Sada je: 01 svi 2026, 15:53.

Početnička pitanja - adaptirano mlijeko

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Početnička pitanja - adaptirano mlijeko

PostPostao/la snowwhite » 07 sij 2009, 18:55

eto i nas na pdf-u prehrane adaptiranim. :mah
Maksim ima za tjedan dana punih 3 mjeseca i evo od prije 6 dana prešli smo na adaptirano. do tada sam ga dojila no nakon 4 mastitisa i incizije apscesa odlučila sam da prelazimo na adaptirano. sve se desilo 1.1. :whew tako da je mm u dežurnoj apoteci kupio nan 1 i sada njega koristimo.
prvih dana smo radili sve navrat nanos no jučer i danas sam odvojila vremena da proučim na forumu što se piše. više manje sam našla sve što me zanima, pokupila sam super ideju o kombiniranju hladne i vruće prokuhane vode no još moram skužiti omjere da pogodim toplinu. :)
ostalo je još par nerazriješenih sitnica. moguće da se negdje o tome raspravljalo ali ne nađoh.
Pa idemo redom:
1. zna se desiti da usred jela mališa prekine jesti pa mu ja nakon nekih 15tak minuta pauze ponudim opet i on nastavi. da li je to prevelika pauza i može li se u to vrijeme mlijeko previše rashladiti?
2. puno se više podriguje i bljucka nego kad je dojio i to čak i nekoliko sati nakon jela. jel to ok?
3. kakva je kakica od adaptiranog mlijeka? znala sam da će se promijeniti no ona je sada postala zelenkasta sa nekim žutim dijelovima. i nekako gušća ali nije tvrda :dunno
4. vidim da se i ovdje raspravljalo o dodatnoj tekućini pa sad ne znam dati mu ili ne još nešto za piti?
to je za sada to. pliz help
pišem ja ak se još nečeg sjetim. :mah
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

Re: Početnička pitanja

PostPostao/la LiKmama » 07 sij 2009, 19:00

1. ja sam davala unutar jednog sata, iako se teoretski smije i do 2 sata
2. normalno. ako ti se cini da je ipak previse; mozda mu je duda prebrza/prespora, pazi da kad nagnes bocicu mlijeko ispuni cijeli vrh, da nema zraka unutra i posjedaj ga svakih toliko da se podrigne
3. moze bit svakakva. ovo sto opisujes je ok. problem je ako ne kaka.
4. neki tvrde da treba, ja ne vidim zasto kad i to mlijeko napravis s vodom. :dunno ja svojima nista nisam davala.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la snowwhite » 07 sij 2009, 22:15

1. ja sam davala unutar jednog sata, iako se teoretski smije i do 2 sata

znači ako se ohladi na recimo sobnu temperaturu to je ok, ne teba podgrijavati?
2. normalno. ako ti se cini da je ipak previse; mozda mu je duda prebrza/prespora, pazi da kad nagnes bocicu mlijeko ispuni cijeli vrh, da nema zraka unutra i posjedaj ga svakih toliko da se podrigne

dok sam ga dojila podrignuo bi barem 2x tijekom podoja ali niikad ga nisam prekidala već bi on sam prestao kad bi bio pun zraka. meni on bočicu uopće ne pusti dok ne dođe do kraja. probala sam ga prekinuti tijekom jela ali neće podrignuti :dunno . kad sve pojede podrigne bez problema. pazim da mlijeko ispuni cijeli vrh, jedino mu je možda duda prespora jer imamo broj 2 a on bi već mogao i 3.
3. moze bit svakakva. ovo sto opisujes je ok. problem je ako ne kaka.

tnx :up
4. neki tvrde da treba, ja ne vidim zasto kad i to mlijeko napravis s vodom. ja svojima nista nisam davala.

ja sam mu prvi dan dala čaj ne znajući i to nam je odgodilo 1 obrok pa sam se bojala da ne bi ako mu dajem čaj i dalje ne preskače po jedan obrok pa poslije nisam dala. vjerojatno ni ne budem više.

tnx za sve odgovore :kiss
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 sij 2009, 22:35

slazem se s likicom u sve 4 tocke :up
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la LiKmama » 08 sij 2009, 14:49

znači ako se ohladi na recimo sobnu temperaturu to je ok, ne teba podgrijavati?

moze piti hladno (ako hoce). nemoj podgrijavati, ne preporuca se. ako nece hladno, a cini ti se da hoce jos jesti, napravi radije frisko, ali malu kolicinu, dok ne skuzis koliko mu pase i treba po obroku.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la swenova mama » 08 sij 2009, 19:01

ne smijes podgrijavati ad mlijeko
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 09 sij 2009, 09:09

ok sad znam nešto više, hvala za odgovore. imam još par novih :)
kada iskuhavam bočice je li potebno odvojiti samu dudu od onog plastičnog dijela?
i još malo o kakici :mrgreen: koliko dugo se tolerira bez kakanja?

moram se pohvaliti da sam sve bolja i bolja tj. brža u pripremi ;) jedino mi se tu i tamo desi da dok jede uhvatim se kako mislim jesam li stavila dobar omjer bilo žličica ili vode pa tješim samu sebe da valjda jesam.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Sreca najveca » 09 sij 2009, 11:07

sto se tice pranja i iskuhavanja/steriliziranja, ja sam uvijek odvajala dudu od prstena - nekak mi je to bilo logicno.
a za kakanje nam se dogodilo svega par puta da jedan dan nije, ali onda je sljedeci nadoknadila pa stvarno ne znam koja bi bila granica.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la LiKmama » 09 sij 2009, 11:50

kada iskuhavam bočice je li potebno odvojiti samu dudu od onog plastičnog dijela?

u svakom slucaju je bolje.

koliko dugo se tolerira bez kakanja?

a cuj, ovisi o djetetu. isto kao sto ima odraslih koji veliku nuzdu obavljaju jednom tjedno i to im je normalno, a ima i onih koji to rade par puta dnevno.
moji su uvijek bili jako redovni i ja bih se bila zapitala da jedan dan nisu kakali, a bome i zabrinula da nisu dva.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la swenova mama » 09 sij 2009, 15:23

da. I prethodno sve operes pod mlazom vode i cetkicama.

koliko dugo se tolerira bez kakanja?

kako je lik rekla, to je individualno. Ali u pravilu dijete koje je imalo jednu stolicu na dan, trebalo bi nastaviti tako. Najcesce je stolica na ad tvrdja od one na dojenju jer ad je samo hrana, nije tekucina i postoji mogucnost da moras dodavati vodu za zedj. (ovdje se misljenja razlikuju, dala sam ti ono od mojega peda).
jedino mi se tu i tamo desi da dok jede uhvatim se kako mislim jesam li stavila dobar omjer bilo žličica ili vode

ovo mozes rijesiti, kupi dozatore, pa si odvoji u njih unaprijed kolicinu koju stavljas. Tako se neces zeznuti.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 09 sij 2009, 19:41

dobro on za sada kaka svaki dan ali pitam čisto da znam.
za dozatore sam tu već čitala pohvale pa si planiram kupiti, tražila sam u dm-u i nije bilo ali sad sam pogledala da su tu pisale cure da ih ima u apoteci. budem si kupila.
dude ću sad odvajati a operem bočice i sve prije iskuhvanja vrućom vodom i posebnom spužvicom ali nisam do sada koristila četkicu. imamo aventove bočice i meni ruka bez problema uđe unutra :). valjda je i tako ok.
za sada mu ne dajem dodatne tekućine, a kako ću uopće znati je li žedan?

zapravo me tenutno najviše brine bljuckanje iako si to tumačim kao privikavanje na novu hranu a i vjerojatno pojede previše. gotovo uvijek pojede sve što mu napravim (180 ml). čudno mi je što zna bljuckati i do 3h poslije jela :dunno. o ovom Nan koji koristim baš nema puno pisanoga. možda trebam promijeniti hranu. :conf
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la bigmamma » 10 sij 2009, 13:37

Čini se da ti bebica ipak malo previše popije čim toliko bljucka. Znam da je individualno koliko koje dijete pije, ali 180ml za tu dob mi se čini puno.
L. 2003.
S. i A. 2005
L. 2007.
bigmamma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la snowwhite » 10 sij 2009, 16:46

bigmamma znači misliš da je previše. to je količina koja piše na kutiji za njegovu dob a kako on uglavnom sve pojede nisam bila sigurna je li previše ili ne. zar ne bi tebao ostaviti ako mu je previše?
bljucka i dalje nakon svakog jela a i par sati kasnije kako sam već napisala.
a ništa probat ću mu napraviti 150 pa ćemo vidjeti
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la bigmamma » 10 sij 2009, 22:24

Ja se nikad nisam vodila natpisima na kutiji kad je količina u pitanju. Ja sam uvijek pratila dijete kako reagira. A bljuckanje je meni jedan od znakova da bi možda bilo previše ako je sve ostalo u redu. Neka djeca piju koliko im ide, a neka pak odbijaju čak i kad se nama čini premalo. To znam iz vlastitog iskustva.
Npr. moja curka sad s skoro 19 mj. popije oko 150ml u jednom obroku ako je jutarnji ili večernji, oko 180ml kad je jaakkoo gladna. Uglavnom, dok je bila samo na adaptiranom, nikad nije popila više od 120ml i jela je svakh 3-4h, aponekad su razmaci bili i veći. Takvih obroka bilo je 5-6 i super je napredovala. Uvijek je, gledajući krivulje rasta i razvoja bila u sredini.
Ali napominjem još jednom, svako dijete ima svoj ritam, samo ga treba pratiti.
L. 2003.
S. i A. 2005
L. 2007.
bigmamma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IvaV » 10 sij 2009, 23:38

Ali napominjem još jednom, svako dijete ima svoj ritam, samo ga treba pratiti.

Je, zato moja cura strusi bez beda 280-300 ml :xgrin I oduvijek je jela vise od prosjeka...sad joj dam, ali prije sam joj ogrnicavala kolicinu, jer koliko god da sam joj dala, ona bi pojela :roll:
Skuzila sam da joj je zbog refluxa vjerojatno godio osjecaj slijevanje mlijeka niz grlo i gasenja zgaravice, al bome, nakon obroka bi onda bilo veselo...uh...neponovilose...

snowhite- dobro to vama ide :up ja mu ne bih nuzno zmanjivala, ako pojede, valjda mu treba. Mislim da su rijetki prozdrljivci kao sto bijase ljubica.
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 11 sij 2009, 14:54

mmar ne bih sad prelazila na drugu hranu ali hvala na savjetu.

danas smo smanjili na 150ml i ujutro je sve slistio a ovaj obrok poslije ostavio 60ml :conf
a ko će ga znati. i dalje bljucka :dunno
znam da teba pratiti djete ali od nekud smo morali krenuti. iskustva još nemamo i tek se učimo svemu. zato imam vas :proljece
on inače voli papapti, na cici ne možeš skužiti koliko je pojeo ali 1. mjesec je dobio 1700g a drugi 900 pa vjerujem da je dosta jeo :)
vidjet ćemo kako će ići dalje
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la mamashnita od noje » 13 sij 2009, 22:36

moj je bljuckao od prvog dana sve dok nismo uveli dohranu.
bljuckanje ne znaci nuzno da dijete jede previse.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la snowwhite » 16 sij 2009, 16:17

čini se da je 180 ml ipak bilo previše za njega. sad smo na 150 i super je. naravno da bljucne tu i tamo ali ono je bilo previše.
danas mi ima laganu temperaturu (38 u guzi), jel potrbeno da mu dajem dodatne tekućine? Danas baš ni ne jede ko inače, ostavi svaki put pa se bojim da ne dehidrira.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 sij 2009, 16:19

nikakva tekucina nije potrebna bebi od 3 mjeseca, posebno ne s temperaturom 38. naravno, sve dok pije adaptirano. ako bas moras - daj vodu.
ali ja ne bih.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la snowwhite » 16 sij 2009, 16:48

mamashnita od noje je napisao/la:nikakva tekucina nije potrebna bebi od 3 mjeseca, posebno ne s temperaturom 38. naravno, sve dok pije adaptirano. ako bas moras - daj vodu.
ali ja ne bih.

ne moram ja davati niš..valjda. zato tu pitam. velim da on ni ne pojede svoj obrok kao inače pa se brinem. pitanje jel bi htio još nešto. neću onda ništa davati pa ćemo vidjeti. nadam se da će biti bolje do navečer. sav mi je nekako pospan.
a prvijenac je i ja neiskusna pa brinem :)
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la danijela81 » 16 sij 2009, 19:51

ja dajem vodu, ponekad malo blaži čaj od komorača, pokazalo se da lakše kaka ako popije malo između obroka. ukupno 100 do 150 ml dnevno. trenutno je na pre hipp, do prije 2 tjedna je isključivo dojio, od kad je na adaptiranom ima dosta problema sa stolicom. muči se i napinje, stolica nije tekuća nego oblikovana, i svaki dan plače dok se ne pokaka. a kad se pokaka, pelena je prepuna, jedva ga očistim.
znam da stolica ne mora biti ista kao i kad je cicao, ali draže mi je da se ne muči toliko dok kaka, pa sam odlučila da mu i dalje nudim vodu.

da ima temperaturu, i ja bih se bojala i vjerojatno mu ponudila nešto, ali zbilja ne znam što je ispravno, da pije vodu ili ne.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 sij 2009, 20:52

dok god cicaju/piju adapt. ne treba voda do uvodjenja dohrane.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mrava » 16 sij 2009, 21:03

[quote="snowwhite"]eto i nas na pdf-u prehrane adaptiranim. :mah
Dobro došla među nas ,,adaptirane''!
1. zna se desiti da usred jela mališa prekine jesti pa mu ja nakon nekih 15tak minuta pauze ponudim opet i on nastavi. da li je to prevelika pauza i može li se u to vrijeme mlijeko previše rashladiti?
Nije velika pauza, i ja to iskoristim čak i nakon 1h.
2. puno se više podriguje i bljucka nego kad je dojio i to čak i nekoliko sati nakon jela. jel to ok?
Moj nije uopće podrigivao tijekom dojenja, a sad rijetko kad ne podrigne otkad je na Bebimilu. To nakon nekoliko sati što podrigne je isto normalno jer nema svaka beba isti metabolizam, tj. neke bebe duže probavljaju hranu.
3. kakva je kakica od adaptiranog mlijeka? znala sam da će se promijeniti no ona je sada postala zelenkasta sa nekim žutim dijelovima. i nekako gušća ali nije tvrda :dunno
Gušća, zlatnožute boje. Zelenkasta može biti jer je kakanac oksidirao u peleni, tj. pozeleni ako duže stoji.
4. vidim da se i ovdje raspravljalo o dodatnoj tekućini pa sad ne znam dati mu ili ne još nešto za piti?
Uz adaptirano ide čaj (komorač, kamilica) ili malo prokuhane vode jer kakanac bude bez toga tvrđi. :mah
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la swenova mama » 21 sij 2009, 12:11

Uz adaptirano ide čaj (komorač, kamilica) ili malo prokuhane vode jer kakanac bude bez toga tvrđi. :mah

o ovome se jos diskutira i postoje podvojeni stavovi. neki pedijatri smatraju da treba dodavati tekucinu uz ad mlijeko (moj, npr.), neki smatraju da ne treba. Nije bas najpreciznije odluceno jel treba ili ne. :mase
moj je stariji sin kojemu sam htjela dodavati tekucinu na preijedlog peda odbijao sve osim ad mlijeka. Da je bas bilo tako potrebno, vjerojatno bi dehidrirao da mu je zaista trebala.
Ni mladji se bas nije proslavio vodom.
Zbog nesigurnosti i savjeta peda dodavala sam u flasicu po 10 ml vise vode od propisanog.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la noina_mamica » 21 sij 2009, 12:43

Mišljenja su različita u vezi davanja dodatne tekućine ili ne ako je beba na adaptiranom mlijeku. Razlikuju se i od pedijatra do pedijatra. Naravno, svaka mama najbolje zna za svoje dijete. Ja sam svojoj bebi davala čaja od kamilice ili komorača i to se uvijek pokazalo dobrim jer se ad razlikuje od majčinog mlijeka koje je na početku vodenasto da zadovolji žeđ a kasnije gušće. Kod ad toga nema i dok svojoj bebi nisam počela davati dodatnu tekućinu mučio se svaki put ili sa zatvorom ili sa tvrdom kakicom. Opet naglašavam, svaka mama radi onako kako misli da je najbolje.
Što se tiče bljuckanja, moja beba je bljuckala od Bebimila jer mu je bio rijedak i slabo zasitan a on bi ga pio u ogromnim količinama. Od kada smo prešli na Hipp, bljuckanje je nestalo jer je on gušći i zasitniji pa ga time i manje pije.
Mamin mali princ 2008.
Mamina princeza 2010.
noina_mamica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la snowwhite » 23 sij 2009, 10:41

Naša pedijatrica kaže da dodatna tekućina nije nužna ali ako ima problema s probavom da mogu ponuditi. s obzirom da se zalomi koji dan bez kakanja onda mu dam malo čaja kojeg popije tek nekih 20 ml. vodu neće uopće.
Nego, evo sad već dva dana je prespavao zadnje hranjenje. Jede otprilike svaka 4 sata i to je otrilike ovako: 6, 10, 14, 18 i 22 (pola sata gore dole). Uglavnom zaspi oko 21 i onda se probudi oko 22 još jednom jesti. I sad evo 2 dana to prespava, dakle zadnje jede u 18 i spava do 6!! Meni se to čini previše bez hrane a i onda ima samo 4 obroka. ne znam jel bi bilo ok da mu ja neovisno jel traži ili ne tebala dati prije spavanja taj zadnji obrok?
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la mamashnita od noje » 23 sij 2009, 10:44

fakat je to puno vrmena bez hrane. ja bih probala prije nego zaspe, oko 21h, dati mu jos mlijeka.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la LiKmama » 23 sij 2009, 11:45

previse je za tako malu bebu. da ti tako spava s 9, 10 mjeseci - bilo mi malo too much, a ovako...
uvali ti njemu bocicu ili kad ti ides spavati ili oko 9, pa koliko popije - popije, ali nesto mora imati u trbuscicu.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MMI » 31 svi 2009, 22:54

aha to je taj topic,a ja se švercam okolo..i radim greške.

Ivanu dajem vode i to prokuhane uz ad i ne želi piti,a kada popije kakica mu bude čudnog izgleda.imate li iskustva sa tim.da li voda za piti uopće mora biti prokuhana.
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 31 svi 2009, 22:57

ja ne bi davala prokuhanu vodu. ona je skoro skroz demineralizirana pa kao takva prebrzo ulazi u krvotok, naglo ga optereti, pa naglo na bubrege i brzo se ispiški. neka niskumineralna tipa jana je ok.
eli
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.