Sada je: 01 svi 2026, 17:39.

Opet ja ovdje, nazalost opet s problemom + kraj

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Opet ja ovdje, nazalost opet s problemom + kraj

PostPostao/la Megan » 08 ruj 2009, 15:21

Zadnji topic sam u vezi dojenja napisala kad sam s Lukom imala problema prije 6 godina, a sada se nazalost opet javljam.

Ispocetka je bilo sve predivno, nas prvi susret i Emi je prihvatila cicu bez problema, nije ju ispustala iz usta. Svaki nas slijedeci susret je bio takav da je cijelo vrijeme, vise manje, vukla i dojila, sto je rezultiralo lijepim kolostrumom, ispocetka prozirnim, a kasnije zutim.
Jucer smo dosli doma, cicala je kolostrum iz svake dojke po dvadesetak minuta, zaspala oba puta i spavala oko 2 sata.
Navecer oko 8 je ispraznila obje dojke nakon cega su krenuli problemi.
Pri tom podoji sam skuzila sam da je mlijeko pocelo mijenjati boju i postalo bijelo. Emi se je napapala i zaspala, no probudila se je nakon nekih pola sata - sat vremena i trazila ciku.
Ali iz njih nije islo nista. Svejedno sam ju stavljala, ona je cicala i brzo zaspala, brzo (za nekih 10-20 minuta) se probudila i tako cijelu noc ukrug.
Pokusavam se izdojiti, ali ne ide nista, masiram, dojke su mekane.
Znam da ima nesto mlijeka jer poslije podoja stisnem jako dojku i izadje kapljica dvije.

Pretpostavka je da mlijeko jos nije nadoislo i da ju moram stalno stavljati na cicu sto i cinim. No strah me je da li je to opasno za nju buduci da je tek 5 dana stara i da nema stolice otkad smo doma uopce. Bojim se zutice, dehidracije i sl.
Sto mi je ciniti?

Drugi problem su moje velike bradavice, ona zine najjace sto moze ali svejedno ne uspjeva uhvatiti vecinu aureole pa imam ostecenja na bradavici, podoj ne boli, samo prvih desetak usisa. Kakvi su savjeti ta to?

Nadam se da je ok sto sam otvorila topic, nisam spavala vec dva dana pa nemam volje traziti slicne topice, a i ona samo sto se opet ne probudi.

Hvala vam curke unaprijed :kiss
Zadnja izmjena: Megan; 07 vel 2011, 11:48; ukupno mijenjano 1 put/a.
Megan
ježim se par puta dnevno

Re: Opet ja ovdje, nazalost opet s problemom

PostPostao/la Krumpirić » 08 ruj 2009, 15:30

koliko dugo već nema stolicu?beba mlađa od 6tjedana bi trebala imati češće stolice.
Inače, točno tako se ponašala Tonka prvih 2-3 tjedna, loše hvatala bradavicu-imala sam ragade, stalno cicala-stalno bila gladna. Cice stalno ko dvije prazne vrećice. Onda je to naglo prestalo, povećala mi se produkcija, ona si je valjda nabila dovoljno mlijeka i počela je imati razmak medju podojima.
Ovdje mi se ko jedini problem, ako je dobre volje, spava, piški i sisa, čini to (ne)kakanje. :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mama i ema » 08 ruj 2009, 15:39

Ja mislim da ona nesto uspije izdojiti kad vec toliko dugo doji i nakon podoja vidis jos par kapljica..
Pricekaj jos malo, mozda bude imala stolicu. Ako ste jucer stigli iz bolnice, mozda reagira na tu promjenu pa trazi dojku cesce...
Kad sam sumnjala da Ema ne doji dovoljno, otisla sam u ambulantu kod patronazne gdje sam dojila a Emu su vagnuli prije i poslije podoja i zakljucili da zapravo dovoljno pojede :dunno

Za bradavice - Melem..

Sretno :hug
mama i ema
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivana7997 » 08 ruj 2009, 15:43

a sto je s mokrenjem?

koliko cesto mijenjas dojku?

radis li kompresije?

u guzvi sam, navratit cu kasnije ako stignem. zvrcni me ako hoces ili ako ti je tako zgodnije
ivana7997
Abundija

PostPostao/la ivana7997 » 08 ruj 2009, 15:51

vazno je da ju cesto stavljas na dojku, neka vuce i u prazno. mekane dojke u drugom dojenju nisu nista neobicno, dapace. ali su i mene iznenadile :mrgreen:

iskoristi svu pomoc koju imas, lezite i dojite, pokusaj ju razbuditi ako zaspe. pri kraju podoja radi kompresije kako bi dosla do masnijeg mlijeka od kojega se formira stolica. dok ima mokrih pelena, ne moras se bojati dehidracije. spavaj i lezi, makar na refule i jedi i pij. to moze biti prvi skok koji je tezak i naporan, ali rezultati su vrijedni toga napora.

drzi se, idi korak po korak. :hug
ivana7997
Abundija

PostPostao/la ivana7997 » 08 ruj 2009, 15:54

i naravno, nemoj joj davati dudu ni caj ni nista za cuclanje, da sav nagon za sisanjem zadovolji na dojci.

puno kontakta koza-koza, dobro je i zajednicko kupanje ako ti pase i ako mozes. topla voda, mazenje i dojenje...
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Bellatrix » 08 ruj 2009, 16:24

Dijete najvjerojatnije reagira na promjenu okoline a i promjenu mlijeka. Meni su pak rekli da u početku nije problem čak i ako par dana nema stolicu-to provijeri sa patronažnom. Samo je stavljaj i sve će biti uredu.
Pij puno tekućine i soka od jabuke- on potiće stvaranje mlijeka. A možeš i sama napraviti pokus dojenja ako te to brine. Dobre su ti za to one starinske kućne vage sa onim utežićima koji se pomiću.
Za bradavice mi je najbolja od najboljih Aventova krema za bradavice koju ne skidaš prije dojenja jer nema svrhe inaće. Ima je sigurno u apoteci u King Crossu i košta 100 kn. Ta mi je jedina pomagala.
Do sutra ujutro ćeš sihurno bujati :dada Sretno! :hug
"Boji se manje, nadaj se više, jedi manje, žvači više, tuži se manje, diši više, govori manje, reci više, voli više, i sve će dobre stvari biti tvoje." slika
stara Švedska poslovica
Bellatrix
Crveni lav s krilima

PostPostao/la eli » 08 ruj 2009, 16:30

ivana je sve rekla.

na tvom mjestu na bradavice ne bi stavila ništa. bitno je da nemaš ragade, a bol prvih minuta je sasvim uobičajena.

teorija kaže da će se mlijeka stvoriti koliko beba posisa, a da je sve ostalo pa i koliko piješ nebitno sve dok ne gladuješ i ne osjećaš žeđ. kod mene je tekućina jako utjecala na količinu, a piti i mimo žeđi neće ti škoditi. često i u malim gutljajima. često topli čaj ima učinak naglog punjenja tj. spuštanja mlijeka iz donjih dijelova prema vrhu i pojačava LD. i puno spavaj. znam da bi voljela što prije nadoknaditi onih par dana bez luke, ali to još stignete, ne trebaš sve odmah.

evo link na članak o kompresijama.
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=111&Show=669

što se tiče ponašanja male emili, standardno je. moja se tako ponašala i prva tri dana kada je mlijeka falilo i dosta gubila na kilaži i prvih par tjedana nakon dolaska doma kada je mlijeka bilo puno previše.
eli
Sveta krava

PostPostao/la olja » 08 ruj 2009, 16:55

Cure su sve rekle.
Imala sam identicnu situaciju s mladjom - nije znala zinuti, nije znala uhvatiti bradavicu, otimala se i stenjala, plakala, a mlijeka niti kap. Srecom pa ni to razdoblje nije dugo trajalo i malena si je navukla mlijeka relativno brzo.
Dakle, nudi, neka vuce, pa makar i na prazno.
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Megan » 08 ruj 2009, 17:23

eli je napisao/la:bitno je da nemaš ragade

A da li smijem dojiti s njima? Mislim da ih imam, ali ne zbog dojenja od juce, nego jos iz bolnice kad smo se ucile, a morale smo to raditi lezecki, tada se nisam snasla, sad su na svakoj dojci tj. bradavici u obliku crte tamnije boje, tu je tvrdja koza. Ali me ne bole, samo tek kad povuce, poslije je OK.
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la ivana7997 » 08 ruj 2009, 17:24

smijes, samo pokusaj sto bolje namjestiti, da ne boli i da se ne stvaraju i dalje. i luftaj i mazi mlijekom
ivana7997
Abundija

PostPostao/la tanjabb » 08 ruj 2009, 17:26

Smijes dojiti, dapace. Ja sam imala ragade, skroz oguljene bradavice, do krvi. Kad bih Lukas povukao doslovno sam zvijezde vidjela. Rijesilo se to kroz tjedan, dva, mazala sam Lanolinskom mascu (Purelan npr.) i luftala cice.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la ivana7997 » 08 ruj 2009, 17:26

ali je vazan polozaj pravilan, jer ako nije pravilan, nece dobro prazniti dojku
ivana7997
Abundija

PostPostao/la sandram » 08 ruj 2009, 17:27

I mene je Purelan spasio.
Saljem ti veliki :hug podrske.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la Megan » 08 ruj 2009, 17:32

Polozaj, iskreno, jos ucimo, Nemam uopce iskustva pa sad isprobavamo, samo znam da mi ono bolnicko dojenje ne pase, na lezecki.
Danas dojim sjedecki na turski (jucer jos nisam mogla, danas malo manje epiz. boli) i ide nam puno bolje, sad joj glavicu drzim rukom, ostatak tijela polozim na svoje noge, kad jako zine, glavicu joj skroz priljubim uz ciku i dobro uhvati, boli na pocetku, mozda prvih desetak gutljaja, onda je OK.
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la tanjabb » 08 ruj 2009, 17:35

To je to, meni zvuci OK. :dada
Moram doma, javim se jos navecer.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la ivana7997 » 08 ruj 2009, 17:38

:dada ako bol popusta, to je ok
ivana7997
Abundija

PostPostao/la sany » 08 ruj 2009, 18:03

jel joj pomognes uhaviti bradavicu? ako su bradavice veliko kako kazes, lagano stisni prste (oblik slova c) da vrh dojke postane ovalan, beba mora dobro uhvatiti s donje strane, i malo pritisni da lakse obuhvati, ako cujes gutanje onda je dobro.
izdajaj se na prazno, nema veze ako nista ne izlazi, nudi joj cesce
i broji mokre pelene

:hug
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la iris » 08 ruj 2009, 18:12

vedi, ne znam hoće li ti biti od pomoći ali ja sam tek sa Vanjom skužila koju sam veliku grešku radila u ležećem položaju s Lenom

Stvar je u tome da je baš ali baš skroz okreneš na bok i pritisneš njen stomak na svoj, s Lenom sam griješila jer sam se bojala tako je prelamati pa je većina njenog tijela praktički bila leđima tj guzom spojena uz podlogu a samo glava i ramena su bili okrenuti prema meni.
Vjeruj mi, razlika je drastična, ja sam uvijek imala dekicu malu sa sobom pa bi je (o Vanji sad pričam) priljubila uz sebe na boku i tako nas čvrsto zašuškala obje i s jedne i s druge strane. Meni su na Sv Duhu rekli da se ne moram bojati ni zagnjuriti joj nos pomalo u sebe, da će ona naći sebi zraka. :dunno

Držim fige da te bol brzo pusti i da nađete najbolji položaj. :gace

Sad vidim i post od sany - što se hvatanje bradavice tiče, lijevim sam kažiprstom i srednjakom pljoštila bradavicu istovremeno ostalim prstima stišćući dojku . (znači praktično palac i kažiprst odozgo a ostali prsti obuhvaćaju odozdo)
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la Megan » 09 ruj 2009, 10:38

Hvala vam cure :kiss

Bradavicu bas tako drzim kad joj stavljam u usta, sa kaziprstom ispod i palcem iznad, pazim da primim na podrucje izvan aureole tako da zahvati sto vise ustima, samo kaj ne guram bradavicu u usta nego njenu glavu guram na bradavicu, tako cini mi se lakse uhvati.

Mislim da mlijeko dolazi, doduse ne jos toliko da curi iz njih niti da mogu izdojiti.
Jel se bas mora izdajati? Meni je svaki pokusaj tako bolan da je to strasno (Aventova izdajalica), imam strasnu averziju prema izdajanju u ovoj bolnoj fazi.

Sinoc smo se nacicavale svakih 15 minuta, to je trajalo satima, konacno sam oko ponoci dala jednu cicu 10 min, pa drugu 10 min, pa opet prvu 10 min, pa opet drugu 10 min, tada vise nije islo, a ona je trazila jos...nemojte me osudjivati, molim vas, ali dala sam joj malo adaptiranog jer nisam uspjela izdojiti, pojela je 40 ml i zaspala odmah, spavala je 2 sata. Jednostavno mi je trebalo sna, pocela sam klonuti kad sam je drzala, vise nisam mogla biti budna. Nakon 2 sata smo bile samo na cici, opet malo spavala, pa opet isto kao i u ponoc nakon cega je opet odspavala oko 2 sata.
Danas cemo cijeli dan opet samo cicati, znam da je najgore sto sam mogla nakon cika dati flasicu, ali stvarno sam bila iscrpljena, treba mi sna i snage da danas prodje cijeli dan samo na cikama.
Ujutro sam joj dala obje cike, prvo jednu (iz koje teze vuce jer je bradavica drugacija) i nju je cikala tri puta po 5-10 minuta, vise ju nije htjela sam sam dala drugu koju je papala dva puta po 10 min (iz nje ide lakse), tako da je to trajalo oko sat sat i po, pa je zaspala i sad vec spava skoro sat vremena, nadam se zahvaljujuci mom mlijeku.

One stvrdnute crte koje imam na bradavici su se pocele odljepljivati od bradavice, izgledaju kao krastice koje su odumrle.

Eto, idemo nas dvije dalje, posvecena sam samo dojenju, MM se brine oko Luke, sveki kuha, cisti, pegla i sve ostalo, ja samo dojim cijeli dan, zbilja sam odlucila ne odustati.

Sutra dolazi patronazna pa cu vidjeti da li je bijelkast jezik soor, mozda i to jos otezava sisanje. Iako mi se cini da je njeno spavanje tome trenutno najveci uzrok jer naon par minuta sisanja zaspi, spava i ne pusta ciku, ali ju pocne samo cuclati pa pomocu prsta izvucem bradavicu, dignem ju na rame da se razbudi, odmah pocne zijevati pa opet na ciku.

Dosadna sam znam, ali sve mi je to novo, zbilja zelim ovog puta uspjeti.
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la Zira » 09 ruj 2009, 10:52

vedi :hug , baš sam otvorila da vidim jel danas kaj bolje. iako sam dojila ne znam mogu li ti ja dati baš koristam savjet pa bi pričekala iskusnije.
no ono što bi u tvojoj priči izdvojila je stavljanje 10 min na jednu pa malo na drugu, ne znam da li je to dovljno da pojede mlijeko iz jedne cike nego se samo stigne napiti :dunno , neka pametnije budu pametnije.
navijam da uspijete :hug
Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli...
H.Dž.
Zira
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la saptacica » 09 ruj 2009, 10:53

Dobro radiš vedi, to sa primicanjem njezine glave sisi a ne obratno. Čim ona razjapi usta jakojako, ti trebaš gotovo "divljački" glavicu na sisu.

Nemoj se uzrujavati oko adaptiranog, i ja sam prvi tjedan dva puta posegla za tim kad više nisam imala ni zrnce snage, i nikad više, dalje smo dojili do godine dana. Cijeli dan bi visio na sisi, ako ja nisam izvadila iz usta, on je puštao sam ne bi.

Samo tako ustrajno nastavi. Nije lako, znam, ali uspjet ćeš!
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Megan » 09 ruj 2009, 10:58

Zira je napisao/la:stavljanje 10 min na jednu pa malo na drugu

To niti meni nije bas jasno, to mi je rekla glavna sestra u rodilistu da tako prvih tjedan dva radim, znam da je masnije mlijeko pri kraju. Jutros sam bas zbog toga par puta ponavljala prvu ciku pa onda drugu.

Isto mi je rekla da nije dobro da je tako dugo na cici, u bolnici je bila po sat vremena na cici, malo papala malo spavala, pa je zato sad budim nakon 5-10 min kad zaspi pa vracam na ciku.
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la IvaV » 09 ruj 2009, 11:03

Vedi, draga :hug

Samo sam te dosla stisnuti i pozeljeti ti uspjeh. Znam da je iscprljujuce, steta jedino sto ti izdajanje ne ide, da si malo pojacas produkciju. I samo da vidim tko bi te osudjivao zbog davanja adaptiranog.

Samo hrabro dalje, tu su cure pune iskustva, empatije i dobrih savjeta. Ma, sigurna sam da cete uspjeti. A ako ne, nije ni to kraj svijeta, barem ces biti mirna jer ces znati da si dala sve od sebe.

LJubim vas i zelim vam svu srecu i uspjeh! :kiss
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la eli » 09 ruj 2009, 11:05

10 min svaka je sistem koji se primjenjuje kod prepunjenosti koja prijeti preći u mastitis, a to je česta situacija tjedan nakon poroda.

izdajati se ne moraš ako dojiš na zahtjev i trudiš se poticati je da što više vuče, ali izdajanje je dobar sistem ubrzavanja procesa nadolaženja mlijeka.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 09 ruj 2009, 11:07

vedi je napisao/la:
Zira je napisao/la:stavljanje 10 min na jednu pa malo na drugu

To niti meni nije bas jasno, to mi je rekla glavna sestra u rodilistu da tako prvih tjedan dva radim, znam da je masnije mlijeko pri kraju. Jutros sam bas zbog toga par puta ponavljala prvu ciku pa onda drugu.

Isto mi je rekla da nije dobro da je tako dugo na cici, u bolnici je bila po sat vremena na cici, malo papala malo spavala, pa je zato sad budim nakon 5-10 min kad zaspi pa vracam na ciku.

ništa od ovog ti nije ispravno
ispravno je držati dijete unutar 2h na istoj dojci :dada , drži ju na istoj koliko god možeš

probaj ju držati budnom kompresijama, ali nemoj ju buditi-nenaspavana-živčana-još će manje cicat. Zato ako zaspiva na cici, malo ju navlači (izvučeš mrvicu cicu vani pa ona jako povuče) i kompresiraj. Nudi joj u snu, al nemoj ju budit.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 09 ruj 2009, 11:08

eli je napisao/la:10 min svaka je sistem koji se primjenjuje kod prepunjenosti koja prijeti preći u mastitis, a to je česta situacija tjedan nakon poroda.

izdajati se ne moraš ako dojiš na zahtjev i trudiš se poticati je da što više vuče, ali izdajanje je dobar sistem ubrzavanja procesa nadolaženja mlijeka.

to je istina, al vedi nije pričala o prepunjenosti :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 09 ruj 2009, 11:08

ma da, samo kažem odakle sestri ta ideja.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Megan » 09 ruj 2009, 11:15

OK, znaci radje samo jedna dojka i ne vaditi van nego pokusati s kompresijama i izvlacenjem?
Slijedeci podoj cu tako pokusati :dada
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la ivana7997 » 09 ruj 2009, 11:18

kuzim te, draga, taj osjecaj nemoci, a ujedno i brige hoces li joj naskoditi, sve mi je jasno. ali mozda mozda mozda bih ipak u toj situaciji pokusala s dudom, i stavila ju da spava na meni, na goloj kozi, mozda joj je samo to nedostajalo. pa bi se mozda opet probudila za neko vrijeme, dotad bi se jos mlijeka napravilo. ono se neprestano stvara, znas, dok sise na jednoj, u drugoj ima jos. i kad nema ni kapi kapi, ona moze izvuci jos, to je ono sto ti ne mozes ni izdojiti, ni istisnuti.

ali neka si se naspavala malo. mozes li dojiti i spavati?

pokusaj produljiti vrijeme na jednoj dojci, ako postane nezadovoljna, malo je digni, pomazi, pa opet vrati na istu stranu, mozda ne skuzi :mrgreen:
nacelna je preporuka dva sata na jednoj. iako, u ovoj fazi, dok bildate proizvodnju, nije tak strasno pogresno mijenjati cesce, ako to sve skupa dugo traje. mislim, ako podoj ukupno traje 20 minuta, savjet je pogresan, ali ako traje satima, nema veze sto saltas svakih 10-15 minuta kad je zapravo nonstop na sisi.

kako stojite s mokrenjem i stolicom, je li se u medjuvremenu nesto dogodilo?
ivana7997
Abundija

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.