Sada je: 29 tra 2026, 20:00.

Božić 2008. - kolači, torte...

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Božić 2008. - kolači, torte...

PostPostao/la alkemicar » 21 stu 2008, 10:11

Drage moje, Božić samo što nije tu :3srca

Jučer sam se prvi put zamislila kako trebam napraviti popis što spremati, a posebno što ove suhe kolačiće treba ranije raditi.

Što ćete praviti? Bez čega ne možete zamisliti Božić? Kakav zgodan receptić.. !?

MM obožava suhe kolače, tako da jednostvno tada ne radim torte i kremasto.
Rado bih da imam veeeeeeeliku obitelj pa da moram puuuno kolača raditi jer to naprosto obožavam :proljece

Kod nas uglavno bude: mjeseci od oraha, londoneri, orahnjača (nju ne radim ja već svekrva i onda donese nama dvjema nevjestama i sinovima), Kiflice, breskvice, bajadera...

Trudim se uvijek i nešto novo probati pa je svaki savjet dorodošao
slika slika
alkemicar
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Što za Božić - kolači, torte...?

PostPostao/la supermama » 21 stu 2008, 11:53

joj i meni je bozic i suhi kolacici...joj to mi nekako ona bas odgovara...
mi pravimo nekoliko vrsta, obavezne su kiflice sa orasima, krancle (zvjezdice), neke stanglice sa orasima i onda jos svake godine neke nove isprobama....sve skupa bude puno vrtsa....uglavnom ih pece moja mama a sestara i ja ispomazemo...pa dijelimo sve kolace na tri...
mene je uhvatilo isto prelistavanje recepata a jos su mi najdrazi oni na kojima su i slike...tako mi je super lisa čarolija okusa pa imaju advent....i puno sitnih suhih kolacica...napisemm sutra koji recept koji mi je favorit
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la jale » 21 stu 2008, 13:28

ja od moje komsinice katolkinje svaki bozic dobivam te sitne kolace ali mi nikad nije rekla recept.
ima marcipan, neke malecne rolate koji se ne peku, strudla od oraha, sape i mini slatke kiflice.
voljela bih probati napraviti nesto slicno pa mi samo recite gdje bih mogla naci recepte za te kolace koji se ne peku.

jedva cekam bozic :3srca
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 21 stu 2008, 13:40

Malo off topic, ali stvarno ste vi prave vrijednice- mislim, ubijete me u pojam definitvno.

Nama je Bajram 08.12.2008. niti razmisljam, niti se pripremam :mrgreen: imam osjecaj, da je ispred mene dovoljno vremena za planove i pripreme. :dunno

Meni je sedam dana dovoljno za sve...poklone (njih najmanje 25, plus 5 specijalno-specijalnih :cool ), kupovinu nove garderobe, spremanje slane i slatke hrane i kompletno ciscenje kuce (to su pripreme koje idu uz svaki Bajram, pa tako i ovaj dolazeci).

Doduse, sad ste mi dale materijala za misliti.... i pripremati se. :kiss
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

PostPostao/la Potica » 21 stu 2008, 13:45

Meni je sedam dana dovoljno za sve...poklone (njih najmanje 25, plus 5 specijalno-specijalnih ), kupovinu nove garderobe, spremanje slane i slatke hrane i kompletno ciscenje kuce (to su pripreme koje idu uz svaki Bajram, pa tako i ovaj dolazeci).

I tko tu onda koga ubija u pojam :mrgreen:
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Daphne » 21 stu 2008, 13:47

totalno OT ali me zanima jel se sad za Bajram kupuju darovi?
nedavno sam bila kuma jednom preslatkom djecaku(sisala ga) pa me zanima da se ne osramotim...

za Bozic jos ima vremena.
Daphne

PostPostao/la jale » 21 stu 2008, 14:08

MD svaka cast ti si bas vrijedna, sve po tabijatu :)
kod mene niko ne dolazi tako da ja nista ne radim, ne mogu stvarno stici jer cesto radim i za bajram.
a daphne sto se tice darova, po starinskom na dar se nose kafa secer ili nesto slatko, sad po novom se prave velike kupovine itd. skoro pa ko bozic sve pocelo... kod mene je za djecu najbolji dar bajrambanka tj neki dinar cisto fola radi. nadam se da sam pomogla...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Daphne » 21 stu 2008, 14:24

hvala jale...
Daphne

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 21 stu 2008, 15:30

Neka moderatorice izbrisu ovih par postova, jer je stvarno off topic.

Sto se tice poklona za Bajram, obicaj je bio i ostao, da se kompletna obuca i odjeca promijene (ne moze svaki bajram, i bas sve- ali, uglavnom je tako). E sada ja praktikujem to da obnovim prije Bajrama, kako bi djecak imao sve novo na sebi taj dan, tako da opet nisam rijesila pitanje poklona :mrgreen: pa kupujem nesto posebno i veliko sto ce ga obradovati.

Ovih 20 i nesto poklona su kafa, sokovi, rahat lokum ili kocka, baombonjere i jos neka sitnice. Najblizim kupim uz sve to jos neki poseban poklon za koji znam da ce ih obradovati. Npr. mojoj i mm mami planiram naruciti (naravno, nisam jos uvijek :baba ) cepter pretis lonac (il obicni- vidjecu kakve su cijene), a djecak je vec davno izlisato svoju zelju - kompjuter (ni to nismo jos razmotrili, niti kupili :dunno )

Osim toga djeca su odvijek primala bajram-banku tj. novac (fina je to svotica bila, cak i u moje vrijeme)
i jos neku posebnu sitnicu od svojih roditelja (uglavnom igracke).
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

PostPostao/la jale » 21 stu 2008, 15:51

moj djecak je napisao/la:Sto se tice poklona za Bajram, obicaj je bio i ostao, da se kompletna obuca i odjeca promijene (ne moze svaki bajram, i bas sve- ali, uglavnom je tako). E sada ja praktikujem to da obnovim prije Bajrama, kako bi djecak imao sve novo na sebi taj dan, tako da opet nisam rijesila pitanje poklona :mrgreen: pa kupujem nesto posebno i veliko sto ce ga obradovati.

Ovih 20 i nesto poklona su kafa, sokovi, rahat lokum ili kocka, baombonjere i jos neka sitnice. Najblizim kupim uz sve to jos neki poseban poklon za koji znam da ce ih obradovati.
...

Osim toga djeca su odvijek primala bajram-banku tj. novac (fina je to svotica bila, cak i u moje vrijeme)
i jos neku posebnu sitnicu od svojih roditelja (uglavnom igracke).

ti si to mnogo ljepse objasnila nego ja :3srca
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lilly » 21 stu 2008, 18:46

Ja sam uvijek za Bozic radila 6-7 vrsti kolaca, ali zadnjih 2-3 g. mi se bas neda!!Nekak mi je najjednostavnije napravit kremaste.. A imam i najvise posla tih dana, pa padam s nogu...

Obicno su tu madjarica, kiflice,breskvice, orascici; sveki napravi orehnjacu..

Volim medenjake, ali nikak da nadjem neki dobar recept, pa ak ima netko isprobani voljela bih da napise..
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la babalu » 21 stu 2008, 19:10

Ja sam uvijek za Bozic radila sedam-osam vrsta suhih ali sam odustala jer bude uvijek i za baciti !

Sada uzmem dvije kile u Meliju a radim makovnjacu,orahnjacu ,neku tortu i eventualno vanili kiflice za Vilu !
niti jedne joj osim mojih nisu fine :3srca
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Potica » 21 stu 2008, 21:03

Svaki put kazem da cu ove godine kupiti gotove kolace i na kraju nista ne kupim pa napravim 7-8 vrsta ;) , obicno radim prhku makovnjacu i orahnjacu, vanili kiflice i jos neke sitne kolacice, madjarica, medeno srce, kokos rolada, bajadere i naravno barem dva jako kremasta kolaca ovisno o trenutnoj inspiraciji. :mah
Meni je problem sto meni ti kolaci ne izdrze do Nove pa obicno jos iza Bozica napravim dva, tri kolaca. :roll:
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la corazon » 21 stu 2008, 22:09

dajte recept za najbolje vanilin kiflice :mrgreen:
volim te male, fine, slatke kolačiće
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la alkemicar » 23 stu 2008, 20:19

i ja bih prijedlog za vaše vanilin kiflice :bye
slika slika
alkemicar
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la no name » 23 stu 2008, 21:41

i ja !!! :mah
no name
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Masha » 23 stu 2008, 22:41

Rado bih da imam veeeeeeeliku obitelj pa da moram puuuno kolača raditi jer to naprosto obožavam

I ja, i ja!!! :skace Ovako ja tog čuda napečem pa mi se danima vucara jer mm pazi na svaku kaloriju :roll: , a ja nisam kapacitet za toliko toga pojesti.

Ove godine ću raditi orahov san, trostruki užitak, bounty i možda još štogod :dunno
Iako ja baš i nisam ljubitelj tih sitnih kolačića, vjerovatno ću praviti i neke "krašotice", keksiće s čokoladom i orasima.
Mm ima rođendan 14. 12. i obećala sam mu Milka tortu, jedva čekam!!!! :nana
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la Mirci » 23 stu 2008, 22:51

i ja volim raditi sitne kolacice, a moj trik kako da ih napravim puno vrsta, a da mi se danima ne vuku po stanu je - napraviti od svake vrste pola smjese :mrgreen:
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la Anamija » 23 stu 2008, 23:16

Uh, volim peci kolace za BOzic :skace
MOj izbor za ovu godinu: paprenjaci i medenjaci za pokloncice i naravno za nas :mrgreen:
Keksici i suhi kolacici: Keksici s narancom i cokoladom, kiflice od bajama (umocene u cokoladu i posute pistacijom- mljac), keksici od ljesnjaka, vjerojatno jos keksici koji se ljepe pekmezom- moja starija obozava takve- jos moram naci neki dobar provjereni recept.
Ostali kolacici: kokos bajadera, rafaelo kuglice, cokoladne kuglice, kasato, nesto s oblatnama- tipa napolitanke ili sl. i nesto sa smokvama- to ja volim.
Vrlo vjerojatno i jos nekakav kolac tipa biskupski kruh ili sl- sa puno suhog voca.
To bi bilo dosta :mrgreen:
MOja mama obavezno napravi vanilin kiflice i sape. MMova mama napravi obicno londonere. MMova baka orehnjacu. Tako da i od svega toga malo dobijemo. Uglavnom bude kolaca puuuno.... ali mi ih i volimo i pojedemo, a i dosta spakiramo i podijelimo dragim susjedima i prijateljima.
Maratonka 2003
Jesenkica 2007
Anamija
oprezno optimistična

PostPostao/la Solea » 24 stu 2008, 13:06

obicno su mi prva postava svake godine medenjaci, orascici i isleri.

a rezervni, ti se malo izmjenjuju, kako koje godine- zvjedice od cimeta, husarski gumbi, stangice od oraha, kokos rolada, londoneri, trokutici od ljesnjaka....
sveki ima svoje favorite pa gledamo da nam se ne preklapaju :) ona uvijek pravi krancle, ima divne kalupe - pahuljice, meni najljepse ever! ona uvijek napravi i madjaricu.
moja mama obavezno pravi i stolverice (figaro), ja jos nikad nisam al obozavam ih jesti, bas bi ih mogla nauciti i praviti ;)

evo, imam u kompu par starih fotki na temu

slika

slika

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Daphne » 24 stu 2008, 13:58

alki je napisao/la:Rado bih da imam veeeeeeeliku obitelj pa da moram puuuno kolača raditi jer to naprosto obožavam :proljece

dam i ja svoju obitelj preko blagdana.... :mrgreen:

ja uglavnom radim svaki bozic drugacije. napecemo suhih kolacica, i odmah dio odvojimo da bude za NG a kremasto kako nam dodje. nadje se tortica uglavnom te nezaobilazni Bozicni panj(rolada)
za novu godinu samo dopunim kremasti dio kolaca...
Daphne

PostPostao/la kranjica » 24 stu 2008, 14:04

Uh radim najmanje deset vrsta suhih kolačića plus prhku orehnjaću i makovnjaću.Jedva čekam :proljece
Ove godine ću raditi (ovo je onak iz glave još ću sigurno nekaj ubaciti):čokoladni pereci,vanilin kiflice,kokos kiflice,linzeri,čokoladni linzeri,londoneri,dvobojni keksići,čokoladne kuglice,milanski keksi,prhka orehnjaća i makovnjaća,krašuljci i sad mi ništa više ne pada na pamet.Nadopišem kad se sjetim još nečeg. :mah
luda kranjica
kranjica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Solea » 24 stu 2008, 14:36

gdje bih mogla naci recepte za te kolace koji se ne peku

jale, gore u arhivama ima puno starih recepata a medju njima i za KOLACE KOJI SE NE PEKU. :mase

lilly, evo ti recept po kojem ja pravim medenjake, budu mi odlicni. naravno, uvijek ti ovisi kakvo je brasno, ja cesto dodam mrvicu vise nego je preporuceno, a mozes za prvu ruku u pecnicu staviti tek par medenjaka, ako se "raspuzaju", ne zadrze fini oblik, znaci da je tijesto premekano i onda moras dodati jos brasna ;)

MEDENJACI

35 dag ostrog brasna (tako stoji u oridjidji receptu, ja stavim 45 dag)
1/4 vrecice praska za pecivo
15 dag maslaca
20 dag secera
2 jaja
2 zlice ruma (ja stavim rakiju od oraha)
10 dag mljevenih oraha
1 zlicica cimeta
3 zlice meda
malo ribanog muskatnog orascica
malo ribane limunove korice
bjelanjak za premazivanje

Prasak za pecivo dodati u brasno, dobro izmijesati, dodati maslac (margarin) izrezan na listice i umijesiti tijesto (onako u krupme mrvice). dodati secer, jaja, rum (ili rakiju), mlj. orahe, cimet, med, m. orascic, l. koricu i sve dobro izradizti. rukom umijesiti da se smjesa fino sjedini.
tijesto treba odstajati na hladnom mjestu ( u frizideru) najmanje 1 sat.
tepsiju obloziti papirom za pecenje, od smjese oblikovati kuglice jednake velicine i slagati u pripremljenu tepsiju (tijekom pecenja medenjaci narastu pa kuglice treba praviti manje od zeljene velicine pecenih medenjaka, takodjer, treba ostaviti malo mjesta izmjedju kuglica kako se u pecenju ne bi zaljepile jedna na drugu). svaku kuglicu premazati bjelanjkom i, po zelji, u svaku zabosti komadic oraha.

peci 6-8 minuta u ranije zagrijanoj pecnici na 170 °C.

ja ne zabadam orahe nego napravim cokoladnu glazuru pa mlake medenjake prosaram cokoladom :)

(edit - kolicina brasna koju ja stavljam) inace, ovo je dosta mala mjera, najbolje je odmah praviti duplo ;)

keksici koji se ljepe pekmezom- moja starija obozava takve- jos moram naci neki dobar provjereni recept

VANILICE
250 g masti (ili 280-300 g maslaca / margarina)
7 zlica mljevenih oraha
450 g ostrog brasna
1 bjelanjak
5 zlica secera
sok i korica 1 limuna (ali ako je limun bas pun soka doboljno je 1/2)

zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka pa ga ostaviti da odstoji 1 sat na hladnom.
razvaljati ga, modlicom vaditi oblike (srca, cvjetice...), i peci kratko (5-6 min., tijeto treba ostati posve svijetlo) na 170 °C.
kad malo ohlade lijepiti pekmezom dva po dva komada i dobro svaki par uprpati u staub secer.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la elizabeta » 24 stu 2008, 14:50

Mmmmmm mljac mljac
Evo mene nakon 100 godina na ovom pdf
Ne volim kuhati, al mi je primamljivo sve u vezi suhih kolačića :3srca
Obavezno radim medenjake, ispadnu dobro (s margarinom, al ne smijem stavit maslac, u čemu je fora s maslacem?) Inače, radim slično ko i Solea, samo što osim oraha stavljam i bademe i lješnjake na vrh (najukusniji mi budu ti s lješnjacima)
Obožavam i paprenjake, al nisam nikad probala one tanke (samo one što izgledaju ko i medenjaci)...gdje ima kupit tih kalupa za dobit one "izvorno hrvatsko" paprenjake?
Ko ima dobar recept i detaljan (jednom sam pretjerala s paprom i ošlo sve u p.m.) ?
I gdje ima još dobrih recepata za suhe kolačiće? Nešto s lješnjakom recimo, pa one zvjezdice (s marmeladom između)....volim i fotke pogledat :proljece

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tamazd » 24 stu 2008, 15:16

Ja cu obavezno kolac na metre, to MM obozava, frite i jos neki kolac a to cu viditi.
K. 30.07.2006.
M. 06.01.2013.
tamazd
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la jale » 24 stu 2008, 15:35

:3srca hvala solea
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Solea » 24 stu 2008, 15:39

elizabeta, onaj koji sam napisala pod kodnim imenom vanilice ti moze biti i za zvjezdice i ostale oblike, za sve te koji se lijepe pekmezom, marmeladom ;)

evo i nekih starih topika

iz arhive

bozicni kolaci 2005

bozicni kolaci 2006/07
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Mirci » 24 stu 2008, 15:44

elizabeta, kalupe za paprenjake potrazi ovdje - Paprenjak ili u Maksimirskoj, ona stolarija blizu Kvatrica.

sole, upravo sam krenula traziti te stare topice :zivili
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la babalu » 24 stu 2008, 16:19

ajme Solea sto su ti lijepi ovi orascici,mam bi ih isla raditi ,mljac!

a da mi se danima ne vuku po stanu je - napraviti od svake vrste pola smjese

Mirci,ja jednom probala inikad vise,to je nevjerojatno ali ja se recepta moram drzati ko pijan plota inace bude katastrofa :dunno
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mirci » 24 stu 2008, 16:22

pa, doslovce treba sve mjere prepoloviti i nema greske - barem je meni tako :dunno
Mirci
lovac na trag

Sljedeća

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.