Sada je: 22 srp 2026, 10:48.

Problem s eko povrćem

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Problem s eko povrćem

PostPostao/la melita » 27 tra 2009, 09:28

Curke, koje naručujete od Severa, događa li vam se u posljednje vrijeme da povrće bude, onak, ne baš svježe kad ga dobijete? Evo, posljednju pošiljku špinata mogla sam komotno proslijediti ravno u kompost (da ga imam), a i zelena salata nekako mi bude sparušena, neki listovi čak budu gnjili. Dalje, cikla uredno zna biti mekana i smežurana ... Sve više me počinje podsjećati na povrće u Bio i bio dućanima gdje sam i prestala kupovati jer - kakva korist od organski uzgojene mrkve ako je ubrana prije otprilike 4 mjeseca!?!
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Problem s eko povrćem

PostPostao/la Krumpirić » 27 tra 2009, 09:35

mene muči jedna stvar-znam da sever ima certifikat, al kako on USPIJE proizvesti eko povrće u tolikoj količini i ispravnog ga dovesti do prodajnog mjesta?Gledam po sveki, koliko posla ima oko jedne grebljice blitve....
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la folne » 27 tra 2009, 09:43

Meni je bilo OK :dunno
folne
Mladenka

PostPostao/la frrr » 27 tra 2009, 10:07

meni bude ok povrće, jedino me živcira što je uvijek mokro. pa se brže pokvari u fridžu. a brisat list po list zelene salate baš i nemam vremena.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 27 tra 2009, 10:09

Krumpirić je napisao/la:mene muči jedna stvar-znam da sever ima certifikat, al kako on USPIJE proizvesti eko povrće u tolikoj količini i ispravnog ga dovesti do prodajnog mjesta?Gledam po sveki, koliko posla ima oko jedne grebljice blitve....

ne kužim što misliš pod tim kak uspije...valjda ima dovoljno radnika, ne rade to oni sve sami
šta znači ispravno ga dovesti? suprotno onome što sam ja mislila, nije njihovo povrće uvijek sve svježe ubrano...osobito mrkva, luk i slično, što moe stajati...znam da imaju neke starinske sustave čuvanja tipa rupa u zemlji obložena slamom pa u njoj mrkva i sl.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la folne » 27 tra 2009, 10:57

Da, ne može luk (glavice) biti friško ubran ako je sad tek sezona mladog luka.

Što se onog "kako stignu?" tiče, sigurno ne rade sami, osim toga sigurno imaju i mašineriju. Bio i eko uzgoj ne isključuje npr. oranje zemlje traktorom. Ne štihaju sve te hektare ručno.
folne
Mladenka

PostPostao/la melita » 27 tra 2009, 11:47

meni bude ok povrće, jedino me živcira što je uvijek mokro. pa se brže pokvari u fridžu.

Meni se čini da je upravo u ovome problem. Pošalješ narudžbu u utorak popodne, oni u srijedu rano ujutro naberu salatu i špinat i natrpaju ih u plastične vrećice. Onako mokri stoje u tim vrećicama 24 sata i dok dođu do mene doma već su napola gnjili. :/
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la marsovka » 27 tra 2009, 15:13

melita, pa reci im. Nije ok da trpaju mokro povce u plasticne vrecice :dunno Ja kupujem njihove proizvode samo na placu, a tamo je sve ok.
marsovka
celebrity

PostPostao/la melita » 27 tra 2009, 15:51

Marsovka, na kojem placu ih ti nalaziš? Dolcu?
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Luantaro » 27 tra 2009, 15:56

Krumpirić je napisao/la:mene muči jedna stvar-znam da sever ima certifikat, al kako on USPIJE proizvesti eko povrće u tolikoj količini i ispravnog ga dovesti do prodajnog mjesta?Gledam po sveki, koliko posla ima oko jedne grebljice blitve....

slažem se ( moja mama ima vrt pa znam iz iskustva)
a da ne velim kako IZGLEDA povrće koje moja mama ne šprica, pa to ne bi nitko kupio
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la marsovka » 27 tra 2009, 15:57

Ja na Tresnjevci subotom, ali imaju standove i na Dolcu. Gle: http://www.eko-sever.hr/onama/gdjesmo.html
marsovka
celebrity

PostPostao/la melita » 27 tra 2009, 16:16

Aha, znači, opet ih ima na Trešnjevci. Jedno vrijeme nisu tamo imali štand. Okej, možda opet počnem hodočastiti na tržnicu.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 27 tra 2009, 16:31

ma nemoš ti blitvu čistit od puževa strojem, moraš ručno, ako oni imaju količinu koju imaju, treba im 100tinjak ljudi da čupka puževe, u suprotnom moraju stavit nešto da pokolje puževe, moja sveki po sat vremena s jedne grebljice skida puževe svakih nekoliko dana, a to je samo za blitvu.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la melita » 27 tra 2009, 16:36

Ček, a kaj vi sad, nevjerni Tome, hoćete reć da ja plaćam suhim zlatom Severovo povrće, a da on zapravo sipa po blitvi modru galicu? :baba
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la folne » 27 tra 2009, 16:53

Gle, ja znam da ljudi u bio eko uzgoju isto špricaju, ali naprave nekakve prirodne iscrpine koprive ili tako nešto. Postoje i prirodni načini zaštite, ne moraš isključivo skupljati puža po puža.

Što i kako Severi rade pojma nemam, ali žena od koje znam kupovati na placu i isto tvrdi da ima bio, ne želi tražiti licencu jer kaže da je to prestrašna gnjavaža i uvjeti koje moraš zadovoljavati da bi dobio certifikat, a njoj se to na njenu količinu ne isplati i ljudi kod nje kupuju na povjerenje.
folne
Mladenka

PostPostao/la Krumpirić » 27 tra 2009, 17:07

oprosti melita :oops:
folne, ja više vjerujem tako manjim proizvođačima.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Ina66 » 27 tra 2009, 17:09

folne je napisao/la:Što i kako Severi rade pojma nemam, ali žena od koje znam kupovati na placu i isto tvrdi da ima bio, ne želi tražiti licencu jer kaže da je to prestrašna gnjavaža i uvjeti koje moraš zadovoljavati da bi dobio certifikat, a njoj se to na njenu količinu ne isplati i ljudi kod nje kupuju na povjerenje.

ovako i ja :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la frrr » 27 tra 2009, 20:39

melita je napisao/la:Aha, znači, opet ih ima na Trešnjevci. Jedno vrijeme nisu tamo imali štand. Okej, možda opet počnem hodočastiti na tržnicu.

da, samo što moraš doć, barem subotom na dolcu, u cik zore valjda da nešto uhvatiš....prije je još znalo biti nečega i oko 10, zadnji put sam prije cca 4 tjedna došla u 10 na dolac, nije bilo više ničega...

nije meni rano se probudit problem, ionak me beba budi, al dok joj spremim doručak, mi doručkujemo, moraš bar dva-tri guca kave popit inače nemreš gledat pa beba mora jesti pa spremaj sebe i bebu...radije ja naručim....

a povrće je njihoov uvijek bilo mokro
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaCH » 28 tra 2009, 09:36

Meni je deda Sever koji je bio na utrinskom placu rekao nesto za povrce zbog cega ja vise kod njih nisam kupovala. E sad, koliko je djedici vjerovati.... :dunno
Ja kombiniram...nesto kupujem na placu nesto kod Zlate Nanic. Ona se bavi bio-dinamickim uzgojem.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la melita » 28 tra 2009, 09:42

Meni je deda Sever koji je bio na utrinskom placu rekao nesto za povrce

Ivana, nemreš tak, daj sad i nama reci kaj je to djedica Sever rekao :starac, a zbog čega si ti prestala kod njih kupovati.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la folne » 28 tra 2009, 09:43

Ivana :shock: ajd pliz, bar na PP tu info. Sad će me žderat znatiželja, a naručujem da klinci jedu kakti zdravo. :/
folne
Mladenka

PostPostao/la Ina66 » 28 tra 2009, 09:46

Ivana - takva informacija zaslužuje da ju javno napišeš
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la ivanaCH » 28 tra 2009, 09:54

pa gle, ja sam ga pitala direkt jel to stvarno eko, jer je povrce bilo u dlaku istog izgleda kao i ono za susjednim standom a on je podsmjesljivo odmahnuo glavom i namignuo. :dunno
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la melita » 28 tra 2009, 09:59

Krasno! :conf
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la folne » 28 tra 2009, 10:02

:bum mislim stvarno :roll:
stvarno ako hoćeš znati što jedeš nemaš druge nego motiku u ruke i vlastiti vrt.

znam jednog čovjeka koji je u Lici imao bio povrće, pa mu je preprodavačica rekla da uzme njegovo, napiše bio pa se onda i ostalo što kupi na zelenoj uz njegovo super proda.
folne
Mladenka

PostPostao/la ivanaCH » 28 tra 2009, 10:06

evo ja bas gledam u zemljoradnicke zuljeve na svojim njeznim rucicama. Nasla sam si komadic zemlje od rodjakinje koja ima kucu u VG a zivi u ZG pa smo si malo posijali i posadili. I jako gustam.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 28 tra 2009, 10:06

ivanaCH je napisao/la:pa gle, ja sam ga pitala direkt jel to stvarno eko, jer je povrce bilo u dlaku istog izgleda kao i ono za susjednim standom a on je podsmjesljivo odmahnuo glavom i namignuo. :dunno

pa kako onda dobije certifikat? i gdje su tu kontrole?
a koja smo mi banana država :roll:

čovjek kod kojega ja godinama kupujem sam kaže da ima proizvoda koji nisu eko uzgojeni jer ne bi imao toliku količinu. i ja mu vjerujem

folne - ovako kao iz tvog primjera rade i kod nas. zato se ja držim svojih par provjerenih i uzimam od njih
nekidan sam, doduše, uzela tikvice iz staklenika, ali domaće
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la silki » 28 tra 2009, 10:06

ma što dedica rekao meni severovo povrće ima drugačiji tek neko s nekog susjednog štanda.
a ako ću se propitivati je l' stoji ono što tvrdi o svojim proizvodima onda ću stvarno izluditi.
kupujem zdravu hranu, a ako ona to ipak nije onda na njihovu dušu.
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la Krumpirić » 28 tra 2009, 10:08

pa, cure, ja sam alergična na masovnost..jednostavno u proizvodnji hrane ne ide jedno s drugim, to sam se uvjerila kad dodjem pa malo pomognem sveki... :/ , znate koliko posla oko jedne gredice, ako nećeš prskat...jes, radi i ona te smjese od koprive i ino, al to je efikasno ko sveta vodica. A da vidiš koliko toga PROPADNE, ne izraste uopće...to je sve, samo ne isplativo... :/
A sveki ima ZBILJA zelene ruke. I da vidite NA ŠTO ta mrkva sliči, nebi je ni pogledali na pazaru. Ili kad dodje mrvicu leda na salatu-uh, sva bude crnosmeđa i nikakva. Al ukus-neusporediv s ovim s pazara.
Ja glasam za pronalazak bakice od povjerenja. Al iako su i bakice prefrigane, ima ih koje srce boli kad vide male bebe, i kad im napričaš da ti je bebac alergičar, npr. pazit će šta ti daju, a prodješ jeftinije puno nego kod severa i inih...
da imam love, a nemam sveki, radije bi se dogovorila s nekom bakom da mi sije malo za mene posebno svega i rekla da ću joj to DOBRO platit.
Samo tako nema biruckanja, nema danas bi špinat, sutra bi jabuke, jedeš ono šta trenutno uspjeva, a to zna bit da čitavu kasnu jesen i zimu imaš samo tikve, bundeve, mrkve i ništa drugo :/

to ko kad piše da hipp uzgaja kravice i povrće i sve to okej (ne eko, al okej), i onda proizvede milijun teglica kašica na dan. To može bit samo neka odvratna mješavina E-ova i ništa drugo.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la silki » 28 tra 2009, 10:11

ako ćemo uspoređivati severove cijene i cijene mojih kumica s kvatrića i nije neka razlika :dunno
korabica je kod severa 20, na kvatriću 15kn.
zelena salata je 20kn i kod severa i na kvatriću.
riga je kod severa 70kn, kod mene 100.
silki
ni kljun ni krila ni nogice

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 47 gostiju.