Sada je: 13 srp 2026, 10:05.

zaostajanje u rastu ploda - hitno!!!!

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

zaostajanje u rastu ploda - hitno!!!!

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 lip 2009, 21:00

uh, ovako, prijateljica mi je trudna, u 34. je tjednu.
do sada je s plodom bilo sve ok. ona je vec nekih mjesec, mjesec i pol otvorena prst i pol i cijeli zivot ima uzasnih problema s prosirenim venama pa joj je tako i koagulacijski test prije mjesec dana bio jako los.nakon toga ponovila je test koji je bio okej. :conf
zadnji uzv radila je u 24. tjednu.
danas je dosla u vinogradsku na redovni pregled i uzv i hitno su je obukli u spavacicu i ostavili u bolnici. rekli su da je plod premali i da tezi 1800g, spominjali su los protok krvi i hitno promatranje svaki dan, ali ustvari - njoj nista nije jasno :(
sad sam gledala po netu trudnocu kroz tjedne i po svemu sto citam ispada da je tezina ploda u 24. tjednu izmedju 2000g i 2250g, pa mi se tezina njezinog ploda od 1800g ne cini tako dramaticnom :dunno
ona je luda jer nema pristup internetu i ne zna sto bi ustvari o svemu mislila, cega se treba bojati, a cemu se nadati.
pomagajte!
mamashnita od noje
Muza

Re: zaostajanje u rastu ploda - hitno!!!!

PostPostao/la watani » 15 lip 2009, 21:10

neka se ne brine.
na pravom je mjestu, i trebala je ostati u bolnici.
pregledavat ce je, pratit protoke.
nitko joj sigurno nece nista konkretno reci, na zalost, zato sto se ne moze prognozirati.

imam ja jednu poznanicu koja je u obje trudnoce tako zavrsila u bolnici, pratili joj protoke, sizili i ona i dokovi jer su bebe bile male.
evo je, sin joj se sprema u skolu, kcer joj ima vec godinu dana, najnormalnija dijeca. oba su rodjena manja nego prosjecne bebe, ali to nista ne znaci. vazno je da je dogurala do 34tj. treba izgurati jos 3tj i beba je tada spremna za van. mislim da je ova moja oba puta rodila vaginalno u terminu :dunno

samo ju tjesi, biti ce sve ok. dan po dan. za cas ce to proci.
sigurna sam da ce sve biti dobro.
:hug
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 lip 2009, 21:11

watani, prvo pa strucno ;) :klanja
tnx :kiss
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la filipovamama » 15 lip 2009, 21:12

Mislim da je dobro da je u bolnici jer ju mogu pratiti. Od mog muža sestrična je imala isti slučaj s istom bolnicom, mislim da je čak bila u istom tjednu trudnoće ili vrlo blizu. Frka, panika, premala težina ploda, na kraju se igrom slučaja prebacila na sv. duh i tamo su ju smirili bez ikakve panike. Rodila je zdravog sina, koji sada ima 12 godina. Tako da ne mora biti nešto dramatično :) Nadam se da i nije.
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 15 lip 2009, 21:16

znam da je watanin odgovor dragocijen, al znaš moje iskustvo, Tonka je s 36 tjedana procijenjena na 2200g, normalno je oko 2700g. Znaš da se rodila s 3620g ilti poprilično velika :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 lip 2009, 21:18

:dada
tnx cure!
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la thalia » 15 lip 2009, 21:29

moja ginićka meni nikad nije rekla težinu S.-a dok je bio u trbuhu. i ona i Finderle u bolnici su mi poslije rekli da su to jako neprecizne mjere, dakle najbolje da je tamo i bit će sve ok :dada
penso positivo i te sheme.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Kosta`s mummy » 15 lip 2009, 21:39

Moj K je rodjen prije vremena i ocjenjen kao mali za tu gestacijsku dob. A cijelih mjesec dana prije poroda sam lezala u bolnici na patologiji trudnoce i svakodnevno pregledavana, tek nekoliko dana pred porod konstatovali manjak plodove vode, ali bebin rast ocijenili kao normalan. On je na rodjenju imao 700gr manje nego sto su ga oni procjenili, glava i duzina u normali, kilaza dosta ispod. Uglavnom, radili su mu TORCH i jos kojekakve nalaze i na kraju rekli da ne znaju sto je razlog tako maloj tezini. Da ne duzim, on je vrlo brzo dobio na tezini i razvija se najnormalnije. :mah
Kosta 05.08.2007.
Kosta`s mummy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 15 lip 2009, 21:41

neka leži na lijevom boku i jede slatko. to je sad, ovako kasno i uz težinu koja nije strašno mala jedino što može. postoji i neki lijek vani, ali oni su već na konju pa na to ne treba računati. ako ako joj se čini nešto sumnjivo (mirnija bebe i sl) neka je ne bude strah tražiti i ctg i uzv za protoke. ako joj sada nisu radili koagulacijski test, nek ga sama traži. ako treba i plati.

što može očekivati? ako beba sada bude rasla u granicama normale ostat će u bolnici do kraja. ako ne bude, mogući je hitni carski. ako je slučajno budu slali na indukciju, nek se rukama i nogama izbori za carski jer beba nije dovoljno jaka za eventualni dugi vaginalni porod.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 lip 2009, 21:52

eli :srca
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Rogue » 15 lip 2009, 22:01

evo da te i ja utjesim sa krivom procjenom, meni su rekli 5 tjedana prije poroda na dva razlicita UZV da je beba 3800g, a roden je sa 3780g. od tada ne vjerujem UZV procjenama tezine.
a i ja sam imala los koagulacijski test negdje u 5 mj. trudnoce, kasnije je bio super, ali sam do 36. tj pila andol100. i to je normalno za trudnocu.

:hug
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sunce » 15 lip 2009, 22:52

U 32 ili 33 tj.trudnoce s Viktorom, na uzv mi je receno: zastoj u rastu, ja naravno isprepadana do bola, uputa-mirovanje,
lijevi bok forsirati. Vik rođen da dan termina, 2980 g i 49 cm. A vidi ga sad :mrgreen:
MATIJA 99
VIKTOR 04
sunce
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Arkana10 » 16 lip 2009, 09:23

Eli je dala odlican savjet.
Sem ovo od Krumpiric, znam puno situacija gdje uzv ne daje konkretne mjere. Moja doktorka kaze da ovisi o formuli po kojoj je uzv nastiman, ne znam kako da objasnim bolje :dunno
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la watani » 16 lip 2009, 09:41

samo bez panike ;)

mislim da smo do sada vec puuunnnoooo puta pisale o tome koliko uzv moze pogrijesiti u procijeni TT. to uopce nije upitno. mozda je beba 2050g :dunno ; to je velika pogreska u procijeni u toj dobi. jer uzv-om se procijenjuje kolika bi mogla biti TT, pomocu programa koji je u stroju. uzv ne važe bebu.

kod ove mame su problem protoci . bez obzira koliko je beba velika/mala ako protoci ne stimaju, onda je problem.

ako dogura do termina i krenu trudovi vjerojatno ce se poroditi vaginalno.
za sve ostalo procijenjivat ce se u hodu.
mislim da ni jedan dr nece riskirat ici poradjat vaginlno bebu manje TT od ocekivane s obzirom na gestacijsku dob i lose protoke. svaki pametan ce se odluziti za carski.
u svakom slucaju neka zna da su joj to opcije.
ali neka se sad ane opterecuje sa time.
neka miruje, lezi, i slusa sto joj govore.

i OBAVEZNO neka prati bebine pokrete. ako primjeti ista sumnjivo, pa makar bila lazna uzbuna, neka se javi i trazi da joj rade uzv ili ctg.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 lip 2009, 11:20

uh, mmar :strah
protoci su joj ok, ctg takodjer. to je info od jutros. rekli su joj da ostaje do poroda, ako sve bude ok. ako protoci budu losi i plod zaostajao, ide na carski prije termina.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la zeezee » 16 lip 2009, 11:41

dok sam ležala na patologiji sv duha bilo je dosta cura sa sličnim problemima. uglavnom su im dobro procijenili težine beba, fulanja do max 100gr. pomno su ih pratili, gledali protoke, starost posteljice....ako je to bilo u redu, onda su im samo svaki dan radili ctg, davali uputu da leže na lijevom boku, da dobro jedu. obično su ih porađali indukcijom malo ranije od termina ako se procjenjena težina neko vrijeme nije povećavala. one koje su imale loše protoke porađali su carskim. uglavnom, u skoro dva mjeseca što sam bila tamo, svi ti slučajevi su super završili. malo sitnije bebe, al inače sve ok
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Crvena » 16 lip 2009, 12:33

A koliko je dijete dugačko? Kakav je opseg glave? Je li i on manji ili je uredan za gestacijsku dob?
Zaostajanje u rastu (IUGR) je ono zbog čega sam ja provela u bolnici dva mjeseca, a malac još mjesec dana nakon toga. Naša priča je u cijelosti na "Djeca 0-1". Nama je s protocima bilo sve OK pa možda nije identično, ali paralele postoje. Radili su mi, tj.malcu doppler svakih 7-10 dana: time su provjeravali protok kroz njegovo srce i mozak, gledali količinu plodne vode. Radila sam 2, pred kraj i 3 CTG-a dnevno, ležala na lijevom boku, primala infuzije 10%-ne glukoze (iako mi je prirast težine bio OK, a ni inače nisam žgoljavica), dobijala injekciju Fraxiparina svaki dan da se održe protoci kroz placentu.
Šefica patologije trudnoće, prof.Škreblin, htjela je da idem na inducirani porod iako je glava bila urednog opsega, no šef rađaone dr.Zlopaša je mislio drugačije i malac je rođen carskim. Imamo svojih problemčića - ne voli jesti, sporo dobija grame, glava mu je teška za sitno tijelo,...ali je s navršenih 6.mjeseci počeo pričati slogove, jako je komunikativan, nasmijan, već hvata pincetnim hvatom,...sitan ali dinamitan.
Znam da ti je frendica sad u komi, ali stres je najgore što sad može priuštiti svom djetetu: meni je šok sam po sebi bio smještaj u bolnici među sve te trudnice s problemima, kao i priče koje se pričaju po odjelu...ja sam pobjegla u čitanje (NE časopisa o bebama jer joj ne treba da čita o velikoj, čvrstoj novorođenčadi!), rješavanje križaljki, a sve sa slušalicama u ušima - MM je svakih par dana donosio novu muziku. Pomogli su i čepići za uši jer svinjarije na odjelu se uglavnom dešavaju noću.
I reci joj za mog malca - jer upravo to, maleno i lagano novorođenče - je najgore što im se može desiti ako se dr.sumnje pokažu točnima, a to upće nije nešto strašno! U njenom tjednu trudnoće moj malac je bio puno manji, cca 1100g, a danas je super. Da, nije u tablicama i još provodimo vrijeme po kojekakvim čekaonicama, ali nitko mu ništa nije našao, a on raste i smije se i zdrav je i sretan mali dečko! Sretno!!!
Principessa 11.03.2000., 3450g /54 cm
Vrlo Mali Princ 13.10.2008., 1690g / 39cm
Crvena
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plusic » 16 lip 2009, 13:14

nemam strucni savjet nikakav :( , samo iskustveni po pitanju tezine bebe. naime moj se D procjenjivao kao velika beba, ocekivali su 5kg do termina (sreca da je dosao 2tjedna ranije ;) ), ali mi je doktor nebrojeno mnogo puta ponovio da procjena tezine bebe moze biti +-200g (a ovisno u UZV i mjerenju da moze biti cak i do 400g)....
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Megan » 16 lip 2009, 13:25

tezina ploda u 24. tjednu izmedju 2000g i 2250g, pa mi se tezina njezinog ploda od 1800g ne cini tako dramaticnom

U 34. valjda?
L. je imao dijagnosticiran zastoj rasta, bila sma u bolnici, ali ne zbog toga, na kraju rodjen prije termina sa 3450 grama. Preplasili su me samo tako, a na kraju da je bio rodjen na termin, vjerojatno bi imao oko 4 kg.
Nadam se da ce s frendicom biti sve OK, kako god, boravak u bolnici ju samo moze smiriti jer je pod nadzorom.
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la mama njonji » 16 lip 2009, 13:34

Isti slučaj je bio sa mojom kolegicom koja je rodila prije 3 tjedna u Vinogradskoj. Zadnji mjesec je gore ležala jer su joj rekli da plod zaostaje u rastu na što je ona šiznula...Do tad je sve bilo po ps-u. Ostavili su je radi kontrole protoka i objasnili da radi toga mora biti stalno pod nadzorom. To ležanje joj je teško palo jer je bila gužva pa su je stalno selili iz sobe u sobu (neke noći je čak prespavala u predrađaoni i naslušala se svega) al na kraju je sve ispalo odlično: rodila 5 dana prije termina, sa svojim trudovima, sina od 2600 gr, potpuno zdravog, pušteni doma oboje po klasici (3.-4. dan) i eto ga sad doma - doji i napreduje :D
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 lip 2009, 13:56

vedi, u 34. tjednu, dakako :dada
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la TinkiVinki » 16 lip 2009, 14:06

http://fetalmetrics.com:83/fm:Main.results_html;fm:

Ovdje se na osnovu BPD,FL i AC može po različitim formulama izračunati težina.
Na kraju se izračuna najmanja moguća i najveća moguća težina i to su velike razlike, tako da UZV ipak nije svemoguć.

Evo, meni je sa 31.tj procjena na UZV-u 1800-1900gr, a ova konačna po svim ovim tablicama 1530-2070gr!
slika
slika
TinkiVinki
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sj » 16 lip 2009, 23:25

Ja sam s T imala zastoj u rastu ploda: mala glava, mali trbuh, male noge, mala težina, slabi protoci, manja količina plodne vode, ne mogu/ne želim se svega niti sjetit. U bolnici bila od 36 tjedna, svaki dan na CTG da se vidi stanje djeteta.
Toma se rodio s 2700 g, porod induciran u 39+1, a Bh nije imao nikakvih problema...
sj
Parkovi i nasadi

PostPostao/la Crvena » 25 lip 2009, 08:12

mamashnita, kako su mama i beba? Ima li novosti?
Crvena
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 25 lip 2009, 08:39

dobro, tnx :D
protoci ok, ctg ok, jedino sto je zabrinjava je to sto pise da je plod manji od 10. centile.
:dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Crvena » 29 lip 2009, 15:16

Ah, mi imamo 8 i pol mjeseci i još nismo na 10.centili, ali je psihički i neurološki sve super. Najveća muka je što neće jesti - nije išlo ni s dojenjem, rupe na flašici su uvijek morale biti velike (možda jer su ga tako naučili u bolnici u inkubatorskim tjednima), a ni za kašicama nije lud. Ima 8i pol mjeseci i tek je uhvatio 6kg iako je svako hranjenje doslovno "total family effort" - svi pjevamo, majmuniramo se, svašta nešto...ali moj malac je rođen stvarno mali, sa samo 39cm i 1690g (po zrelosti procijenjen na 37 tjedana). Doista je važno da su ctg i protoci super, samo nek se drži lijevog boka i čeka carski u miru. Bit će sve OK! :proljece
Crvena
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Nikam » 07 srp 2009, 13:51

Moja je Nika rodena u 35 tjednu sa 1790g i 43cm,isto nije dobivala na tezini ali se meni uz to gubila i plodna voda pa sam morala na hitan carski rez.Samo bez panike bit ce sve u redu.Sada ima dvije godine i niti 11kg ali je vesela,hiperaktivna djevojcica.
Samo neka se drzi ljevog boka,slusa doktore i ak onesto zapne tamo je i najbolje ce joj pomoci.Sretno
NAJLJEPSI OSMIJEH JE OSMIJEH VASEG DJETETA
Nikam
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 srp 2009, 13:58

moram ovdje napisati nastavak price jer mi je :shock:
dakle, ona je lezala u vinogradskoj 3 tjedna jer je taj uzv, u ambulanti za trudnice, procjenjivao kako je procjenjivao.
i onda se, sasvim slucajno, netko sjetio staviti je prije tri dana na uzv novijeg datuma, moderniji, precizniji, koji se nalazi na odjelu.
plod je procjenjen na cini mi se 2900g (ili 2600, ne znam sad, ali nije ni vazno).
jucer su je pustili kuci.

meni je to nevjerojatno.
okej, bolnicka oprema je takva kakva je, ali ako se vec na osnovu jednog pregleda starijim uzv posumnja na IUGR, sta nije logicno ponoviti pregled novijim uzv kako bi se otklonile ili potvrdile sumnje, pa tek nakon toga trudnicu eventualno hospitalizirao????
zena je tamo lezala tri tjedna.
:shock:
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mimi321 » 07 srp 2009, 16:01

Ajd super da ipak nije ta dijagnoza.
Ja sam isto imala muke po UZV u vinogradskoj tipa velika glava mala bederna kost, pa zatim veeelika beba, da bi na uzv u radaonici bila jedna fina mala bebica savrsenih proporcija, to je ocito taj novi aparat. Uglavnom stresa ko u prici, sad vidim da sam dobro i prosla :loce
C. skorpion 2007.
D. vaga 2002
mimi321
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Crvena » 07 srp 2009, 19:55

Ajde super!!! Baš mi je drago jer to je grozan stres, ležati i čekati sljedeći UTZ, a svi ti govore da se ne živciraš...
Međutim, nisu ni novi aparati uvijek točniji - ja sam ležala u Petrovoj i redovno su me gledali na novom aparatu, osim jednom kad mog doktora nije bilo pa me pregledala profesorica na prastarom aparatu. Ono, sve sniježi za poludit :shock: Kad mi je rekla koja je procijenjena težina, ušokirala me jer je na prethodnom UTZ tjedan dana ranije na NOVOM aparatu malac bio teži. To sam joj i rekla, mislim pa nije valjda smršavio??? Ona će meni da novi aparat laže bar za 200g! WTF??? :dunno
Crvena
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.