Sada je: 28 svi 2026, 19:33.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la Ina66 » 14 kol 2009, 17:35

ovo je sa stranica Makronove
Zrno quinoe je prirodno presvučeno tankim slojem saponina koji ga štiti od jakog vjetra, žarkog sunca, hladnih noći i ostalih teških uvjeta u kojima raste. Saponin se uklanja prije pakiranja ali ga neznatna količina ostane, stoga je quinou prije kuhanja potrebno isprati kako se ne bi pokvario okus jela. No imajte na umu da će unatoč tomu quinoa zadržati svoju specifičnu blagu gorčinu zbog koje ju mnogi i vole!

http://www.makronova.com/article.aspx?partID=1010

zwerka - što te zanima o prosu?
proso
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Diami » 14 kol 2009, 19:33

Heljda, quinoa i amarant - pražitarice iz daljine

Ove tri alternativne vrste žitarica ustvari ne pripadaju žitaricama. Quinoa, amarant i heljda su najpoznatiji zastupnici tzv. pseudožitarica, je slično žitaricama tvore zrna koja sadrže škrov. Njihove sjemenke mogu se obrađivati kao i žitarice, tako da ih se može koristiti kao na primjer rižu u obliku priloga. Ali te pseudožitarice nisu sasvim neproblematične.

Može ih se koristiti i za pečenje kruha, no samo zajedno sa pšenicom, raži ili pirom, jer im nedostaje bjelančevina za lijepljenje gluten, nužna za rahljenje tijesta. To ih čini zanimljivima za pacijente koji boluju od celijakije. Slično kao i quinoa, i amarant se može pohvaliti velikim udjelom proteina, minerala, vitamina i balastnih tvari. Biološka vrijednost proteina u amarantu čak nadmašuje vrijednost onih iz mlijeka.

Nezahtjevna heljda
Heljda je danas omiljena prije svega u "integralnoj" kuhinji. Pripada obitelji *ne zna prevesti* i ima orašast okus. Može ju se obraditi u žele, griz, ili u obliku brašna u palačinke i lepinje, a pored toga može biti sastojak juha ili pak popečaka.

Kako je došao u 14. stoljeću u europu nije točno poznato, ali kako se ispostavio kao nezahtjevna biljka brzo se udomaćio i pojavljuje se u mnogim seoskim kronikama posebno iz sjevera njemačke. Močvare seljaci nisu mogli samo tako obrađivati, jer je zemlja bila siromašna hranjivima i kisela. Stoga su zemlju obrađivali paljenjem.
Zadnja izmjena: Diami; 14 kol 2009, 20:02; ukupno mijenjano 1 put/a.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Diami » 14 kol 2009, 19:43

U proljeće sz zapalili osušene močvare, a u još topao pepeo sijali su heljdu. Heljda kao jedna od rijetkih žitarica uspijeva na kiselim močvarnim tlima. Sazrijeva u 10 do 12 tjedana. Jedino što su ta polja bila sposobna za obradu samo 6 godina, a nakon toga je zemlja bila potrošena i morala je mirovati 30 godina da bi se opet mogla obrađivati.

Amarant i quinoa kao izvor snage
prodavači prirodne hrane doveli su quinou i amarant na njemačko tržište, a "čudotvorna zrna iz Anda" postaju sve omiljenija. Amarant ubrajamo među najstarije iskorištene biljke i pripada *opet ne znam kak se zove*. Još prije nekoliko tisuća godina služio je u južnoj americi kao osnovna prehrambena namirnica i istovremeno je korišten za žrtvovanje bogovima. Dugo godina biljka amaranta bila je sveta.

Inke i azteci su vjerovali da su u njemu našli izvor velike snage. No onda su došli španjolski osvajači i sijanje je zabranjeno, polja su uništavana, jer su prastanovnici trebali biti uskraćeni za svoj izvor energije. Amarant je bogat vitaminima B1 i B2 i mineralima. Po pitanju kalcija, magnezija i željeza je na samom vrhu među žitaricama, za kalij je na drugom mjestu. I na kraju sadrži veće količine nezasićenih masnih kiselina.

Quinoa se naziva i "pšenica inka" jer daje vrijedne vosokovrijedne bjelančevine i sadrži puno željeza, cinka i magnezija, kao i visok udio nezasićenih masnih kiselina. Među alergičarima ga cijene kao zamjenu za uobičajene žitarice. Sitna, perlasta zrna imaju lagano orašast okus.

Sadrže sa 15% mnogo više bjelančevina nego domaće vrste žitarica, a među njima su mnoge esencijalne aminokiseline kao lizin, triptofan i cistin. Uz to su zrna bez glutena. Zato su pogodna za ljude koji boluju od celijakije, dakle reagiraju alergično ili netolerantno na gluten iz pšenice, raži i ostalih vrsta žitarica.

Opasni sastojci
Institut za proučavanje prehrane djece u Dortmundu upozorava na nekoliko opasnih svojstava tih pseudožitarica. Mnogi ne znaju da amarant - ali i proso - sadrže određene tanine koji su odgovorni za to da ljuski organizam lošije apsorbira vitamine i minerale. Pored toga inhibiraju probavne enzime i otežavaju iskorištavanje bjelančevina iz hrane.

Kod heljde je crveni pigment iz ovojnice (fagopirin) problematičan - ako i nju jedete, koža postaje osjetljivija na sunce - to kod oljuštene heljde više nije slučaj.

Quinoa se od napasnika štiti gorkim saponinima, koji su sadržani u ljusci zrna. Saponini mogu oštetiti krvne stanice i iritirati stanice crijevne sluznice. Na taj način štetne tvari i alergeni mogu ući kroz crijevo u krvotok. Kod male djece probavni sustav još nije do kraja sazrio, stoga su saponini kod njih posebno problematični. U slučaju upale crijeva mogu postati opasni i za odrasle: u određenim uvjetima mogu ući u krvotok, uništiti crvena krva zrnca i oštetiti jetru.

Časopis Eko-test u vezi toga piše: "U prodaji dostupna quinoa je oprana ili odljuštena i na taj način je uklonjena gorčina. Da li i koliko saponini prežive tu proceduru je nepoznato. Tko quinou zagrije, time može uništiti približno 1/3 eventualno preostalih saponina.". Njemačko društvo za prehranu (DGE) generalno ne preporuča korištenje quinoe u prehrani djece mlađe od dvije godine. Unatoč čišćenja ne može se isključiti da su "saponini još prisutni u tragovima". Za stariju djecu i odrasle ta ograničenja ne vrijede. Ipak bi quinou trebalo isprati pod tekućom vodom.
(bo)
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Noelle » 14 kol 2009, 21:26

Upravo sam danas dala quinou...mislila sam da će joj biti prezrnata kao proso međutim fino ju je papala, jer se ona bolje raskuha očito...ovo za saponin nisam znala...

Molim pojašnjenje za kuhanje mrkve i krumpira, znači da juha od toga nije dobra? pa čitavo vrijeme joj tako kuham ( mrkvu , krumpir još nisam uvela ) tj. uvijek ostane vode od povrća prije nego izmiksam ili izgnječim...
imam svoju domaću mrkvu..
Z. 14.12.2008.
Noelle
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Zwerka » 15 kol 2009, 11:21

Ina, zanimalo me upravo to što je Diamo napisala da je proso zdrav, a opet ima negativnih strana, ali sad vidim iz onog tvog članka da ga svejedno treba davati, ali ne pretjerano, a ja smatram da 2 puta tjedno jedenja prosa nije pretjerivanje.
Ispravite me ako griješim...

I ta heljda, jel je to hajdina kaša?? :conf

I još me zanima u vezi vode...Mi nemamo gradski vodovod, nego svoju vodu iz zdenca ( hidrofor) pa me zanima kako dugo mu moram tu vodu prokuhavati za piće??
Prokuhavam ju još uvijek, ali me zanima...dokle...

Noelle, pisalo se prije da prlikom kuhanja mrkve, prva voda se mora bacati i dovršiti kuhanje u drugoj, ali ja uvijek kuham sve zajedno u jednoj vodi.
Jučer sam mu skuhala tikvicu s krumpirom u jednoj vodi..
Prije toga je jeo ciklu, mrkvicu i ostalo povrće i sve sam to isto kuhala u jednoj ( ciklu sam prije kuhanja ogulila)...
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la olja » 15 kol 2009, 11:42

Cikla se ne guli prije kuhanja. Dobro se opere od zemlje i kuha zajedno s korom.
O heljdi s Wikipedie
Inace, da, heljda se jos naziva i hajda, hajdina, ajda, eljda, jelda... Proizvodi od heljde su brasno, tjestenina, pahuljice...
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la marie claire » 15 kol 2009, 13:28

Sad sam baš zbunjena, u svezi više stvari!! Klasika!
Najprije za kvinoju, ja sam ju jela u svojim varivima u zadnje vrijeme dosta često, a i Pia ju obožava, i poz joj utječe na stolicu! Jela ju je 1-put tjedno!
Pa, valjda neće imat zbog toga nekakve posljedice? Kako bilo, prorijedit ćemo davanje! A, volimo i proso i amarant, i to smo jeli posebice prije glutena!
kako bilo, posložit ćemo to sve nekako!
Šta se tiče juhice, ja stavim meso, mrkvicu i luk skupa, to ocijedim, posebno ev skuham krumpir i tikvicu pa miješam...
Dajte mi pliz pojasnite to za korjenasto povrće, dal ga kuhati zajedno s ostalim povrćem i dal uopće onda koristiti vodu od kuhanja, mislim ne od samog krumpira, al ako je kuhano zajedno krumpir, tikvica, mrkva????
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Marin » 15 kol 2009, 14:21

Dakle, ovdje je zavladala prava panika ;)
Ja bi na ovu temu spomenula samo ono što sam već gore napisala dobro je sve pomalo. Ako bi na ovakav način rezimirali svaku namirnicu, došli bi do zaključka da ništa nesmijemo jesti, niti davati djeci (primjer je priča o gljivama ili pak o brokuli, karfiolu i kelju koji smanjuju apsorpciju joda :/ ). Ne treba paničariti, ali treba biti umjeren u svemu.
I da, nisam vidjela da se kod nitrata spominje cikla. Spomenuto je korjenasto povrće, pa samo da dodam da i snjom treba biti oprezan. Osobito kad se kupuje na placu, što vas većina i radi. Osnovni problem je mineralna fertilizacija, a danas većina gnoji mineralnim gnojivima, iako ne žele priznati (isto kao što pčelari ne liječe pčele antibioticima :lol )....ja kuham sve zajedno, ali ja imam strogo kontrolirane uvjete u mom povrtnjaku :mrgreen:
Zwerka da bi ti mogla odgovoriti na pitanje o vodu iz zdenca, morala bi doći do tebe i vidjeti taj zdenac :mrgreen: . No imam nekoliko pitanja - di je taj zdenac, kaj je u blizini njega (tipa potoka, odvodnih cijevi, staja) i dal je to kaj je pored njega iznad ili ispod njega. Kako često vršite čišćenje i pranje zdenca, čime ga dezinficirate, koliko često radite malu sanitarnu analizu, kako čistite hidropak.... kad dobijem odgovore na ta pitanja, mogu i nešto smisleno odgovoriti. Do tada ti preporučam kuhati vodu ili davati neku voduu iz boce.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 15 kol 2009, 20:02

Zweki, pokušaj možda naći gdje možeš otpeljati vodu na analizu. Uzme se uzorak (možeš u onu sterilnu čašicu koja se inače koristi za uzorak mokraće) i da njima da naprave analizu. Onda bi znala na čemu si...

Ja se slažem s Marin - bitno je imati mjeru i jesti raznoliko. Svega po malo, ne pretjerivati u nećemu - tako ćemo mislim od svega iskoristiti najbolje.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Rogue » 15 kol 2009, 21:07

Mi muku mucimo sa povrcem, svako voce koje sam mu dala ga je odusevilo i jede kao pticica, a vecinu povrca pojede ili dvije zlice ili mi pljune u facu...i sad nisam pametna.
Uskoro cemo i na drugi obrok pa nekako zelim da prihvati to povrce, ali nikako. Ima neka mozda dobitna kombinacija, neki mix koji sva djeca vole?
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la dani_glo » 15 kol 2009, 22:11

rogue, i moj je tako u početku.. al se nisam previše brinula, dam koliko hoće i dobro, nadopunimo s mlijekom.. tako je bilo i s kupovnim kašicama od povrća i s mojim kuhanim.. i jednostavno je s vremenom počeo više jest i sad papa povrće super kao i voće.. valjda mu je samo trebalo malo vremena, možda ćete tako i vi! :dunno
dani_glo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la misliteljica » 15 kol 2009, 22:34

Zweki, nedavno sam čitala neki članak od Jovančevića. Napisao je da djeca ne smiju piti vodu iz bunara, ni prokuhanu. Samo prenosim.

Inače, pratim temu jer namjeravam početi s dohranom čim odlučim s čim ću početi. Imamo 4 mjeseca i mislim da ćemo vrlo skoro biti spremni.
Filozof 10.4.2009.

slika
[/url]
misliteljica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MMI » 15 kol 2009, 22:39

mi jedemo voćnu kašicu,ali on isto nakon sat traži svoju bocu mlijeka i pojede je čitavu..znači li to da mu voće nije dovoljno i kako onda dalje
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la dani_glo » 15 kol 2009, 22:53

možda se samo nije dovoljno najeo, u početku voće i povrće samo za upoznavanje novih okusa, ne kao pravi zasitan obrok. i normalno je da nakon toga pojede mlijeka dok se ne zasiti!
dani_glo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MMI » 15 kol 2009, 22:57

ok,znaci to tako ide..super
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamuška » 15 kol 2009, 23:57

modesty2- i mi tak jedemo iako ona pojede prilično kašice ja joj još uvijek ponudim mlijeka i uglavnom ga prihvati....kašice su samo nadohrana znači usporedno s mlijekom...s njima se beba uči papati,kasnije kad dođu zubeki žvakati..a želučić drugačijoj i težoj hrani od mlijeka..zato treba ići polako i bez žurbe u nadohrani..pa ima vremena čitav život da isproba sve okuse ovog svijeta netreba baš sve u nekoliko prvih mjeseci života,zar NE??ako netko misli da griješim neka se javi
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MMI » 16 kol 2009, 10:43

kako smiksati šljivu..sa mlijekom ili.kako vi dajete šljivu
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 16 kol 2009, 12:23

šljiva (ni drugo voće) se ne miksa s mlijekom. voće se smiksa, izgnječi ili nariba samo ili pomniješano s voćem koje se već isprobalo
mlijeko se dodaje u kašice od žitarica ako su preguste
misliteljica je napisao/la:Zweki, nedavno sam čitala neki članak od Jovančevića. Napisao je da djeca ne smiju piti vodu iz bunara, ni prokuhanu. Samo prenosim.

Inače, pratim temu jer namjeravam početi s dohranom čim odlučim s čim ću početi. Imamo 4 mjeseca i mislim da ćemo vrlo skoro biti spremni.

na osnovu čega misliš da će ti dijete od 4 mjeseca uskoro biti spremno?
preporučam pročitati Brošuru o dohrani
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Rogue » 16 kol 2009, 17:06

ja sljivu skuham, ogulium i smiksam...
ja mu jos nisam mijesala voce osim kruske i jabuke koje su nam od pocetka na repertoaru, sad bas razmisljam da bi mogla nesto
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Zwerka » 16 kol 2009, 18:16

Marin, ta naša voda je iz izvora, od kud teće, pojma nemam.
Baš sam pitala svekrivu da li je voda nošena na analizu, pa je rekla da ju je provjeravala prije par godina i bila je u redu.
Jako puno kučanstva se tu kod nas inače koristi hidroform, jer nema gradskog vodovoda.

Misliteljica
, a gdje si pročitala taj članak?? Baš me zanima..

Ja šljivu ne kuham, samo ju svježu ogulim i izmiksam kao i svako drugo voće..

Danas sam mu za ručak dala krumpir, ciklu, korabicu i malo meseka, i prvi put mu nisam miksala nego povrće izgnječila a meso narezala...bome je jeo bez problema, ,malo se zagrcavao ali je lagano i žvakao...

Šta se tiće ff-a...malo me brine jedna stvarčica...ako ja njemu dajem da mi rukama jede, neće ga biti teško poslije naviknuti da sam drži žlicu i da sam jede iz nje??
Naime, moj nečak do 2,5 god nije se htio koristiti priborom, samo prstići...
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 16 kol 2009, 18:48

Mislim da ne bi trebala imati problema - naime, jedući prstićima razvijati će motoriku. A ako ostali ukućani uredno koriste pribor, biti će i njemu zabavno. Možeš ti njemu i sad već dati žličicu, al će se sad više igrat s njom, još će mu podosta trebati da se nauči što bi s njom trebao raditi. Po meni jedenje prstićima može samo pomoći kao korak prema korištenju pribora.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Marin » 16 kol 2009, 21:33

Ja nisam voće nikad kuhala, pa tako ni šljivu (osim suhe šljive).
Zwerka - mi ne govorimo o izvoru, nek o hidroforu di se voda skladišti?? Na izvoru voda konstantno teče, a u hidroforu se skladišti. Provjera prije nekoliko godina mi ništa ne govori o sadašnjem stanju vode, hidrofora, cijevima koojima voda dolazi do hidrofora. nebi te htjela plašiti, ali ja malom nebi davala ni prokuhanu tu vodu ni u kom slučaju (ali ja svojima ne dajem niti vodovodnu vodu). I iako ja osobno smatram (a dizertacija mi je upravo vezana za vodu, vodovode i mikrobiološke događaje u cijevima) da mala sanitarna analiza neće pokazati sve što bi trebala, bar bi od prilike znali na čemu smo. Još mi nisi ništa napisala o sanitaciji hidrofora.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Zwerka » 16 kol 2009, 22:56

Eh, Marin, pa kad ja skužim, na vrbi bi i grožđe moglo roditi...
Hidrofor je u našem podrumu, baš prošli tjedan su se kompletno mijenjale cijevi sve- prije su bile metalne, sad su plastične, novi motor se stavio...U glavnom, hidrofor je doživio generalku...
Hm, šta te još zanima??

Diami
, dajem ja njemu žliču i plastičnu vilicu, ali sve to naravno završi na podu, a zna me ručicama uhvatiti za ruku u kojoj ja držim žlicu s hranom, pa si tako gura prema ustima...

I kad bi mogla dati hajdinu kašu??
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Marin » 17 kol 2009, 07:36

Hajdinu kašu nisam davala prije godine dana.
Zwerka obavezno sad napraviti malu sanitarnu analizu vode (postoje i cijevi koje dovode vodu od izvora do hidrofora ;) ). I ja još nisam iz tvojih postova sigurna dal se radi o izvoru ili bunaru :)
FF je odličan početak za papanje sa žlicom kasnije. i moja sve baca na pod, uključujući i tanjurić i hranu :dada a najveći gušt joj je udariti po mojoj ruci kad joj prinosim žllicu ustima, pa gledati kako sve leti na sve strane :lol
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la marie claire » 17 kol 2009, 10:23

Joooooooooooj, muke po vodi... Kod nas je cijela gornja strana Kaštela bez vodovoda, tako da vatrogasci dovode vodu cisternama 2 puta tjedno! Otkad se Pia rodila 2 puta smo ga ispirali i to octom i vodom! Jel postoji nešto neštetno za to, a bolje?
Pia ne koristi tu vodu, njena je Humana ili Jana ili Sv Rok!
Btw, jel ima nešto o grašku što bi trebala znati, imam naš domaći zamrznuti, al kad ga skuham, i gnječim vilicom, ostaju mi velike opne???
I... u koje bi ga komb mogla ugurati???
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Marin » 18 kol 2009, 12:46

Lele i FF:
slika

:mrgreen:
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la marie claire » 18 kol 2009, 12:50

Preslatko!!!!!!! Ovakva je Pia bila jučer!! :zivili
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Zwerka » 18 kol 2009, 13:19

Ajme, Lelice malena!!!! :rolf
To i nas čeka??? :znoj :znoj
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Sandi » 18 kol 2009, 14:02

Citam vas s vremena na vrijeme (nisam bila online neko vrieme) i razmisljam da li otvoriti novi topic jer se u ovome sto pisete ne nalazim.

Mi smo na dohrani vise od mjesec dana. Nakon ok starta, sve je stalo na tome. Jako sam daleko od razmisljanja sto kuhati, kako spremiti, kako spasirati i je li zdravo. Moja glavna briga je kako je nahraniti?? L. jednostvno ne dozivljava ni zlicu ni kasicu. Njoj je sve to zafrkancija. Ili pljuje ili povraca ili baca. Jedva pojede 3-4 zlicice dnevno (u nekoliko pokusaja). Ne zelim joj gurati zlicu u usta, ali se osjecam izgubljeno. Pored svega se izdajam i cini se da po cijele dane perem bocice, izdajalice, kuham kasice, pokusavam je nahraniti i onda bacam kasice, pa opet perem bocice itd. Zapravo se cini da je ona tek sad pocela s gustom piti mlijeko, i to otkad sam joj s 6 mj promijenila dudu na medium flow.

Pa se recimo pitam da li da 4 dana forsiram npr. jabuku ako ona radi kisele face, mase glavom i pljuje? Mislim, sto ima od toga?

Uf....ima li tko slican problem ili da otvaram novi topic?
Sandi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la cakorka » 18 kol 2009, 15:08

Lelici- :kiss kako vragolasto gleda...zna sta je napravila :lol

sandi- :hug vecina ih prihvati dohranu tek nakon 2mjeseca,dotada par kasikica i to je to.Probaj kuhati manje porcije da ne bacas mnogo.Ja sam davala jednu namirnicu 4dana bez obzira jede li ili ne,jer nikad neznas kako ce reagovati na sledecu,,mozda ni nju nece pa onda ode sve prebrzo..

moja se prvi put rasplakala kad je probala dohranu,malo po malo se navikla i pocela super jesti do skora :/ 3dana nije htjela nista,okrene glavu cim ugleda kasiku,od tad jede samo kupovne kasice ove sto ja napravim nece :dunno
smatram da znam kuhati i vjerujem da negrijesim u pripremanju nije to nesto komplikovano ali nece,jedina je koja odbija moje kulinarske usluge :lol
malo kuliram,dam gotovu kasu i cus,kad vidim da ponovo jede bez problema il kad konacno izadu ti zubici vracamo se na domace..
sreca moja 2008
slika
cakorka
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.