Postao/la Crvena » 16 lip 2009, 12:33
A koliko je dijete dugačko? Kakav je opseg glave? Je li i on manji ili je uredan za gestacijsku dob?
Zaostajanje u rastu (IUGR) je ono zbog čega sam ja provela u bolnici dva mjeseca, a malac još mjesec dana nakon toga. Naša priča je u cijelosti na "Djeca 0-1". Nama je s protocima bilo sve OK pa možda nije identično, ali paralele postoje. Radili su mi, tj.malcu doppler svakih 7-10 dana: time su provjeravali protok kroz njegovo srce i mozak, gledali količinu plodne vode. Radila sam 2, pred kraj i 3 CTG-a dnevno, ležala na lijevom boku, primala infuzije 10%-ne glukoze (iako mi je prirast težine bio OK, a ni inače nisam žgoljavica), dobijala injekciju Fraxiparina svaki dan da se održe protoci kroz placentu.
Šefica patologije trudnoće, prof.Škreblin, htjela je da idem na inducirani porod iako je glava bila urednog opsega, no šef rađaone dr.Zlopaša je mislio drugačije i malac je rođen carskim. Imamo svojih problemčića - ne voli jesti, sporo dobija grame, glava mu je teška za sitno tijelo,...ali je s navršenih 6.mjeseci počeo pričati slogove, jako je komunikativan, nasmijan, već hvata pincetnim hvatom,...sitan ali dinamitan.
Znam da ti je frendica sad u komi, ali stres je najgore što sad može priuštiti svom djetetu: meni je šok sam po sebi bio smještaj u bolnici među sve te trudnice s problemima, kao i priče koje se pričaju po odjelu...ja sam pobjegla u čitanje (NE časopisa o bebama jer joj ne treba da čita o velikoj, čvrstoj novorođenčadi!), rješavanje križaljki, a sve sa slušalicama u ušima - MM je svakih par dana donosio novu muziku. Pomogli su i čepići za uši jer svinjarije na odjelu se uglavnom dešavaju noću.
I reci joj za mog malca - jer upravo to, maleno i lagano novorođenče - je najgore što im se može desiti ako se dr.sumnje pokažu točnima, a to upće nije nešto strašno! U njenom tjednu trudnoće moj malac je bio puno manji, cca 1100g, a danas je super. Da, nije u tablicama i još provodimo vrijeme po kojekakvim čekaonicama, ali nitko mu ništa nije našao, a on raste i smije se i zdrav je i sretan mali dečko! Sretno!!!
Principessa 11.03.2000., 3450g /54 cm
Vrlo Mali Princ 13.10.2008., 1690g / 39cm