ja ne zabadam orahe nego napravim cokoladnu glazuru pa mlake medenjake prosaram cokoladom
(edit - kolicina brasna koju ja stavljam) inace, ovo je dosta mala mjera, najbolje je odmah praviti duplo 
keksici koji se ljepe pekmezom- moja starija obozava takve- jos moram naci neki dobar provjereni recept
VANILICE250 g masti (ili 280-300 g maslaca / margarina)
7 zlica mljevenih oraha
450 g ostrog brasna
1 bjelanjak
5 zlica secera
sok i korica 1 limuna (ali ako je limun bas pun soka doboljno je 1/2)
zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka pa ga ostaviti da odstoji 1 sat na hladnom.
razvaljati ga, modlicom vaditi oblike (srca, cvjetice...), i peci kratko (5-6 min., tijeto treba ostati posve svijetlo) na 170 °C.
kad malo ohlade lijepiti pekmezom dva po dva komada i dobro svaki par uprpati u staub secer.