Sada je: 13 srp 2026, 10:05.

Braxton Hicksove kontrakacije

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Braxton Hicksove kontrakacije

PostPostao/la Megan » 29 tra 2009, 10:01

Na netu sam nasla hrpu informacija o ovim kontrakcijama, najkorisnija mi je ova stranica: Braxton Hicksove kontrakacije

E sad, mene zanimaju prakticna iskustva, prvi put sam zapravo na MIB srela nekoga tko ih isto ima i to bas na mojim jesenskima :proljece Cudi me da se tako rijetko o njima pise, zar su zaista tako rijetke u praksi?

Ja sam ih imala u prvoj trudnoci dosta cesto, otvorila se u 5 mjesecu (otprilike kao sad stupanj trudnoce) i bila na Normabelima i Preparima. Sada bih tako rado izbjegla te tablete, pa se natakam vode, idem stalno na WC, ne lezim vise na ledjima, uglavnom pokusavam slusati savjete. Nekako se nadam da sam se otvorila prosli put od niskog nosenja, a ne od kontrakcija...Inace nitko mi nikada nije rekao, niti od doktora niti ovako, da uopce postoje te BH kontrakcije, slucajno naisla na to na netu kad sam trazila zasto mi se steze trbuh.

Da li ste ih imale? Da li su vam izazvale otvaranje? Kako ste ih ublazile?
Megan
ježim se par puta dnevno

Re: Braxton Hicksove kontrakacije

PostPostao/la eli » 29 tra 2009, 10:07

ublažavaju se magnezijem, a pojačavaju kretanjem.
nisu opasne, već korisne ukoliko nisu pretjerane i ne dovode do otvaranja.

ja se nisam zabrinjavala jer sam se držala one blesave "ako ti tijelo ne daje bolne signale, sve je ok".
na uzv sa 35 tj doktorica je "skočila" da što ja ne prijavljujem kontrakcije koje su na granici sa trudovima pa me pitala koja je situacija "dolje" (par sati ranije sam bila na vaginalnom pregledu). kad sam joj rekla da sam 2 cm otvorena, a 4tj prije nisam bila, bacila me na 2tj mirovanja i prognozirala da nećemo toliko izdržati. jako se prevarila.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Barbi » 29 tra 2009, 10:11

Ja sam ih imala u obe trudnoće. BH kontrakcije nisu rijetke i većina žena ih osjeća no možda ne zna da se tako zovu, to je uobičajena pojava u trudnoći.
Ja se nisam otvarala do samog kraja trudnoća.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Megan » 29 tra 2009, 10:12

Eli, draga, to me najvise i zanima, naime ja sam u prosloj trudnoci dva puta lezala u Petrovoj na tokolizi, cijelo vrijeme bila na preparu i normabelu, brinula se i lezala cijelu trudnocu (i to zamisli najvise ne ledjima sto je najgori polozaj za kontrakcije), a da bih na kraju rodila, istina u 38. tjednu) ali su mi jos dali drip da se otvorim.
Mislim si, sve one tablete, tokoliza infuzijom, a na kraju se nisam mogla poroditi bez dripa jer sam se sporo otvarala...
Sve mi je to zbunjuje i nejasno. Ja bih izbjegla te tablete ako ikako mogu...
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la Megan » 29 tra 2009, 10:14

Barbi, a da li si rekla doktorici za njih?
Imam pregled u ponedjeljak i jako me zanima da ai su me pocele otvarati... Jer pocele su sa 19. tjedana, a zadnji je vaginalni pregled bio u 18. tjednu...
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la eli » 29 tra 2009, 10:24

kako su meni počele kasnije nego tebi i otvaranje je išlo u vrijeme koje nije jako opasno za prijevremeni porod.
i ja sam nosila nisko. i beba i posteljica su bile nisko, a sa 35tj glavica je već bila skroz namještena za izlaz. od svih tadašnjih prognoza obistinila se samo ona o brzom i lakom porodu. ali ja nisam pila nikakve lijekove protiv kontrakcija ili otvaranja.

obavezno uzmi magnezij.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Barbi » 29 tra 2009, 10:31

Vedi, meni su u prvoj trudnoći počele također oko 18-og tjedna, u drugoj trudnoći nešto kasnije. Da, komentirala sam ih sa ginekologom i dobila potvrdu da su uobičajene i bezopasne, baš kao što sam i našla na netu. BH kontrakcije su zapravo svojevrsna priprema maternice na trudove i porod.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Krumpirić » 29 tra 2009, 10:37

ja sam ih imala i imam. Sada su već u fazi da graniče s pravima-tj.da je svaka 10.a kontrakcija baš osjetna-bolna-lagano, ali bolna :dada
Nalaz mi je isti od 25.tjedna-vršak prsta. Ništa se ne događa niti one kako djeluju na cerviks.
Ko i eli, u prvoj su me trudnoći zbog toga zalegli(vrška prsta i kontrakcija bezbolnih)-prenijela sam :lol
Mislim da ih puno žena osjeti, vako ili onako, ali ne obraćaju pažnju.. :/
mene je dr pitala nešto tipa "imate BH, jel?", kao u smislu da se to podrazumijeva :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Megan » 29 tra 2009, 10:37

Hvala cure :hug
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la Jo Ann » 29 tra 2009, 10:41

Bok!! :mah Meni je ovo prva trudnoća i nisam još imala te kontrakcije,bar mislim.19 tjedana je sad.Zanima me kak se one očituju?Dal to stezanje traje dugo il kratko?Ajd pliz opišite mi ih!! :) Meni ponekad donji trbuh bude napet,pogotovo kad nesto po kuci radim,al čim legnem je bolje.
L., 12.09.2009.

slika
Jo Ann
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 29 tra 2009, 10:47

Jo Ann je napisao/la:Bok!! :mah Meni je ovo prva trudnoća i nisam još imala te kontrakcije,bar mislim.19 tjedana je sad.Zanima me kak se one očituju?Dal to stezanje traje dugo il kratko?Ajd pliz opišite mi ih!! :) Meni ponekad donji trbuh bude napet,pogotovo kad nesto po kuci radim,al čim legnem je bolje.

lako se možeš testirat kako to izgleda, maternica se grči pri orgazmu, npr. jednako ko i pri BH :mrgreen:
(ne, ne zezam se)
daklem, sva se zgrči na koju sekundu, ili kojih 10ak sekundi, pola minute, i to prodje. I ne boli, samo osjetiš da se događa.

kasnije može biti i neki polubolan osjet-u fazi trudnoće u kojoj sam ja sada-to su već lažni trudovi, kuži se da nisu pravi jer prestane kad se maknem, okrenem, legnem, dignem...dok prave niš neće spriječit.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Megan » 29 tra 2009, 10:57

Meni zapocne lagano zatezanje, u par sekundi mi se trbuh pretvori u kamen, traje par sekundi pa se opusti u potpunosti.
Isto ne boli, samo zategne, na dodir je maternica jako tvrda.
Ali meni se javlja kad lezim na ledjima, pogotovo ako pocnem maziti trbuh. Sto je tesko ne ciniti :/
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la eli » 29 tra 2009, 11:00

očito maternica reagira i na dodir preko stomaka. ja to nisam primijetila, ali mi je dok na izgonu škakljao trbuh uz obrazloženje "da trudovi ne oslabe". :dunno
eli
Sveta krava

PostPostao/la Jo Ann » 29 tra 2009, 11:07

Hvala cure,sad mi je jasnije!! :D
L., 12.09.2009.

slika
Jo Ann
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 29 tra 2009, 11:42

vedi - ja sam ih imala u sve tri trudnoće, u zadnjoj su počele dosta rano - sad se više ne sjećam jel' to bilo sa 16 ili 18 tjedana, a od 17-og sam bila uloživa za vrh prsta
nikakve posebne preporuke nisam dobila
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Barbi » 29 tra 2009, 11:47

Meni zapocne lagano zatezanje, u par sekundi mi se trbuh pretvori u kamen, traje par sekundi pa se opusti u potpunosti.

Točno ovako je bilo kod mene. Nisu bile bolne nikad, sve do zadnjeg dana, samo bi se trbuh stvrdnuo, okamenio doslovno pa nakon nekoliko sekundi ponovno opustio. Meni se to događalo u svim pozama, i dok sjedim i dok ležim i dok hodam.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Megan » 29 tra 2009, 11:54

Uh cure, tako mi je drago da ima jos iskustava, a neopisivo zao sto nisam imala ovakva iskustva u prvoj trudnoci, iako sam bila MIB, bila sam jos prilicno forumski neiskusna i nespretna.
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la Ina66 » 29 tra 2009, 11:56

i da dodam da sam na drugi porod išla misleći da imam BH kontrakcije, dakle - bezbolne, a bili su trudovi :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Krumpirić » 29 tra 2009, 11:58

Ina66 je napisao/la:i da dodam da sam na drugi porod išla misleći da imam BH kontrakcije, dakle - bezbolne, a bili su trudovi :)

kobog da i ja tako.
A u biti, ja sam na prvi porod došla na pregled u TA, stavili oni mene na CTG, a kad tamo trudovi, vaginalni pregled, otvorena 4cm. :lol
Tako da ni ja te trudove(do dripa) nisam mogla razlikovat od lažnih, koji su mi počeli ko i ovaj put, oko 37mog.
Tek sam pošteno čutila one dripane, ajmemajko.
viš, viš...
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Ina66 » 29 tra 2009, 12:04

ma, čak ni treći put nisam imala klasične, bolne trudove kakve žene opisuju, a nisam bila ni dripana. bolilo je čudno, ne jako, nego baš drugačije i osjetila sam i famozni ring of fire i bila u tranziciji ;)
i sve skupa je trajalo možda dva-tri sata (od onih prvih nazovi trudova) do samog dolaska u bolnicu i brzinskog poroda

naravno da tako želim i tebi, krumpi, i drugima :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Arkana10 » 29 tra 2009, 12:14

ja ih, bar po svim opisima, do sad nemam. danas 26+1. Da se zabrinem ili ne?
Osjecam samo zatezanje, ali unutra, a trbuh mi je mekan. Cini mi se da mi se dosad u trudnoci nije nikada bio tako tvrd.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 29 tra 2009, 12:15

ne moraš se zabrinuti :)
neke ih dobiju ranije, neke kasnije
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Megan » 29 tra 2009, 12:26

Arkana10 je napisao/la:ja ih, bar po svim opisima, do sad nemam. danas 26+1. Da se zabrinem ili ne?
Osjecam samo zatezanje, ali unutra, a trbuh mi je mekan. Cini mi se da mi se dosad u trudnoci nije nikada bio tako tvrd.

Ma kakvi zabrinuti, dapace, super da ih nemas, to je samo briga, bar meni, za sada dok ne vidim da li me otvaraju.
BTW. pratim te na ljetnima i imas bas po svemu trudnocu ko po knjizi :kiss
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la IINA » 29 tra 2009, 12:35

vedi je napisao/la:Meni zapocne lagano zatezanje, u par sekundi mi se trbuh pretvori u kamen, traje par sekundi pa se opusti u potpunosti.
Ali meni se javlja kad lezim na ledjima, pogotovo ako pocnem maziti trbuh. Sto je tesko ne ciniti :/

Iskreno, jako ti je tanka granica između BH i trudova. I nitko ti ne može zasigurno reći o čem se radi.
BH ne bi trebala osjećati do zadnjeg mjeseca trudnoće.
Ja sam imala isto ovo ko i ti.
U obje trudnoće.
Prvu sam zbog toga preležala od 20 tjedna, zadnja tri mjeseca u bolnici.
Svaki dan mi je rađen ctg i ta stezanja su bili trudovi. Sasvim bezbolni.
I da ne smiješ dirat trbuh, tako ti stari ginići ipituju tzv. podražljivost maternice,
poškakljaju ti trbuh i gledaju da li će kontrahirati. I ne bi smio.
Pazi se, miruj.
Ne želim te plašiti, ali pred par godina pratila sam jedan topic na drugom forumu,
gdje su ženu uvjeravali da to nije ništa, dok jednog dana nije nestala i onda se javila
nakon nekog vremena da je rodila. U 30. tjednu.
Od tada ja uvijek kad dođe do ovakvog pitanja, ustrajem u tvrdnji da nije bezezleno.
:kiss
Čuvaj bebušku.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Megan » 29 tra 2009, 12:41

Ma naravno da cu mirovati ako bude potrebno i slusati lijecnike, ali:
IINA je napisao/la:BH ne bi trebala osjećati do zadnjeg mjeseca trudnoće.

a na Rodinim stranicama pise slijedece:
Te spontane i neredovite kontrakcije mišića počinju u ranoj trudnoći ali ih žene najčešče počinju osjećati oko 20-tog tjedna trudnoće. Obično traju 30 do 60 sekundi i većinom nisu bolne

Zato i jesam zbunjena.
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la Megan » 29 tra 2009, 12:45

Prema Poliklinici Harni se mogu javljati od 23 tjedna: http://www.poliklinika-harni.hr/teme/tr ... edan23.asp

Znam da trebam biti na oprezu, samo skupljam iskustva, nadam se da nisam dosadna :/
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la IINA » 29 tra 2009, 12:49

:dunno
Moje informacije su one koje sam ja dobila od dr. Matijevića
za mog kampiranja na Sv. Duhu.
I ja sam bila u čudu, kakvi trudovi, kad ne boli.
Mene su otvarali i to iznutra, što se vidjelo na tvs pregledu.
Imaš tu jako puno detalja. Izvana sam bila zatvorena, ali cerviks je imao
Y oblik, što je stepenica između normalnog T i krajnjeg V oblika.
Ako ova slova vizualiziraš kao grlić maternice, vidiš da je T zatvoreno,Y otvaranje unutarnjeg ušće,
V otvorenost do samog vanjskog ušća.
Kod pregleda osjeća se smekšanost cerviksa, eventualno centriranost i izbačenost forniksa.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Kolberg » 29 tra 2009, 12:50

vedi ti si od početka ove trudnoce jako aktivna, tempo ti je poprilično brz. S obzirom na prethodnu trudnocu uspori. Ja sam BH osjecala tek pod kraj trudnoce, negdje od 36 tjedna i one me polako otvarale al to je vec normalno.
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Arkana10 » 29 tra 2009, 12:51

Ina i Vedi :kiss
meni je doktorka rekla da je normalno nakon 23tjedna da se javljaju tuk-tamo BH kontrakcije.
ali i da je normalno ako ih nemam.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 29 tra 2009, 12:53

Vedi, uspori. Ja čitavu trudnoću imam hiperludi ritam, trčanje, posao, vježbanje...sve ko metak... Platila sam time da se sada tresem jel beba raste i moram li ležat.
Neke od nas nikako da skuže da je to DRUGO Stanje. Prva ja. :/
Krumpirić
Cobra 11

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.