Sada je: 29 srp 2026, 23:36.

Suradnja i komunikacija roditelja i škole

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Suradnja i komunikacija roditelja i škole

PostPostao/la medo14 » 30 lis 2009, 14:05

Ne znam kako je kod vas ali u našem slučaju gore navedena suradnja svodi se na odlaske na roditeljske sastanke i na informacije. Znaci pasivno slušanje roditelja na roditeljskom sastanku općenito vezano na nastavu i na individualnom razgovoru vezano na ocjene i ponašanje učenika.
Naši roditeljski sastanci su prilično općeniti, u stilu treba platiti to i to, ići će se na izlete i predstave…

Kako sam primijetila kod nas nastavnik kontaktira roditelja kad nastanu neki problemi (netko je nekoga opalio, srušio, polomio). Sreća u nesreći je da mi je cura relativno ok u školi i sva komunikacija sa učiteljicom se svodi na kratki 5 minutni razgovor na informacijama i to jedno 2-3 puta u polugodištu. Po meni je to premalo.

Zanima me da li u vašoj školi ima primjera aktivnog sudjelovanja roditelja vezano na događanja u školi, da li ste zadovoljni svojim učešćem u radu škole i kvalitetom komunikacije?
Da li ste doživjeli da vam nastavnik predloži da se uključite u neku aktivnost u školi?
medo14
kraljica tablica

Re: Suradnja i komunikacija roditelja i škole

PostPostao/la ivana7997 » 30 lis 2009, 14:10

imamo vrlo vrlo aktivno vijece roditelja koje po potrebi angazira i roditelje koji nisu u vijecu. cesto se samo tresu brda, ali neka i to, samo da ne cmrljimo.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la IINA » 30 lis 2009, 14:17

Kod nas se čmrlji.
A i kad se ne čmrlji, ništa se ne miče.
Mora se zbilja otić do krajnjih instanci da bi
se tamo netko pomaknuo za centimetar. :roll:
Blagi užas :angry
edit: pod "krajnjom instancom" mislim na one institucije
izvan škole....
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la eli » 30 lis 2009, 14:27

kod nas je slično kao kod medo, ali informacije su svakih 14 dana.
meni tako paše. nemam vremena za neki dodatni angažman, a nemamo ni problema sa učiteljicom, drugim učenicima ili školom.
eli
Sveta krava

PostPostao/la kimama1 » 30 lis 2009, 14:35

informacije su svaki drugi tjedan, tu možeš doći pa se napričati s učiteljicom. i inače će ostati nakon nastave pa popričati ako te zanima nešto ili imaš problem a ne možeš doći na informacije.
kolektivni roditeljski su par puta godišnje, tu ona izvijesti roditelje kako klinci napreduju (ne ponaosob nego grupno)i dogovore se neke organizacijske cvebe
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la palunkica » 30 lis 2009, 14:38

Kod nas suradnaj ne funkcionira nikako. Informacije svaka dva tjedna, od toga ovaj tjedan kad sam ja htjela ići sam poljubila vrata, bez ikakve obavijesti, saznala sam da učiteljice nema.

Sve u svemu, nitko nas ništa ne pita, a vidim i da je neke stvari teško promijeniti. Problema ima puno, da li se za njih zove roditelje ne znam, nas još nije nitko zvao. U informativki nema ničega, prazna je potpuno :dunno

Ja bi htjela više informacija
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la lastavica » 30 lis 2009, 14:45

medo14 je napisao/la:Zanima me da li u vašoj školi ima primjera aktivnog sudjelovanja roditelja vezano na događanja u školi, da li ste zadovoljni svojim učešćem u radu škole i kvalitetom komunikacije?
Da li ste doživjeli da vam nastavnik predloži da se uključite u neku aktivnost u školi?

kod nas učiteljica iz boravka nudi sudjelovanje u radu boravka i koliko znam jedna mama je s njima bila i mjesila tijesto

što se ostaloga tiče vidjet ćemo, tek sam krenula u školu :mrgreen: , a pravih informacija još nije bilo zbog bolesti učiteljice
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la medo14 » 30 lis 2009, 14:46

I kod nas su informacije svaka 2 tjedna, odnosno svaki drugi tjedan je popodne, ovaj ujutro ne mogu dolaziti. Mogu ja s uciteljicom pricati o svojim klincima koliko hocu, nije mi to problem, nego sam vise mislila koliko ste vi kao roditelji angazirani u skoli, jel ima nesto da se dogadalo u skoli pa su vas pitali da se ukljucite, da dodete vidjeti sta su radili, naucili.
Nedavno sam pričala s jednim tatom poduzetnikom, bio je voljan ponuditi svoje mogucnosti da se uvedu neke novosti vezano za školu, nudio svoj angažman i vjerojatno lovu, ostalo je sve to u zraku, kako je to rekao ni mrdac dalje. Čovjek odustao, a steta, imao je jako dobru ideju da se poboljšaju uvjeti u nastavi.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la sanelina » 30 lis 2009, 15:27

Informacije su 2x sedmično a roditeljski 1-2x u polugodištu.Solidno :dunno
Ja sam u vijeću roditelja i najčešće je onako kako neko reče-tresla se gora rodio se miš.
Kad su bili kod učiteljice imali smo jako lijepu suradnju.Svake sedmice je djeci na času prirode i društva dolazio po jedan roditelj i pričao im o svom zanimanju, a djeca su postavljala pitanja.Najdraže im je bilo kad je došao roditelj od jednog dečka koji radi u rudniku, pa se u dogovoru sa direktorom išlo u obilazak rudnika i sl.To je ono što bih rekla-super ali npr.kad sam kod B.našla uši u kosi i kao normalan roditelj otišla učiteljici i zamolila je da sazove roditeljski, da se drugim roditeljima skrene pažnja, ona me je obavijestila da je ona već prije primjetila da neka djeca imaju ali nikoga nije upozorila. :strah Onda sam ja nazvala sve roditelje i rekla im da sam kod B.našla uš i par gnjida i zamolila ih da pregledaju svoju djeca i da se suzbije dalje širenje. :roll:
H.-04.09.1989-moja velika curka
A.-L. -09.12.1998 TORNADO
T. -24.12.2005 Zimski slatkachi 2005/2006
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Luantaro » 30 lis 2009, 17:54

roditeljski jednom u polugodištu, raska ispriča svoje i izbaci nas van nakon 15 mniuta, nema obostrane komunikacije, ako netko počne komunicirati, po kratkom postupku sve završava i svi van

informacije - vrlo kratke i brze, nema vremena :roll:
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 30 lis 2009, 18:01

kod nas sve isto kao i kod Lu.
Ali kad je stariji sin išao u tu istu školu, njegova razrednica (najbolja po mojim mjerilima u toj školi) je uključivala roditelje da dođu i da djeci opišu neke svoje zanimljivosti. Tako sam ja pričala o djeci koja imaju problem s vidom pa sam s njima odradila neke igre na temu zavezanih očiju - svima se svidjelo.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Imge » 01 stu 2009, 01:16

medo14 je napisao/la:... nego sam vise mislila koliko ste vi kao roditelji angazirani u skoli, jel ima nesto da se dogadalo u skoli pa su vas pitali da se ukljucite, da dodete vidjeti sta su radili, naucili.
Nedavno sam pričala s jednim tatom poduzetnikom, bio je voljan ponuditi svoje mogucnosti da se uvedu neke novosti vezano za školu, nudio svoj angažman i vjerojatno lovu, ostalo je sve to u zraku, kako je to rekao ni mrdac dalje. Čovjek odustao, a steta, imao je jako dobru ideju da se poboljšaju uvjeti u nastavi.

angazirana i kod starijeg i kod mladjeg u skoli :dada

kod starijeg (3. razred) super funkcionira suradnja sa skolom. primjerice, nas 3 mame zaduzene smo za organizaciju dobrotvornog sajma koji se uvijek odrzava za bozic i na kraju godine, a svi roditelji dodju na taj sajam, daruju nesto, kupuju - i tak se skupi lova (nazalost, donedavno smo imali jednu vrlo ozbiljnu potrebu za donacijom u skoli :place , a vjerojatno ce se ta prica s donacijama i dalje nastaviti; zatim, manje-vise svi roditelji pripomazu u skladu sa svojim mogucnostima ili znanjima (na pocetku 1. razreda napisali smo u informativku cime se bavimo - svaki od nas roditelja - i da li mozemo i zelimo pripomoci ako nekad ustreba. uciteljica ima taj popis i povremeno nazove ako joj nesto iber treba, ako zna da netko od nas moze pomoci, darivati, napraviti ili nam to napise u informativku, a cesto se i mi sami ponudimo - evo, zadnji put je jedna mama (arhitektica) samoinicijativno napravila na ogromnom pausu veliki tlocrt grada pa su djeca na tome vjezbala gradivo iz pid.
meni bas bude drago zbog svega ovoga :) , a bome znam i za svaku svar u razredu u kojoj je koji roditelj pripomogao - malena smo grupa, znamo svi sve o svima i znamo gdje netko od nas nesto povuce :) . pohvaljeni smo i da smo kao grupa roditelja prije par tjedana prekrasno organizirali dane kruha i svi aktivno u tome sudjelovali svojim uradcima :dada

kod mladjeg (1. razred) - isto angazirana, ali zasad, kako se tek radi o pocetku skolske godine - nemam iskustava niti konkretnih povratnih info ili akcija. ima vremena...
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Kris2 » 01 stu 2009, 01:45

Mi smo imali za sad jedan roditeljski, koliko sam vidjela ima roditelja koji su zainteresirani i za rad i za donacije ..., za sad koliko je meni poznato ništa se baš nije dešavalo po tom pitanj, alimožda samo nisam informirana. Informacije su svaka dva tjedna (ja sam za sada bila oba puta - po par minuta), ućiteljica kazala da ne moram dolaziti - e sad ja želim dolaziti jer tu nekako vidim i čujem roditelje koje ne poznam i ne srećem inače i imam potrebu i progovorii par riječi s učiteljicama o tome što se s klincima dešava, a bez da je nužno neki problem (ja bi izbjegla probleme ako može :mrgreen: )
Rado bi se i uklljučila u nešto ...
Ja sam recimo bila predložila da napravimo i neku virtualnu komunikacuju, ako ne neki forum, a onda da bar razmijenimo mail adrese, pa po potrebi možemo nešto pitati-javiti i tako ...
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Potica » 01 stu 2009, 10:04

Kris2 je napisao/la:Ja sam recimo bila predložila da napravimo i neku virtualnu komunikacuju, ako ne neki forum, a onda da bar razmijenimo mail adrese, pa po potrebi možemo nešto pitati-javiti i tako ...

Kris ali za to bi trebali biti kompjuterski pismeni i učitelji i roditelji ;) a kako naše kukaju zbog onog e-registra u koji moraju upisati podatke, bojim se da im je i unos podataka iznad njihovih mogućnosti. :lol

Što se naše škole tiče IINA je već sve napisala :jadnimi

Cure su mi išle u drugu školu ali situacija nije bila ništa bolja, kod srednje kćeri je u isti razred prešla skora cijela vrtićka grupa,
vrlo aktivnih i angažiranih roditelja, u školi nismo uspjeli skoro ništa napraviti. Čak nam je trebalo dvije godine da isposlujemo da im
maknu pijanca kojih im je kao predavao matematiku i upropaštavao i dobre matematičare totalnim neradom.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la medo14 » 02 stu 2009, 09:41

Ja sam recimo bila predložila da napravimo i neku virtualnu komunikacuju, ako ne neki forum, a onda da bar razmijenimo mail adrese,

i ja sam o tome razmisljala kao najlogicnijem rješenju u cilju brzog i u svim smjerovima protoka informacije. I onda se sjetim surove stvarnosti.
Po meni bi trebalo inzisatirati na kvalitetnijem odnosu roditelj-nastavnici-škola. Ovo sto je u većini slučajeva danas, nije se bas pomaknulo od starog sistema školovanja kad sam ja isla u osnovnu školu. Svaka čast ovim nekoliko svijetlim primjerima.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Imge » 17 stu 2009, 21:22

odradila prvu sjednicu vijeca roditelja i skroz mi je bilo ok :dada
s time da je najbolje bilo kad je ravnateljica otisla :lol i kad smo mi roditelji uzeli sasatanak i dnevni red u svoje ruke :drink
saznala sam vise o skoli u ova dva sata nego sto sam znala o istoj u zadnje dvije-tri godine - ovo je bilo cisto vrelo korisnih informacija. najbolje je bilo slusati i upijati price roditelja zavrsnih razreda. naime, puno se tu da cuti i nauciti sto nas sve jos ceka kao i to kako se nasi klinci kasnije snalaze u srednjoj skoli (dakle, kako je ovo bilo vijece roditelja to znaci da su sastanku nazocili roditelji predstavnici svih razreda od 1. do 8., a mnogi od njih vec imaju ucenike i u srednjoj pa mi je i to super za znati, pogotovo kao povratnu info kakvo se predznanje dobije u nasoj skoli, tko su dobri profesori etc, etc... :dada )

na sastanku smo dogovorili neke akcije, pricali o dodatnoj informatizaciji skole, pricali o nekim problemima za koje nisam znala ni da postoje :oops: , dogovorili sto cemo prenijeti svojim razredima na roditeljskom sastanku, i i tako to...

i jos info - jedna mama je u paralenom razredu (znaci, 3.) pokrenula forum i komunikaciju mailovima i to kod njih super funkcionira.
mi kao vijece roditelja takodjer komuniciramo mailom, znaci nije bas samo olovka i papir u funkciji, falim te boze :jadnimi .

vidjet cu sto ce biti dalje, pogotovo da li ce ista biti od ovih nasih danasnjih akcija i dogovora ili ce sve ostati mrtvo slovo na papiru... :drink :loce
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tajci » 05 pro 2009, 23:58

kod nas su uveli tzv. informativni dan. Jednom mjesečno klinci nemaju nastavu nego taj dansvi nastavnici su u svojoj smjeni u školi i roditelji imaju mogućnost razgovarati sa svakim posebno i to mi je odlično.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Luantaro » 06 pro 2009, 00:08

tajci, to je u Hr?

moram priznati da mi zvuči neobično

a gdje su djeca taj dan? u školi ili doma?
moram priznati da nemam pojma kaj bih razgovarala sa svim profesorima svojeg djeteta
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tajci » 06 pro 2009, 10:54

je, je, kod nas je :sajkosnjesko
djeca su taj dan doma jer su učitelji tri il više sati u učionicama i čekaju roditelje. Kod mene je to ovako izgledalo: išla sam od jedne do druge učiteljice i sa svakom razgovarala o svom djetetu, rekle su mi što je dobro kod njega, kakav je na satu, na čemu bi trebali poraditi. Upoznala sam mu sve učiteljice dok prije toga nisam znala ni kako izgleda ona iz njemačkog npr. Na informacijama pričaš samo sa razrednim nastavnikom i sve s drugih predmeta je iz druge ruke. A da li je to taj drugi nastavnik baš tako mislio, ili tu ima još nešto što je razrednica zaboravila ili nije stigla reći, ko zna.
Ne pričaš ti satima s njima, pored toga, u starijim razredima, dok obiđeš sve nastanike treba ti dva sata valjda, kod mene su bile samo četiri pa je i to potrajalo, ali imaš kontakt s nastavnikom i meni je to savršeno.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tajci » 06 pro 2009, 10:55

i da, ne moraš ti pričati sa svim profesorima, ti ideš kod koga želiš, ako želiš, sve je na tebi i nitko te neće prozivati što nisi bila.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dory » 07 pro 2009, 17:58

Ovo o čemu pričaju Imge i tajči mi je maltene naučna fantastika. Ja živim u malom mjestu,prednost čega je (ili mana)da svatko o svakom gotovo sve zna, ali komunikacija škole i roditelja je svedena na roditeljske 2x u pologodištu i informacije jednom tjedno. Vijeće roditelja se sastaje dva, tri puta godišnje reda radi, bez ikakve inicijative. U školi je radio čak i učitelj sumljičen za pedofiliju, roditelji su naravno tiho šaptali, ali nikome ništa, da se ne "zamjere"...Sve u svemu - tužno.
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Imge » 18 svi 2010, 22:06

kod nas se redovito odrzavaju sastanci roditeljskog vijeca, iako to ne prijavim uvijek ovdje (cesto se radi o nekakvim internim stvarima koje se ticu iskljucivo nase skole, uredjenja iste, kupovine dvd-a, alarma ili nadzornog uredjaja za skolu, organizacija raznih dobrotvornih akcija i sajmova, rjesavanja kojekakvih problema itd...), ali, ovaj danasnji sastanak bio je iznimno zanimljiv pa prenosim zakljucke.

pricali smo o obveznim udzbenicima za sljedecu skolsku godinu, svi nastavnici ponaosob predstavili su svoj izbor (odabranog nakladnika, odabrani udzbenik i popratni materijal da ili ne) i detaljno obrazlozili svoj izbor.

novost je da je ministarstvo izabralo 3 sluzbena naknadnika (ALFA, PROFIL i ŠK, uz nekoliko pojedinacnih, egzoticnih nakladnika specificnih udzbenika - za djecu s posebnim potrebama, za vjeronauk, za informatiku, i tome slicno) i nastavnici su se morali do odredjenog roka ocitovati o svojem izboru kako bi se krenulo u tisak i to sve odradilo na vrijeme.

svi razredi posebno ce imati roditeljski sastanak 1.6. kad se roditeljima predstavlja ovaj odabir i kad ce svaki od nas roditelja dobiti detaljan popis svih knjiga koje treba nabaviti. dakle, ful ful na vrijeme i imamo cijelo ljeto za nabavku :dada

uciteljice razredne nastave na nivou nase skole, a temeljem zakljucaka donesnih na njihovom aktivu odlucile su da sljedece godine svi ucenici imaju iskljucivo udzbenike SK, sto bi trebalo olaksati daljnju razmjenu izmedju ucenika. predmetni nastavnici odabrali su razne kombinacije i meni, koja nemam djecu u visim razredima, ovo je bila skroz nova i zanimljiva tema, pogotovo kad sam vidjela kako svaki od njih promislja i obrazlaze svoj odabir ovisno o kasnijem upisu u srednju skolu :dada (pogotovo nastavnici 8. razreda).

pricali smo o razmjeni i prodaji rabljenih udzbenika i kako ce se to ove godine odvijati na nivou skole.
napomenuto je da organizirane nabave i narucivanja novih udzbenika po skolama ove godine nece biti :ne .

posebna novost je da se od ove godine, zbog ucestalih kritika kako knjige puno kostaju i zbog kritika da ucenicima nije potreban popratni materijal uz udzbenike (vise o toj odluci u linku na kraju posta) - na volju uciteljima i nastavnicima ostavlja odabir radnih biljeznica i zbirki zadataka koje vise nisu obavezne (!???). tu smo mi roditleji poludili i donijeli jednoglasnu odluku da ce na razini nase skole, a temeljem odluke pojedinog nstavnika i ukoliko oni smatraju da je to potrebno - RB ili zbirka, ili oboje - biti sastavni dio popisa.
jos jedna stupidnost - likovna mapa nije obavezna :roll . ne pitajte tko je tu odluku donio i kakve su bile nase reakcije (mislim, NA CEMU ce djeca TOCNO crtati I i kako je to zamislio onak tko je takvu odluku donio, ja stvarno ne znam :conf ). u svakom slucaju, i tu smo zakljucili da ce na razini nase skole likovna mapa za sve razrede biti dio sluzbenog popisa skolskih knjiga i opreme koji trebamo nabaviti.

tu je bilo jos nekih nasih internih izglasvanja koji sad vise nisu bitni, a ako koga vise zanima ova tema, ima vise na sluzbenom linku. medju ostalim tu je i popis sluzbeno odabranih nakladnika i njihovih udzbenika izmedju kojih su se nastavnici morali odluciti za sljedece 4 godine:
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=9994&sec=2354
(stavila sam ovaj link s preporucenim udzbenicima i pripadajucim konacnim maloprodajnim cijenama i na stickani topic tako da se vec polako moze racunati koliko ce rodteilje kostati komplet za sljedecu skolsku godinu, za svaki pojedini razred)
:mah

eh, da. da se vratim na sam naslov topica - sve donesene zakljucke s ovih sastanaka odabrani predstavnici roditelja duzni su prenijeti na roditeljskom sastanku svojeg razreda koji predstavljaju. i to kod nas funkcionira :dada .
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 19 svi 2010, 01:45

I MM Je večeras bio na našem roditeljskom vijeću. Ista tema, udzbenici. :dada

Uglavnom, sve je to negdje na tragu ovog što Imge piše. Navodno su se za ovu godinu birali naslovi slični prošlogodišnjima na nivou školu, kakti radi lakše razmjene. Iako, realno gledajući, ŠK ima i iz hrvatskog i iz matematike između ostalog radne udzbenike, a takve je imao i moj sin ove godine. Obje knjige iz HR i sve tri iz matematike, u sve se to pisalo, tako da ništa od tih knjiga. Koliko sam gledala popis na stranicama Ministarstva, bez obzira na prijetnje da će ih ukinuti, radni udzbenici od npr ŠK su opstali, unatoč činjenici da je na popisu još barem po jedan neradni udzbenik od istog izdavača.

Kaze MM da su zaključili da osmaši, zbog preksupih kompelta knjiga, ne kupuju novi atlas zemljopisni, nego koriste onaj od ranije, jer je ralzika samo u karti HR koju kao mogu kupiti samostalnu za 10 kuna. A tko je uopće smislio idiotariju da osmaši kupuju još jedan zemljopisni atlas. Pa šta nisu mogli napravit atlas za osnovnu školu koji vrijedi od petog do osmog. :roll
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Imge » 19 svi 2010, 08:30

da, i kod nas se povela vrlo zustra rasprava na temu atlasa i na razini nase skole odluceno je da se za zemljopis i povijest rabi jedan atlas od 5. do 8. razreda.
(mi smo mala skola i imamo jednu profesoricu koja predaje oba predmeta pa je ona to tako optimizirala).

sto se tice tzv. "radnih udzbenika" u razrednoj nastavi - nama su uciteljice pojasnile da ce one rabiti iste iskljucivo za 1. i 2. razred (jednostavno zato sto su ih u takvom obliku nakladnici tiskali :dunno , govorim ovdje o matematici i hrvatskom), a za 3. i 4. razred postoje odvojeni udzbenik/RB i zbirka pa tu kao nema dileme (osim, sto su RB ukinute kao obvezne, to sam vec spomenula pa sad ostaje na ucitelju kako ce se tu zapravo snaci, o boze dragi...)

u visim razredima nije bilo ni govora o radnim udzbenicima. tu mi se cini da nema problema s nasljedjivanjem :dunno
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 19 svi 2010, 08:32

Imge je napisao/la:eh, da. da se vratim na sam naslov topica - sve donesene zakljucke s ovih sastanaka odabrani predstavnici roditelja duzni su prenijeti na roditeljskom sastanku svojeg razreda koji predstavljaju. i to kod nas funkcionira :dada .

ovo kod nas ne funkcionira :/

sva sreća pa imam forum ;)
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la skorpionka » 19 svi 2010, 08:35

govorim ovdje o matematici i hrvatskom), a za 3. i 4. razred postoje odvojeni udzbenik/RB i zbirka pa tu kao nema

Ajde, u slučaju hrvatskog je istina da je baremonda jedna knjiga. Ali kod matematike nije tako. Tri su odvojena sveska, udzbenik, radna i zbirka, u sva tri se piše.
Ja se uvijek čudim kako jadna djeca uopće zapamte što je udzbenik, što radna a što zbirka, i gdje su uopće nešto pisali toga dana, jer sve tri izgledaju jednako, mrvicu je udžbenik obojaniji. :kima
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 19 svi 2010, 08:48

Kod nas se za povijesni atlas nisu uspjeli usaglasiti, tako da je to na čekanju.

U roditeljskomvijecu je jedan tata koji inače radi s udzbenicima, i kaze da one cifre koje su prekjučer izašle u dnevnim novinama, a radi se o cijenama kompleta za OŠ, ne drže vodu, da su u novinama niže znatno od stvarnih, osobito da je velika greška kod prvog razreda. One strašne cifre za više razrede su točne.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la medo14 » 19 svi 2010, 09:03

Gledajući popis knjiga za 1., 2. i 3. razred (to znam kako stvari stoje) mogu zaključiti da ovaj popis knjiga nije baš veliki odmak od onog "groznog" toliko kritiziran prošlogodišnjeg popisa knjiga.
Meni se čini da opet za svaki obični najobičniji predmet ima previše knjiga i naslova i izdavača.
malo pregleda knjiga za 1. razred:
hrvatski - 12 naslova, od toga 2 izmijenjena i dopunjena;
matematika - 12 naslova;
priroda - 6 naslova;
engleski - 6 naslova, od toga 2 izmijenjena i dopunjena
glazbeni - 3 naslova;
kad se sve zbroji za prvi razred ukupno 39 naslova knjiga. Po meni je to puno za 1. razred.

Vidim da su izbacili udžbenik za likovnu kulturu :drink
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la dunja » 19 svi 2010, 09:04

škorpi čitam te sa zanimanjem - hvala za info :)
dunja
most

PostPostao/la eli » 19 svi 2010, 09:31

Ali kod matematike nije tako. Tri su odvojena sveska, udzbenik, radna i zbirka, u sva tri se piše.

uz to, puno je velikih slika rastegnutih na pola stranice, a malo zadataka. ne samo po mojem mišljenju, već i uspoređujući ŠK sa alfom.
eli
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.