ja sam spavala na trbuhu sve dok mi nije počeo smetati, negdje u 6. mjesecu trudnoće. onda sam izbjegavala, ali sve do 8. mjeseca sam se znala probudit na njemu, iako sam legla na bok. u 9. mjesecu to više zbilja nije bilo izvedivo, imala sam ooooooogroman trbuh izbočen prema naprijed
jastuk za dojenje nisam imala, i uvijek sam ga planirala kupiti, ali ne znam zašto nisam. mislim da bi mi tada jako dobro došao. spavala sam na boku tako da sam si sfrkala jorgan i obgrlila ga nogama i rukama, i obavezno još jedan jastučić iza leđa, na križima. imala sam osjećaj da me tako križa manje bole, a bolila su poprilično.
u zadnjem tromjesječju preporuča se spavanje na boku. kod nekih žena pri spavanju na leđima trbuh pritišće tzv. šuplju venu, koja se nalazi između trbuha i kralježnice, pa to smanjuje dovod kisika u mozak (od tuda kod nekih vrtoglavice i osjećaj tonjenja), ali i bebine protoke. protoci kod većine žena jesu najbolji kad se spava na lijevom boku, ali nije pravilo. kod nekih je to i desni bok.
ako je trudnoća uredna, svejedno je na kojem boku se spava, lijevom ili desnom, glavno da to nije na leđima. ako postoji zastoj u rastu bebe (što se vidi na ultrazvuku), treba se pogledati na kojem boku su protoci najbolji, kako bi bebica dobivala više hrane i kisika, ali to je već druga priča i u tom slučaju treba slušati stručnjake.