Sada je: 03 svi 2026, 03:23.
Moderator/ica: nadicab

marijanama je napisao/la:Da li ti svekrva slučajno prodaje to kukuruzno brašno?

Otocanka je napisao/la:marijanama je napisao/la:Da li ti svekrva slučajno prodaje to kukuruzno brašno?
Ne. U jesen kad poberu kukuruz (mala količina jer ga uzgajaju samo za koke) onda nam samelje. Na žalost, brzo se pokvari, pa ga koristimo svega mjesec-dva godišnje. Nisam još otkrila način kako ga sačuvati na duže vrijeme.
Ako si u blizini Zg-a, možemo se dogovoriti slijedeću jesen, pa ti donesem par kila.

Anni je napisao/la:daj ,olim Te napisi Luna od cega Ti radis zaljev za pituljice.
Ovdje neki recepti koje sam vec prije postala na forumu:
viewtopic.php?f=52&t=35823&p=1160184&hilit=prehrana+kod+autizma#p1160184

la_luna je napisao/la:Sorry marijanama ali ja sam sigurna da ARGETA ima mlijecnebjelancevine (kasein),nisam sigurna dali je to jos neko komentariso al mi je zapalo za oko...

la_luna je napisao/la:stari bosanski nacin voda i so

ella roo je napisao/la:Što se tiče domaćeg brašna bilo koje vrste, kad idete izvan grada na izlet, pogledajte uz put gdje ima koji mlin(ne klasični, nego mlinsko pekarski obrt...mislim da sam pravilno napisala).
Oni otkupljuju od ljudi žitarice, sami melju i usput prodaju brašno.
Dok joj je mama živjela na selu sveki je znala odvesti kukuruz i u protuvrijednosti dobiti brašno.

Anni je napisao/la:ali ako koriste iste strojeve ze preradu brasna sa glutenom, i bez glutena onda postoji mogucnost da se glutena u tragovima nadje i u bezglutenskom brasnu

Anni je napisao/la:la_luna je napisao/la:stari bosanski nacin voda i so
Luna kako se radi krumpirusa?

marijanama je napisao/la:Evo kako izgleda medenkov jelovnik za jedan dan po preporuci nutricioniste nakon uvida u nalaze na intoleranciju hrane.
Doručak:
a) rižino mlijeko ili
b) mlijeko od Kamuta (trgovina Garden, Deželičeva ul.) ili
c) čaj sa slijedećim namazima koji se izmjenjuju na kruhu (kukuruzno brašno i heljdino brašno) s slijedećim namazima
- pašteta „ Argeta „ (trgovina Garden) losos, pileća, pureća, junior ne sadrži aditive i konzervanse
- kašica - rižolino ( Podravka ili drugi proizvođači - bez glutena)
- kašica - palenta na mlijeku od kamuta ili rižinom.

marijanama je napisao/la:Anni je napisao/la:ali ako koriste iste strojeve ze preradu brasna sa glutenom, i bez glutena onda postoji mogucnost da se glutena u tragovima nadje i u bezglutenskom brasnu
daj Anni taman sam se poveselila nečemu 100%. Mada je primjedba na mjestu, a kako ću ja znati što oni koriste. Treba tražiti znači one iz doba Austro-ugarske koji nisu ni znali što je gluten,a daj takve mlinove naši, ja mislim da više i ne postoje.

marijanama je napisao/la:Anni je napisao/la:ali ako koriste iste strojeve ze preradu brasna sa glutenom, i bez glutena onda postoji mogucnost da se glutena u tragovima nadje i u bezglutenskom brasnu
daj Anni taman sam se poveselila nečemu 100%. Mada je primjedba na mjestu, a kako ću ja znati što oni koriste. Treba tražiti znači one iz doba Austro-ugarske koji nisu ni znali što je gluten,a daj takve mlinove naši, ja mislim da više i ne postoje.
.
.
Otocanka je napisao/la: Na žalost, brzo se pokvari, pa ga koristimo svega mjesec-dva godišnje. Nisam još otkrila način kako ga sačuvati na duže vrijeme.

. U prodavnicama zdrave hrane ga prodaju u obliku zrna i kao brasno. Juce sam napravila jelo sa heljdom u zrnu. Recept sam nasla na Internetu i malo ga prilagodila. Izdinsta se na ulju manja glavica sitno iseckanog crnog luka, doda oko 200 g mlevenog mesa, mala sitno iseckana sargarepa i 3/4 solje opranog heljdinog zrna. Doda se zacin, onaj koji nasa deca smeju da koriste, i 2-3 case vode. Kuva se na laganoj temperaturi. Po potrebi se doda jos vode jer heljda upija vodu. Jelo je jeftino, brzo se i lako sprema, a gotovo je kada se heljda dobro raskuva. Sta da kazem, klinac je smazao sve sta sam mu stavila u tanjir
, cak je jeo i mladji sin koji je veliki probirac kada je u pitanju hrana.

soma je napisao/la:Otocanka je napisao/la: Na žalost, brzo se pokvari, pa ga koristimo svega mjesec-dva godišnje. Nisam još otkrila način kako ga sačuvati na duže vrijeme.
A da ga jednostavno zaledis cim ga dobijes i vadis samo onu kolicinu koja ti treba?
Argeta pasteta sadrza i casein i laktozu.provjereno.
A svaka "kupovna" pasteta uglavnom sadrzi aditive...
soma je napisao/la:Otocanka je napisao/la: Na žalost, brzo se pokvari, pa ga koristimo svega mjesec-dva godišnje. Nisam još otkrila način kako ga sačuvati na duže vrijeme.
A da ga jednostavno zaledis cim ga dobijes i vadis samo onu kolicinu koja ti treba?
soma je napisao/la:Argeta pasteta sadrza i casein i laktozu.provjereno.
A svaka "kupovna" pasteta uglavnom sadrzi aditive...

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju
Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.