Sada je: 28 svi 2026, 20:35.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la škorpijica » 11 kol 2009, 23:12

marie claire evo i ja sam baš danas prvi put dala mojem teletinu, a napravila sam kao i piletinu tj. isjeckala meso na sitne komadiće, stavila u kipuću vodu sa ostalim isprobanim povrćem kojem treba nešto duže da omekša kao npr. krumpir, mrkvica i dok se to kuhalo očistila i izreckala tikvicu i luk jer brže omekšaju pa ubacila i njih. Kuham nekih 30-45 min. na srednjoj vatri (tj. dok meso i krumpir ne omekšaju...ja izvadim komadić mesa pa probam ako nisam sigurna) i onda iscjedim (pustim malo vode od juhice da ne bude pregusto), izgnječim vilicom ili izmiksam i dodam 2-3 kapi maslinovog ulja. Za zaleđivanje ti ne bih znala reći.
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marie claire » 11 kol 2009, 23:16

Thx, škorpijica!!!! :kiss
Tako sam i ja danas nešto prvi put radila, pa da provjerim!! Meso, luk i mrkvicu odmah, a kasnije dodala i tikvicu, al mi meso malo tvrdo bilo, ne znam zašto!
Nisam mixala, samo onako malo iščupkala prstima i gnječila vilicom, nisam mogla vjerovati kako je to slatko pojela, najslađe dosad! Mesožder mali!!
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la škorpijica » 11 kol 2009, 23:29

Meni je ostalo negdje u glavi kako mi je mama govorila da ako hoćeš da meso u šugu ne bude tvrdo najbolje je kuhati duže na laganoj vatri pa to primjenjujem i kad njemu radim juhicu. ;)
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marie claire » 11 kol 2009, 23:36

Ja najprije nafurim temp dok ne provrije, pa onda smanjim i kuham na lagano?? :conf jel to ok?
Šta se tiče rasporeda obroka, mislim da si ti nešto spominjala, mi imamo 3 mlijeka i 3 kruta( ručak i 2 međuobroka), ali mlijeko ujutro, pa onda voće, pa ručak, pa međuobrok i kasnije 2 mlijeka! Tako mi savjetovala pedica, to ti spominjem jer si i ti na ad!
Sorry na off topicu!
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la škorpijica » 11 kol 2009, 23:55

Da tako i ja nafurim dok ne provrije, a kasnije smanjim!
Je...ja sam pitala za te obroke da li je ok. Mi imamo mlijeko, voće, mlijeko, ručak, međuobrok pa mlijeko (nekad + žitarice)...dakle nešto slično vama samo su kod vas zadnja 2 mlijeka, a ja mu jedno stavim između voća i ručka jer mi nakon toga spava pa mu na miru sklepam ručak. Mislim da je isto ok. Thanks!
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Diami » 12 kol 2009, 10:57

Ja te male komadiće mesa nisam nikad kuhala tak dugo :dunno , i povrće mi se nakon 30 minuta skroz raskaši. No, ja sve na sitno narežem na kockice, pa se i brže skuha, možda je u tome caka? Nekak mi u glavi da se možda malčice više vitamina očuva ako ne kuham baš predugo. Meseko narežem skroz na sitno i Karlo to bez problema papa. Ostalo gnječimo vilicom, kao i većina ovdje.

MC, pa zakaj bi se osjećala kao užasna mama? Dešava se da se klinci zagrcnu, moraju naučiti kako žvakati, koliki komadi su ok, a koliki nisu i tako. Ne može to samo tako znati odjednom. Isto kad poćčnu hodati budu padali, ne znači to da smo mi loše mame ako dijete padne koji put - to je sve dio učenja. Bitno da si ti blizu, da si odmah reagirala i riješila situaciju - po tome si super mama! Znam da je grozno gledati kad se zagrcne, al skuže oni dosta brzo što i kako mogu ako im se da prilika. Držim fige da sljedeći pokušaji prođu bez problema!
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la marie claire » 12 kol 2009, 12:26

Diami :kiss !
Škorpijica meni ped baš rekla da ne miješam mlijeko u ove krute obroke između, ne znam zašto... :dunno
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la cakorka » 12 kol 2009, 12:36

mc-ja meso narezem na komade,velicine koliko dajem po jednom obroku,zavijem svaki posebno u foliju(nekad obicnu a nekad providnu)onda u jednu vrecicu i u zamrzivac.kad zatreba onda uzimam po komadic.
povrce isto krace kuham,jedino jucer cveklu sam morala duze,nece pa nece :dunno
sreca moja 2008
slika
cakorka
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la škorpijica » 12 kol 2009, 12:47

Diami je napisao/la:Ja te male komadiće mesa nisam nikad kuhala tak dugo , i povrće mi se nakon 30 minuta skroz raskaši. No, ja sve na sitno narežem na kockice, pa se i brže skuha, možda je u tome caka? Nekak mi u glavi da se možda malčice više vitamina očuva ako ne kuham baš predugo.

Mislila sam cca 30-45 min. za kuhanje mesa, ali ne znam točno jer nikad nisam mjerila...a što se tiče povrća koje teže omekša kao npr. krumpir kuham cca 30 min (ali na jako laganoj vatri), a ovo ostalo ubacujem kasnije...naravno da bi se tikvica nakon pola sata pretvorila u kašu kad joj je dovoljno par minuta da omekša. Što se tiče očuvanja vitamina imaš pravo, a najbolje bi bilo povrće raditi na pari.
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la škorpijica » 12 kol 2009, 12:50

cakorka je napisao/la:mc-ja meso narezem na komade,velicine koliko dajem po jednom obroku,zavijem svaki posebno u foliju(nekad obicnu a nekad providnu)onda u jednu vrecicu i u zamrzivac.kad zatreba onda uzimam po komadic.
povrce isto krace kuham,jedino jucer cveklu sam morala duze,nece pa nece :dunno

Isto tako i ja radim s mesom, a ciklu još nisam davala, ali sam pročitala da je treba tretirati kao krumpir pa po tome i malo duže kuhati.
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la škorpijica » 12 kol 2009, 13:07

E a koju količinu mesa sad dajete? Znam da na početku ide jako malo cca 1-2 kvadratnih cm, a onda se povećava. Je li cca 30-50 g ok?
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marie claire » 12 kol 2009, 13:23

Ja sam s mesom tek krenula, nisam imala provjereno, mi smo krenuli s ribom ranije nego s mesom!
Sad ću pomalo povećavati!
Ćakorka u koju ga foliju stavljaš kad zamrzavaš?I kad onda zamrznuto ideš spremati, koliko ga odleđuješ?
Ja inače baš i ništa ne smrzavam, šta imam svježe to spremim, al ću za nju te male komadiće morati!
Cikla se i meni dugo kuha, jer ju želim vilicom gnječiti, i korabica! :dada
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la cakorka » 12 kol 2009, 13:42

zadnji put sam stavila u obicnu jer mi nestalo providne folije.Nisam nikad mjerila kolko treba da se odledi,onak odoka,bitno mi je da ga mogu isjeci.Mada nekad zaboravim da izvadim pa stavim kratko u hladnu vodu da ide brze :oops: mada znam da meso tako gubi.
sreca moja 2008
slika
cakorka
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 12 kol 2009, 14:12

meso se smrzava u količinama potrebnim za jedan obrok, u prozirnoj foliji ili u malim vrećicama. za kuhanje ga ne treba odmrzavati :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la škorpijica » 12 kol 2009, 14:23

marie claire mislim da nije nužna folija tj. možeš i u one najmanje vrećice za zamrzavanje samo gledaj da istisneš zrak i dobro zatvoriš/zavežeš.

marie claire je napisao/la:Škorpijica meni ped baš rekla da ne miješam mlijeko u ove krute obroke između, ne znam zašto... :dunno

Vidiš vidiš...a je li zna tko zašto?
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 12 kol 2009, 14:29

zbog apsorpcije željeza iz mesa.

korjenasto i lisnato povrće bolje je kuhati u dosta vode koja se baci kako bi iz njega izašli nitrati.
eli
Sveta krava

PostPostao/la škorpijica » 12 kol 2009, 15:15

eli mislim da se nismo dobro razumjele...ne mješam ja jela s mlijekom već govorim o rasporedu obroka tj. njoj je pedica rekla da se mlijeko daje samo ujutro (prije svih krutih obroka) i samo navečer (nakon svih krutih obroka), a ja malenom dajem i jedan obrok mlijeka između 2 kruta obroka a nisam znala da tako nije dobro pa me zanima zašto. :conf
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Zwerka » 12 kol 2009, 17:04

Be, nisam mu još davala bananu, tako da sam pitala da znam za ubuduće...Krenut ćemo prekosutra s njom, sad smo na dinji i kombinacijama.

Marin, ja sam tu tablicu fakat uzela kao sveto pismo, zdravo za gotovo i tako ga i hranim... :oops:

Meseko...pošto ja još uvijek sve miksam, kuham ga isto kao i škorpijica s povrčem, ali poslije sve ide u sjeckalicu i napravim kašicu..
Danas sam mu dala malo riže ne miksane čisto da proba i jeo je malo...Iako ima 4 zubića,još ne žvače, pa se i ja bojim...
A kad smo kod zagrcavanja...ja sam svojemu jedan dan dala kruške, i nisam ni skužila da je odgrizao poveći komad...a ja očekivala da će ju samo cuclati..
Tako da, MC, i meni je bilo užasno...i fakat se bojim tog finger fooda, ali danas sam mu isto dala i malu kockicu mrkvice, a on ju cijelu stavio u usta i naravno, da se gutio, ali ju je malo i izgnječio..
I kako da se onda ne bojim??

A meseko sam narezala na količine potrebne za obrok, stavila u vrečice i u škrinju..Kad mi zatreba, uzmeme komadić i kuhanje!! :)

eli
, voda se baca od korjenastog povrća???
A ja kuhala danas ciklu, mrkvu, korabicu i luk zajedno i u to dodala riže...

A ja se osječam sad kao nemajka jer pojma nemam ništa o namirnicama koje vi toliko spominjete.. :oops:
Ja nikad u životu nisam jela amarant, quinou, dinkel, pir ili griz od njega, pa mi se čini glupo davati malome tu hranu a mi ju nismo niti nećemo jesti, a opet se sramim kad vidim da sam jedina koja misli malome dati običan bijeli pšenični griz ( krupicu)... :oops:
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 12 kol 2009, 17:17

škorpijice, ako prođe par sati od obroka neće mlijeko smetati. to važi za adaptirano i kasnije za kravlje. tko doji, može odmah nakon obroka jer je sastav drugačiji, paše sa svime.

zwerka, ciklu ne možeš kuhati drukčije nego u kori. mrkva i krumpir su ti lagano problematični. posebno mrkva jer je u našim krajevima običaj kuhati je u juhi pa sam i ja tako činila (osim prva dva mjeseca kada još nije jela meso/ribu). ionako na početku jedu par žlica, a kasnije je obrok sastavljen od više namirnica pa nije neki bed.

onaj post gore sam pisala jer sam se sjetila da na dosta mjesta piše svo povrće u što manje vode i iskoristiti vodu pa tako znam ljude koje na taj način postupaju i sa špinatom i krumpirom što je pogrešno. voda u kojoj se kuhalo povrće je bogata mineralima, ali i dušikovim spojevima koji nisu zdravi, a neke biljke ih imaju dosta.

i ja sam pir probala tek prije godinu dana, a ovo ostalo nikad. malo sam komplicirana za novu hranu, ali to zamaskiram teorijom da je najzdravije jesti sezonsku hranu podneblja u kojem živimo. :faca
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamuška » 12 kol 2009, 17:32

meni je isto kao i tebi zwerka za neke od namirnica nisam nikad čula a kamoli ih jela međutim probala sam griz od pira i malena se oduševila i ja se bojim finger fooda ali joj skuham mrkvicu tako da bude skroz mekana tako kad ju ona stisne ručicom spasira ju...
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 12 kol 2009, 19:44

Zweki normalno je da se bojiš. I meni je bed, ipak nam je to prvo dijete i sve nam je to novo i zabrinute smo za svaku sitnicu. No - neke strahove, u njihovom interesu, trebale bismo pobijediti.

Ako malome daš meku krušku ili skroz meko kuhanu mrkvicu, ne vjerujem da se može nešto strašno dogoditi. Bebe imaju jako dobar refleks povraćanja. Što nama možda ružno izgleda, njima je refleks kojim izbacuju strana tijela ako im smetaju. Idite polako, počnite s ful mekanim stvarima i bude on to polako savladao. Ako ne dobije priliku, neće moći naučiti.

Recimo ja kad Karlu hoću dati da nešto cucla dulje vrijeme, onda to bude tvrđa voćka, a i tada sam pored njega. Kada papa mekše, onda pazim još više. Sigurno, nekad ode previše, pa se zakašlje, al onda se nasmije i nastavi dalje. A vidim da uživa u tome kad dobije nešto u rukicu, tako da mu ne želim uskratiti to, pored toga mora se naučiti, a ne može drugačije nego vježbom.

Da me strah, je, ali nekako naučiš sve opuštenije s vremenom biti s time. Ipak oni rastu i začas svladaju neke stvari. Za par mjeseci moći će sami papati sa žlicom. Naravno, ako ih pustimo da vježbaju sami i uče se. Jest da je neuredno, ali i to ćemo preživjet.
Zadnja izmjena: Diami; 12 kol 2009, 19:52; ukupno mijenjano 1 put/a.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Diami » 12 kol 2009, 19:51

Moram u drugi post, jer mi preskače ak nastavim u starom...

Što se nekih egzotičnih namirnica tiče, i ja ih dajem rijetko. I Karlo je probao penični griz, a ne sviđa mu se previše, kao ni pirov. Može proći u kombinaciji s nekom omiljenom voćkom... Quinou smo probali, onda sam pročitala preporuku njemačkog zavoda za prehranu djece da se ne preporuča u prehrani beba do 2g starosti zbog saponina koje sadrži u ljusci, tako da ju sad ne dajem ili ću je davati jako rijetko. Amarant smo isto probali, al dalje ne jedemo često. I za proso i za amarant sam čitala da koliko su zdravi, toliko imaju i negativnih strana, tako da si mislim - u pravoj mjeri je stvar. Ne mora to papati često, ali tu i tamo ću mu napraviti.

Ono što sam sad rekla probat je avokado. Kažu da je jako zdrav, doduše i kaloričan, al to bebicama ne smeta toliko za sada, a može se papati bez kuhanja. Ima puno nezasićenih masnih kiselina, proteina, uglavnom vrlo zdrava stvar, pa ćemo probati. Isto sigurno nećemo papati često, ali zašto ne povremeno ubaciti na meni ak mu se svidi.

Tak da - strah je normalan, al moramo nekak protiv njega. Bit će lakše s vremenom. :)
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Marin » 12 kol 2009, 20:50

zwerka ovaj smajlić :oops: je potpuno neporeban :) u podneblju u kojem mi živimo i kulturi u kojoj živimo (govorim to jer smo iz istog kraja i poznato mi je kako ljudi ovdje žive), nije uopće čudno da nisi čula za te namirnice i da ih nisi probala. Da vidiš samo moju sveki, pa i mmamu kad im spominjem žitarice koje jedemo. Ma i pedijatrica kod koje sam jednom prilikom bila u bolnici s Marinom - rekla je da nema iskustva s djecom makrobiotičarima - kad sam spomenula da maleni jede proso, pir i hajdinu kašu :shock: mislim, nema veze s makrobiotikom, ali... Stoga, glavu gore i hrabro naprijed!!
Ti malom NEMORAŠ davati te namirnice, ali možeš. osobno nemam ništa protiv pšeničnog grisa, ali ga eto ja ne dajem...
Ajde, ne brini toliko zbog toga. Pa probaj i vam u prehranu uvesti nešto od tih namirnica...
moram sad gibat!!
Da nastavim, slažem se u potpunosti sa tvrdnjom koju je iznjela eli - da je najbolje jesti sezonsku hranu podneblja u kojem živimo.
kao mala susrela sam se sa nešto drugačijom prehranom, sve zbog oca dijabetičara. da nije bilo toga i daljnjeg školovanja, pa i profesije kojom se bavim, a tiće se prehrane, vjerujem da nebi razmišljala o prehrani kako razmišljam danas. i još učim. nama je u genima zapisana poslovica "nema tice do prasice", pa tako eto i ja na svom jelovniku imam prasicu :mrgreen: ne često, ali imam. jer smatram da je to svojstveno našem podneblju i da utjecaj na našu genetiku ima i taj okolišni čimbenik. to se nemože zanemariti, i iako je maslinovo ulje blagotvorno za organizam, ja imam spremljenu i banjicu sa svinjetinom. i sa guštom to pojedem. i sigurna sam da zbog toga neću imati visoki kolesterol. prehrana treba biti raznolika, sastojati se od svega pomalo. egzotika koju spominješ na našem je meniju čisto zato jer smatram da jedemo premalo žitarica. ali, naravno, tu ne treba zaboraviti zob, ječam, pšenicu - naše žitarice. Nit vodilja mi je - svega pomalo i ničeg previše.
i ne treba se sramiti svog načina života, ali treba prihvaćati novitete i truditi se unijeti u svoj život nešto što bi trebalo biti bolje za nas.... i ne treba slijepo pratiti trendove koji nam se nameću. treba pažljivo vagnuti, educirati se i odlučiti što je za nas najbolje i najprihvatljivije.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 12 kol 2009, 22:28

Marin - nemaš pojma kako mi je drago što si se aktivirala na ovom pdf-u :)
slažem se sa svime što si napisala i ponavljam po ne znam koji put - tablica nije sveto pismo i ne mora se slijepo držati iste u smislu da dijete mora jesti sve što se nalazi u njoj. ona je tu da da neke okvirne smjernice kada koju namirnicu možemo (ali i ne moramo ;)) dati djetetu. "egzotika" je tu da neke mame koje imaju drugačije prehrambene navike mogu pratiti ritam dohrane (iako vjerujem da vegetarijanke, veganke i makrobiotičarke znaju više o kombiniranju namirnica koje oni jedu od nas sveždera).
ja nisam marobiotičarka ni vegetarijanka, volim pojesti i janjetinu i tofu :mrgreen: , ali volim eksperimentirati u kuhinji i isprobavati nove namirnice i mogu samo reći da sam od prvog djeteta i njene dohrane upoznala i uvela dosta novih namirnica u našu prehranu (MMu je i dalje najdraža "tica" ova koju Marin spominje :D ), recimo da sam kulinarski evoluirala no, ipak se najvećim dijelom vodim onim što eli spominje - jedemo sezonsku hranu (npr. nikada ne kupujem tikvice ili paprike zimi - zimi se jedu zimske povrćke)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Marin » 13 kol 2009, 16:24

Kad mogu početi davati klice? imam doma ječma i pšenice iz vlastitog uzgoja.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 13 kol 2009, 23:59

Diami je napisao/la: Quinou smo probali, onda sam pročitala preporuku njemačkog zavoda za prehranu djece da se ne preporuča u prehrani beba do 2g starosti zbog saponina koje sadrži u ljusci, tako da ju sad ne dajem ili ću je davati jako rijetko.

quinoa koja se prodaje za ljudsku prehranu je obrađena na način da je saponin "uklonjen" ispiranjem. a možeš to i sama napraviti višestrukim namakanjem i ispiranjem. neobrađena quinoa je nejestiva jer je zbog saponina gorka

Marin - ne znam, nemam iskustva (čitaj: ne ljubim klice)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Diami » 14 kol 2009, 10:52

Ina, znam da se ispire. Ipak, po njemačkoj udruzi Eko-test kažu da je nepoznato koliko saponina preživi tu proceduru. Kuhanjem se dodatno može uništiti 1/3 preostalih saponina, ali i dalje može dio ostati. Kako je dječji probavni sustav, posebno onaj malih beba, još nezreo, posebno osjetljivo reagiraju na te tvari koje mogu iritirati crijevo i apsorbirati se kroz isto te napraviti još više štete. Stoga njemački institut za proučavanje prehrane djece preporuča izbjegavanje quinoe u prehrani beba do 2g starosti.

Ja sam inače kupila bio-quinou u Muelleru i na njoj isto piše lijepo upozorenje - nije namjenjeno prehrani djece do 2g starosti.

Cijeli članak ima ovdje, a ovo za quinou je na kraju skroz pri dnu:
http://www.gesundheit.de/ernaehrung/leb ... index.html
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Ina66 » 14 kol 2009, 11:02

njemački ne znam pa bih te molila da nam prevedeš tekst, vidim da se spominje i heljda i amaranth
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Zwerka » 14 kol 2009, 11:47

Diami, a šta je s prosom??
Ja ga dajem barem 2 puta tjedno i voli ga jesti... :/
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 14 kol 2009, 13:35

Budem probala prevesti večeras, kad Karlo zaspi.
Diami
ne stignem sanjati

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.