Sada je: 03 svi 2026, 03:22.

BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 10 sij 2009, 14:43

Evo kako izgleda medenkov jelovnik za jedan dan po preporuci nutricioniste nakon uvida u nalaze na intoleranciju hrane.

Doručak:

a) rižino mlijeko ili
b) mlijeko od Kamuta (trgovina Garden, Deželičeva ul.) ili
c) čaj sa slijedećim namazima koji se izmjenjuju na kruhu (kukuruzno brašno i heljdino brašno) s slijedećim namazima

- pašteta „ Argeta „ (trgovina Garden) losos, pileća, pureća, junior ne sadrži aditive i konzervanse
- kašica - rižolino ( Podravka ili drugi proizvođači - bez glutena)
- kašica - palenta na mlijeku od kamuta ili rižinom.

Međuobrok:

Dozvoljeno voće- banana, kivi, kruška, smokva, šipak, egzot.kaki šljiva, sve vrste bobičastog voća (ogrozd, ribiz), jagode, maline, kupine, breskva, višnja, šljiva, mango, papaja, kesten, kokos

Ovo voće je moguće jesti u obliku:

- kompota zajedno sa bez glutenskim keksima (apoteka)
- kolač sa voćem
- puding sa voćem
- griz sa umiješanim voćem

Ručak:

1. KREM JUHA OD BROKULE ( Kraljica detoksikacije)

Skuhati tvrdi dio brokule zajedno sa celerom i lukom, a potom dodati cvjetove brokule. Vode dodati točno toliko da prekrije povrće. Posoliti. Pred kraj radi gustoće ukuhati rižino ili kukuruzno brašno. I na kraju sve izmiksati.

2. RIŽOTO OD BROKULE

Obradimo rižu na maslinovom ulju, sitno kosanom crvenom luku, podlijemo vodom ili juhom i kuhamo dok tekućina ne ispari.
Na ekstra djevičansko maslinovo ulje stavimo tanko rezane crvene paprike i zapečemo, i pred kraj dodamo predhodno skuhan stručak brokule. Sve izmješamo.
3. dinstano meso (puretina, piletina) ili riba (hladnih sjevernih mora: losos, haringa, bakalar jer su bogate na omega masnim kiselinama)

Večera:

kao doručak
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Otocanka » 10 sij 2009, 16:09

Većinu bezglutenskih proizvoda kupujemo u Konzumu tj. u Super Konzumima. Na policama zdrave hrane se nalaze Scharovi proizvodi (strana tvrtka koja proizvodi bezglutenske proizvode, a dosta njihov proizvoda ne sadrži i mlijeko).
U DM-u kupujemo rižine "kolačiće" (tzv. "stiropor") i kornflekse od Alnature (jedino oni imaju bezglutenske kornflekse). Većina Alnaturinih proizvoda je bezglutenska.
Umjesto grisa (tj. pšenične krupice) koristimo žitarice - leću, heljdinu kašu, amaranth, quinou. Pune su željeza, a ne sadrže gluten. Od kada smo njih uveli u prehranu, prestala sam joj davati Ferum (koji joj je uništio zubiće), a krvna slika joj je (kuc-kuc) super. :xhappy
Hrenovke (vrlo rijetko) kupujemo u Metrou (isto su bezglutenske, austrijski proizvođač).
100 % kukuruzno brašno nam melje svekrva jer ga nema u prodaji. Iako proizvođači pišu "Kukuruzno brašno", analize sastava su pokazale da je u kupovnim "kukuruznim" brašnima visok udio glutena.

Dobrih proizvoda ima i u Dekotu Vodice http://dekot.hr/ (na njihovim stranicama je i popis dućana u kojima se mogu kupiti njihovi proizvodi). Nisam naručivala on line jer nemaju ništa "specifično". Svojedobno se kod njih moglo kupiti pravo (čisto) kukuruzno brašno, ali sam čula da više nema (nisam provjerila jer nismo imali potrebe).

Ako mi još nešto padne na pamet, dopisat ću.
Otocanka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la marijanama » 10 sij 2009, 16:16

[quote="Otocanka"]U DM-u kupujemo rižine "kolačiće" (tzv. "stiropor") i kornflekse od Alnature (jedino oni imaju bezglutenske kornflekse). Većina Alnaturinih proizvoda je bezglutenska.
100 % kukuruzno brašno nam melje svekrva jer ga nema u prodaji.

Taj "stiropor" je prihvatio, trošimo ga neko vrijeme, ali njihove čipseve neće ni pogledati. Da li ti svekrva slučajno prodaje to kukuruzno brašno?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Otocanka » 10 sij 2009, 17:41

marijanama je napisao/la:Da li ti svekrva slučajno prodaje to kukuruzno brašno?

Ne. U jesen kad poberu kukuruz (mala količina jer ga uzgajaju samo za koke) onda nam samelje. Na žalost, brzo se pokvari, pa ga koristimo svega mjesec-dva godišnje. Nisam još otkrila način kako ga sačuvati na duže vrijeme.
Ako si u blizini Zg-a, možemo se dogovoriti slijedeću jesen, pa ti donesem par kila. :xhappy
Otocanka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la marijanama » 10 sij 2009, 18:14

Otocanka je napisao/la:
marijanama je napisao/la:Da li ti svekrva slučajno prodaje to kukuruzno brašno?

Ne. U jesen kad poberu kukuruz (mala količina jer ga uzgajaju samo za koke) onda nam samelje. Na žalost, brzo se pokvari, pa ga koristimo svega mjesec-dva godišnje. Nisam još otkrila način kako ga sačuvati na duže vrijeme.
Ako si u blizini Zg-a, možemo se dogovoriti slijedeću jesen, pa ti donesem par kila. :xhappy

Super, ja živim u Zagrebu, onda u jesen, pa i nije to tako jako daleko.
:drink
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la la_luna » 10 sij 2009, 19:20

Sorry marijanama ali ja sam sigurna da ARGETA ima mlijecnebjelancevine (kasein),nisam sigurna dali je to jos neko komentariso al mi je zapalo za oko...
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la la_luna » 10 sij 2009, 19:21

Burek od bezglutenskog brašna

Potrebno:
300 g bezglutenskog brašna Mix Schaer ili bioprocel
1 jaje
malo praška za pecivo
ulje
voda po potrebi

Priprema: Zamijesiti tijesto i podijeliti na 2-3 jufkice. Jufkice premazati uljem, staviti na toplo da omekša oko 30 min. Razvući tijesto oklagijom na krpi koliko se može razvući i praviti zavijene pituljice.

Nadjev:
200 g mljevenog mesa
malo crnog luka
soli, bibera, i sve to izdinstati.

Zaljev kao i svaki drugi, samo ga mora biti malo više. Kada pitu zalijemo, stavimo u rernu da se još malo peče. Pituljice možemo okrenuti da se natope i sa druge strane. Pituljice stavimo na oval i prekrijemo ih najlon kesom da para uđe u pitu i da bude što mekše. Kod pečenja mora biti šerpica sa vodom.
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 10 sij 2009, 19:26

daj ,olim Te napisi Luna od cega Ti radis zaljev za pituljice.
Ovdje neki recepti koje sam vec prije postala na forumu:
viewtopic.php?f=52&t=35823&p=1160184&hilit=prehrana+kod+autizma#p1160184
Anni

PostPostao/la la_luna » 10 sij 2009, 19:28

stari bosanski nacin voda i so :mrgreen:
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la la_luna » 10 sij 2009, 19:30

Anni je napisao/la:daj ,olim Te napisi Luna od cega Ti radis zaljev za pituljice.
Ovdje neki recepti koje sam vec prije postala na forumu:
viewtopic.php?f=52&t=35823&p=1160184&hilit=prehrana+kod+autizma#p1160184

cool , ja pravim svome cevape i trpam sve moguce i nemoguce u njih zato sto voli a posto moj voli Tzaziki pravim ga od soje (kad zamirise :roll: ) i to voli uz cevape heheh
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la marijanama » 10 sij 2009, 19:31

Bravo i za la Lunu i anni i hvala. :5
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 10 sij 2009, 19:42

la_luna je napisao/la:Sorry marijanama ali ja sam sigurna da ARGETA ima mlijecnebjelancevine (kasein),nisam sigurna dali je to jos neko komentariso al mi je zapalo za oko...

Sorry, Pomiješala si mene i Otočanku ja ne upotrebljavam kornflekse od Argete, ali je dobro da si to primjetila radi nje, nadam se da će to pročitati.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 10 sij 2009, 20:53

la_luna je napisao/la:stari bosanski nacin voda i so :mrgreen:

Luna kako se radi krumpirusa?
Anni

PostPostao/la ella roo » 10 sij 2009, 20:54

Što se tiče domaćeg brašna bilo koje vrste, kad idete izvan grada na izlet, pogledajte uz put gdje ima koji mlin(ne klasični, nego mlinsko pekarski obrt...mislim da sam pravilno napisala).
Oni otkupljuju od ljudi žitarice, sami melju i usput prodaju brašno.
Dok joj je mama živjela na selu sveki je znala odvesti kukuruz i u protuvrijednosti dobiti brašno.
"Would you like to try an Australian kiss? It is just like a French kiss, but down under."
ella roo
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 10 sij 2009, 21:04

ella roo je napisao/la:Što se tiče domaćeg brašna bilo koje vrste, kad idete izvan grada na izlet, pogledajte uz put gdje ima koji mlin(ne klasični, nego mlinsko pekarski obrt...mislim da sam pravilno napisala).
Oni otkupljuju od ljudi žitarice, sami melju i usput prodaju brašno.
Dok joj je mama živjela na selu sveki je znala odvesti kukuruz i u protuvrijednosti dobiti brašno.

Praktičan savjet nema se što reći,jer je takvo brašno najsigurnije bez dodatka.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 10 sij 2009, 21:07

ali ako koriste iste strojeve ze preradu brasna sa glutenom, i bez glutena onda postoji mogucnost da se glutena u tragovima nadje i u bezglutenskom brasnu
Anni

PostPostao/la marijanama » 10 sij 2009, 21:13

Anni je napisao/la:ali ako koriste iste strojeve ze preradu brasna sa glutenom, i bez glutena onda postoji mogucnost da se glutena u tragovima nadje i u bezglutenskom brasnu

daj Anni taman sam se poveselila nečemu 100%. Mada je primjedba na mjestu, a kako ću ja znati što oni koriste. Treba tražiti znači one iz doba Austro-ugarske koji nisu ni znali što je gluten,a daj takve mlinove naši, ja mislim da više i ne postoje.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 10 sij 2009, 21:16

ovdje u Njem..zna na puno proizvoda pisati da proizvod moze zbog nacina prerade sadrzavati gluten... obicno ga nema..al na taj nacin proizvodjac zastiti sebe.
Anni

PostPostao/la la_luna » 10 sij 2009, 21:34

Anni je napisao/la:
la_luna je napisao/la:stari bosanski nacin voda i so :mrgreen:

Luna kako se radi krumpirusa?

isto ko i burek samo kasnije bi normalno trebalo politi i kajmakom i vodom al ide i samo vodom a krompire isjeckas dodas luk posolis i malo bibera dodas i to je to...ja je jos nisam pravila za malog jer nevoli krompir mesojed na starog :roll: ...
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la la_luna » 10 sij 2009, 21:41

marijanama je napisao/la:Evo kako izgleda medenkov jelovnik za jedan dan po preporuci nutricioniste nakon uvida u nalaze na intoleranciju hrane.

Doručak:

a) rižino mlijeko ili
b) mlijeko od Kamuta (trgovina Garden, Deželičeva ul.) ili
c) čaj sa slijedećim namazima koji se izmjenjuju na kruhu (kukuruzno brašno i heljdino brašno) s slijedećim namazima

- pašteta „ Argeta „ (trgovina Garden) losos, pileća, pureća, junior ne sadrži aditive i konzervanse
- kašica - rižolino ( Podravka ili drugi proizvođači - bez glutena)
- kašica - palenta na mlijeku od kamuta ili rižinom.

ja sam mislila na ovu pastetu...
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la la_luna » 10 sij 2009, 21:44

marijanama je napisao/la:
Anni je napisao/la:ali ako koriste iste strojeve ze preradu brasna sa glutenom, i bez glutena onda postoji mogucnost da se glutena u tragovima nadje i u bezglutenskom brasnu

daj Anni taman sam se poveselila nečemu 100%. Mada je primjedba na mjestu, a kako ću ja znati što oni koriste. Treba tražiti znači one iz doba Austro-ugarske koji nisu ni znali što je gluten,a daj takve mlinove naši, ja mislim da više i ne postoje.

moja mama mi bas donijela domacie brasno od kukuruza al ga ja nesmijem malom davati bas iz tog razloga ako je ko ikad bio u mlinu zna da tu 100% ima mijesanja sa drugim brasnom...nazalost...
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Otocanka » 10 sij 2009, 22:55

marijanama je napisao/la:

Da nije Anni bila partibrejkerica, bila bih ja :xgrin .

Da, na žalost, najčešće se u tim mlinovima (ako ih se i nađe) melje pšenica. Najsigurniji su mlinovi u "kućnoj upotrebi" i od provjerenih osoba, ali su izuzetno rijetki. Možda bi se vrijedilo raspitati na seoskim imanjima.
Vjerujem da u npr.Zagorju ima takvih domaćinstava. Razmisli tko ti je od prijatelja/poznanika/kolega Zagorac, pa možda uspiješ nešto iskemijati. Naglasi da ti je izuzetno bitno da se u tom mlinu ne melje pšenica ili žitarica koja sadrži gluten jer je riječ o djetetovu zdravlju.
A možeš se raspitati i u Dekotu (stavila sam u prethodnom postu link i objašnjenje).
Ako ništa ne upali, računaj da se čujemo na jesen :hug .
Otocanka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la soma » 11 sij 2009, 00:24

Otocanka je napisao/la: Na žalost, brzo se pokvari, pa ga koristimo svega mjesec-dva godišnje. Nisam još otkrila način kako ga sačuvati na duže vrijeme.

A da ga jednostavno zaledis cim ga dobijes i vadis samo onu kolicinu koja ti treba?
Argeta pasteta sadrza i casein i laktozu.provjereno.
A svaka "kupovna" pasteta uglavnom sadrzi aditive...
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la soma » 11 sij 2009, 00:25

ti si ANi pominjala da sama pravis neke mermeladice i vocne kasice bez secera...kako to radis i koje voce koristis?
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ana22 » 11 sij 2009, 08:58

MM je pre nekog vremena, kada je vodio klinca kod logopeda, cuo da neke majke cija su deca na GFCF dijeti pominju heljdu. Malo sam pretrazivala Internet i procitala da je bez glutena :joy . U prodavnicama zdrave hrane ga prodaju u obliku zrna i kao brasno. Juce sam napravila jelo sa heljdom u zrnu. Recept sam nasla na Internetu i malo ga prilagodila. Izdinsta se na ulju manja glavica sitno iseckanog crnog luka, doda oko 200 g mlevenog mesa, mala sitno iseckana sargarepa i 3/4 solje opranog heljdinog zrna. Doda se zacin, onaj koji nasa deca smeju da koriste, i 2-3 case vode. Kuva se na laganoj temperaturi. Po potrebi se doda jos vode jer heljda upija vodu. Jelo je jeftino, brzo se i lako sprema, a gotovo je kada se heljda dobro raskuva. Sta da kazem, klinac je smazao sve sta sam mu stavila u tanjir :D , cak je jeo i mladji sin koji je veliki probirac kada je u pitanju hrana.
Upravo pripremam dorucak, kuvam opet heljdu u zrnu, da isprobam jos jedan nacin pripremanja. Naime, kada se heljda raskuva u vodi stavicu kasiku pekmeza jer se ona moze pripremati i kao slatko jelo. Bogata je vitaminima B skupine i ugljenim hidratima. Dobra je za memoriju i koncentraciju, tako pise na Internetu. Iako do skoro nisam nista znala o heljdi, mislim da je dobro osvezenje u ishrani. Valjda se klincu smucilo da mu se ugljeni hidrati svode na krompir, pirinac i kukuruzni griz.
ana22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la marijanama » 11 sij 2009, 09:13

Ručak od mesa i heljdinog zrna ala Ana 22

Izdinsta se na ulju manja glavica sitno iseckanog crnog luka,
dodaš oko 200 g mlevenog mesa,
malp sitno iseckana sargarepa i
3/4 solje opranog heljdinog zrna.
Doda se zacin, onaj koji nasa deca smeju da koriste,
i 2-3 case vode.
Kuva se na laganoj temperaturi.
Po potrebi se doda jos vode jer heljda upija vodu.
Jelo je jeftino, brzo se i lako sprema, a gotovo je kada se heljda dobro rasku

i očito klincima paše. Thanks, probat ćemo
Zadnja izmjena: marijanama; 11 sij 2009, 11:59; ukupno mijenjano 1 put/a.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ana22 » 11 sij 2009, 09:43

Klinac upravo jede kuvanu heljudu sa pekmezom. Nije lose, samo je ona varijanta sa mesom bolja. Meso je ipak meso, barem u slucaju mog klinca koji je veliki mesozder. Inace, heljda ima dosta skroba koji se sporo razlaze, sto je vazno jer odrzava optimalan nivo secera u krvi. Kada napravim jos neko jelo sa heljdom, a da je naravno ukusno, poslacu recept.
ana22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 11 sij 2009, 12:14

soma je napisao/la:
Otocanka je napisao/la: Na žalost, brzo se pokvari, pa ga koristimo svega mjesec-dva godišnje. Nisam još otkrila način kako ga sačuvati na duže vrijeme.

A da ga jednostavno zaledis cim ga dobijes i vadis samo onu kolicinu koja ti treba?
Argeta pasteta sadrza i casein i laktozu.provjereno.

napravila sam do sada marmeladu od jagoda, marelica i sljiva.. za pravljenje marmelade trebam voce, med i sok od limuna ili narandje... vocne kreme radim tako da voce izmiksam sa stap mikserom , dodam kokosovog mlijeka, malo meda ili stevie..frisko se jede kao vocna krema..ako smrznem dobijem sladoled.
Anni

PostPostao/la Otocanka » 11 sij 2009, 15:26

soma je napisao/la:

Brašno u ledenicu? Kaj se to može? :shock: Onda bi i u fridžu trebalo biti ok, zar ne?
Nikad mi to ne bi palo na pamet. Svaka čast, isprobat ću (na jesen), pa javim . :klanja

soma je napisao/la:Argeta pasteta sadrza i casein i laktozu.provjereno.

Nama laktoza nije bitna (malena ima celijakiju, pa izbjegavamo samo gluten). Ne znam za Argetinu paštetu, ali kada kupujemo paštetu (1 godišnje), onda obavezno uzimamo Gavrilovićevu jer je testirana od strane Udruge i ne sadrži gluten (kao i njihove salame i kobase).
Ipak, radije paštetu zamjenim s ABC sirom. :)
Otocanka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 11 sij 2009, 16:56

jeste li probali sa kvinojom? Nema glutena, pseudozitarica je ... u zrnu se moze pripremati kao prolog( ja sam ju kuhala kao rizu)..samljevena se koristi kao brasno
Anni

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 19 gostiju.