Sada je: 06 kol 2026, 01:22.

sto bi se trebalo izbjegavati?

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: sto bi se trebalo izbjegavati?

PostPostao/la Ina66 » 20 svi 2009, 23:00

e da, hamburgere sam jela kad se otvorio hamby (ili kako se već zvao) u Draškovićevoj i kasnije u Cvjetnom naselju. ostale ne jedem. mekdrek mi smrdi još izvana pa ni nemam želju jesti, ali sladoled neću odbiti. čevape volim s gradela, a najbolji su mi kad mm nakupuje mesa pa to sam mijesi - bez soje i inih dodataka.
pizzu ne smatram junkom jer ju pečemo doma
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Bellina » 20 svi 2009, 23:10

Sva sreća pa Pia nije baš luda za salamama kao npr. njene prve rodice (kad smo na otoku nezamislivo je da u friđu nema parizera jer ga one mlate ko lude), ja sam najsretnija kad zatraži fetu pršuta jer mi je to puno bolje nego sve ovo ostalo. Da se ne bi krivo shvatilo, ne kupujemo mi pršut stalno, mm kupi zimsku salamu, jedino ju on i jede, ja sam više tip od sira, ali mala je definitvno na mene, ako ima pršuta onda je to naša "salama".
Odavno već kupujemo samo maslac i mala ga voli, i meni je finiji, jedino me živcira kad ga zaboravim izvaditi prije večere da malo omekša.
Od ostalih namaza na repertoaru je još jedino Abc sir i mala najviše voli to.
Vegetu imam, koristim vrlo rijetko, skoro pa i zaboravim jer koristim druge začine i Alanturinu sol sa začinima. U juhu isto kao i većina utrpam sve moguće povrće i bude baš fina.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 20 svi 2009, 23:11

ko za dišpet djeca vide tu hranu kod bake, il negdje i ko benavi navale na to.
Tako moj M vidi kod babe salamu, pa u dućanu urla kraj iste. Pa ja tražim kompromise. Osobno, preferiram domaći pršut, pancetu,kobasu, to je fino domaće prase :mrgreen: , a ne smeće s poda. Pa to jedemo kad se uželimo :mrgreen: , zimi uglavnom.

Inače, nije mi jasno zašto nebi radili domaće paštete, to je stvarno jednostavno?!
:mrgreen:

BTW, trebalo bi izbjegavati i veggie paštete (to je isto ko i ove mesne, junk, a drže ih pod zdravom hranom :roll: , veggie hrenovke, onda dehidrirane sojine proizvode (mrvice, odreske...), preveliku količinu soje...)

ABC sir jedini od tih namaza nema smeća, ništa. Ako ne lažu
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 20 svi 2009, 23:21

ne jedemo haman pa nista od gore navedenog, ali ne zato sto smo jako pametni, vec se samo pridrzavamo vjerskih propisa (nista ne smijemo jesti cak ni od emulgatora)
prije desetak-petnaest godina bilo mi je tesko ici u najobicniju nabavku jer sam morala stati pored svakog artikla i dobro ga osmotriti.
sad kad sve ovo citam, budem jako sretna zbog toga. ;)
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

PostPostao/la tanjabb » 20 svi 2009, 23:23

Monte, Dukatino i sve slicno sto sadrzi E 407, karagenan.
Carrageenan is a naturally occurring family of carbohydrates extracted from red seaweed. This particular type of seaweed is common in the Atlantic Ocean near Britain, Europe and North America. The seaweed is boiled to extract the carrageenan.
Carrageenan is widely used as an additive by the food industry for its gelling, thickening and stabilising properties.

Used in salad dressings, prepared meat and fish, flavoured milk, processed cheese, ice cream, evaporated milk, cream, cottage cheese, sour cream, infant formula, alcoholic beverages, sauces and dressings.

Known adverse effects include gastrointestinal ulcers (but it is also used to treat ulcers in humans) liver damage, effects on the immune system and it is suspected to cause cancer.

The type of carrageenan that can be added to food in the EU is very specific. It must not be in a chemically degraded (hydrolysed) form. A recent review of animal studies suggested that degraded carrageenan may be associated with cancer in the gastrointestinal tract. But comparable evidence does not exist in humans. The Food Standards Agency in the UK is currently carrying out toxicological research on carrageenan and is developing a method to measure levels of this additive in food.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la thinkPINK » 20 svi 2009, 23:25

Obozavam ABC pogotovo s pomidorima! Mljac!

Slicno ko i cini mi se vecina ne koristimo margarin, hrenovke, pastete, iako se MM nekad zazeli pa i pojede al rijetko. A vegetu nismo nikad puno koristili al kad sam procitala ovdje o njoj skroz smo prestali. Vocni jogurti i salame isto nula bodova al prsut necemo odbit. Zapravo dosta imamo bazicnih i svjezih namirnica u prehrani, malo ovih preradenih. Sto vise upotrebljavati svjeze u prehrani. I u zadnje vrijeme puno koristimo svasta od Alnature. Obozavam onaj njihov cokoladni namaz.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 20 svi 2009, 23:26

TP, taman ga jedem :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la danijela81 » 20 svi 2009, 23:28

original abc sir zbilja nema smeca. provjereno. oni koriste sol kao konzervans, zato je malo slaniji. inace mu rok trajanja ne bi bio ni tjedan dana.

a veggie pasteta :shock: sta to ona sadrzi? zasto je soja tako losa? cak i oni medaljoni sto se moce u vodi pa spremaju kao meso?

a za monte i dukatino i ostala sranja sto se serviraju djeci kao zdravi obrok sam :angry

salame su isto posebna prica. imali smo na faxu kolegij o tumorima, pa kako ga mogu uzrokovati pesticidi i aditivi koji imaju kumulativan ucinak. i bas je primjer bila ta nesretna salama.
profa rekla, ako ju vec volimo jesti i ne zelimo se odreci, da gledamo uvijek da svaki put kupimo od nekog drugog proizvodjaca, jer ne koriste svi iste aditive. ako jedemo, npr. 20 godina, svaki dan jednu te istu, sigurno cemo nakon tih 20 godina imati problema sa zdravljem, u najgorem slucaju rak.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Krumpirić » 20 svi 2009, 23:30

danijela81 je napisao/la:original abc sir zbilja nema smeca. provjereno. oni koriste sol kao konzervans, zato je malo slaniji. inace mu rok trajanja ne bi bio ni tjedan dana.

a veggie pasteta :shock: sta to ona sadrzi? zasto je soja tako losa? cak i oni medaljoni sto se moce u vodi pa spremaju kao meso?

a za monte i dukatino i ostala sranja sto se serviraju djeci kao zdravi obrok sam :angry

salame su isto posebna prica. imali smo na faxu kolegij o tumorima, pa kako ga mogu uzrokovati pesticidi i aditivi koji imaju kumulativan ucinak. i bas je primjer bila ta nesretna salama.
profa rekla, ako ju vec volimo jesti i ne zelimo se odreci, da gledamo uvijek da svaki put kupimo od nekog drugog proizvodjaca, jer ne koriste svi iste aditive. ako jedemo, npr. 20 godina, svaki dan jednu te istu, sigurno cemo nakon tih 20 godina imati problema sa zdravljem, u najgorem slucaju rak.

ti medaljoni su dehidrirana soja, obrada od obrađene obrade. Treba jesti svježe namirnice od soje, ne to.
e i da, originalni sojojedi, istočnjaci, ne jedu je u količinama u kojima je jedu naši veggiji(nemaju potrebe zamijenjivat si stalno meso), ona nije dobra u TOLIKOJ količini (ko skoro svakodnevna namirnica)
veggie pašteta je puna krcata aditivima, treba to povrće ostat "živo" u pašteti, ja pravim npr. domaći namaz od balancana, traje 3 dana, a ona pašteta ima rok trajanja 100 godina.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la thinkPINK » 20 svi 2009, 23:35

Krumpirić je napisao/la:TP, taman ga jedem :lol

Jos jedan mljac... jos da mi je uz njega jedan pravi makedonski pomidor... Al evo nisam gladna najela se ja alnaturinog cokoladnog namaza... ;)
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 20 svi 2009, 23:35

Uza spomenute relativno velike količine bjelančevina , soja sadrži vrlo korisne omega-3 masne kiseline te čitav niz drugih korisnih biljnih tvari (tzv. fitonutrijenata) . Proglašenje soje vrijednom prehrambenom namirnicom s antikarcinogenim svojstvima i elementima koji smanjuju štetni kolesterol u krvi (LDL) djelomično je temeljeno na određenim segmentima znanstvenih istraživanja, a djelomično na propagandnom marketingu danas snažne industrije, proizvodnje soje.

No, uz korisne sastojke, soja i njezini proizvodi sadrže relativno velik broj za čovjeka nepovoljnih i opasnih tvari, koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Kako se o takvim nepovoljnim učincima soje premalo govori u javnosti, nužno je upozoriti one koji je konzumiraju o mogućim zdravstvenim posljedicama.

Najčešći su konzumenti soje vegetarijanci (zbog deficita bjelančevina u njihovoj prehrani), ali broj konzumenata svakim danom raste, jer se mnogi sojini proizvodi kao izolati dodaju industrijski pripremljenoj hrani. Nepovoljne učinke sastojaka soje i njezinih proizvoda možemo podijeliti u dvije glavne skupine :

* nepovoljni sastojci sjemena soje

* nepovoljni sastojci izolata, tj. proizvoda izdvojenih iz soje.

Nepovoljni sastojci sjemena soje :

1. Pitična kiselina (u obliku pitata)
2. Inhibitori enzima u procesu probave
3. Hemaglutinin
4. Izoflavoni
5. Genetski modificirane vrste soje
6. Herbicidi i pesticidi primijenjeni u proizvodnji soje.

Pitična kiselina je toksična tvar koja se u soji nalazi u obliku pitata. Prisutna je u ljuskama svih sjemenki i mahunarki, ali ne u takvim količinama kao kod soje i u obliku nešto drukčijih spojeva. Ta kiselina sprječava apsorpciju nekih esencijalnih minerala u organizmu, kao što su kalcij, magnezij, bakar, željezo i cink.

Nedostatak tih minerala u organizmu izaziva brojne zdravstvene poremećaje i razvoj čitavog spektra bolesti. Sojin pitat vrlo je otporan na tehniku redukcije, kao što je dugo i lagano kuhanje, koje je inače dopušteno kod ostalih mahunarki.

Sjeme soje sadrži i snažne inhibitore nekih enzima , poput tripsina , koji je nužan za probavu bjelančevina. Uobičajeno kuhanje ne deaktivira te "antinutrijente", koji mogu uzrokovati ozbiljne želučane poremećaje, smanjujući razgradnju bjelančevina i dovodeći organizam u stanje kroničnog manjka aminokiselina.

Hemaglutinin je sastojak sjemena soje koji u krvi potiče stvaranje tvari koje sljepljuju crvena krvna zrnca , što onemogućuje ispravnu apsorpciju kisika i njegovu distribuciju stanicama organizma.

Najkontroverzniji sastojci sjemena soje su neki izoflavoni (fitoestrogeni), poput genisteina i daidzeina . Genistein se pokazao kao inhibitor tirozin kinaze , enzima bitnog u procesu korištenja esencijalne aminokiseline tirozina u mozgu, čiji je utjecaj iznimno važan za funkciju tiroidnih hormona i mnoge druge funkcije organizma. Utjecaj izoflavona na smanjenje funkcije tiroidne žlijezde izaziva razvoj hipotireoze.

Kako je funkcija tiroidne žlijezde vrlo važna za razvoj mozga djece u najranijoj dobi, a posebno u prvih 12 tjedana trudnoće, pretjerano konzumiranje soje i njezinih proizvoda za trudnoće može izazvati štete u razvoju mozga djeteta i poremećaj reproduktivnih organa.

Neka istraživanja kod djece pokazala su da je pri konzumaciji dvije čaše sojinog mlijeka na dan koncentracija fitoestrogena u krvi ekstremno visoka (13.000 do 22.000 puta veća od prirodne koncentracije ljudskog hormona estrogena u toj dobi). Iako je djelovanje fitoestrogena gotovo 1000 puta slabije od estrogena, ipak su takve koncentracije fitoestrogena iznimno visoke.

Istraživanja također pokazuju da fitoestrogeni kod odraslih ljudi izazivaju demenciju Pokazalo se da muškarci koji konzumiraju tofu (proizvod fermentirane soje) barem dva puta tjedno tijekom 30 godina imaju nepovratna oštećenja i smanjenja volumena mozga , koje je ekvivalent približno pet godina starijem mozgu.

Uz to, vjerojatnost pojave Alzheimerove bolesti kod takvih ljudi raste 2,4 puta, kao i vjerojatnost Parkinsonove bolesti i depresije. Kako ti fitoestrogeni mogu konkurirati prirodnom ljudskom hormonu estrogenu, oni kod žena inhibiraju prirodni estrogen, a kod muškaraca enzimsku aktivnost aromataze , koja pretvara testosteron u estradiol. Time fitoestrogeni remete suptilnu hormonalnu ravnotežu , izazivajući brojne poremećaje.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la bubsek » 20 svi 2009, 23:36

idem se sada najesti malo speka.dali je to zdravo? :p :p :p

:lol :lol :lol
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 20 svi 2009, 23:36

thinkPINK je napisao/la:

Jos jedan mljac... jos da mi je uz njega jedan pravi makedonski pomidor... Al evo nisam gladna najela se ja alnaturinog cokoladnog namaza... ;)

ma i ja jedem alnaturin čoko namaz-ne abc :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 20 svi 2009, 23:36

bubsek je napisao/la:idem se sada najesti malo speka.dali je to zdravo? :p :p :p

:lol :lol :lol

ako je domaći i s lukom :dada
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 20 svi 2009, 23:41

nisam,kakvi :mrgreen: znam otprilike šta ne valja pa kopipejstam činjenice. :mrgreen:

namaz je FENOMENALAN, al nije baš jeftin, 31kn, mislim.
Od čokolade, prave, crne. Njam.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la bubsek » 20 svi 2009, 23:44

l[/quote]
ako je domaći i s lukom :dada[/quote]

kupljeni je ali ga jedem s lukom... :lol :lol :lol

mmar je napisao/la:
A ljudi moji ja imam salamu skoro uvijek u frižideru. Doduše,češće je pojede mačak nego mi,ali nekako mi je navika kad idem u kupovinu popunit rupu u frižideru,da kupim i salamu.

tako i ja moram kupiti salamu,obozavamo majonezu,pa svakojakve namaze a ako ne kupim onda mi je frizider prazan i pust....

a za mazati mi je i dalje najbolja nuttela-ili ni ona nije zdrava?hm,hm... :lol
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Anika30 » 20 svi 2009, 23:50

vinski i sama napravim. zrtvujem jedno domace vino i pustim ga da se ukiseli.

Annci ajd' meni neukoj podrobno objasni kako?
F. 28.05.2003.* 21.09.2005.M.10.01.2009.T. 15.09.2011.

Bog je bolji organizator

PostPostao/la Krumpirić » 20 svi 2009, 23:50

pa naravno da nije :lol
al ovaj namaz je ukusniji, 100 posto, vjeruj mi :mrgreen:
mi imamo za te doručkiće i ino daklem:
ABC sir
svježi sir (mješam sa vlascem(svojim-ponosni smajl), maslinovim uljem(domaćim-živijo svekar) i češnjakom i peršinom(isto domaći :mrgreen: ))
zrnati sir. Isto ko gore navedeno.
humus pravim sama
isto tako paštetu od domaće :mrgreen: kokoške il povrća
zimi pancete, kobase domaće kad netko da, nije često
maslac dukat
med
sms marmeladu od smokava i naranče
.....ima toga šta se može jest.

da ne zaboravim navedeni namaz alnatura :mrgreen:
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la thinkPINK » 20 svi 2009, 23:51

Krumpirić je napisao/la:
thinkPINK je napisao/la:

ma i ja jedem alnaturin čoko namaz-ne abc :lol

A vidis di su mi misli... izjelica :bonk

Mmar namaz je genijalan za sve one koji vole prave crne cokolade. Istina nije jeftin al eto skupljamo bodove pa u vecu opskrbu.
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la bubsek » 20 svi 2009, 23:53

a tko bi bio voljan napisati jedan jednostavni recept za pastetu????-jer ja ju neznam raditi... :oops: :oops: :oops:
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 20 svi 2009, 23:57

od koke npr?
ja imam domaće koke-od svekija. Iskoristim ih cijele :mrgreen:
Od krasnih dijelova tipa vrat, noge i ino pravim juhu i onda iz juhe tu izvadim to nazovimo ga meso, čistim pola sata, dodam tome limuna, maslinova ulja, maslac, jaja, češnjak, peršin (valjda nisam ništa zaboravila) i sve u multipraktik nek se upaštetira. E,sad...od jaja to ima majonezast okus, ko to voli...a od maslinova ulja i češnjaka onako "mediteranski", moš ti stavit umjesto toga npr. bosiljak i ostalo šta ti odgovara...
slično pravim i humus (namaz od slanutka) il namaze od povrća, samo ne treba humusu maslac ni jaja, nego samo skuhani slanutak, malo maslinova ulja, i svi začini (netko stavlja sa slanutnom kombu alge, ja ne preferiram alge :mrgreen: )...
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 20 svi 2009, 23:59

U DMu. Je, skup je. mm nije zna da tolko košta, nekidan radio fuš po noći i čopila ga želja za slatkim, pojeo čitavu zdjelu na žlicu, išla ja dat mini-čovjeku doručak, dobro nisam mm-a kuhačom jadnog zatukla :lol :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la bubsek » 21 svi 2009, 00:01

jao,jao...

bas moram probat...samo steta koke ako ne uspijem... :lol :lol :lol

mmar -evo papam cips odustala sam od speka...hahahah-oces malo?
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la thinkPINK » 21 svi 2009, 00:02

Joj ja poludim kad nadem MM-a kako oblizuje zlicu. Kao mora nesto slatko. Mozes ako ces strugat s gotove teglice :mrgreen:
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 21 svi 2009, 00:05

bubsek je napisao/la:jao,jao...

bas moram probat...samo steta koke ako ne uspijem... :lol :lol :lol

mmar -evo papam cips odustala sam od speka...hahahah-oces malo?

ma nije šteta koke, viš da ja to radim od ovih neupotrebljvih djelova koke :mrgreen:
nije baš da netko ruča vrat, nogice i ino :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 21 svi 2009, 00:09

http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Levi_off.html
mislim da je ima u rasadnicima i sličnome.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la bubsek » 21 svi 2009, 00:11

budem se preko vikenda potrudila probati napraviti...
da i ja probam tu domacu pastetu... :dada

a sada idem skuhati paket hrenovka,namazat cu si na jednu snitu debeli sloj marga,a na drugu debeli sloj kupljene pastete izmedu hrenovke to cu si pojest i popiti neki sok i idem na spavanac... :lol :lol :lol ----uf zaboravih desert jedan dukatino i bar dva monte....

naravno salim se...nocika... :kiss
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bubsek » 21 svi 2009, 00:13

mmar ja vidla to neki dan u plodinama...

jos sam se cudila koji je to vrag a zove se vegeta... :oops: :oops: :oops:
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Solea » 21 svi 2009, 09:47

vegetu odnosno ljupcacmozes naci i u rasadnicima al jos prije na trznicama, kod prodavaca rasada i ostalih zacinskih biljcica ;)

ovako ti izgleda
slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la lastavica » 21 svi 2009, 10:03

bubsek je napisao/la:
danijela81 je napisao/la:kao prvo, ne bi htjela da ovaj topic preraste u vrucu temu "sto je zdravo jesti, a sto ne".

danijela81 je otvorila ovaj topic i navela da ne zeli prepiranje i ne zelim se prepirati...
navela sam zasto koristim i to je to...zavrsena prica...

bubsek, izvukla si danielinu rečenicu, a sama se nje ne držiš :/ , kao što vidiš daniela je otvorila topic s naslovom sto bi se trebalo izbjegavati, a ne sto mi koristimo :mrgreen:
lastavica
Lastatrans

PrethodnaSljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.