Sada je: 06 lip 2026, 06:28.

Jedu sami i jedu sve

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Jedu sami i jedu sve

PostPostao/la sunce moje malo » 26 lip 2009, 13:26

Moj sin će uskoro navršiti godinu dana i ne mislim ga dati u jaslice,ali me zanimala prehrana u jaslicama i dobila sam od kolegice jelovnik.Ono što me šokiralo je to da jedu baš sve,od ćufti do zelene salate,kruha sa marmaeladom i margarinom,kravlje neprokuhano mlijeko itd.
Ja sam zbunjena.Svom sinu još uvijek dajem smiksano ili barem zgnječeno.Ne mogu zamisliti da mu dam kruh sa marmeladom jer još uvijek gricka samo koricu.
Ono što me iznenadilo je da tete samo malo pomažu u početku,a poslije dijete se hrani samo. I sad kako jednogodišnjak može jesti sam ćufte sa krumpirom i salatom?????
Zanima me kad su vaši počeli jesti sami i baš sve kao i vi.Da li ja griješim što još uvijek samo ja ga hranim,što mi ne padaju napamet takvi jelovnici?
Ante 2.07.2008.
sunce moje malo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Jedu sami i jedu sve

PostPostao/la Tonka.M » 26 lip 2009, 14:22

T. ima 15 mjeseci i ne ide u jaslice pa ti ne mogu pomoć s te strane, al još uvijek ne jede samostalno (osim komadića kruha ili mrkve ili sl. koju stavi samostalno u usta), a baš grist hranu i žvakat je pčeo tek prije kojih mjesec dana. Do tada mi je bio SF dat mu, recimo, kruh s abc sirm da jede.
Al žlicu ne drži samostalno, ja ga hranim jer on samo lupa s njom po stolu i zdjelici :dunno
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la amie » 26 lip 2009, 14:59

Ni Ena ne ide u jaslice, ali ona jede sama vec par mjeseci :dunno Sasvim lijepo se sluzi kasikom, ja nekad pomognem oko posljednjih zalogaja na tanjiru, ali samo kad je bas umorna! No ona je jako rana pocela traziti da sama drzi kasiku i sama se hrani! Hrane je, naravno bilo svuda, ali je zato sad jako precizna :srca Btw hrana joj je jos uvijek ili poluzgnjecena, ili totalna krajnost: finger food, i dobro joj ide.

Sto se namirnica tice, ja sam se drzala tablice dohrane s ovog Foruma i Ena ni danas ne jede sve isto kao i mi :dunno Npr njoj cu dati ribu kuhanu na pari, a ne przenu, kakvu jedemo ja i MM :dunno
Pahuljica E : 10.01.2008.
Mr. B : 21.04.2010.
amie
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plusic » 26 lip 2009, 15:16

D. jede sam prvih 5minuta. nakon toga mu dosadi. ali mislim da u jaslicama nece biti frke jer se zna sluziti rukama, vilicom i zlicom. ;)
ja sam mu oko godine dana pocela davati da sam jede, bilo to rukama ili zlicom, sam odabere.
za pocetak samostalnog hranjenja treba punooooo strpljenja, vlaznih maramica i krpa za pod. to je moje iskustvo.
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Dudley » 26 lip 2009, 15:55

Niti jede sam a u zadnje vrijeme mogla bi reći da ni ne jede ništa :loce
Uskoro će 2 godine a na jesen kreće u jaslice. :jadnimi
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 26 lip 2009, 16:04

o da, nauče se. Ko u ratu. :mrgreen:

Jeo je nezačinjeno, još je sisao, nikad nije jeo "sendvičaste" kombinacije-kruh+nešto, nikad nije jeo mljeveno meso, kravlje mlijeko...i eto, u jaslicama je jeo sve i vrlo skoro jeo sam.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la frrr » 26 lip 2009, 22:34

one koji ne znaju jest sami hrane tete, ne dajte se strašiti time. ali nauče oni brzo sve jer oponašaju druge. nećak je s godinu dana krenuo u jaslice, jeo je prilično miksano, samo je gutao - bez žvakanja i nije ni pokušavao jesti sam. sad se prilično dobro služi žlicom (između njegova dva zalogaja ubaci jedan teta ;), žače, jede komade.
jednako tako je u jaslicama naučio i piti sam iz čaše, bez prolijevanja. jednako tako je u jaslicama u ekspresno i prohodao - krenuo je u fazi kad je samostalno stajao i radio po 5-10 koraka, ali nije hodao sigurno. veće relacije je prelazio na sve 4, ali u jaslicama nije bilo šanse da se spusti na sve 4 jer su svi bili na dvije noge (vidjela šogi dok je još išla s njim na adaptaciju, a jednako tako se nakon dulje igre s mojom dorom koja puže tu i tamo spusti na sve 4).

k'o spužvice su male oni, a sve moraju oponašat...

jelovnici su daleko od idealnih, ali nisu baš tako strašni. nema zelene salate i nema sarmi. sve su to uglavnom variva povrće ili povrće/meso, jest da sigurno sa zaprškom i s vegetom, ali su variva.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tweety » 26 lip 2009, 22:51

Frrr je u pravu. Ja radim u jaslicama i ako nekome neide naravno da pomažemo i miksamo ako treba, ali brzo oni sv nauče jer gledaju druge i ne mogu samo oni biti drugačiji. :D

Inače ja svojij maleckoj nisam nikada miksala hranu. U početku sam samo drobila vilicom, a kad su joj izbili prvi zubići jela je mrkvicu na kockice, grašak isl. Sa 11mj dobila je svoj stol i stolicu i jela sama, naravno bilo je više po podu i stolu nego u ustima, ali je zato do polaska u jaslice usavršila baratanje žlicom i piti iz čaše. I da, nema te hrane koju ona ne jede.
LJETNA VRTIREPKA NINA 8.6.07.

PROLJETNI MIŠIĆ FILIP 7.5.09.
tweety
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la šiljo » 26 lip 2009, 23:09

ajme, meni sve to zvuci kao SF, ali ubrzo ce nam postati stavrnost. Imam osjecaj da ce odlaskom u jaslice biti prisiljen naglo odrasti :/ - a nije to ni lose...
slika
šiljo
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la smijeh i suze » 01 kol 2009, 08:59

Ja kao i većina vjerovatno nisam dodatno miksala hranu tj. bila sam i upozorena da se hrana ne miksa jako (u mikseru)-pa nisam, nego samo sa vilicom tek toliko da se djetetu olakša da se navikava polako iz mjeseca u mjesec da može sam prožvakati hranu.
Nemam nikakvih problema sa mojom curicom, ali naravno neće sve jesti.
Učila sam ju od 13 mj. da sama počne jesti pod mojim nadzorom i što je rekla Krumpirić: puno dobre volje, puno krpi za pod i dijete samo polako uči papati.
Treba stalno ponavljati da dijete nauči taj refleks držanja žlice i vilice.
Moja neće svoju vilicu nego moju koja je veća i zanimljivija od te njene male...
Slatki su svi.
Sve to dođe na svoje i netreba se puno opterećivati.
Upijaju oni sve - kad hoće. Kao i mi. :joy :mase
smijeh i suze
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kandy » 01 kol 2009, 15:20

Dominik jede sve kao i mi. Naravno, njemu izvadim na tanjurić prije nego dobro začinim hranu nama (mi volimo malo više začinjeno). Do prije sedam 10 dana nije pokazivao nikakvu volju ni želju da sam jede. Nisam forsirala jer sam skužila u drugim stvarima da ništa neću postići time,ali da sam malo bila žalosna jesam. I onda me iznenadio. Prije deset dana mi je jednostavno uzeo vilicu iz ruke i počeo sam jesti. I išlo mu je prilično dobro. Od onda ručak uvijek sam jede. Istina, ima ga po hranilici,ali iznenadilo me da ga nema previše. Ipak većina završi u njegovim ustima.
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la snjeza x » 03 ruj 2009, 16:09

I MI sve jedemo vec godinu dana,na mali tanjuric,na malene komadice,ali problem je u tome tamo di K sjedi zid je cili izmacan od hrane,moze se tocno vidit sta je rucavala.

ja vise ne misksam hranu jer moze jest sve kruto,pa mi je to malo blesavo radit.mene zanima jedno,pa ako netko moze pomoc..

jeli vi dajete djeci jos nekakve kasice kao sto su hipp,nestle itd?mislim na one sta se prave sa vodom. :mah
snjeza x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sunce moje malo » 21 ruj 2009, 20:29

snjeza x je napisao/la:I MI sve jedemo vec godinu dana,na mali tanjuric,na malene komadice,ali problem je u tome tamo di K sjedi zid je cili izmacan od hrane,moze se tocno vidit sta je rucavala.

ja vise ne misksam hranu jer moze jest sve kruto,pa mi je to malo blesavo radit.mene zanima jedno,pa ako netko moze pomoc..

jeli vi dajete djeci jos nekakve kasice kao sto su hipp,nestle itd?mislim na one sta se prave sa vodom. :mah

Dajem,nekad njihove nekad milupine koje se isto rade sa vodom. obožava ih.Puno više nego čokolino što je meni nezamislivo.
Ante 2.07.2008.
sunce moje malo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Trini » 24 ruj 2009, 09:29

Nika ima 22 mjeseca i jela je sve, a cijelo ljeto uglavnom i sama, do prije mjesec dana :/

Sad pola ponudjenog menija samo ispljune iz usta, i tu nema pravila, jedan dan pljuje krumpir, drugi dan pljuje meso, nedjeljom cini mi se jos najgore jede i sl.

S obzirom da sam se s najstarijim sinom napatila jer smo se igrali s njim da bi nesto pojeo do njegovog receg rodjendana, s mladjim sinom i s Nikom nikad nisam prakticirala igranje i zabavu za vrijeme jela, tako da sam sad na sto muka jer stvarno malo jede.
Trini
sv. Monika

PostPostao/la maleno sunce » 29 ruj 2009, 22:02

t ima godinu jede gotovo sve ali slabo začinjeno, ja je hranim,a da mi je vidit kako je to kad hrpa jednogoišnjaka jede sama...
maleno sunce
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kerry » 28 lis 2009, 14:38

Isto nikad nismo ništa miksali, od početka jede sve ( mislim na to da prihvaća sve, a ne da sam mu sa 6 mjeseci davala sarmu), a malo prije nego je krenuo u jaslice počeli smo učiti kak da jede sam, ali nije mu bilo zanimljivo...čim je krenuo u jaslice (sa 15 mjeseci) počeo je jesti sam-ili je vidio druge ili nije mogao dočekati da mu teta dođe pomoći, pa da ne ostane gladan morao se snaći! ( ja mislim da je ova druga verzija u pitanju...)
I to jede jako lijepo, nikad mi ne dođe iz vrtića zaflekan od glave do pete...dese se koje male flekica, ali ja sam očekivala puno gore! I vele tete da i količinski puno pojede...
Zasad je super, ali klinci sa oko 2 godine počnu dosta brljati sa hranom i onda počnu razne izbirljivosti, pa neznam kak bude onda, ali zasad sam kaj se toga tiče prezadovoljna! :)
kerry
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kerry » 28 lis 2009, 14:41

I zaboravih reći, kaj se tiče kruha i namaza to mu prije baš nisam davala , a i kad bi mu dala primio bi onak pol šnite u ruku i papao, a otkad je krenul u vrtić kad mu dam tak sam si natrga kruh na sitne komadiće...valjda im tak tete tam naprave...a to mi se baš ne sviđa da radi, jer onda puno više zbrlja nego kad jede u komadu :/
kerry
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamma2x » 28 lis 2009, 16:06

Moje cure su krenule u jaslice sa godinu dana i relativno brzosu naucile same jesti, valjda uce jedni od drugih pa im je to bas fora. Jedino sto danas kad su vece izvode svasta i izmisljaju pa nije rijetkost da ih na kraju moram hraniti i to vecinom onak u hodu.(imaju 4 i 2,3 god). Znam da nije u redu sto to radim ali eto ne mogu si pomoci a sve se nadam da jo to jos jedna od faza koje ce nadam se brzo proci. :/
mamma2x
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la hana1 » 17 stu 2009, 11:12

Evo mi krenuli u jaslice prije mjesec dana. I mali papa sve-veli teta davi se u povrču, varivima i svemu. Star je godinu i mjesec dana. a ja doma muku mučim jer od mene neće ništa. Tamo čiči za stolom ko veliki i teta ga hrani i on njam njam. što je to tako dobro u vrteku a ne doma ne znam, ali sretna sam jer fino i raznoliko papa pa sam i domeka mirna što se hrane tiče.
hana1
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anamija » 17 stu 2009, 12:16

Krumpirić je napisao/la:o da, nauče se. Ko u ratu. :mrgreen:

Jeo je nezačinjeno, još je sisao, nikad nije jeo "sendvičaste" kombinacije-kruh+nešto, nikad nije jeo mljeveno meso, kravlje mlijeko...i eto, u jaslicama je jeo sve i vrlo skoro jeo sam.

I kod nas ovako. Vrlo brzo je naucila. A ako nekome ne ide, tete pomazu. Kod nas u jaslicama su ovu godinu (dakle pune 2 godine je imala) poceli samostalno jesti juhu. I to mi je super jer sada vikendom kada imamo juhu zna reci "ako je vuce pusi, ako nije vuce umi malo u zlicu i papaj" - to ponavlja nauceno iz jaslica :mrgreen:
Iako cesto voli reci- "Mama podava juku" jer je valjda skuzila da vise smaze kad joj ja dajem :D
I jede sve. Sto me silno veseli. Iako- i starija je jela sve i jako dobro do negdje 3 godine, pa je pocela izvoljevati. Vidjeti cemo kako ce s manjom biti :dunno
Maratonka 2003
Jesenkica 2007
Anamija
oprezno optimistična

PostPostao/la Franula » 23 stu 2009, 22:22

Mi smo sa 11 mj krenuli u jaslice, jos uvijek nije hodao niti mogao jesti krutu hranu..davio bi se i mislila sam da ce proci jos puno vremena dok to ne savlada..nakon dva mjeseca ne samo da jede kruto..prvi smaze sve s tanjura i naravno hrani se sam.. :dada
Nisam mogla vjerovati kad sam to vidjela svojim ocima..sve upija od drugih
Sto se tice jelovnika neke bih stvari promjenila ali dobro..to je vec druga tema
Franula
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la rusulica » 02 pro 2009, 00:57

L. ima 2,7 god i odavno jede sve i sama i još ne ide u jaslice ali bi uskoro trebala. Ono što me interesira je sljedeće: zbog činjenice da je alergična na jaja interesira me što je sa menijima za alergičnu djecu u jaslicama. Da li se na to strogo pazi, da li se pazi na podrijetlo namirnica (da ne potječu od namirnice koja ima alergen) i što se čini u slučaju da dijete dobije alergiju dok je u vrtiću/jaslicama. Užasno me strah toga pa ako netko ima iskustvo s tim ili radi u jaslicama pa zna "protokol" molim vas da napiše. Moja pedijatrica čak nije ni na liječničkom odobrenju za odlazak u vrtić pri prijavi prošle godine navela da postoji alergija (valjda blesa zaboravila) :strah pa me interesira da li se u vrtiću tete ravnaju samo po tom ili strogo paze i vode računa o tome što im roditelji kažu.
Joj panika me hvata i kad se sjetim da može uzeti kakav slatkiš sa jajem u sastavu od druge djece, teško mi je povjerovati da ima dovoljno teta u vrtiću da sve to imaju na oku.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la tajci » 05 pro 2009, 15:34

moj je stariji bio izrazito alergičan na jaja i tete su strogo pazile na to. Uvijek je dobijao posebno pripremljenu hranu, ali tipa, ako su drugi imali tijesto, on je imao tijesto bez jaja i sl. I nikada nije bilo problema oko toga. On je tek s pet i pol godina prvi put pojeo jaje i od tada je počeo normalno jesti sve što i druga djeca.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la rusulica » 07 pro 2009, 11:30

uh lakše mi je, hvala.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Carlito » 30 pro 2009, 16:31

Karlo ide u jaslice i jede sam i jede sve. Znam da je vec veliki uskoro ce 3 godine, ali isto tako jedu sami i oni od godinu dana. To sto jedu cufte i salate nek te ne brine. kod nas u vrticu a pretpostavljam da je tako i u svakom drugom postoji medicinska sestra koja sastavlja tjedni jelovnik za jaslice. Ona pazi da oni tijekom tjedna unesu sve potrebno u organizam. sto se tice neprokuhanog mljeka mislim da im mozes svaki dan donositi mljeko u bocici ako ti je to jako vazno. Ja sam prezadovoljna hranom u jaslicama, svaki dan imaju mljecni obrok, imaju juhu, salatu i voce, a za rucak nekad meso nekad povrce. I djete jako dobro napreduje. Mislim da se oko toga ne trebas previse opterecivati, sva djeca jedu pa zasto nebi i on? Sto se tice miksanja hrane cemu to ako sa godinu dana ima zubice kojima moze sazvakati hranu? Ja sam Karlu miksano davala dok mu nije izaslo dovoljno zubica da jede sitno sjeckano pa tek kasnije malo krupnije sjeckano....
Dijete je knjiga iz koje čitamo i u koju bismo trebali pisati...
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.