Sada je: 31 srp 2026, 00:05.

iznadprosječno darovita djeca

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: iznadprosječno darovita djeca

PostPostao/la Kris2 » 22 tra 2009, 23:12

Eh, ja napokon provjerila, dakle na Ravenovom testu logičkog zaključivanja (obojene matrice) postižu jasno iznadprosječne rezultate, a u vizualno-motornom razvoju (ltb-r) su prosječni.
( Ostalo sve je po meni ok tj čitaju, pišu, samostalni su...) ali to je već off topic :)
Kris2
Danadadila

PostPostao/la nadicab » 23 tra 2009, 10:12

Imge, jako dobar post :up
Što se tiče memorije, tu sam se sjetila tko je glavni podsjetnik u našoj kući - Denis. Njemu kažemo
"Denis, daj me podsjeti danas/sutra prije/poslije na xxxx"
i nema majci da dijete zaboravi
I još kada smo kod testova - super je odraditi testiranje djeteta prije polaska u školu, to dođe kao 0-ta točka.
I veoma je važno tko očitava te testove i kako interpretira rezultate. Meni je tu TS nezamjenljiva :klanja
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Plava » 23 tra 2009, 10:56

nadicab je napisao/la:Imge, jako dobar post :up
Što se tiče memorije, tu sam se sjetila tko je glavni podsjetnik u našoj kući - Denis. Njemu kažemo
"Denis, daj me podsjeti danas/sutra prije/poslije na xxxx"
i nema majci da dijete zaboravi
I još kada smo kod testova - super je odraditi testiranje djeteta prije polaska u školu, to dođe kao 0-ta točka.
I veoma je važno tko očitava te testove i kako interpretira rezultate. Meni je tu TS nezamjenljiva :klanja

Ovo je meni također važno :klanja hdb što imam TS.
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 23 tra 2009, 16:52

nadice, good point ovo s nultom tockom :)
sto se tice WISC testa - nama je psihologica rekla da to traje preko sat vremena. sa svakim djetetom posebno.
hvala za pojasnjenja i hvala svima kaj mi stedite vrijeme jer ne stizem vise proucavati :mah

i posebno hvala thaliji i TP koje na ovom topicu strucno potpomazu i pojasnjavaju terminologiju :kiss
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 24 tra 2009, 10:28

kris, pametna si ti zenska :) . vidis kak ubodes dobro pitanje i das misliti...
recimo, ja se uopce nisam pitala kakvim testovima je dijete bilo podvrgnuto... sram me bilo... :oops:
ali, bas si me zaintrigirala i natjerala da to malo proucim.

no, prije svega jos jednom napominjem da se nasa prica o darovitosti sasvim slucajno odvija u vrticu i sasvim slucajno tu pricu odradjuje vrticka psihologica i jos uz sve to skupa mi idemo u skolu pa se usput odradjuje i provjera spremnosti za istu - pa se malo stvorila zabuna.

i onda samu sebe nadopunjujem.
dakle, u nasem vrticu paralelno su se odvijala 2 testiranja.

1. testiranje u svrhu utvrdjivanja spremnosti za skolu. to su sljedeci, konkretni testovi (prepisujem s misljenja koje sam dobila za upis u skolu):
- test Lorrete Bender - razvojna skala
- CMP progresivne matrice u boji
- plus sustavno pracenje cjelokupnog psihofizickog razvoja djeteta adekvatnim metodama od strane strucnog tima i odgajatelja

2. testiranje u svrhu utvrdjivanja darovitosti (tu sad prepisujem ono kaj sam prije vec rekla):
- Ravenove progresivne matrice,
- Urban-Jellenov test
- Torrensov test kreativnosti
- do kraja godine u planu je provedba WISC testa

i to je to.
dakle, radi se o dvije potpuno razlicite vrste testiranja, razlicitih metoda i razlicitog cilja.

za kraj - potpisujem da je uz sami test puno vaznija njegova interpretacija. i tu se zapravo vidi koliko je tko strucan. i nije svejedno tko misljenje daje jer - koliko sam shvatila - misljenje je uvelike i rezultat iskustva i znanja onoga tko ga daje.
zato me veseli da nasu pricu supervizorski odradjuje prof. Cvetkovic-Lay koja je jedan od vodecih autoriteta iz podrucja darovitosti.
takodjer, nasa psihologica uputila nas je dalje na TS kao najiskusniju osobu sto se tice darovitosti djece skolskog uzrasta.

cicamicagotova je prica.
:znoj

kris, a jesi mi dala posla... :lol
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Kris2 » 24 tra 2009, 13:05

kris, a jesi mi dala posla... :lol

Pa jel ti žao ? :)
A ni ja nisam gledala koji su testovi što su nama radili za školu do trenutka kad mi je nešto tu zazvučalo poznato, pa sam počela ispitivati.
Da se razumijemo, kad sam već počela ispitivati i ja sam na kraju guglala i tražila koji je koji test i za koju dob djeteta (tako da i sebi sam dala posla :mrgreen: ).
A u biti me je zaintrigiralo to spominjanje testiranja, netestiranja, škola ... i iskreno počela sam čitati jer mi sinko objektivno ima ponekad problema sam sa sobom (i ostatkom svijeta ), pa se trudim biti bar malo informirana da bi reagirala na dobar način (tj. odvela ga nekamo po to što kaže Nadica polazno mišljenje)
Kris2
Danadadila

PostPostao/la sunnyapril » 24 tra 2009, 21:48

moj je jeo i spavao, govorio nije, jedino je puzle slagao ko lud

što se tiče škole , dobila sam neformalnu info daj ravnateljica u školi komentirala de je natprosječan ali d se ne treba baš to isticati!!! joooj šta bi izrekla

individualizirani do sad nisu napravili

jedva čekam ponedjeljak, sad ću ih fakat samljet
sunnyapril
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tajci » 30 tra 2009, 00:23

evo nove situacije kod nas. Stigli su nam rezultati klokana i ful je loše napisao. Kažem mu ja rezultate i on se pravi da ga to ne dira. I navečer, pričamo mi i on meni kaže kako ga je bilo strašno strah jer naime, sada ga svi učitelji poznaju i svi kažu kako je odličan i kako je super. I on se siroče totalno zablokirao od straha da neće ispuniti očekivanja. (nije samo to, ima tu i brzanja i to da misli da sve može napraviti lijevom nogom bez imalo truda i pažnje). Uglavnom , rekla sam mu da ne treba nikada misliti da mora ispuniti bilo čija očekivanja i da je sad naučio da je strah kontraproduktivan.
Jeste li se susrele s tim?
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 30 tra 2009, 14:43

I moja cura kaže da zablokira i da nezna što joj se dogodi pa niš nemože reči....
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 30 tra 2009, 14:59

Hajdi je napisao/la:Bili smo ovaj tjedan na razgovoru na kojem su nam psihologica i razrednica predstavile individualan program za N. Naglasak na stvarima koje joj dobro idu, kojima se sama želi baviti, dodatni rad s njom na tim područjima, uključivanje u izvannastavne aktivnosti na tim područjima, sudjelovanje na raznoraznim natjecanjima, pridobivanje dodatnog znanja na svim školskim predmetima. Ništa senzacionalno ali u redu je da se rad s njom sustavno prati, da se postave neki ciljevi.
Btw izabrana je kao predstavnica škole za regijsko u recitiranju :zekoplese

Hajdi, preskocila sam ovo.
super za individualni program. i dobro kazes - nije bas nesto senzacionalno (iako ni sama ne znam sto covjek zapravo treba ocekivati od ind. programa :dunno ), ali najvaznije je da se dijete sustavno prati :5

inace, na jucerasnjoj radionici jucer je u superviziji bila prof c. - Lay. sad cekamo njezino misljenje o cijelom projektu koji se odvija u vrticu. bas me zanima kaj ona kaze...
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sunnyapril » 18 svi 2009, 13:31

po pitanju darovitosti ništa nije napravljeno kao ni indivudualizirani

molim dobre duše da mi spase živec i i li ovak ili na pp daju neki kontakt , sad fakatidem na ministarstvo

molim učitelje i profesore koji su tu da nam kažu da li taj individualizirani plan fakat imaju napismeno
sunnyapril
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Imge » 24 svi 2009, 11:19

sunnyapril, ne znam odgovor na tvoje pitanje jer moj maleni tek na jesen ide u skolu i s ovom problematikom cu se tek onda direktno susresti (zasad govorim samo o nasem vrtickom iskustvu).

ali, ako ti pomaze - evo jos jednom sto kaze norma. qoutam ti clanak 32. Drzavnog pedagoskog standarda osnovnoskolskog odgoja i obrazovanja.
uglavnom, vidi jel ti ovaj clanak moze pomoci, u njemu se izrijekom kaze da je skola obvezna identificirati i kasnije sustavno pratiti darovite ucenike. no, kazem, detalje kako se to i da li se zaista provodi - fakat ne znam :dunno

Odgoj i obrazovanje darovitih učenika

Članak 32.
(1) Škola je obvezna sustavno tijekom školske godine identificirati darovite učenike, raditi s njima po posebnome programu, pratiti njihov napredak te o tome sastaviti izvješće na temelju prosudbe školskog stručnog tima.
(2) Rad s darovitim učenicima provodi se programima različite težine i složenosti kao diferencirani nastavni program u razrednome odjelu ili odgojno-obrazovnim skupinama, kreativnim i/ili istraživačkim radionicama, putem izbornih programa, grupnih ili individualnih, u posebnim izvannastavnim aktivnostima, usporednim, produbljenim programima ili omogućavanjem pristupa izvorima specifičnog znanja.
(3) Darovitome učeniku škola može iznimno odobriti odsutnost s nastave dužu od propisane te potrebama takvih učenika prilagoditi način ispitivanja i ocjenjivanja.
(4) Program rada s darovitim učenicima obuhvaća:
– povećan rad učitelja s darovitim učenicima,
– nabavu potrebne nastavne opreme i literature,
– pristup posebnim izvorima znanja,
– državna i međunarodna natjecanja darovitih učenika u organizaciji nadležnog ministarstva za obrazovanje i drugih subjekata koji za to imaju odobrenje ministarstva nadležnog za obrazovanje,
– poticajna sredstva učenicima za stipendije, nagrade i drugo.

:mah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sunnyapril » 25 svi 2009, 09:13

Imge , tnx na odgovoru, ali...
to je ono što i ja znam, samo me zanimalo dali netko zna da li se to u stvarnosti provodi

kao što sam puno puta tu pisala, fakat mi živac diže do neba kad netko ne radi ono za što je plaćen, a onda njegov nerad i nesposobnost negativno utječe na moje dijete

nemam u obitelji nikoga od prosvjetara tako da ne mogu "neslužbeno" nikoga pitati

ali kao što sam više puta prijetila, konzultirala sam odvjetnika

dakle, za sve u sličnom položaju - škola se mora držati slova zakona (gle čuda), inače su naravno krivi
ukoliko je došlo do ošetećnja (dakle oštećenja djeteta ), može se potegnuti parnica za naknadu štete
kako bi bilo u slučaju da škola to ne može izvesti jer nema nikoga od stručnajka , npr pedagogo(ima li uopće takvih) psiholog ili je taj stručni tim krnji-to ne znam, ali to kod mene to tak i tak nije slučaj

također sam konzultirala jednu od "viđenijih" osoba s područja brige o nadarenoj djeci ( ne bih navodila svoj izvor :mrgreen: ), te je rekla da svaki takav postupak ( dakle kad se ne izrađuje plan za takvo dijete) treba kontaktirati ministarstvo , načelnicu za osnovno školstvo

o daljnjim postupcima još razmišljam
za moje dijete je manje- više kasno, ali žalosno je da postoji konačno zakonski okvri, ali je provedba u banani
žalosno je koliko mi roditeji malo znamo o sustvau školstva( ja sam neki prosječan oditelj, pa si dozvoljavam da govorim uopćeno), niti znam što su mi obaveze, niti prava, niti normative, i sl

udruga roditelja nadarenih je također u banani, razmišljam o iniciranju jedne takve, da li bi bilo zainteresiranih?
sunnyapril
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 25 svi 2009, 10:18

moja je darovita, ali s vremnom naučiš da je bitno da preživi OŠ jer je prava stvar čekala tek u SŠ.
NJoj smo mi davali poticaje van škole, te je dodatno išla na radionice kod TS gdje je naučila preživljavanje u RL. To ju je toliko osnažilo da je prerasla u djevojku s kojom se ponosim.
Ona je u OŠ nosila hrpetine knjiga koje je čitala kada joj je bilo dosadno, prolazila s odličnim bez po muke.
SŠ je bila nešto sasvim druga priča - tu je konačno počela učiti. S vremenom je napravila taktiku što je NJOJ važno da nauči dobro, a što može prokliziti s prepisivanjem ili lošom ocjenom.
Danas je meni jedino žao što nismo puno čvršće nagazili na školu kada je ona bila metom bullinga; individualizirani planovi mi nisu uopće bili bitni, bilo nam je bitno da sa što manje ožiljaka preživi OŠ.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Imge » 25 svi 2009, 10:41

sunnyapril, sve ja to kontam... ali, uvijek ima taj ali...

no, prije samo da dopunim clanak 32. Drzavnog pedagoskog standarda opaskom o tome tome kad se navedeni standard mora postoci.
u tablici je razvidno da ima koeficijent 0, sto znaci da stupa na snagu odmah, trenutkom donosenja (scrolati malo, boldala sam i uvecala standard i opasku)

PRILOG
KOEFICIJENT IZVODLJIVOSTI STANDARDA
1) Koeficijent izvodljivosti ovoga Standarda je oznaka postupnih rokova, do završno 2022. godine, u kojima će se pojedini standard postići:

Ki = 0 = Svi standardi označeni koeficijentom izvodljivosti '0' stupaju na snagu odmah po donošenju ovoga Standarda i normativa.
KOEFICIJENTI IZVODLJIVOSTI PEDAGOŠKIH STANDARDA (obveze koje su utvrđene u tekstu Državnoga pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja Republike Hrvatske) Ki

Mreža osnovnih škola (članak 3.) 0
Mjerila za ustroj osnovne škole kao javne ustanove, za ustroj područne škole (članci 4. i 5.) 0
Najviše 28 učenika u redovitome razrednom odjelu – počevši od prvih razreda osnovne škole (članak 8. stavak 1.) 0
Optimalna škola s po 20 učenika u razrednom odjelu koja radi u jednoj smjeni (članak 6. stavak 3.) 4
Rad osnovne škole u jednoj smjeni (članak 6. stavak 4.) 3
Jedan učitelj – pratitelj za izvođenje nastave izvan škole na 14 učenika (članak 7. stavak 3.) 0
Jedan učitelj – pratitelj za izvođenje nastave za učenike s teškoćama izvan škole (članak 7. stavak 4.) 0
Najveći broj učenika s teškoćama u redovitome razrednom odjelu (članak 8. stavci 3. i 4.) 0
Broj učenika u razrednom odjelu posebnog programa (članak 9.) 0
Broj učenika u kombiniranome razrednom odjelu (članak 10.) 0
Broj učenika u dodatnoj i dopunskoj nastavi (članak 11. stavci 3. i 4.) 0
Produženi stručni postupak (članak 11. stavak 5.) 0
Dopunska nastava za učenike s teškoćama (članak 11. stavak 6.) 0
Produženi boravak (članak 11. stavak 7.) 2
Stručni suradnici: pedagog, psiholog i knjižničar i zdravstveni radnik (članak 14. stavci 2. i 3.) 2
Trajno profesionalno usavršavanje učitelja i stručnih suradnika (članak 18.) 0
Stručno usavršavanje ostalih radnika u školi (članak 20.) 1
Mjerila za prostor i opremu u osnovnoj školi (članci od 21. do 26.) – za nove škole 0
Mjerila za prostor i opremu u osnovnoj školi (članci od 21. do 26.) – za dogradnju i rekonstrukciju postojećih škola 0
Mjerila za prostor i opremu u osnovnoj školi (članci od 21. do 26.) – za sve škole u Republici Hrvatskoj 4
Mreža škola sa zatvorenim bazenom (članak 3. stavak 2.) 4
Mreža škola sa športskim vježbalištem (članak 3. stavak 2.) 4
Mjerila za škole s otežanim uvjetima rada (članak 28.) 0
Odgoj i obrazovanje učenika u umjetničkim školama (članak 29.) 1
Odgoj i obrazovanje djece nacionalnih manjina (članak 30.) 0
Osnovno školovanje u dopunskoj nastavi za djecu hrvatskih građana u inozemstvu (članak 31.) 0
Odgoj i obrazovanje darovitih učenika (članak 32.) 0
Odgoj i obrazovanje učenika s teškoćama (članak 33.) 0
Odgoj i obrazovanje učenika koji boluju od kroničnih bolesti (članak 34.) 0*
Prijevoz učenika (članci 36. i 37.) 0
Prehrana učenika (članak 38.) 0
Udžbenici (članak 39.) 0
Poduka plivanja i vožnje biciklom (članci 40. i 41.) 0
Škola otvorena učenicima tijekom odmora između obrazovnih razdoblja (članak 43.) 0*
Škola vježbaonica (članak 44.) 0
Znanstvena i druga istraživanja u školi (članak 45.) 0
Sustav kvalitete osnovnog školstva (članak 46.) 0

znaci, ovo je sad potpuna informacija o obvezi provedbe programa za darovite ucenike. norma postoji da bi i roditelji i nastavnici znali kako se u prici postaviti.

no, u sljedecem postu pisem svoje vidjenje :mah
Zadnja izmjena: Imge; 25 svi 2009, 10:59; ukupno mijenjano 1 put/a.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 25 svi 2009, 10:56

nadicab je napisao/la:individualizirani planovi mi nisu uopće bili bitni, bilo nam je bitno da sa što manje ožiljaka preživi OŠ.

veliki potpis.
to je bit i tako nekako i ja pristupam ovoj temi.

naime, kako smo mi ukljuceni sasvim slucajno u projekt posebnog rada s darovitom djecom - ali u vrticu - tek sad vidim da to i nije tako jednostavno provoditi (potrebno je posebno educirano osoblje, posebno opremljena ucionica, zainteresirani odgajatelji, zeleno svjetlo ministarstva, posebni programi, stalne verifikacije programa, potrebno je stalno provodjenje raznih testova, potrebno je znanje interpretacije istih, etc, etc...).

i ako se mene pita - ma radije ne trebam nikakav individualizirani program ako ce ga u skoli provoditi netko tko nije educiran i netko tko za pricu uistinu nije zainteresiran. mislim da je manja steta da se s djetetom ne radi nista posebno nego da se radi preko volje ili jos gore - uopce ne poznajuci problematiku :dunno .
rekla sam vec ranije - pustimo neka vrijeme ucini svoje. neka se dijete snadje u skoli. pustimo neka ga se identificira kao darovitog, pustimo neka sustav ucini sto treba. a ako nece - i to je neki znak. znak meni da su indiferentni pa cu onda sama nesto poduzimati - sa strane, upisom u kvalitetne dodatne radionice - ako vec u skoli nitko nece a ja mislim da treba :dunno .
ali da idem dzonom i inzistiram da netko radi nesto s mojim djetetom - a to ne zeli - ajde bizi.
sunnyapril - to ne ide tebe - nego ja sam naprosto takva :dunno .
ali, svaka cast onom tko ima snage i volje to raditi :) .

no, citajte me za par mjeseci ili godina - mozda cu i ja promijeniti misljenje. ne kazem da necu. no, zasad nekako ovako gledam na cijelu ovu problematiku...
i drago mi je citati nadicu koja je prosla vec ovo iskustvo, a moje se misljenje vec sad poklapa s njezinim...

:)
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sunnyapril » 25 svi 2009, 13:22

gle nema tu želi ili ne želi, zainteresiran ili ne,to je posao stručnog suradnika u školi i njegova obaveza
slažem se da bi ministarstvo trebalo doprinijeti edukaciji učitelja, ali tome služi agencija za obrazovanje, a ako pogledate malo stručna predavanja ima tema koje se odnose na nadarenu djecu npr, tu
http://www.azoo.hr/admin/fckeditor/File/24_%20Projekti(1).xls
nadica je "bila" u oš kad ovo nije postojalo, a tebi imge to sve slijedi

slažem se da je badava što piše na papiru ako od toga dijete nema koristi
po meni je indivudulizirani program ne samo obveza nastavnika/profesora nego i pomoć za njega
onda neće biti prozivan idiotom jer za iste novce entuzijastički pomaže nekome i gubi vrijeme isl

voditi dijete na radionice-a koje su to radionice na koje dijete može ići?
moj ide dodatno na strani jezik i gl.školu, obavi ti s 10% kapaciteta, u školi provodi svakodnevno 5-6 sati

TS?pa što je sa 3/4 države koja ne može doći do nje, ili s ostatkom koji to ne može platiti?
ako sam dobro skužila, lani je roditeljske radionice profurala pod obavezno da bi dijete bilo u tretmanu a imam blagi osjećaj da kvaliteta pada nauštrb kvantitete što u počecima nije bio slučaj

izrada programa?

mi stalno nešto izmišljamo, sigurno vani postoje programi koji se jednostavno mogu prenijeti kod nas
mislim da u svemu tome sada roditelji trebaju odigrati jednu od uloga i mislim da je dobro da na ovaj način izmjenjujemo mišljenja :dada

e da, smatram da bi izrad aovako nečega svima koristila
http://www.hud.hr/w-zakoni/ucenici%20s%20poop.pdf
sunnyapril
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Imge » 25 svi 2009, 13:42

sunnyapril je napisao/la:mislim da u svemu tome sada roditelji trebaju odigrati jednu od uloga i mislim da je dobro da na ovaj način izmjenjujemo mišljenja :dada

X
potpis.
zato i kazem - citajte me za par godina. tko zna sto cu onda pricat i jel cu i tad biti ovako pozitivno nastrojena spram skole... :)
meni je ova tema ipak jos daleka i totalno nepoznata.

eh, da.
sunnyapril - hvala ti na linkovima. to cu u miru doma prouciti :mah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plava » 25 svi 2009, 15:44

ja nemogu otvoriti linkove :dunno
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 25 svi 2009, 21:02

Plava, meni normalno rade linkovi :dunno

a evo i naseg malog izvjestaja.
vrticka igraonica u koju ide moj maleni dobila ocjenu 5+, pohvaljena i teta i psihologinja i djeca :luv od strane prof Cvetkovic Lay.
predlozeno da se s radionicom nastavi i na jesen kad djeca krenu u skolu.
dakle, nemrem vjerovati kakvu ludu srecu imamo :drink
znaci, ako i ne zazivi neki poseban individualizirani program u skoli - back up imamo :) .
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 25 svi 2009, 23:08

moje iskustvo je da ne mogu cijeli svijet prilagoditi potrebama i željama svog darovitog djeteta; moram svoje dijete navići i naučiti da živi u stvarnom svijetu gdje pridjev "darovita" neće ljude bacati u trans. Ona se morala naviknuti na to kako sistem funkcionira i naučila je; i dalje svaki dan uči :up

Ja osobno i dalje nakon toliko godina idem na radionice kod TS; nikada do sada nisam dobila niti jednu naznaku da moram na njih ići jer u suprotnom dijete nema termin? Na našim radionicama ima mnogo manje roditelja nego što ima djece u tretmanu (to je kao dokaz :mrgreen: ).
Osnovno je da roditelj sam osvjesti da biti roditelj darovita djeteta nije samo blagoslov, da s tim djetetom nije baš lak suživot, a i da djetetu nije lako u njegovoj okolini i da njemu treba pomoć i to velika i ne na području daljnjeg razvijanaj IQ, nego na socijalizaciji, prihvaćanju od strane okoline. Na taj način će biti dio svoje klape, imat će prijatelje i živjeti sretnim životom djeteta.
Da bi to roditelj mogao, treba i sebe mijenjati - jedan od načina su i te radionice :up
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Plava » 26 svi 2009, 08:10

Nadice, a tko ti je predložio da ideš na radionice, meni nije nitko rekao da to postji kod TS...i ja bi išla
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Hajdi » 26 svi 2009, 10:37

Dijete mi je bilo izabrano među pet najboljih recitatora (od 60 prijavljenih) u cijeloj slo. Sad ide na završno natjecanje :srca.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Plava » 26 svi 2009, 11:16

:srca :srca
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tajci » 26 svi 2009, 23:57

al znate šta, stvarno je gušt čitati što piše u imeniku na roditeljskom. Sve same petice a opaske jedna bolja od druge. Čim sam došla doma sam ga izljubila i rekla mu da sam jako ponosna na njega. :joy :srca
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sanjas36 » 28 svi 2009, 08:41

i mi idemo kod T.S., sin redovito, a ja sam ovo polugodiste propustila dvije roditeljske. Isto idemo iskljucivo zbog socijalizacije i njegovog poimanja zivota i svijeta oko sebe. Nase savrsenstvo bez mane nije moglo shvatiti da je svijet oko njega drugaciji pa se cesto sukobljavao s djecom i sve probao istjerati na pravi put, a njegov je iskljucivo pravi! Moglu reci da smo u ovu godinu svi napredovali i on i mi kao roditelji. Sad ima 13 godina a kod Tanje smo od prosle godine!
sanjas36
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Imge » 18 lis 2009, 00:26

dizem topic :)

dakle, krenuli u skolu u prvi razred :luv i zasad nemamo nikakvih problema.
dijete ne ide u boravak, znaci u skoli je cca 4 skolska sata svaki dan.
dalje, zasad nista posebno ne poduzimamo niti uciteljica nesto posebno s malenim radi - naprosto svi cekamo da prodje ovaj pripremni period privikavanja na skolu i novu sredinu, a onda cemo u hodu vidjeti sto i kako dalje. nista ne forsam, prepustam djetetu da se samo snadje, prilagodi, istakne ili ne istakne...
ne primjecujem da mu je pretjerano dosadno, niti uciteljica ima prituzbe. dapace, kaze da fino suradjuje, trudi se, a kad zavrsi ono sto trebaju raditi pod satom - dopusta mu da cita (u zadnje vrijeme poceo je nositi nekakvu enciklopediju u skolu i to stalno lista i cita, uciteljica se ne buni - naravno, ako je odradio ono sto je trebalo vezano za nastavu).
i dalje je jako omiljen u drustvu (to mu je uvijek bila osnovna crta i bas njegova posebnost :) ) . zna privuci ostalu djecu svojim igrama i aktivnostima pod odmorom. ne namece se, nego, naprosto mu djeca pridju (to mi je bilo oduvijek zanimljivo promatrati :) )

ono cega se najvise pribojavam - a to je da darovito dijete cesto tek u kasnijim razredima pocne imati velikih problema jer mu na pocetku sve ide kao po loju, bez puno muke, pa naposljetku to ispadne dvosjekli mac jer dijete ne nauci uciti - pokusavam prevenirati na nacin da inzistiram na tome da se svaki dan ponovi gradivo. par minuta, cisto da se sve preleti i da dijete stekne naviku svakodnevnog ucenja. nije to neki poseban angazman nas roditelja, pogotovo kad znam da ce se malenom to kasnije visestruko vratiti. ali, naprosto ne zelim dopustiti da dijete olako shvati skolu jer se poslije vise necemo nikako znati iz svega izvuci kad zareda ozbiljno gradivo i ozbiljno ucenje. sad udaramo temelje za tu pricu i nadam se da smo u pravu :)

sto se tice organiziranog rada s djetetom - nastavljamo s radionicom u koju je maleni krenuo prosle godine, kod iste tete i psihologinje. maleni se veseli. vidjet cemo kako ce se i to dalje odvijati.
uglavnom, pocelo je pocelo, a ja sam bas smirena jer vidim da sve nekako ide svojim tokom i osjecam da ce to sve biti ok :) . pogotovo jer sam dosta proucila ovu materiju, iz vasih prica skontala sam sto mogu ocekivati, koje su zamke i moguci problemi i koja se rjesenja nude (ili ne nude).

kako je kod drugih?
:mah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaCH » 19 lis 2009, 10:01

K. u skoli nema problema, osim grafomotorike. uciteljica je primijetila i da je nemarna kad su njene stvari u pitanju, bude ih posvuda. Sto se tice te grafomotorike, kaze i da je nestrpljenje veliki faktor, njoj se to ne da. Sve drugo je odlicno, kaze da se kuzi kako je verbalno daleko iznad prosjeka. Ono sto mene muci je strah od neuspjeha, jer zbog njega nam steka vjezbanje grafomotorike. Jako dobro procjenjuje sta je dobro napravila a sta ne, pa je onda frustrirana, guzva biljeznice, place, ljuti se...takva je u svemu sto joj od prve ne ide savrseno. uzasno je natjecateljski raspolozena i zeli u svemu biti najbolja.
U skoli odlicno prihvaca autoritet ali doma nikako ne. Stalno se buni, ljuti, i moram hodati po jajima.
nismo isli na radionice kod severice jer nam je to bilo jako tesko izvesti zbog drugih obveza. Vidjet cemo kako ce dalje ici.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la saptacica » 19 lis 2009, 10:33

Ivanach, pratit ću te u stopu. Naime, moj je predškolarac, kod TS smo bili, on je darovit a u svemu visoko iznadprosječan. Znači, nema problema sa socijalizacijom, dapače, kod TS su zadivljeni njegovom socijalnom komponentom, radionice mu ne trebaju, ma samo što ga nije pozvala da im ih drži :lol , zezam se, naravno.

Ali, on ne crta, ne piše i općenito rijetko drži olovku u ruci. Vježbe za grafomotoriku su mu dooooosadne, ili on to neeeeezna, baca olovku u zid i slično. Neznam kako ga motivirati. Molbom ne ide, poticanjem kako kad, urlanjem nikako. I još plus ja sve ko po jajima, e da ne bi zamrzio. Pošto sam navikla na izravni pristup, ovo mi da prostite ide na živce. I počela je ta igra nadmudrivanja na koju sam upozorena (finim rječnikom-između ostalog, da ćemo u pubertetu na.ebat), jer je jakojako socijalno jak, a ja kao ne bi trebala sebe dovest do urlanja, ali njemu previše ni objašnjavat, nego kratke naredbe. Međutim, ne ide me, on odmah ima protupitanje, jedno do sto, ili vrdanje, ili baš mora nešto, ili se pravi da ne čuje (ka duboko kontemplira o nečemu), ili mijenja temu. Ja ostajem u čudu, jer sam dosad smatrala da sam ja pozobala svu pamet, i da me niko ne može farbat :mrgreen: . I onda zaurlam, i tako to riješimo. Ali to nije to. Valjda. Kažu psiholozi.

Nekidan se vratio s mora s tatom, gdje ga je muževa teta (prof.hrv.) motivirala da napiše dnevnik što je radio da ja vidim. Dakle, to su dva A3 papira detaljnog opisa, poprilično urednog rukopisa. Znači može se. Nisam nikad bila pobornik dnevnika, ali ako ga to interesira, a nastavimo ovako s radnim listovima (koje inače po preporuci psihologa radimo dvaput tjedno po 10 minuta) onda ću mu dat da piše dnevnik. No bojim se da bu i to dugo trajalo.

Preporuka psihlogice, ma ne preporuka, mišljenje, je da on treba imat učiteljicu koja mu neće dat da piše tri reda slova A kao ostali već samo jedan red, a onda još da npr. neš nabroji na slovo A. O da, u idealnom svijetu, ja sam više za radikalne metode - svima isto, jer život je nešto sasvim drugo.

Koje su tvoje metode motivacije ivana?
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la thalia » 19 lis 2009, 10:39

saptacice, jel ima nešto što jaaako voli?
neki crtić ili film ili igračku?

neka piše o tome.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.