Sada je: 13 srp 2026, 11:19.

Spavanje u trudnoci, na koji bok, zasto i jos puno toga

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Spavanje u trudnoci, na koji bok, zasto i jos puno toga

PostPostao/la Arkana10 » 21 sij 2009, 10:56

Pretrazivala sam putem pretraznika, ali nasla sam na nekoliko razlicitih topika, ali nije na jedan poseban. Ako ga ima, nek ga moderatorice spoje i oproste na moju pogresku :hug

Kako spavate u trudnoci?
Koliko ja znam najbolje je spavati na levom boku. Pre trudnoce sam spavama na trbuhu ili na boku (desni-ljevi, neovisno). Sada spavam na ljevi, ali ponekad ujutro osjetim bolove u kraljeznici sa ljeve strane. Imala sam ja puno problema sa kraljeznicom, pa znam koji je razlog tome. Medjutim, ne zelim nastetiti bebu, a jedno jutro sam se probudila na trbuhu. Trudnoca je 12tj+1d. znaci nemam veliki trbuh, mada se vidi.
Mogu nastettiti bebu, ako ponekad bez da osjetim se okrenem na trbuhu u spavanju?
*
Dali je rano da stavljam jastuk za dojenje da mi pomogne u spavanju, ili ne?
*
imam jos neka pitanja, ali kasnije o tome ;)
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

Re: Spavanje u trudnoci, na koji bok, zasto i jos puno toga

PostPostao/la Krumpirić » 21 sij 2009, 10:59

spavat na trbuhu možeš dok ne osjetiš da ti smeta trbuh. Znači možeš još, bebi neće bit ništa :srca
Na lijevom boku se spavanje preporučuje jer je tako najmanje ometan protok do maternice. Ali nije opasno nit išta spavati drugačije :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la sanelina » 21 sij 2009, 11:12

Ja uvijek spavam na stomaku sa "zadignutom"nogom...slikovito opisano-koljeno mi gotovo dodiruje bradu :lol
Tako sam spavala i u trudnoći dok mi stomak nije počeo smetati(oko 8.mj.).Onda sam spavala u dječijoj sobi..sastavim oba ležaja ali između ostavim prostora za stomak....i opet spavam potrbuške. :lol Čitala sam i ja da je najidealnije spavanje na lijevom boku zbog razloga koje je navela krompirić...trudila sam se ali bi na kraju opet završila na stomaku :dunno
H.-04.09.1989-moja velika curka
A.-L. -09.12.1998 TORNADO
T. -24.12.2005 Zimski slatkachi 2005/2006
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la norafora » 21 sij 2009, 11:25

sastavim oba ležaja ali između ostavim prostora za stomak....i opet spavam potrbuške :rolf :rolf :klanja
Dala si mi dobru ideju, i ja volim spavati na stomaku, ali se nemogu nikako namjestiti, pa tako da mi ostaju dva boka koja povremeno tijekom noći promjenim, a uvjek se probudim na leđima.
N 11.04.2005.
N 19.06.2009.
norafora
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la anlan » 21 sij 2009, 11:43

nece nista biti bebi ako spavas na trbuhu, budi sretna sto mozes, ja sam inace uvijek spavala na trbuhu, i bas mi je to falilo u trudnoci. pitala sam se zasto netko za trudnice nije izumio krevet s rupom u sredini za trbuh. doduse, u pocetku trudnoce nisam mogla spavati na trbuhu i zbog bolnih cica, a zbog mucnine sam jedno vrijeme spavala sjedecki.
kad je trbuh narastao spavala sam na lijevom boku, a imala sam i tri dodatna manja jastuka, jedan izmedju koljena (uvijek bih se budila s crvenim krugovima od pritiska), jedan ispod trbuha i jedan izmedju novonastalih petica. mozda bi ti jastuk za dojenje posluzio za lakse namjestanje.
znam da su neke cure namjestale dodatni jastuk za ledja. meni taj nije trebao. zacudo :cool
bas sam zakomplicirala s tim spavanjem, ali to je zato sto sam tijekom cijele trudnoce jako slabo spavala, u pocetku zbog mucnine, kasnije zbog trbuha, nesanice i zgaravice.
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la JiA » 21 sij 2009, 11:50

I ja sam do trudnoće najviše spavala na trbuhu sa nogom savijenom u koljenu. I spavala sam tako sve dok mi trbuh nije poceo smetati ( vrlo brzo, vec u 4. mjesecu ).
Kasnije sam po preporuci spavala na lijevom boku sa jastukom medju koljenima.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la happy071 » 21 sij 2009, 12:29

Inace spavam na stomaku pa sam tako spavala i u obje trudnoce dok se moglo. Onda sam presla na spavanje na boku, svejedno kojem, vrlo rijetko na ledjima. Pred kraj druge trudnoce nije bilo sanse da spavam na ledjima jer sam imala osjecaj da ce me trbuh udaviti. Pa jos zgaravica...grozno...Meni je jastuk za dojenje bio stvarno koristan (iskljucivo za spavanje, za dojenje nula bodova).
Faris 15.05.2005.
Nidal 01.09.2006.
happy071
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la TinkiVinki » 21 sij 2009, 12:51

Ja za sada spavam svakako, vrtim se sat-sat i pol prije nego zaspem i promijenim sve moguće poze. Trbuh mi se već vidi i to dosta, ali mi ne smeta i znam ponekad spavati i tako (iako onda imam grižnju savijesti, a znam da zapravo bebi ne može biti apsolutno ništa) :whew .
Lijevi bok se preporuča u posljednja 2-3 mjeseca trudnoće, kada je beba već pomalo stisnuta u trbuhu i ima malo mjesta, tada ima smisla zbog protoka. U ovako ranoj trudnoći nema smisla taj lijevi bok jer su protoci itako svi slobodni, a beba ima mjesta koliko hoće i može se mirno brćkati i plivati u svom balončiću vode. :mrgreen:
slika
slika
TinkiVinki
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ela di ami » 21 sij 2009, 18:13

inace spavam na stomaku, sad na desnom boku i zagrlim jastuk nogom

na lijevom kad spavam probudi me bol na dnu stomaka
veliki brat 1995
velika sestra 1999
ja maleni 2009
ela di ami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 21 sij 2009, 18:16

Od prvo do zadnjeg dana spavala sam na desnom boku, sa jastukom izmedju nogu. :dunno
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

PostPostao/la black_lady » 21 sij 2009, 19:11

Također do trudnoće nisam mogla zaspati ako nisam na stomaku s koljenom do brade.
Čim sam zatrudnila više nisam mogla tako jer me bolio stomak. Sad spavam na leđima ili na boku, kako mi dođe.
Općenito sam čula da je svejedno, bitno da ti je udobno. Poznanice mi je pričala da se u jako visokom stupnju trudnoće znala budit na stomaku. E da mi je to vidit :lol
J. 11.06.2009.
M. 13.06.2013.
black_lady
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Arkana10 » 21 sij 2009, 19:23

hvala cure. a sta mislite o jastuku za dojenju, dali pomaze u ranoj trudnoci, ili samo kad je trbuh vec veliki?
Pitanje je dali da ga sada kupim, ili kasnije ;)
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Pati » 21 sij 2009, 19:39

Ja si sfrčem poplun pa se nekak prekobicnem preko njega, ali isto lijevi bok. Imam neku mentalnu blokadu, pa kak zaspijem tak se i probudim. I da sve me boli, ukocena sa strasno:/
EMA, 10.08.2005.slika

VITO, 22.06.2009.slika
Pati
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 21 sij 2009, 20:02

Arkana10 je napisao/la:hvala cure. a sta mislite o jastuku za dojenju, dali pomaze u ranoj trudnoci, ili samo kad je trbuh vec veliki?
Pitanje je dali da ga sada kupim, ili kasnije ;)

meni mm za to služi :mrgreen:
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la black_lady » 21 sij 2009, 21:24

Pati je napisao/la:Ja si sfrčem poplun pa se nekak prekobicnem preko njega,
:rolf
Interesantan izbor riječi :lol
J. 11.06.2009.
M. 13.06.2013.
black_lady
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja » 21 sij 2009, 21:28

Otprilike ovako kao i Sanelina (osim sto ja nisam sastavljala krevete :lol ) - trudila sam se spavati na lijevom boku ali bih uvijek zavrsila na stomaku tj. s koljenom do brade :)
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la nevenera » 21 sij 2009, 21:42

ja sam kupila jastuk za dojenje da spavam na njemu. nažalost još mogu spavati na trbuhu pa to i radim jer nakon satiju prevrtanja s boka na bok odustanem i okrenem se na trbuh. nemam pojma kako ću kasnije
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la maryca » 21 sij 2009, 21:48

jos spavam na "pola trbuha", tj. dignem jednu nogu malo vise, ponekad mislim da nije ok, ali sad ste me utjesile. jer mi jos ne smeta toliko, a najbolje se naspavam.
ne mogu se namjestiti na bokove, pa se jos borim sama sa sobom.

ja nisam kupila jastuk za dojenje s prvim djetetom, a sad mislim da hocu, da je jako dobar i praktican za sve situacije poslije poroda, kako za mene, tako i za bebicu..
...tuga gleda unatrag . . . briga oko sebe . . . a samo vjera gleda gore . . .
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nina334 » 21 sij 2009, 23:14

ja sam jastuk za dojenje koristila za spavanje od negdje 18-og tjedna trudnoće, naime, tada sam ga dobila. Odmah sam ga počela koristiti za spavanje, a mislim da bi ga koristila i ranije da sam ga imala.
Od nejga se nisam odvajala sve do rodilišta, a u dojenju mi je isto bio nezamjenjiv, punih 13 mjeseci.
I danas nam služi, Roku za igranje, a MM i meni za pred TV!
Roko, 15. 02. 2007.
Nina334
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 22 sij 2009, 00:23

prvo tromjesečje na trbuhu, pa drugo napola trbuha sa skvrčenom nogom preko poluna, a treće na desnom boku jer na lijevom ne mogu zaspati.
kad si na lijevom boku nema šanse da beba svojom težinom pritišće glavnu venu koja iz maternice prenosi krv do posteljice, no to je bitno kad beba oteža. u zadnjem tromjesečju ne samo da bi trebala izbjegavati ležanje na leđima, već i poluležeće sjedenje (posebno zbog položaja koji onda beba zauzima, a najbolje je da porod dočeka naglavačke. bolje je raširiti noge i nalaktit se na noge i tako gledati tv.

jastuk nisam koristila, nisam imala problema sa namještavanjem niti kad sam otežala, no ako ga namjeravaš kupiti, bolje da ti je pri ruci pa ćeš isprobavati.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Jullishka » 22 sij 2009, 09:47

dok god sam mogla spavala na stomak, a to je bilo duuugo....
na stranu sam se okretala uvek i sa najobicnijim jastukom izmedju nogu...dali na levo ili na desno, pojma nemam :dunno
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la Arkana10 » 22 sij 2009, 11:36

hvala cure.. polako ucim ;)
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 22 sij 2009, 11:39

i ja sam svakako spavala i to u početku na trbuhu, a kasnije uglavnom na lijevom boku - tako i inače spavam kad nisam trudna
znala sam se buditi i na leđima i okretati na desni bok, sve je ok

jastuk za dojenje nisam imala, a kad bi mi trebalo, uzela bih si dodatni manji jastuk koji bih držala između nogu (natkoljenica)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la danijela81 » 22 sij 2009, 13:36

ja sam spavala na trbuhu sve dok mi nije počeo smetati, negdje u 6. mjesecu trudnoće. onda sam izbjegavala, ali sve do 8. mjeseca sam se znala probudit na njemu, iako sam legla na bok. u 9. mjesecu to više zbilja nije bilo izvedivo, imala sam ooooooogroman trbuh izbočen prema naprijed :mrgreen:
jastuk za dojenje nisam imala, i uvijek sam ga planirala kupiti, ali ne znam zašto nisam. mislim da bi mi tada jako dobro došao. spavala sam na boku tako da sam si sfrkala jorgan i obgrlila ga nogama i rukama, i obavezno još jedan jastučić iza leđa, na križima. imala sam osjećaj da me tako križa manje bole, a bolila su poprilično.
u zadnjem tromjesječju preporuča se spavanje na boku. kod nekih žena pri spavanju na leđima trbuh pritišće tzv. šuplju venu, koja se nalazi između trbuha i kralježnice, pa to smanjuje dovod kisika u mozak (od tuda kod nekih vrtoglavice i osjećaj tonjenja), ali i bebine protoke. protoci kod većine žena jesu najbolji kad se spava na lijevom boku, ali nije pravilo. kod nekih je to i desni bok.
ako je trudnoća uredna, svejedno je na kojem boku se spava, lijevom ili desnom, glavno da to nije na leđima. ako postoji zastoj u rastu bebe (što se vidi na ultrazvuku), treba se pogledati na kojem boku su protoci najbolji, kako bi bebica dobivala više hrane i kisika, ali to je već druga priča i u tom slučaju treba slušati stručnjake.

:mah
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la leonardaj » 22 sij 2009, 23:41

Ja sam u prve dvije trudnoće spavala na lijevom boku, jer je pisalo u svim člancima o trudnoći da se tak mora. :roll:
U trećoj trudnoći bi mi bilo mučno čim bih legla na lijevi bok. Tak sam cijelu trudnoću provela na desnom i skoro potrbuške.
Tak mi je pasalo. I bebi nije smetalo jer se rodila teža od prve dvije. :mrgreen:
Ako ti ne smeta trbuh i ugodno ti je,spavaj potrbuške. ;)
slika
leonardaj
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Arkana10 » 23 sij 2009, 13:30

Danas sam pitala i doktorku za spavanje.
rekla mi je do 28tj. kako zelim, t.j.kako mozem, nakon toga, da pokusam na ljevi bok.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 23 sij 2009, 17:20

do 28 tj? odlično!!!!!!!!!!
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Arkana10 » 23 sij 2009, 19:24

da, rekla je da nakon toga moramo paziti na protoke na bebu i da slobodno ide krv tamo gdje treba ici.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la franika » 24 sij 2009, 02:17

Arkana nemoj se opterecivati toliko sa spavanjem na lijevom boku! Naime u kasnijoj trudnoci nemoguce ce ti biti (barem iz mog iskustva) citavu noc spavati samo na lijevom boku jer ce te neminovno poceti boliti kosti zdjelice sa te strane ako budes stalno na toj strani lezala. Naime zdjelica se negdje krajem drugog trimestra pocinje polako siriti i mene je jako znala boliti zdjelicna kost sa lijeve strane ako bi pokusala citavu noc biti na lijevom boku. Ja sam se okretala sa lijevog na desni i obrnuto a znala sam spavati i nal edjima ali sa glavom i gornjim dijelom tijela uzdignutim u gotovo sjedeci polozaj. Jedino nije dolazilo u obzir spavanje ravno na ledjima jer bi zacas ostala bez daha i osjecala sam da me maternica jako pritisce. Ovo sta pisem sve vrijedi od kojih 20 i nesto tjedana trudnoce nadalje. Prije toga sam spavala na sve moguce nacine osim na trbuhu jer niti inace nikada ne spavam na trbuhu.

Inace meni je u kasnoj trudnoci jako pomoglo da dok lezim na boku jedan jastucuc stavim ispod trbuha da ga podrzava a drugi izmedju nogu u predjelu koljena.
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Arkana10 » 24 sij 2009, 11:03

Hvala Franika. Ne opterecujem se ja nesto posebno. Vec sve mi je novo i zanimljivo pa pitam.
ko zna kakav utisak ostavljam po forumu. :dunno
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.