Anni je napisao/la:obratite paznju kod kukuruznog grisa...znaju ga malo pojacat sa glutenom!!!
Interesantno potaknula si me na razmišljanje da ja medenku nisam nikada davala griz, a zašto nisam uopće se ne mogu sjetiti, tako da nemam tu naviku.
Sada je: 03 svi 2026, 03:22.
Moderator/ica: nadicab
Anni je napisao/la:obratite paznju kod kukuruznog grisa...znaju ga malo pojacat sa glutenom!!!

Anni je napisao/la:ja sam radila od heljde ustipke: brasno, malo soli, malo mlijeka( rizinog ) , secerili med( sa stevijom nisam probala) i napravila sam malo guscu smjesu, u to sam izribala jabuku...tjesto sam sa zlicom stavljala u vruce ulje i pekla sa obadvije strane... isto tako mozes napraviti samo tijesto sa soli i unutra ubaciti jedan izribani krumpir( ocjedi ga malo).
Zatim mozes napraviti krokete:
skuhaj krumpir, izstisni ga sa presom, dodaj jedno jaje( ja sam radila sa nadomjeskom za jaje i nije bilo tajk lose), dodaj soli..i stavi istu kolicinu brasna koliko imas istisnutog krumpira. Napravi tjesto( rukama) i " stipaj" tijesto i valjaj medju rukama krokete i stavi ih peci na vruce ulje s obadvije strane( malo su tvrdji nego od bijelog brasna ..al nisu tako losi)

stray_cat je napisao/la:mi nismo na SCD ali definitivno koristim trikove iz te dijete
izbjegavam krumpir i sav skrob, pokusavamo kompenzirati sa vise povrca, kad pecem kruh uz bezglutensko brasno dodajem i bademe (super fino samljevene, ko da je brasno)
mislim da bi se dobrih trikova dalo pokupiti iz zone, iz prehrane dijabeticara (o hipoglikemijskim indeksima) ali nemam vremena
u sve sto kuham ako je ikako moguce trpam origano i cesnjak jer su prirodni detox

Anni je napisao/la:ove narandjaste se uzgajaju u njemackoj ai uvoze se,,,jasam spremila kostice svojoj sveki pa cemo vidjeti hoce li uspjeti na nasem tlu. Milsim da bi im trebala pasati nasa klima...dosta dugo stoje, ja imam jos dvije koje nisam ocistila i smrla..stoje mi u podrumu i sasvim su Ok.

marijanama je napisao/la:Anni ja kod nas nisam vidjela narančaste tikvice, kod nas ima samo zelenih, malih ili velikih, mršavih ili debelih po izboru.

marijanama je napisao/la:Anni ja kod nas nisam vidjela narančaste tikvice, kod nas ima samo zelenih, malih ili velikih, mršavih ili debelih po izboru.

Anni je napisao/la:bravo Margot, to su prave, Sorta Hokaido ili batanat

marijanama je napisao/la:Dakle imamo slijedeći za naše klince (ali i nas) recept:
Pire ala Anni-Margot (umjesto pirea od krumpira)
skuhati hokaido
ocjediti vodu
dodatu malo soli
i malo kokosovog mlijeka
istući kao pire
Dobar tek!
Anni je napisao/la:Hi, to je u obliki praska..zamjena za bjeljanjak i zutanjak.. ja sma ga stavljala u meso , u sarme, pohala sa njime..al za kolace bas i nije nesto. Po ukusu ne primjetis nikavu bitnu razliku jedino sto nema onog tipicnog jajetovog mirisa

stray_cat je napisao/la:bataat tj slatki krumpir http://images.google.nl/images?hl=nl&q= ... eken&gbv=2
ili crveni krumir? http://www.vergetengroenten.be/images/rodeaardappel.jpg
Batat (Ipomoea batatas L.) je višegodišnja tropska kultura koja potječe iz sjevernog i središnjeg dijela J. Amerike. Batat su uzgajali Maje i Inke u Peruu, a prema nekim nalazima, procjenjuje se da se uzgaja već više od 8.000 godina.
Na engleskom se govornom području batat naziva sweet potato - slatki krumpir, ali nema nikakve veze s krumpirom, pripada porodici slakova (Convolvuaceae), a ne porodi ci pomoćnica (Solanaceae) kao krumpir.
Batat je visokoenegetska kultura (puno škroba, malo šećera), zanimljiva okusa i bogata mineralima i vitaminima. Za jelo se rabe sekundarna zadebljanja korijena (koja se često pogrešno nazivaju gomoljima), ali i mlado lišće, koje se može upotrijebiti kao varivo ili salata. Zbog mnoštva minerala (K, Ca, Mg, Fe) i vitamina (A, B, C, E), batat opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima i osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E koji štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila.
Batat je bez masti i kolesterola, što je vrlo važno za ljude koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žuči. Vrlo je korisna hrana za dijabetičare zbog niskoga glikemijskog indeksa koji osigurava sporiju absorpciju glukoze, pa nema štetna stresa za organizam. Batat je velik izvor dijetalnih vlakana, nužnih za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti. Odlična je i vrlo prihvatljiva hrana za djecu i sportaše jer daje energiju, a ne pridonosi debljanju. Za jelo se batat može upotrijebiti i spremati kao krumpir; kuhan, pečen, pržen, pire i sl.
flipper je napisao/la:Anni je napisao/la:Hi, to je u obliki praska..zamjena za bjeljanjak i zutanjak.. ja sma ga stavljala u meso , u sarme, pohala sa njime..al za kolace bas i nije nesto. Po ukusu ne primjetis nikavu bitnu razliku jedino sto nema onog tipicnog jajetovog mirisa
hvala, i da malo pojasnim, Luka na prvom mjestu ima motoričkih problema a za testir. intolerancije smo se odličili zbog ADHD-a. po nalazu velika intol. na jaja i kikiriki a mala (+1) na mljeko i jabuke. na nakoj posebnoj dijeti nismo, preporuka je eliminiranje ovih namirnica na koje ima intol, ograničenje mljeka i jabuka na svaka 4 dana,( na tri mjeseca ) i smanjiti unos slatkiša i gotove hrane.... šečer zamjeniti sa stevijom...
moje pitanje je kako se zove taj prašak, zamjena za bjeljanjak i žumanjak i da li mogu dok nedobijem steviju koristiti vočni šečer- fruktozu?
hvala
Margot je napisao/la:stray_cat je napisao/la:bataat tj slatki krumpir http://images.google.nl/images?hl=nl&q= ... eken&gbv=2
ili crveni krumir? http://www.vergetengroenten.be/images/rodeaardappel.jpgBatat (Ipomoea batatas L.) je višegodišnja tropska kultura koja potječe iz sjevernog i središnjeg dijela J. Amerike. Batat su uzgajali Maje i Inke u Peruu, a prema nekim nalazima, procjenjuje se da se uzgaja već više od 8.000 godina.
Na engleskom se govornom području batat naziva sweet potato - slatki krumpir, ali nema nikakve veze s krumpirom, pripada porodici slakova (Convolvuaceae), a ne porodi ci pomoćnica (Solanaceae) kao krumpir.
Batat je visokoenegetska kultura (puno škroba, malo šećera), zanimljiva okusa i bogata mineralima i vitaminima. Za jelo se rabe sekundarna zadebljanja korijena (koja se često pogrešno nazivaju gomoljima), ali i mlado lišće, koje se može upotrijebiti kao varivo ili salata. Zbog mnoštva minerala (K, Ca, Mg, Fe) i vitamina (A, B, C, E), batat opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima i osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E koji štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila.
Batat je bez masti i kolesterola, što je vrlo važno za ljude koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žuči. Vrlo je korisna hrana za dijabetičare zbog niskoga glikemijskog indeksa koji osigurava sporiju absorpciju glukoze, pa nema štetna stresa za organizam. Batat je velik izvor dijetalnih vlakana, nužnih za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti. Odlična je i vrlo prihvatljiva hrana za djecu i sportaše jer daje energiju, a ne pridonosi debljanju. Za jelo se batat može upotrijebiti i spremati kao krumpir; kuhan, pečen, pržen, pire i sl.
http://www.medjimurje.hr/hr/2497/batat- ... e-krumpir/

Anni je napisao/la:flipper je napisao/la:Anni je napisao/la:Hi, to je u obliki praska..zamjena za bjeljanjak i zutanjak.. ja sma ga stavljala u meso , u sarme, pohala sa njime..al za kolace bas i nije nesto. Po ukusu ne primjetis nikavu bitnu razliku jedino sto nema onog tipicnog jajetovog mirisa
hvala, i da malo pojasnim, Luka na prvom mjestu ima motoričkih problema a za testir. intolerancije smo se odličili zbog ADHD-a. po nalazu velika intol. na jaja i kikiriki a mala (+1) na mljeko i jabuke. na nakoj posebnoj dijeti nismo, preporuka je eliminiranje ovih namirnica na koje ima intol, ograničenje mljeka i jabuka na svaka 4 dana,( na tri mjeseca ) i smanjiti unos slatkiša i gotove hrane.... šečer zamjeniti sa stevijom...
moje pitanje je kako se zove taj prašak, zamjena za bjeljanjak i žumanjak i da li mogu dok nedobijem steviju koristiti vočni šečer- fruktozu?
hvala
mi smo koristili ovaj( pogledaj na dnu stranice "EI-ERSATZ )
https://www.hammermuehle-service.de/sho ... 5a310ba350.
Mi smo skroz izbacili industriski secer i koristimo samo med( koji sadrzi puno fruktoze) i steviju

MBee je napisao/la:Nama je pedijatar kao zamjenu za jaja preporučio ovo:
http://www.ener-g.com/store/detail.aspx ... at=8&id=97

flipper je napisao/la:MBee, kupujete li negdje u hr zamjenu za jaja?

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju
Trenutno korisnika/ca: / i 19 gostiju.