Sada je: 03 svi 2026, 03:23.

BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 07 sij 2009, 21:15

Anni je napisao/la:obratite paznju kod kukuruznog grisa...znaju ga malo pojacat sa glutenom!!!

Interesantno potaknula si me na razmišljanje da ja medenku nisam nikada davala griz, a zašto nisam uopće se ne mogu sjetiti, tako da nemam tu naviku.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 07 sij 2009, 21:45

inace sam citala da negdje od 60-tih godina proslog stloljeca su poceli sa pojacavanjem glutena u zitaricama samo zbog toga da bi tjesta i kruhovi bili prhkiji, bolje mirisali itd..i da gotovo danas vise nije ni moguce naci zitarice( sjeme je vec promjenjeno) sa normalnom kolicinom glutena. Da zbog te nenormalne jacine glutena odrasli i djeca mogu imati zdravstvene probleme nije im izgleda svih tih godina palo na pamet.
Anni

PostPostao/la flipper » 08 sij 2009, 08:58

Anni je napisao/la:ja sam radila od heljde ustipke: brasno, malo soli, malo mlijeka( rizinog ) , secerili med( sa stevijom nisam probala) i napravila sam malo guscu smjesu, u to sam izribala jabuku...tjesto sam sa zlicom stavljala u vruce ulje i pekla sa obadvije strane... isto tako mozes napraviti samo tijesto sa soli i unutra ubaciti jedan izribani krumpir( ocjedi ga malo).
Zatim mozes napraviti krokete:
skuhaj krumpir, izstisni ga sa presom, dodaj jedno jaje( ja sam radila sa nadomjeskom za jaje i nije bilo tajk lose), dodaj soli..i stavi istu kolicinu brasna koliko imas istisnutog krumpira. Napravi tjesto( rukama) i " stipaj" tijesto i valjaj medju rukama krokete i stavi ih peci na vruce ulje s obadvije strane( malo su tvrdji nego od bijelog brasna ..al nisu tako losi)

Anni, kakv je to nadomjestak za jaja, da li ono prolazi kod velike intolerancije na jaja ?
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Anni » 08 sij 2009, 10:56

Hi, to je u obliki praska..zamjena za bjeljanjak i zutanjak.. ja sma ga stavljala u meso , u sarme, pohala sa njime..al za kolace bas i nije nesto. Po ukusu ne primjetis nikavu bitnu razliku jedino sto nema onog tipicnog jajetovog mirisa
Anni

PostPostao/la Anni » 08 sij 2009, 12:36

stray_cat je napisao/la:mi nismo na SCD ali definitivno koristim trikove iz te dijete

izbjegavam krumpir i sav skrob, pokusavamo kompenzirati sa vise povrca, kad pecem kruh uz bezglutensko brasno dodajem i bademe (super fino samljevene, ko da je brasno)

mislim da bi se dobrih trikova dalo pokupiti iz zone, iz prehrane dijabeticara (o hipoglikemijskim indeksima) ali nemam vremena

u sve sto kuham ako je ikako moguce trpam origano i cesnjak jer su prirodni detox

probaj sa crvenim krumpirom, on ima manje skroba nego ovaj drugi.
Jesi li probala napraviti pire od tikvica narandjastih? Ja ih rezem na kocke i stavljam ih umjesto krumpira u variva, gulas, juhe od povrca itd. Ako ih duze kuhas one se raskuhaju potpuno ( narociito batanat) i onda dobis ljepu narandastu boju variva ili juhe.
Anni

PostPostao/la marijanama » 08 sij 2009, 14:16

Anni ja kod nas nisam vidjela narančaste tikvice, kod nas ima samo zelenih, malih ili velikih, mršavih ili debelih po izboru.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 08 sij 2009, 14:27

ove narandjaste se uzgajaju u njemackoj ai uvoze se,,,jasam spremila kostice svojoj sveki pa cemo vidjeti hoce li uspjeti na nasem tlu. Milsim da bi im trebala pasati nasa klima...dosta dugo stoje, ja imam jos dvije koje nisam ocistila i smrla..stoje mi u podrumu i sasvim su Ok.
Anni

PostPostao/la marijanama » 08 sij 2009, 14:41

Anni je napisao/la:ove narandjaste se uzgajaju u njemackoj ai uvoze se,,,jasam spremila kostice svojoj sveki pa cemo vidjeti hoce li uspjeti na nasem tlu. Milsim da bi im trebala pasati nasa klima...dosta dugo stoje, ja imam jos dvije koje nisam ocistila i smrla..stoje mi u podrumu i sasvim su Ok.

Znaš kaj ako tvojoj svekrivici uspije to uzgojiti onda ćeš nam javiti i slati te koščice od narančastih tikvica. A je si li probala to isto raditi sa zelenima tikvama.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 08 sij 2009, 15:10

nisam i nisu na popisu namirnica koje se smiju kod Sc dijete upotrebljavati.
Anni

PostPostao/la Margot » 08 sij 2009, 15:13

marijanama je napisao/la:Anni ja kod nas nisam vidjela narančaste tikvice, kod nas ima samo zelenih, malih ili velikih, mršavih ili debelih po izboru.

Kako da ne - ima ih na svakom placu - Hokkaido bundeve.
Nedavno sam ih kupila na trešnjevačkom placu, napravila pravu american pumpkin pie... :) slika
samozvana špijunka
Margot
konkavna

PostPostao/la Margot » 08 sij 2009, 15:13

marijanama je napisao/la:Anni ja kod nas nisam vidjela narančaste tikvice, kod nas ima samo zelenih, malih ili velikih, mršavih ili debelih po izboru.

Kako da ne - ima ih na svakom placu - Hokkaido bundeve.
Nedavno sam ih kupila na trešnjevačkom placu, napravila pravu american pumpkin pie... :) slika
samozvana špijunka
Margot
konkavna

PostPostao/la Anni » 08 sij 2009, 15:15

bravo Margot, to su prave, Sorta Hokaido ili batanat
Anni

PostPostao/la marijanama » 08 sij 2009, 15:24

Anni je napisao/la:bravo Margot, to su prave, Sorta Hokaido ili batanat

A kaj se od njih može delat da naši klinci smiju jesti?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 08 sij 2009, 16:29

ja radim pire( skuham hokaido, ocjedim vodu, dodam malo soli i malo kokosovog mlijeka...meni je ukusniji nego pire od krumpira.
Zatim su jako fine krem juhe od njih( tko smije stavi malo slatkog vrhnja unutra), zatim ja izrezem na kocke pa stavljam u variva umjesto krumpira, u juhe itd...mi smo hrpu toga nkupovali, ogulili, i stavili u skrinju( njih se ovdje moze kupiti izmedju kraja 8.i pocetka 10. mjeseca), mali ga voli i dajem tu uz neko drugo jelo dva puta tjedno.
Anni

PostPostao/la marijanama » 08 sij 2009, 16:45

Dakle imamo slijedeći za naše klince (ali i nas) recept:

Pire ala Anni-Margot (umjesto pirea od krumpira)

skuhati hokaido
ocjediti vodu
dodatu malo soli
i malo kokosovog mlijeka
istući kao pire

Dobar tek!
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 08 sij 2009, 18:37

bataat tj slatki krumpir http://images.google.nl/images?hl=nl&q= ... eken&gbv=2

ili crveni krumir? http://www.vergetengroenten.be/images/rodeaardappel.jpg

nisam nigdje vidila razliku po bojama, niti procitala da je klasicni skroboidni krumpir ok. kod nas ga prodaju u 2 osnovne klase i cijelim cudom vrsta koji su negdje izmedju. onaj za pire, koj se vise raskuha i raskasa i onaj koj ostane tvrd, ko za salate. ako neko zna razliku u kolicini skroba nek javi

ako postoji link bit cu zahvalna da procitam vise

pocet cu ja cuvati sjeme od bundeva, samo se javite ko sve hoce (i objasnite mi sto sve trebam napraviti, samo izvaditi, ili ocistiti, oprati? osusiti na neki nacin?)
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 08 sij 2009, 18:52

crvenog krumpira je bilo kod nas ( mislim da ga i sad ima( izgleda lagano rozi izvana), kada se skuha vise je vodenast od zutog, zuti je vise brasnast bas zbog vece kolicine skrob,a pa je i s time zuti ukusniji za pire... crveni je ukusniji( barem nmeni bio) pecen u pecnici. Crveni krumpir je duze stajao preko zime od rozog.
Anni

PostPostao/la Anni » 08 sij 2009, 19:08

marijanama je napisao/la:Dakle imamo slijedeći za naše klince (ali i nas) recept:

Pire ala Anni-Margot (umjesto pirea od krumpira)

skuhati hokaido
ocjediti vodu
dodatu malo soli
i malo kokosovog mlijeka
istući kao pire

Dobar tek!

ne moras ga istuci, jer se on kuhanjam vec toliko omeksa da mjesajuci ga sa aoli i kokosom dobijes pire. On je toliko brasnast da mi stvarno nije jasno kako takav moze biti bez " skroba"
Anni

PostPostao/la flipper » 09 sij 2009, 08:03

Anni je napisao/la:Hi, to je u obliki praska..zamjena za bjeljanjak i zutanjak.. ja sma ga stavljala u meso , u sarme, pohala sa njime..al za kolace bas i nije nesto. Po ukusu ne primjetis nikavu bitnu razliku jedino sto nema onog tipicnog jajetovog mirisa

hvala, i da malo pojasnim, Luka na prvom mjestu ima motoričkih problema a za testir. intolerancije smo se odličili zbog ADHD-a. po nalazu velika intol. na jaja i kikiriki a mala (+1) na mljeko i jabuke. na nakoj posebnoj dijeti nismo, preporuka je eliminiranje ovih namirnica na koje ima intol, ograničenje mljeka i jabuka na svaka 4 dana,( na tri mjeseca ) i smanjiti unos slatkiša i gotove hrane.... šečer zamjeniti sa stevijom...

moje pitanje je kako se zove taj prašak, zamjena za bjeljanjak i žumanjak i da li mogu dok nedobijem steviju koristiti vočni šečer- fruktozu?
hvala
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MBee » 09 sij 2009, 08:32

Nama je pedijatar kao zamjenu za jaja preporučio ovo:

http://www.ener-g.com/store/detail.aspx ... at=8&id=97
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Margot » 09 sij 2009, 09:33

Batat (Ipomoea batatas L.) je višegodišnja tropska kultura koja potječe iz sjevernog i središnjeg dijela J. Amerike. Batat su uzgajali Maje i Inke u Peruu, a prema nekim nalazima, procjenjuje se da se uzgaja već više od 8.000 godina.

Na engleskom se govornom području batat naziva sweet potato - slatki krumpir, ali nema nikakve veze s krumpirom, pripada porodici slakova (Convolvuaceae), a ne porodi ci pomoćnica (Solanaceae) kao krumpir.

Batat je visokoenegetska kultura (puno škroba, malo šećera), zanimljiva okusa i bogata mineralima i vitaminima. Za jelo se rabe sekundarna zadebljanja korijena (koja se često pogrešno nazivaju gomoljima), ali i mlado lišće, koje se može upotrijebiti kao varivo ili salata. Zbog mnoštva minerala (K, Ca, Mg, Fe) i vitamina (A, B, C, E), batat opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima i osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E koji štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila.

Batat je bez masti i kolesterola, što je vrlo važno za ljude koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žuči. Vrlo je korisna hrana za dijabetičare zbog niskoga glikemijskog indeksa koji osigurava sporiju absorpciju glukoze, pa nema štetna stresa za organizam. Batat je velik izvor dijetalnih vlakana, nužnih za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti. Odlična je i vrlo prihvatljiva hrana za djecu i sportaše jer daje energiju, a ne pridonosi debljanju. Za jelo se batat može upotrijebiti i spremati kao krumpir; kuhan, pečen, pržen, pire i sl.

http://www.medjimurje.hr/hr/2497/batat- ... e-krumpir/
samozvana špijunka
Margot
konkavna

PostPostao/la Anni » 09 sij 2009, 11:17

flipper je napisao/la:
Anni je napisao/la:Hi, to je u obliki praska..zamjena za bjeljanjak i zutanjak.. ja sma ga stavljala u meso , u sarme, pohala sa njime..al za kolace bas i nije nesto. Po ukusu ne primjetis nikavu bitnu razliku jedino sto nema onog tipicnog jajetovog mirisa

hvala, i da malo pojasnim, Luka na prvom mjestu ima motoričkih problema a za testir. intolerancije smo se odličili zbog ADHD-a. po nalazu velika intol. na jaja i kikiriki a mala (+1) na mljeko i jabuke. na nakoj posebnoj dijeti nismo, preporuka je eliminiranje ovih namirnica na koje ima intol, ograničenje mljeka i jabuka na svaka 4 dana,( na tri mjeseca ) i smanjiti unos slatkiša i gotove hrane.... šečer zamjeniti sa stevijom...

moje pitanje je kako se zove taj prašak, zamjena za bjeljanjak i žumanjak i da li mogu dok nedobijem steviju koristiti vočni šečer- fruktozu?
hvala

mi smo koristili ovaj( pogledaj na dnu stranice "EI-ERSATZ )

https://www.hammermuehle-service.de/sho ... 5a310ba350.
Mi smo skroz izbacili industriski secer i koristimo samo med( koji sadrzi puno fruktoze) i steviju
Anni

PostPostao/la Anni » 09 sij 2009, 11:21

Margot je napisao/la:

Batat (Ipomoea batatas L.) je višegodišnja tropska kultura koja potječe iz sjevernog i središnjeg dijela J. Amerike. Batat su uzgajali Maje i Inke u Peruu, a prema nekim nalazima, procjenjuje se da se uzgaja već više od 8.000 godina.

Na engleskom se govornom području batat naziva sweet potato - slatki krumpir, ali nema nikakve veze s krumpirom, pripada porodici slakova (Convolvuaceae), a ne porodi ci pomoćnica (Solanaceae) kao krumpir.

Batat je visokoenegetska kultura (puno škroba, malo šećera), zanimljiva okusa i bogata mineralima i vitaminima. Za jelo se rabe sekundarna zadebljanja korijena (koja se često pogrešno nazivaju gomoljima), ali i mlado lišće, koje se može upotrijebiti kao varivo ili salata. Zbog mnoštva minerala (K, Ca, Mg, Fe) i vitamina (A, B, C, E), batat opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima i osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E koji štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila.

Batat je bez masti i kolesterola, što je vrlo važno za ljude koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žuči. Vrlo je korisna hrana za dijabetičare zbog niskoga glikemijskog indeksa koji osigurava sporiju absorpciju glukoze, pa nema štetna stresa za organizam. Batat je velik izvor dijetalnih vlakana, nužnih za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti. Odlična je i vrlo prihvatljiva hrana za djecu i sportaše jer daje energiju, a ne pridonosi debljanju. Za jelo se batat može upotrijebiti i spremati kao krumpir; kuhan, pečen, pržen, pire i sl.

http://www.medjimurje.hr/hr/2497/batat- ... e-krumpir/

Hi, onda mozda taj Batat ( ovdje u njemackoj je pod nazivom slatki krumpir na trzistu i zgleda kao debela roza mrkva) i nije tako dobar za nasu djecu...vecina njih ima tako i onako nizak kolesterin.

Batanat je vrsta
tikvice koju mi koristimo i nema nikakve veze sa krumpirom
Anni

PostPostao/la Margot » 09 sij 2009, 11:29

Batat se smatra najzdravijim povrćem, a njegovi antioksidansi moćni su u u borbi protiv slobodnih radikala, koji dovode do pogoršanja vezanih za oštećenja živčanih stanica. Ti vitamini imaju i protuupalno djelovanje tako da mogu pomoći kod bolesti kao što su artritis i astma. :D
samozvana špijunka
Margot
konkavna

PostPostao/la flipper » 09 sij 2009, 12:10

Anni je napisao/la:
flipper je napisao/la:

hvala

mi smo koristili ovaj( pogledaj na dnu stranice "EI-ERSATZ )

https://www.hammermuehle-service.de/sho ... 5a310ba350.
Mi smo skroz izbacili industriski secer i koristimo samo med( koji sadrzi puno fruktoze) i steviju

hvala, znači fruktoza je ok?
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la flipper » 09 sij 2009, 12:12

MBee je napisao/la:Nama je pedijatar kao zamjenu za jaja preporučio ovo:

http://www.ener-g.com/store/detail.aspx ... at=8&id=97

MBee, kupujete li negdje u hr zamjenu za jaja?
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Anni » 09 sij 2009, 12:16

Fliper, pise da fruktozu organizamn lakse proradi ako ima probleme sa ugljikohidratima.
Ja i med dajem na kapaljku al postoje namirnice u koje ga moram staviti( npr. marmelada). Intolerancija na fruktozu nam je minimalna tako da kod nas to prolazi.
Anni

PostPostao/la MBee » 09 sij 2009, 12:24

flipper je napisao/la:MBee, kupujete li negdje u hr zamjenu za jaja?

Do sada nisam, jednostavno sam ih izbacila, ali imam namjeru naručiti ovaj što sam navela izvana. Nisam sigurna da kod nas ima tako nešto.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la la_luna » 10 sij 2009, 00:23

Za ove sto moraju vani narucivati nek pogledaju ovdje ima sve od Teff brasna do Eiersatz i salju vani..
http://www.glutenfrei-supermarkt.de/cgi ... /lshop.cgi
A kad dobijem vremena pokusat cu da stavim koji recept :roll:
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la marijanama » 10 sij 2009, 11:44

G-M Pharma Zagreb, d.o.o.
Hrašće, Velika cesta 74, 10020 Novi Zagreb
Tel: 00385 1 6234 053; Fax: 00385 1 6260 667
E-mail: g-m-pharma@g-m-pharma.hr
http://www.g-m-pharma.hr

Ovu sam adresu dobila od frendice i kod njih se mogu kupiti svi bezgluteinski proizvodi, brašmo, kruh, keksi, tjestenine, pahuljice za doručak, PKU nadomjestak za jaja itd...itd te čak imaju proizvode koje su na listi HZZO-a .

La luna napiši koji recept.
Zadnja izmjena: marijanama; 10 sij 2009, 14:44; ukupno mijenjano 1 put/a.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.