Sada je: 29 srp 2026, 20:12.

iznadprosječno darovita djeca

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: iznadprosječno darovita djeca

PostPostao/la tajci » 19 ožu 2008, 21:18

od prijateljice mali ide u bistriće i oni su oduševljeni.

Sonja, iz mog osobnog iskustva, s takvom djecom je izuzetno važan izbor učiteljice u prvom razredu. Ja ne znam na što bi moje dijete ličilo da nema učiteljicu kakvu ima.
Što se tiče ranijeg kretanja u školu to je po mom iskustvu dvosjekli mač. Gledam po svom djetetu. On je s šest godina po znanju mogao glat ići u 3. razred, ali emocionalno nije bio spreman. On bi poludio čim nešto nije bilo po njegovom, rasplakao se, naljutio. Navikao je da u svemu uspjeva i da sve rješava kako ja to kažem lijevom nogom i kad zbog nečega ne bi uspio tad bi poludio. Za godinu dana se to tako lijepo promijenilo i sad mi je jako drago što nije išao ranije u školu. Rekla sam već da ga je učiteljica htjela akcelerirati u treći razred drugog dana prvog razreda. On je krenuo u školu sa punih sedam godina i zapravo bi bio možda samo godinu dana mlađi od ostalih, ali ono što ja ne mogu zanemariti je to da je on po znanju, a ono što je još važnije, po načinu razmišljanja i zaključivanja, sada daleko iznad četvrtog razreda, što će reći, njemu bi bilo jednako dosadno tada u trećem kao i tada u prvom. Djeca su ponekad okrutna i ja sam se bojala situacije da starija djeca ne odbace "prepametnog klinca" koji ruku na srce emocionalno nije njima dorastao. Iz osobnog iskustva znam kako je to, meni je OŠ bila pakao, između ostalog i zbog baš takve situacije,
U svakom slučaju, moj ti je savjet da se jako dobro raspitaš u školi o učiteljima koji uzimaju prve razrede ovu šg i slijedeću pa ti to možda pomogne u odlučivanju.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la SonjaV » 20 ožu 2008, 09:09

Plava, može broj. Neznam kako ćemo sad ali nije naodmet raspitati se.
Iako je sad već veliki pomak od prošle godine (reagiranje, ponašanje...), tako da se nadam da će iduće sigurno biti spremniji.
Tajci, ovo za učiteljicu se slažem, jako je bitno dali će ga shvatiti, možda se i potruditi malo više... problem je što još neznamo gdje ćemo stanovati za stalno pa tako i neznam tko će mu biti učiteljica.
I da, djeca znaju biti okrutna, ako je netko malo drugačiji a oni u većoj skupini pa tim hrabriji.
Kad je krenuo u vrtić prošle godine je bilo malo maltretiranja od većih dječaka, ruganja i sl. što i dan danas pamti.
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la nadicab » 20 ožu 2008, 11:20

moja želi biti neurokirurg. rastura kemiju i s ocjenama, a matematiku, još da na testu ne prepiše krivo predznak iz jednog reda u drugi :roll:
A u OŠ je htjela biti austronaut i detektivka.
Dogovorile smo se da će ići na slijedeće testiranje za MENSU
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la VIPmama » 20 ožu 2008, 12:17

nadice, to je ovih dana, jel da?
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la Plava » 20 ožu 2008, 17:40

nadicab je napisao/la:moja želi biti neurokirurg. rastura kemiju i s ocjenama, a matematiku, još da na testu ne prepiše krivo predznak iz jednog reda u drugi :roll:
A u OŠ je htjela biti austronaut i detektivka.
Dogovorile smo se da će ići na slijedeće testiranje za MENSU

Nadicab MENSA ima test na internetu, probajte ako već niste :3srca
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 21 ožu 2008, 11:51

baš zato što je nedavno prošlo, to me i podsjetilo da ju pitam jel želi to ići.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la SonjaV » 26 ožu 2008, 09:56

Nekidan sam bila kod L. pedijatrice i ona sama se sjeti kako joj nedostaje onaj mali dvogodišnjak koji je sa vrata već pjevao i zabavljao sve oko sebe.
Pitala me što mu je, kako mu ova faza šutnje i nepričanja sa nepoznatima (pa i sa njom) dugo traje :dunno
Malo smo se raspričale o L., kako je dosta oprezan sa ljudima koje nezna, a sa nama, kumovima i onima koji mu "daju" raznorazne informacije priča satima, dok je njemu zanimljivo. :cool Kažem joj kako mi je malo žao jer se teško uklopi sa vršnjacima koji nemaju iste interese kao on, kako nije spontan u tim njihovim odnosima (iako ide na bolje), kako ga nekad ne razumiju i to on vidi pa mu je krivo. Uglavnom, pitala sam je dali kod nas postoji dj. psiholog koji bi nama (kao roditeljima ) mogao pomoći. A ona meni da se ne brinem, da kad dođe u školu da će se to "unormaliti", itd., kao htjela me utješiti. :dunno
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la Plava » 26 ožu 2008, 10:30

SonjaV, a što si tiočekivala od pedijatrice rijetki su koji obračaju pažnju na pacijenta, uzmi stvar u svoje ruke jer to je tvoje dijete i ti imaš odgovornost prema njemu. Da ima temperaturu iznad 40 vodila bi ga odmah na hitnu ili svom pedijatru, tako trebaš postupiti i u ovoj situaciji jer što će ti fizičko zdravlje ako nemaš i mentalno?!
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la SonjaV » 26 ožu 2008, 12:56

Ma znam, imaš pravo i slažem se sa tobom.
Ipak, rekla mi je za jednu dobru psihologinju tu, pa ću probati sa njom. Trenutno mi obiteljska situacija nikakva i sad jednostavno ne možemo svako malo do Zgreba.
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la Plava » 26 ožu 2008, 14:34

SonjaV je napisao/la:Ma znam, imaš pravo i slažem se sa tobom.
Ipak, rekla mi je za jednu dobru psihologinju tu, pa ću probati sa njom. Trenutno mi obiteljska situacija nikakva i sad jednostavno ne možemo svako malo do Zgreba.

Ma nemorate vi do Zagreba, bitno je da nađete nekog psihologa koji se baš bavi iznadprosječno darovitom djecom jer ćeš to moči rješiti samo tamo jer takvi psiholozi posjeduju i testove koji su vrlo skupi. U tome ti je kvaka... :proljece
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la SonjaV » 26 ožu 2008, 14:42

Milsim da se ne bavi posebno takvom djecom :dunno , ali ako je dobra mislim da ne može odmoći, potruditi se i sl.
Nadam se.
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la Plava » 26 ožu 2008, 14:52

Neznam dali si mi razumjela, nisam ja rekla da ona nije dobra. Gle ovaj primjer, ako slomiš nogu nečeš iči ginekologu bez obzira koliko on bio dobar liječnik ili specijalist. Nadam se da si sad shvatila. Tebi treba psiholog koji će testirati tvoje dijete, a nisam baš sigurna da svi psiholozi imaju te testove zato jer su skupi. Ti možeš otići k tom psihologu ali sumnjam da će ti ona pomoći, osim ako nema nekoga tko se bavi time jer glavna stvar su testiranja. Kako će ona znati dali tvoje dijete je darovito ili ima adhd ili sl. ako nema testove? Nemoj se ljutiti ali samo ćeš izgubiti vrijeme. Probaj pogledati na internetu za takva testiranja u tvojem kraju. Sigurno ćeš nešto nači. Ja sam pitala svoju logopedicu i ona me je savjetovala kud da idem. :bye
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la SonjaV » 27 ožu 2008, 09:57

Ok., hvala na pomoći i trudu.
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la Krumpirić » 27 ožu 2008, 10:10

Jedno pitanje, kolko ste okupirani društvenim životom nadarene djece?
Pišem iz perspektive djeteta koje je čitalo drugoj djeci priče u vrtiću, bilo prvo na natjecanjima iz svega-matem, fiz, jezika..., trebala sam preskakat razrede 2 puta(roditelji nisu dozvolili) i nikad mi nije bilo problem imat sve 5ice bez učenja.
Al sam imala užasnih problema s dosadom, prejednostavnim programom u školi, užasno slabom socijalizacijom, osjećajem nepripadanja...u 2. il 3. razredu OŠ sam završila kod psihologa zbog užasnih glavobolja... :(
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la TanjaMT » 27 ožu 2008, 10:25

pridruzujem se pitanju od krumpiric, jer sam sama sve prosla, s tim da su glavobolje dosle sa nekih 10/11 godina. second name mi je bilo streber, i "to je sve zato sto joj je tata profesor pa je svi znaju". bilo je gadno do neke 16/17 godine.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la SonjaV » 27 ožu 2008, 10:43

Jedno pitanje, kolko ste okupirani društvenim životom nadarene djece?

...dosta, zato mislim da nam treba pomoć, nama kao roditeljima da bi mi pomogli L.

djeteta koje je čitalo drugoj djeci priče u vrtiću
...prošle godine se znao hvaliti kako je djeci čitao priče, puno mu je značilo, bio je "glavni".
Ali, kad bi se sa istom tom djecom trebao igrati onda ide teže. Nema šanse da sam krene u društvo, da se počnu igrati.
Obično ih gleda, pa ako mu ne paše igra ( a većinom je tako), sjedne i crta ili piše...
Jučer sam ga vidila kako viri djecu iz susjedstva preko ograde, i skoro me istukao kad sam mu rekla da ode preko ograde igrati se sa njima.
Kad ga je jedan dječak vidio i došao po njega, dugo mu je trebalo da ode sa njim...ali ipak je otišao (prije par mjeseci nebi sigurno).
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la Plava » 27 ožu 2008, 13:29

Krumpirić je napisao/la:Jedno pitanje, kolko ste okupirani društvenim životom nadarene djece?
i nikad mi nije bilo problem imat sve 5ice bez učenja.
Al sam imala užasnih problema s dosadom, prejednostavnim programom u školi, užasno slabom socijalizacijom, osjećajem nepripadanja...u 2. il 3. razredu OŠ sam završila kod psihologa zbog užasnih glavobolja... :(

Užasno sam zaokupirana svim aspektima života sve svoje djece, tako sam i primjetila probleme koji muče moju djevojčicu, ali njoj je problem imat sve petice zato jer nemože naučiti one dosadne stvari koje ju ne interesiraju, i ima glavobolje i problema u socijalizaciji, i nema prijatelja i ide kod psihologa i sve sam joj mogučnosti pružila i ne nije spremna za preskakanje razreda ali ako psiholozi to odrede ja se neću usprotiviti. Neka djeca trebaju preskočiti razred a neka ne i između darovitih ima razlika. I moja se curka užasno užasno dosađuje. I ja se trudim svim svojim snagama da joj pomognem ..... :3srca Učinit ću sve što treba za nju i za njena dva brata, oni su mi važniji od života.
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tajci » 28 ožu 2008, 16:32

M nema problema s društvenim životom. izuzetno je društven, voli djecu, voli aktivnosti, voli ići u školu (još jednom :klanja učiteljici), omiljen je u razredu, isto tako je bio omiljen i u vrtiću. Međutim, on je jako, jako ,jako težak na uspostavljanju prvog kontakta. U stanju je satima sjediti sa strane i gledati kako se djeca igraju, i ma koliko želio igrati se s njima on se ne usudi priključiti im se. Tu mislim na djecu koju još ne poznaje. I tu ja uskačem s pričama i objašnjavanjima da tako ne ide i guram ga djeci. Sad radimo na tome da ako se želi van škole družiti s dečkima iz razreda da im to treba reći i pozvati ih na igru. On to zaista želi, ali trenutačno nema šanmse da to i napravi. Reći ću vam za par tjedana kako napredujemo.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la SonjaV » 29 ožu 2008, 09:58

Sad radimo na tome da ako se želi van škole družiti s dečkima iz razreda da im to treba reći i pozvati ih na igru. On to zaista želi, ali trenutačno nema šanmse da to i napravi.

...tako i L., mislim da ima osjećaj kao da mu je to "ispod časti" :dunno , doći nekom i pozvati ga ili mu se pridružiti.
A na kraju mu bude jako drago.
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la Plava » 29 ožu 2008, 19:22

Eto moja je curka završila ovu radionicu brzog čitanja i pamčenja. Nadicab evo ovo je sad stvarni rezultat onog što uspije pročitati sa razumijevanjem, preko 366 u minuti, a u sekundi 61 riječ. Više su joj se svidjele mentalne mape, ali mislim da joj se sviđa i brzo čitanje, samo neće priznati jer ipak mora biti protiv mene bar u nečemu :naughty
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 24 ožu 2009, 11:52

dizem topic...

moje dijete ukljuceno je u specijalni program za darovitu djecu koji se kod nas u vrticu provodi od ove godine. vode ga psihologica i jedna teta koje su posebno educirane (koliko sam shvatila prosle su edukaciju kod prof. Cvetkovic-Lay), one rade po tocno propisanom programu, u specijaliziranoj ucionici, posebno opremljenoj didaktickim materijalom za tu svrhu i za to imaju od ministarstva izdano posebno odobrenje za rad.
ja sam zapravo presretna jer vidim da se nesto pokrece u tom smjeru i da se pocelo razmisljati i o tome da se pomogne toj djeci i roditeljima.

napominjem da mi nismo ni znali da je dijete darovito (mislim, kaj ja znam jel to normalno da ti dijete pocne citati s 4 godine :lol , valjda ga zanimaju slova :lol - ovo je doslovce bio moj pristup toj temi, ama uzas od mene nemajke :oops: ). i onda smo jedan dan dobili sluzbeni dopis iz vrtica kojim nas obavjestavaju da je dijete proslo odredjena testiranja (mi nismo imali pojma o tome) i da nam se predlaze upis u poseban program za darovitu djecu (subvencioniran od grada, mi doplacujemo samo 200,00 kn mjesecno (ups krivo sam napisala 100,00 kuna)- i mislim da se mozemo sloziti da je to stvarno bagatela).

e, sad, kako dijete krece u skolu najesen, zanima me:
- da li jos neko predskolsko dijete pohadja ovakav program u vrticu?
- da li se ista poradilo na organiziranoj skrbi i daljnjem pracenju darovite djece kad ona krenu u skolu? (pitam posebice one koji su se ovdje aktivno javljali prije godinu dana kad su im bili aktualni upisi, naravno mogu se i drugi ukljuciti :) )
- kako se snalaze roditelji darovite djece? da li djecu vodite i dalje negdje privatno ili ste stali s tim?
- kako su se vasa djeca snasla u skoli? ima li problema? (nama je u par navrata pripomenuto da zapravo darovita djeca imaju velikih problema u skoli jer im je dosadno, jer bas ne fermaju autoritet, jer vole raditi po svome, tvrdoglava su (o, da :lol ), samosvojna...
- sto zapravo ocekivati kako ce se prica razvijati u skoli kad sad za koji dan dobijem misljenje psihologa (jucer smo naime imali roditeljski i receno nam je da ce dijete dobiti uputu da se s njime treba i dalje raditi, ali pitam - gdje, kako, sto?) i iako nam je pripomenuto da mooooooooozda postoji mogucnost da se ovaj program u koji je dijete ukljuceno nastavi i dalje - psihologica nazalost ne zna da li ce to sve skupa zazivjeti jer to ne ovisi o njoj nego o stotinu drugih objektivnih, materijalnih i inih cimbenika...
- psihologica nam je pripomenula da je u izradi (ili je vec na snazi :oops: , ups, to nisam dobro upratila) pravilnik koji propisuje da darovitu djecu treba organizirano pratiti od predskolske dobi do kraja skolovanja. mislim, to je sve super na papiru, ali, zanima me konkretno sto je s tim ucinjeno ili se cini? znate li sto o tome?
- koliko vas ucitelj/ica vodi (i da li uopce vode racuna) o tome da je dijete darovito?

hvala unaprijed na odgovorima :mah

edit: napominjem da se dosad uopce nisam bavila ovom temom (jedino sam procitala knjigu "Darovito je, sto cu s njim" - Cvetkovic-Lay). nekako mi je lakse prepustiti to strucnjacima i ne petljam se ove godine u vrticu u njihov posao. psihologica i teta to super odradjuju, evo, jucer smo imali sat na kojem nam je prezentirano sto su sve djeca tijekom godine radila, meni se to sve cini ok, no, kazem, ne znam sto sad kad dijete krene u skolu?
Zadnja izmjena: Imge; 24 ožu 2009, 12:24; ukupno mijenjano 1 put/a.
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thalia » 24 ožu 2009, 12:15

Imge, sad sam malo u žurbi, probat ću popodne još smislenije nešto napisati.

da, djecom bi se trebalo baviti tijekom cijelog školovanja. na žalost, naša vlada, država, ministarstvo, tko god već, ne smatra da su psiholozi koji se time bave baš prepotrebni pa ovisi o školi u koju će ti dijete ići.
u Rijeci je isto započeo taj program i nije zaživio jer Grad nije davao novac, što ne znači da će tako biti sa Zagrebom.
na Črnomercu je na pet škola jedna psihologinja. dobro je samo to što se ona bavi darovitima, zove se Melanija Slaviček i možda ako uguglaš njezino ime i dobiješ neke kontakte ili barem neke informacije.
mislim da je pravilnik gotov i trebalo bi darovitu djecu pratiti te raditi s njima jer je kod njih strašan taj problem socijalizacije i života u našem normalnom okruženju te im može biti teško. zbog toga je dobro raditi na njihovoj socijalizaciji, ne samo na poticanju darovitosti. zapravo su to dva aspekta koja treba pokriti jednako.

koliko sam shvatila, super je što si u Zgu jer tamo imaš Tanju Sever koja se upravo bavi tim aspektom socijalizacije, rada s roditeljima, prilagođavanja darovitosti stvarnom životu i tako dalje.

stvar je u tome što kod darovite djece treba raditi na njihovom samopoimanju, tj. održavati ga visokim jer to samopoimanje utječe na dalji uspjeh. dakle, visoko školsko samopoimanje kod darovitih daje visoki školski uspjeh i zato bi bilo dobro da su ta djeca praćena, da se s njima radi. ima tu i drugih samopoimanja, ali spominjem ti školsko jer će se u školi samo time i baviti.

evo, nabacano, iz mog davnog iskustva iz rada s darovitima. nadam se da netko ima svježije informacije, a ja ću probat popodne još elaborirat.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la nadicab » 24 ožu 2009, 12:47

Imge, super za maloga. Šteta što toga nije bilo u naše doba.
M. je bila sustavno ugušavana u OŠ, procvjetala je tek u gimnaziji koja jako poštuje osobnost djeteta. Čak su i testovi pokazali da je u gimnaziji napredovala.
Eto, sada je članica Mense, ali to će biti podatak koji vjerojatno neće reći prilikom zapošljavanja zbog stereotipija drugim ljudi o darovitim.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la thinkPINK » 24 ožu 2009, 12:50

Rijeci je isto započeo taj program i nije zaživio jer Grad nije davao novac, što ne znači da će tako biti sa Zagrebom.

Thalia koji je to bio program i tko ga je vodio?
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thalia » 24 ožu 2009, 12:58

nadicab je napisao/la:M. je bila sustavno ugušavana u OŠ,

:(

jesu joj gušili darovitost ili socijalizaciju ili napredak ili sve po malo?
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Hajdi » 24 ožu 2009, 14:41

Moja N. je u školi bila testirana od strane vanjskog psihologa i po svim kriterijima je označena kao nadarena. Kriteriji su a) preporuke nastavnika, b) originalnost ideja, c) test inteligencije. Išle smo zajedno na razgovor, mogla je sama reći što je zanima i što bi radila, a psihologica onda sastavlja individualiziran program rada s njom - na nastavnicima je onda da taj program sprovedu u djelo. Vidjet ću da li će biti nešto od toga.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Plava » 24 ožu 2009, 14:41

I moju I sustavno guši škola. Ja sam donijela rezultate testiranja u školu ali nitko u školi ništa ne poduzima. I ja se nadam da će procvasti u gimnaziji. Mi idemo i dalje kod T. Sever i tamo joj je super. Nedavno je bila na testovima prof.orjentacije i rješila sve ko od šale. Darovita je ali joj je dosadno učenje i zbog toga nema odlićne ocjene. Zbog toga sam jako zabrinuta jer neznam dali će uspjeti upisati gimnaziju ako nema sve petice :dunno . Predložena joj je prirodoslovna gimanzija nakon testiranja....
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la piko » 24 ožu 2009, 15:42

imge pita:

da li jos neko predskolsko dijete pohadja ovakav program u vrticu?

da...moja kćer :D
al moja iskustva ti nisu puno od pomoći :rolf

zbilja ne znam kako ćemo dalje, kad krene škola.... jer tako organiziranih programa nema u školi (barem nema u školi u koju će kćer ići)...

al mišljenja sam da samo eventualno pojedinačno organizirani posjeti psihologu mogu pomoć djetetu...to govorim iz perspektive ove igraonice gdje idemo...svako nadareno dijete je nadareno na svoj način i tu treba prepoznati u čemu je nadaren i na tom polju ga ''izgrađivati'' te prepoznati gdje šteka i na tom području mu pomoći...također, mi roditelji igramo najveću ulogu u svemu tome, naravno ako imamo vremena i volje...pa mislim da mi sami možemo puno napraviti da dijete usmjerimo pravilno i uputimo ga da nema neuobičajenih problema kroz život.
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Imge » 25 ožu 2009, 11:26

Hajdi je napisao/la:Moja N. je u školi bila testirana od strane vanjskog psihologa i po svim kriterijima je označena kao nadarena. Kriteriji su a) preporuke nastavnika, b) originalnost ideja, c) test inteligencije. Išle smo zajedno na razgovor, mogla je sama reći što je zanima i što bi radila, a psihologica onda sastavlja individualiziran program rada s njom - na nastavnicima je onda da taj program sprovedu u djelo. Vidjet ću da li će biti nešto od toga.

hajdi, ovo sto ti pricas za skolu je najblize nasoj prici u vrticu. znaci, po preporuci teta (to smo mi tek kasnije saznali da su tete preporucile testiranje) dijete je testirano i temeljem rezultata preporucen je poseban rad s njim.

ono na cemu vam zavidim je individualizirani rad u skoli, jer to - barem po svim vasim odgovorima ovdje - kod nas nije zazivjelo :/
i kao sto kaze piko :luv , nasa prijateljica po vrticu i ovoj temi :luv - zapravo sve ostaje na roditelju i na tome koliko ce se on u toj prici dalje angazirati (i nama je psihologica rekla da nam je jedini izbor Tanja Sever, ukoliko ne zazivi nastavak ovog programa koji je zapocet u vrticu, spominjala sam to)...
ako sam ja to sve skupa dobro shvatila i povezala da u skolama nema organiziranog, ciljanog pristupa problematici darovite djece.

a ovo o gusenju darovitosti u OS - bolje da nisam ni procitala... :/
iako, moram priznati, pomogli su mi vasi postovi - polako slazem mozaik i kontam kako ce to u buducnosti izgledati...
i pripremam se...
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 25 ožu 2009, 13:39

Imge, zasada još ništa nisam vidjela od tog individualiziranog programa.
Hajdi
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.