ja sutra krećem s medenjacima, mislim još spekulas i ove, jedino što ih neću umakati u čokoladu
Mekani božićni kolačići25 dag meda
3-4 žlice narančinog soka
3,5 dag finog smeđeg šećera
2,5 dag žutih grožđica
1 žličica cimeta
pola žličice naribane narančine korice
po pola žličice anisa (ja ga nisam mogla nabaviti pa ga nisam stavljala i bilo je super i bez njega), đumbira, koriandora
jedan vanilin šećer
žličica kakao praha
22,5 dag brašna
pola žlice praška za pecivo
5 dag prutića badema (radila sam i s njima i bez njih i bez badema mi je bolje)
oko pola kile čokoladnog preljeva
Zagrijte u posudi med s 2 žlice narančinog soka i kad se to malo rastopi i spoji maknuti sa štednjaka i umiješati i bijeli i smeđi šećer. Ostavite smjesu da se ohladi.
Operite i sitno nasjeckajte grožđice. Odvojite od brašna 2 žlice, a ostatak pomiješajte s grožđicama, ribanom narančinom koricom, vanilin-šećerom, začinima i kakaom. Prašak za pecivo pomiješajte s ostatkom narančinog soka. Od smjese s medom, mješavine s brašnom i praška za pecivo (onog koji je u narančinom soku) umijesite tijesto. Oblikujte u kuglu, pospite s 2 žlice brašna i umotano u foliju pustite da odstoji najmanje jedan dan na sobnoj temperaturi.
Razvaljati na oko pola cm debljine (ja ostavim malo deblje) i originalno se reže na kvadratiće, ali ja režem u obliku srca - tak mi je ljepše
Peći u limu obloženom masnim papirom na 180 C oko 15 minuta i ohlađene premazati rastopljenom čokoladom, eventualno ukrasiti kandiranim voćem.
a preporučam i ove, s rodinog foruma
ja sam ih radila s instanticom u granulama, prefino
Čoko-espresso budnići /fatalni cookies/
by anek 1/2 šalice oštrog brašna
1/4 šalice kakaa
3 žličice kave
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
4 žlice rastopljenog maslaca
2/3 šalice smeđeg šećera
1 jaje
120 g čokolade, rastopljene i ohlađene
1 žlica mlijeka
šećer u prahu za uvaljati
u zdjeli pomiješate brašno, kakao, kavu, prašak za pecivo, sol.
u drugoj zdjeli smiksate šećer i maslac dok ne dobijete kremastu i pjenastu smjesu. dodajte jaje i ohlađenu čokoladu. miksati polakše i dodavati postepeno smjesu brašna i žlicu mlijeka.
dobivenu smjesu staviti u frižider na 45 minuta da se stisne.
ugrijati pećnicu na 160.
od ohlađene smjese formirati kuglice velike oko 2,5 cm. svaku kuglicu dooobro uvaljati u šećer u prahu, 2x, da budu potpuno bijele izvana.
posložiti na protvanj /onaj najveći/ prekriven papirom za pečenje, /VAŽNO: razmak između kuglica mora biti oko 5 cm, inače će se zalijepiti međusobno jer jako narastu i rašire se! ja pečem nekoliko tura po cca 8 kom, na kraju ih bude oko 25-30 kom./
kuglice peći oko 12-14 min, dok šećer u prahu "popuca", a kuglice se rašire. cookies će još biti mekani na dodir pa ih pažljivo izvadite i stavite negdje sa strane da se ohlade do kraja i stvrdnu.
ohlađeni budu hrskavi izvana, a mekani iznutra, stvarno su mmmm, probajte
e da, i obavezno
arancineprošle godine mi se dogodilo isto što i autorici bloga - upropastila sam ih