Sada je: 06 kol 2026, 00:07.

Carrageenan is a naturally occurring family of carbohydrates extracted from red seaweed. This particular type of seaweed is common in the Atlantic Ocean near Britain, Europe and North America. The seaweed is boiled to extract the carrageenan.
Carrageenan is widely used as an additive by the food industry for its gelling, thickening and stabilising properties.
Used in salad dressings, prepared meat and fish, flavoured milk, processed cheese, ice cream, evaporated milk, cream, cottage cheese, sour cream, infant formula, alcoholic beverages, sauces and dressings.
Known adverse effects include gastrointestinal ulcers (but it is also used to treat ulcers in humans) liver damage, effects on the immune system and it is suspected to cause cancer.
The type of carrageenan that can be added to food in the EU is very specific. It must not be in a chemically degraded (hydrolysed) form. A recent review of animal studies suggested that degraded carrageenan may be associated with cancer in the gastrointestinal tract. But comparable evidence does not exist in humans. The Food Standards Agency in the UK is currently carrying out toxicological research on carrageenan and is developing a method to measure levels of this additive in food.

danijela81 je napisao/la:original abc sir zbilja nema smeca. provjereno. oni koriste sol kao konzervans, zato je malo slaniji. inace mu rok trajanja ne bi bio ni tjedan dana.
a veggie pastetasta to ona sadrzi? zasto je soja tako losa? cak i oni medaljoni sto se moce u vodi pa spremaju kao meso?
a za monte i dukatino i ostala sranja sto se serviraju djeci kao zdravi obrok sam![]()
salame su isto posebna prica. imali smo na faxu kolegij o tumorima, pa kako ga mogu uzrokovati pesticidi i aditivi koji imaju kumulativan ucinak. i bas je primjer bila ta nesretna salama.
profa rekla, ako ju vec volimo jesti i ne zelimo se odreci, da gledamo uvijek da svaki put kupimo od nekog drugog proizvodjaca, jer ne koriste svi iste aditive. ako jedemo, npr. 20 godina, svaki dan jednu te istu, sigurno cemo nakon tih 20 godina imati problema sa zdravljem, u najgorem slucaju rak.
Krumpirić je napisao/la:TP, taman ga jedem

thinkPINK je napisao/la:Krumpirić je napisao/la:TP, taman ga jedem
Jos jedan mljac... jos da mi je uz njega jedan pravi makedonski pomidor... Al evo nisam gladna najela se ja alnaturinog cokoladnog namaza...

bubsek je napisao/la:idem se sada najesti malo speka.dali je to zdravo?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

[/quote]
mmar je napisao/la:
A ljudi moji ja imam salamu skoro uvijek u frižideru. Doduše,češće je pojede mačak nego mi,ali nekako mi je navika kad idem u kupovinu popunit rupu u frižideru,da kupim i salamu.

vinski i sama napravim. zrtvujem jedno domace vino i pustim ga da se ukiseli.
Krumpirić je napisao/la:thinkPINK je napisao/la:Krumpirić je napisao/la:TP, taman ga jedem
Jos jedan mljac... jos da mi je uz njega jedan pravi makedonski pomidor... Al evo nisam gladna najela se ja alnaturinog cokoladnog namaza...
ma i ja jedem alnaturin čoko namaz-ne abc

bubsek je napisao/la:jao,jao...
bas moram probat...samo steta koke ako ne uspijem...![]()
![]()
![]()
mmar -evo papam cips odustala sam od speka...hahahah-oces malo?

----uf zaboravih desert jedan dukatino i bar dva monte....

bubsek je napisao/la:danijela81 je napisao/la:kao prvo, ne bi htjela da ovaj topic preraste u vrucu temu "sto je zdravo jesti, a sto ne".
danijela81 je otvorila ovaj topic i navela da ne zeli prepiranje i ne zelim se prepirati...
navela sam zasto koristim i to je to...zavrsena prica...
, kao što vidiš daniela je otvorila topic s naslovom sto bi se trebalo izbjegavati, a ne sto mi koristimo Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.