Sada je: 30 srp 2026, 19:26.

Uspjeh u višim razredima, ocjene

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Uspjeh u višim razredima, ocjene

PostPostao/la lastavica » 12 stu 2009, 22:50

to sam skužila :) ali sam vidjela da je skorpionka napisala da ima negdje na stranicama Grada Zagreba, a ne mogu naći :conf
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Ina66 » 12 stu 2009, 22:52

palunkica je napisao/la:Da, i meni se sad čini da je bolje lakšu školu s više odlikaša, plus još muzička ili nešto slično i upišeš se skoro u školu u koju želiš :dunno

ovo mi baš nije jasno
ako sam dobro shvatila - dijete koje ide u muzičku školu ima prednost pri upisu u srednju školu?

a što se prvog dijela rečenice, kao netko tko je iz te struke otišao i rekao nevermore!, rekla bih da djeci time činite medvjeđu uslugu. što se događa kad odlikaš iz lakše škole dođe u elitnu (po onome što nudi) školu? upravo ovo o čemu škorpi govori - dođe inicijalni test i debakl. i ne samo inicijalni, već se to nastavi i kasnije i problemi su sve veći - ovo govorim iz svog iskustva

btw, kad sam ja upisivala srednju školu, na dva mjesta nisam primljena jer sam imala 58 bodova (medicinska i turistička), a primani su i oni učenici koji su išli na popravni, ali su imali raznorazne liječničke potvrde :roll:
pukom srećom sam završila u onome što je ostalo od klasične gimnazije za vrijeme šuvara i od nas 24 odlikaša u trećem razredu, mature nas je bilo oslobođeno 10
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la eli » 12 stu 2009, 23:00

da, muzička i baletna ti daju dodatne bodove za bilo koju školu. :dunno
ja sam išla u istu kao i moja mala, bila treća na listi i zadržala isti prosjek i u srednjoj.
no od tada je prošlo vremena, ova škola se malo postrožila, neke druge olabavile... i ono što me brine je velika razlika između ocjena koje daju različite oš, a profil učenika je svugdje sličan. to zbog upisa jer nema više kao u naše vrijeme prijemnih.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 12 stu 2009, 23:03

ja se nadam da će dok naše dođu do upisa u srednju školu promijeniti kriterije za upis i da će biti bitno znanje, a ne ocjene
i, da, ja sam za prijemne.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Potica » 12 stu 2009, 23:05

Da Ina samo sad se upisuje samo u jednu srednju i ako ne uspiješ u prvom roku ono što ostane mjesta
uglavnom je u školama u koje ne bi željela da ide moje dijete. :dunno
Ma ja se iskreno nadam da će dok moj P. dođe do osmog razreda biti i mala matura ili prijemni
jer ovo je sve na štetu naše djece, ne bi željela ponovo proći ono što sam imala sa curama. :ne
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Luantaro » 12 stu 2009, 23:08

lastavica je napisao/la:to sam skužila :) ali sam vidjela da je skorpionka napisala da ima negdje na stranicama Grada Zagreba, a ne mogu naći :conf

ima
ja sam našla ljetos, ali sad ne mogu naći
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 12 stu 2009, 23:11

hvalabogu, kod nas uvijek ostane mjesta u matematičkoj gimnaziji. valjda je nezanimljivai preteška pa se tamo upisuju oni koji nisu upali u ekonomsku. :/
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 12 stu 2009, 23:13

ako ništa drugo, za svoju možete pitati u školi pa to usporedite sa prosjekom od 50% odlikaša kako je pisalo u novinama. ako je to istina.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Luantaro » 12 stu 2009, 23:21

Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la palunkica » 12 stu 2009, 23:26

Lasto, evo, tu imaš tablice po raznim parametrima

http://www.zagreb.hr/UserDocsImages/blnapoli/doc/izvjestaji/izvjestaji.html

Muzička nosi dva boda :mrgreen:

Kad sam ja išla u tu istu školu bila je teža i smatrala se jako dobrom pa kad sam došla u srednju (jezična ali bili su nam profesori manje više iz klasične) doživjela sam šok. Nakon prvog sam se snašla, ali bilo mi je teško. ah da, kuriozitet, išla sam u neku polušuvaricu, mi smo se upisivali po mjestu stanovanja :shock: . Ja sam dopala pod Medicinsku pa sam neko vrijeme živjela kod sestrične :mrgreen:

Ako ostane sadašnji sustav - bolje je lakša škola. Da li će nešto promijeniti, ako opet uvedu prijemne a upisuje se s potvrdama - opet niš nismo napravili
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la eli » 12 stu 2009, 23:28

potvrde su bile i u naše vrijeme, ali se nisu dijelile kapom i šakom.
znam da ju je imala jedna cura iz mojeg razreda zbog problema sa kukovima, ali ona je bila odlikašica i kasnije je bez problema završila pravo.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Imge » 13 stu 2009, 10:35

super je ovaj link :dada
bas sam se zaigrala s proucavanjem, podaci su fakat indikativni :drink
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 13 stu 2009, 10:44

nasumično sam otvorila 20tak škola i u samo dvije bilo je malo manje od 50% odlikaša među osmašima.
a kod nas 19%.
eli
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 13 stu 2009, 10:47

eli je napisao/la:potvrde su bile i u naše vrijeme, ali se nisu dijelile kapom i šakom.
znam da ju je imala jedna cura iz mojeg razreda zbog problema sa kukovima, ali ona je bila odlikašica i kasnije je bez problema završila pravo.

A da li misliš da se sada ne bi dijelile kapom i šakom???
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la medo14 » 13 stu 2009, 10:51

mislim da će ovi nadležni morati promijeniti kriterije upisa u SS. Nisam baš u toku po tom pitanju ali sam čula da je u SS koje su na glasu bilo više prijavljenih sa visokim ocjenama nego što ih prima, koji im je kriterij upisa ako svi imaju iste bodove?
Kvalitetna SS je osnova za upis na fax i uspješno studiranje, nekako bi lakše pregrmila nekvalitetnu osnovnu školu nego srednju školu.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la eli » 13 stu 2009, 10:58

A da li misliš da se sada ne bi dijelile kapom i šakom???

ne razumijem pitanje. normalno mi je da postoje potvrde jer neka djeca neće nikada moći raditi npr stojeći posao, no problem je kada je potvrda puno i dijele se za sitnice.
primjer koji sam navela je samo zato što potvrde nisu novost i taj slučaj za koji ja znam nije bio kompenziranje neznanja učenice.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 13 stu 2009, 11:04

nasumično sam otvorila 20tak škola i u samo dvije bilo je malo manje od 50% odlikaša među osmašima.
a kod nas 19%.

20-tak % je sigurno realnija brojka i veća je vjerojatnost da iza toga stoji adekvatno zanjje za ocjenu odličan, nego ove s 50 a i više posto. :dunno
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la palunkica » 13 stu 2009, 11:12

Ono što sam htjela reći je da mi se čini da bi se sada potvrde dijelile šakom i kapom. Nekada se nisu dijelile, to i sama znam, odnosno dijelile su se onima koji su imali indikaciju, i u sporadičnim slučajevima ovima drugima :dunno
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la Ina66 » 13 stu 2009, 11:33

palunkica je napisao/la:Ono što sam htjela reći je da mi se čini da bi se sada potvrde dijelile šakom i kapom. Nekada se nisu dijelile, to i sama znam, odnosno dijelile su se onima koji su imali indikaciju, i u sporadičnim slučajevima ovima drugima :dunno

evo ti primjera
ja, odlikaš, izvisim pri upisu, a njih 8 se upiše u - pazi sad! - medicinsku školu, a među njima i cura iz mog razreda koja je išla na popravni i imala potvrdu
mislim, nije medicinska baš škola za sjedilački posao
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la suzica » 13 stu 2009, 11:41

Nema puno učenika koji se upisuju s potvrdom. Osim toga, i oni moraju prijeći minimalni bodovni prag određen za dotičnu školu. Primjećujem da su ljudi ipak realniji danas, bar kod upisa u moju školu, ako znaju da im dijete nije "štreber" niti ga prijavljuju niti upisuju. Znam da su nekad veze i vezice radile sve u 16 kod upisa. Kod nas osim zakonski određenih za direktni upis, upisa s vezama nema već najmanje desetljeće. Jedini direktan upis imaju djeca povratnika iz inozemstva bez obzira na uspjeh i, nisam sigurna, djeca poginulih hrvatskih branitelja, al oni su prošle generacije, još godinu-dvije i neće ih biti za upis u srednju školu.

Ako ostane sadašnji sustav upisa kod kojih su ocjene jedino relevantne onda slijedi šok kod upisa nezasluženih odlikaša u zahtjevnu srednju školu.
suzica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 13 stu 2009, 11:48

suzice, možda ti znaš kakve su promjene vezane za individualni i posebni program djece sa lakšim pp.
načula sam da do sada ako nisu završili oš po redovnom programu nisu mogli u zahtjevnije škole (gimnazije, ekonomska i neke tehničke), a da po novom neće nigdje smjeti stajati po kojem su programu završili pa je moguće da zbog lakšeg programa i dobrog zalaganja prođu sa jako visokim ocjenama i upišu se u neku zahtjevniju školu gdje će zauzeti mjesto drugom učeniku i idalje igrati na kartu zalaganja.
eli
Sveta krava

PostPostao/la suzica » 13 stu 2009, 12:24

eli, moram priznati da nisam previše informirana po tom pitanju ali me muči jer imam jednog učenika s pp u razredu koji se upisao na temelju svojih ocjena. Moram vidjeti što je s državnom maturom, on ju nema šanse položiti na ovakav način jer ne može pisati, ustvari može ali mu netko treba okretati stranice i to traaaajeeeeee.
A kod ocjenjivanja, :da? :mrgreen: , da, najviše cijenimo njegov trud i zalaganje koji su nemjerljivi u odnosu na ostale učenike i kada bi objektivno gledali, njegove ocjene nisu objektivne ali su ljudske. Pretpostavljam da su za državnu maturu mislili na njih ali s obzirom na različite potrebe ne znam imaju li dovoljno novaca za toliko različitih timova, netko ne vidi, netko ne čuje (pa ne može npr. položiti test slušanja iz stranog jezika ), netko ne može pisati itd. što su ogromni troškovi za mali broj učenika. Teške su to teme.
suzica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 13 stu 2009, 12:26

učenike sa takvim problemima koji su zainteresirani za teže škole trebalo bi upisivati izvan kvota.
eli
Sveta krava

PostPostao/la suzica » 13 stu 2009, 12:28

Pogledala sam, misle na njih, upravo je raspisan natječaj za osobne pomagače pristupnicima s teškoćama :D
suzica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la suzica » 13 stu 2009, 12:37

eli, kako sam napisala, teška je to tema. Probaj to reći mami mog učenika pa ćeš vidjet :baba Iako postoji prilagođena škola za učenike kao što je on, gdje bi sve bilo jednostavnije, i njemu i mami i nastavnicima, ona to nije željela ni čuti. Ima zakonsko pravo na upis u običnu školu.
Iskreno, moj razred ima nešto lošije uvjete rada od ostalih razreda zbog njega ali se nadam da su zato senzibiliraniji za neke stvari od dugih (napominjem, nadam se, nisam se uvjerila u to, štoviše, imam hrpu zadrtih primitivaca u razredu, nešto prestrašno :ne) Ne vidi se da sam ljuta na njih :mrgreen:
suzica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 13 stu 2009, 13:00

nisam mislila na posebne razrede, već samo izvan kvote.
i puno je manji problem kad su fizičke poteškoće u pitanju nego intelektualne jer po novome će i oni koji se zalažu a intelektualno ne mogu pratiti redovni program neke teže škole moći je upisati na uštrb učenika koji su išli u neku oš gdje se strože ocjenjivalo. :dunno
eli
Sveta krava

PostPostao/la suzica » 13 stu 2009, 13:13

eli, s jedne strane si u pravu a s druge strane je neprecizan, nerealan i nerazrađen sustav.
suzica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 13 stu 2009, 19:33

na našoj školi je izvješen plakat o upisima u srednju školu i spominje se i upis učenika s većim zdravstvenim teškoćama ili teškoćama u učenju tj. da informacije o tome mogu naći na stranicama zavoda za zapošljavanje
ja sada tražila, ali ne nalazim :dunno
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Adorabla » 13 stu 2009, 21:00

Pisala je Nadica o tome. Mora negdje postojati link. Morat cu prorostati.
I imati zapažene rezultate na natjecanjima, biti aktivan sportaš i govoriti tri jezika
U MIOC-u ni 60 bodova ne garantira upis a to su sve petice

samo na skolskim natjecanjima to je ono sto mene odusevljava :loce . Dakle sportasi samo nekih sportova koji su se natjecali za skolu ili imaju HOO kategorizaciju.
Dakle svi oni sportasi koji se recimo 8 godina bave nekim sportom, treniraju svaki dan ali bave se recimo veslanjem ili jahanjem ili klizanjem ili hokejom ili hokejom na travi ili ili ili... ne mogu dobiti niti pola boda za upis ako se nisu natjecali za skolu u skoli ili ako nisu bili prvi u drzavi pa imaju HOO kategorizaciju.
Jedino sto je sigurno je muzicka skola. I to zavrsena osnovna, klasicna.

Inflacija odlikasa se i dogadja zato sto su ocjene potrebne za upis u srednju skolu. Da je nekakav test, matura, prijemni ne bi bilo toliko odlikasa.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 13 stu 2009, 21:26

ali ako pogledate ovaj izvjestaj http://www.zagreb.hr/UserDocsImages/blnapoli/doc/izvjestaji/public_reports/guos026r/A_361_1.pdf
onda vidite zasto ima toliko odlikasa. Zapravo ocjene su po meni istovjetne onima kad sam i ja bila skolarka.
Adorabla
Medena

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.