Sada je: 03 kol 2026, 17:12.

hm, hm ... nezgode u školi

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: hm, hm ... nezgode u školi

PostPostao/la Neda3kids » 13 sij 2010, 16:47

kimama1 je napisao/la:meni je to eli skroz nerazumljivo, ali skroz
i neprihvatljiv bi mi bio argument kod učiteljice. odrasla zrela osoba se mora htjeti s tim uhvatiti ukoštac, jednostavno.
ma da mi se i gadi do riganja, ne bih priznala nikad. a mamu bih pitala da mi pokaže pa da znam ako nisam znala kako.

X kimušo

I moram dodat, da mi netko od učitelja ili teta u vrtiću kaže " nisam imao/imala želuca presvuć vaše dijete" ili da čujem da je tako komentirao(la) - mislim da bi to završilo u novinama. A prije toga bi bila i kod ravnateljice, i kod pedagogice, i defektologice, čistačice....
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 13 sij 2010, 16:52

tete u vrtiću su drugo. njima presvlačenje spada u opis posla i znaju kad upisuju tu školu čime će se sve baviti.
učiteljice podučavaju, ravnateljica sigurno ne može urgirati kod ovakvih problema.
i nije mi jasno kako je to zamišljeno da dijete kojem je odobren asistent nema zamjenu ako je njegov asistent bolestan. ako ima pravo na asistenta to bi se trebalo odnositi na svaki radni, tj. školski dan.

nedo, svoje bez problema. valjda je stvar nekog klika u glavi koji je isključio želudac. i niti jedno drugo nikad nisam presvukla. ljudi su različiti.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 13 sij 2010, 17:16

meni je to eli skroz nerazumljivo, ali skroz
i neprihvatljiv bi mi bio argument kod učiteljice. odrasla zrela osoba se mora htjeti s tim uhvatiti ukoštac, jednostavno.
ma da mi se i gadi do riganja, ne bih priznala nikad. a mamu bih pitala da mi pokaže pa da znam ako nisam znala kako.

XX

jest tocno s jedne strane da joj nije uzi opis posla, ali zena radi s djecom i to razrednu nastavu, di se takve stvari dogadjaju i to ne samo djeci s pp. Mozes biti gadljiv do boli, ali moras priskociti djetetu kojemu se dogodila nezgoda. Moze se dogoditi da dijete povrati, poreze se, bilo sto, i to su situacije u kojima svoju gadljivost moras staviti u drugi plan i pomoci djetetu.

sad sam se sjetila svoje nastavnice razredne nastve, jest bila stroga ko vrag i hladna na prvi pogled. U razredu smo imali dva djecaka s vj. nestabilnim mjehurom, koji su se u prvom i drugom razredu znali upiskiti u hlace. Učiteljica je znala da oni imaju rezervnu odjecu za takve situacije, koje jesu bile rijetke, ali kakva god inace bila, nikada nije bio problem pomoci tim deckima oko presvacenja. Ako si pak toliko gadljiv da bi upisano ili izrigano ili raskrvavljeno dijete ostavio tako dok mu dodje roditelj, onda bas i nisi najbolji izbor napravio izabravsi si učiteljski poziv.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Neda3kids » 13 sij 2010, 20:22

eli je napisao/la:učiteljice podučavaju, ravnateljica sigurno ne može urgirati kod ovakvih problema.

S ovim se ne slažem. Ovako kruto zamišljeno uređenje školskog sustava dovodi nas u situaciju koju je imala nadica. Vjerujem da joj je bilo itekako teško. Prvo zato što beskonačno voli D. i naravno da je otišla pomoći svom djetetu. Drugo, zato što je morala napustiti važan poslovni sastanak, a došavši u školu uvidjela je da nije bilo potrebe za istim. Treće zato što je osjetila da je pozvana zato što je D. dijete s pp. A čitajući njen post, ono što me je rastužilo bilo je to da je D. bilo itekako važno i stalo do njegove mame, da je vrlo toplo, osjećajno i razumno ljudsko biće. Što bi njegova učiteljica trebala učit od njega. A nju je baš briga. Ne da ne može, ne da nije zato plaćena, nego neće i nije ju briga.

eli je napisao/la:i nije mi jasno kako je to zamišljeno da dijete kojem je odobren asistent nema zamjenu ako je njegov asistent bolestan. ako ima pravo na asistenta to bi se trebalo odnositi na svaki radni, tj. školski dan.

Postoje situacije kad nije moguće naći zamjenu. I nadica i D. su sretni što on ima asistenta. Čak i da je postojala zamjena, pitanje je da li bi je se uspjelo "aktivirat" sljedeće jutro. Jer osim što dotični ili dotična moraju bit slobodni uskočit u "rupu", moraju dobit i odobrenje škole da pristupe nastavi. Nije to baš - piece of cake.

Što se različitosti tiče prihvaćam da smo različiti. Meni je OK da netko "nema želudac" za presvuć nekog. Ali mi nije, i neće mi nikad bit jasno, kako netko svoj osjećaj "mučnine" može stavljat ispred ili iznad nečije potrebe za pomoći, i to nužnom, bezuvjetnom pomoći.
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamainana » 13 sij 2010, 21:49

Neda3kids je napisao/la:
Što se različitosti tiče prihvaćam da smo različiti. Meni je OK da netko "nema želudac" za presvuć nekog. Ali mi nije, i neće mi nikad bit jasno, kako netko svoj osjećaj "mučnine" može stavljat ispred ili iznad nečije potrebe za pomoći, i to nužnom, bezuvjetnom pomoći.

potpis
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 13 sij 2010, 21:53

evo, da objasnim Eli - ja uvijek imam jednu još dodatnu odgovornost zbog njegovog pp i uvijek ću napraviti sve što traže za njega. I napustit ću i posao i sastanke, ako je frka. Ali nekada mi se čini da se ta moja spremnost uzima previše zdravo za gotovo. Ja ću sada cijeli tjedan ostajati duže na poslu da bih odradila propušteno, te ću morati platiti osobu da ga za to vrijeme čuva. I to nitko ne uzima u obzir kada me samo tek tako digne u 9 h. Možda i nije na njima da misle o tome kako će ići moj život, ali eto ...
Ali, kada sam se pitala da li bi tako u školi postupili i da on nije pp-ovac, rečeno mi je da - bi :shock E, to mi nije u redu jer smatram da takve nezgode nisu ugodne djetetu i psihički (upiškio se kao mala beba i onda ide ona rugalica "mala beba, što ti treba, trebaju ti pelene ..." i fizički (mokro je i hladno mu je). Odbijanjem pomoći djetetu u tim delikatnim situacijama je meni nehumani postupak.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la skorpionka » 13 sij 2010, 22:01

Ali, kada sam se pitala da li bi tako u školi postupili i da on nije pp-ovac, rečeno mi je da - bi E, to mi nije u redu jer smatram da takve nezgode nisu ugodne djetetu i psihički (upiškio se kao mala beba i onda ide ona rugalica "mala beba, što ti treba, trebaju ti pelene ..." i fizički (mokro je i hladno mu je). Odbijanjem pomoći djetetu u tim delikatnim situacijama je meni nehumani postupak.

Na ovo bi i ja stavila naglasak. To su situacije da moras dijete sto prije izvuci iz te za njega neugodne situacije i zbog njega samog i zbog okoline.

Ne mogu svi roditelji napustiti radno mjesto u roku keks, neki uopce ne mogu. Ako se radi i bolesti onda su oni duzni dijete izolirati do dolaska roditelja, a u ovakvim situacijama nema opravdanja za to da dijete bude mokro dok mu dodje roditelj. bas mi me zanimala iskustva cura iz inozemstva, ali nekako imam osjecaj da bi takve nezgode, po meni banalne za rijesiti (ali sigurno ne banalne za dijete) trebalo rjesavati bez nepotrebnog dizanja panike i dolaska roditelja s posla ako se ne radi o ugrozenosti djeteta i o nekom simptomu bolesti koji nalaze da dijete ide iz kolektiva doma ili liječniku. Jedno je da dijete ima svaki dan takve nezgode pa da uciteljica svaki dan gubi vrijeme od nastave na rjesavanje toga, a drugo je iznimna situacija kad nema asistentice. Po meni bi svaka razumna odrasla osoba to rijesila bez velike pompe, ukoliko ima u sto presvuci dijete.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la flowerpower » 13 sij 2010, 22:25

nehumano je stvarno najbolji opis :/
a na to da se uciteljici mozda gadi, ne znam ni sto da pomislim jer je to osoba koja je izabrala baviti se djecom, u krajnjoj liniji mogla je zamoliti nekog za pomoc iz skole - od cistacice do ravnateljice, valjda ima tamo neko dovoljno normalan/human da pomogne djetetu, osobno mislim i da ga je pustiti pospisanog dok mama ne dodje nehumano...
nadice, jel bi ga asistentica presvukla? nazalost danas sam cula situacije gdje to ni asistenti ne zele...
first born unicorn 13.05.2002.
flowerpower
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la arthurica » 13 sij 2010, 23:31

nadicab je napisao/la:dobila sam informaciju da se sve učiteljice pridržavaja stava: mi nismo odgajateljice, mi smo učiteljice.
I da, zovu i ostale roditelje za svaku stvar što se desi djetetu (ne samo temperatura ili ozljeda) i traže da se roditelj pojavi u školi i da preuzme dijete :ne

ovo me šokiralo.....nisu odgajateljice?????pa ne šaljemo djecu u kafanu nego u školu......ovo po meni uopće nije situacija za alarmiranje roditelja,a ako je toj učiteljici mučno POMOĆ DJETETU U NEVOLJI,definitivno je pogriješila zanimanje.......
arthurica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Snjeskaa » 14 sij 2010, 00:00

eli je napisao/la:nedo, nemaju svi ni želuca presvuči tuđe dijete. ja ne bih mogla. valjda sam zbog toga nečovjek i da imam neke druge kvalitete potrebne za biti učiteljica ne bih to smjela raditi jer nemam želuca za presvlačenje?

Samo pođeš od činjenice da je to dijete, i sve bude lakše.
slika
Snjeskaa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lastavica » 14 sij 2010, 09:55

skorpionka je napisao/la:bas mi me zanimala iskustva cura iz inozemstva, ali nekako imam osjecaj da bi takve nezgode, po meni banalne za rijesiti (ali sigurno ne banalne za dijete) trebalo rjesavati bez nepotrebnog dizanja panike i dolaska roditelja s posla ako se ne radi o ugrozenosti djeteta i o nekom simptomu bolesti koji nalaze da dijete ide iz kolektiva doma ili liječniku.

baš ću pitati mamu. ali po onome što mi je znala ispričati u običnom austrijskom školstvu nema brižnosti.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Stefanova_mama » 14 sij 2010, 10:15

lastavica je napisao/la:
skorpionka je napisao/la:bas mi me zanimala iskustva cura iz inozemstva, ali nekako imam osjecaj da bi takve nezgode, po meni banalne za rijesiti (ali sigurno ne banalne za dijete) trebalo rjesavati bez nepotrebnog dizanja panike i dolaska roditelja s posla ako se ne radi o ugrozenosti djeteta i o nekom simptomu bolesti koji nalaze da dijete ide iz kolektiva doma ili liječniku.

baš ću pitati mamu. ali po onome što mi je znala ispričati u običnom austrijskom školstvu nema brižnosti.

Ni u Nemackom, dete je briga roditelja, da li radis ili ... apsolutno ih ne zanima.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la eli » 14 sij 2010, 10:19

u italiji, gdje se u školu kreće između petog i šestog rođendana djeca u toku sata ne smiju ni pitati za ići na wc. i u vezi drugih stvari čvršći je režim, nema poklanjanja ocjena radi motivacije, nedovoljan i dovoljan su uobičajene ocjene.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Stefanova_mama » 14 sij 2010, 10:22

Nece to ni u vrticu. S. ima probleme sa finom motorikom i ne moze zakopcati rajsferslus. Nijedna teta od njih 5 u vrticu sa 20-toro dece ga ne pita da li mu treba pomoc (a znaju za problem), njega je sramota da trazi i x puta sam ga na cici zimi nasla kako trci okolo nezakopcan.

Jaknu bez rajsferslusa nismo nasli. Kad ih vise puta podsetim ide izvlacenje - on mora biti samostalan po svaku cenu i ta kvazi samostalnost je izgovor za sve sto ne zele da naprave.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Margot » 14 sij 2010, 10:37

U SAD-u bi takve stvari rješavala školska medicinska sestra.
samozvana špijunka
Margot
konkavna

PostPostao/la arthurica » 14 sij 2010, 11:45

eli je napisao/la:u italiji, gdje se u školu kreće između petog i šestog rođendana djeca u toku sata ne smiju ni pitati za ići na wc. i u vezi drugih stvari čvršći je režim, nema poklanjanja ocjena radi motivacije, nedovoljan i dovoljan su uobičajene ocjene.

da, ali kako onda opravdavaš činjenicu da u Italiji nema padanja razreda???????njhov školski sustav to ne primjenjuje.....dvojka dvojka,ali svejedno prolaze razred,a kod nas djeca padaju razrede i u oš,a o srednjim šk da i ne pričam.....a to što se negdje u školu polazi ranije ne znači da su njhova djeca pametnija nego im je sustav organiziran tako.....recimo u Velikoj Britaniji u šk se kreće s četiri godine ali to je na nivou naših vrtića,samo što je obavezno i u nijhovom je to sl škola a u našem vrtić.....i kod nas bi bilo dobro da djeca kreću obavezno u vrtić od treće-četvrte godine,a ne da ih čuvaju bake i djedovi koji po meni ne mogu pružiti ni 10% društvene i socijalne komponente koju djeca već u toj dobi zahtjevaju......no da se ne odmaknem od teme-nezgode se dešavaju ali mislim da učitelj treba priskočiti ako trenutno nema druge solucije bez obzira da li je to u opisu njegova posla......dati ću svoj primjer-djeca su sa školom i dvije učiteljice pošla na klizanje,a ja i moj muž smo išli kao volonteri......jedna učiteljica je slomila ruku i moj ju je muž vodio na hitnu......i to je po meni ok......a šta joj je trebao reć:ja sam došao ovdje da ti pripomognem oko djece a to što si ti polomila ruku me se ne tiče i sada sjedni tu i čekaj dok ne dođu kola hitne pomoći?????zato se i dešavaju ovakve stvari i po školama i vrtićima i školama i svugdje,svi se zatvaraju i gledaju svoja posla i peru ruke gdje god mogu jer je današnje društvo izgubilo moralnu vertikalu......i ja imam još jedno piutanje:što bi napravila da vidiš teško ozljeđeno dijete kojem treba npr.umjetno disanje ili masaža srca?????produžila ili možda zvala hitnu pa dijete u međuvremenu zbog tvoje gadosti izgubi život???????ne pružanje pomoći u takvim situacijama je kazneno djelo.....
arthurica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 14 sij 2010, 11:55

talijanski sustav je težak. jer se dijete odjednom nađe pred zahtjevnom malom maturom koju prođe kroz ušicu igle, upiše srednju i odustane. zna da je to za njega koji je pun rupa u znanju nemoguće završiti, naučiti, maturirati. talijani imaju ogroman postotak odustajanja od školovanja u tinejdžerskoj dobi.

malo miješaš kruške i jabuke. ne znam kako je kod nas, smiju li uopće pomagati djeci kod presvlačenja. u mnogim zemljama je to izričito zabranjeno, sve zbog u strahu su velike oči, što se pedofilije tiče. u americi učiteljica ne smije ni lagano zagrliti uplakano dijete.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Dory » 14 sij 2010, 12:00

Stalno slušamo o potrebi integracije djece s pp u društvo, o tome kako se moraju uključiti u normalan šk. program, kako im treba omogućiti da budu u kontaktu s djecom koja nemaju pp, kako je to korisno i za jedne i za druge....Znači i učitelji se trebaju dodatno educirati ukoliko imaju djete u razredu koje ima pp...ali opet ponavljam TO SE MOGLO DOGODITI bilo kojem djetetu (pa i učiteljičinom) pa stvarno mislim da tu nije potrebna nikakva hitna intervencija, već dapače, pomoći djetetu, ne isticati to posebno, jer djeca su samo djeca i čekaju razlog za zadirkivanje (psihološki se dijete kojem se to dogodi sigurno ne osjeća ugodno, a dizanje panike i zvanje roditelja sigurno pojačava taj neugodan osjećaj).
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Margot » 14 sij 2010, 12:08

arthurica je napisao/la:što bi napravila da vidiš teško ozljeđeno dijete kojem treba npr.umjetno disanje ili masaža srca?????produžila ili možda zvala hitnu pa dijete u međuvremenu zbog tvoje gadosti izgubi život???????ne pružanje pomoći u takvim situacijama je kazneno djelo.....

Učitelj nije zdravstveni radnik. A u konkretnim situacijama je vrlo često od životne važnosti pričekati hitnu pomoć i stručnu osobu.
Ishitreno, laičko pomaganje u nekim situacijama zna i teško odmoći.
samozvana špijunka
Margot
konkavna

PostPostao/la arthurica » 14 sij 2010, 12:17

Margot je napisao/la:
arthurica je napisao/la:što bi napravila da vidiš teško ozljeđeno dijete kojem treba npr.umjetno disanje ili masaža srca?????produžila ili možda zvala hitnu pa dijete u međuvremenu zbog tvoje gadosti izgubi život???????ne pružanje pomoći u takvim situacijama je kazneno djelo.....

Učitelj nije zdravstveni radnik. A u konkretnim situacijama je vrlo često od životne važnosti pričekati hitnu pomoć i stručnu osobu.

ali ako se radi o sekundama,pomoć da se spasi život je neophodna pa i pod cijenu drugih ozljeda.....šta da je recimo na selu i da prva pomoć stiže za 30min??????
arthurica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 14 sij 2010, 12:18

hvalabogu, ovdje se ne radi o takvom problemu, no neki nisu svjesni kako neke stvari, poput nestručne masaže srca, ne stvaraju ozljede, već ubijaju.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Stefanova_mama » 14 sij 2010, 12:23

arthurica je napisao/la:
Margot je napisao/la:

ali ako se radi o sekundama,pomoć da se spasi život je neophodna pa i pod cijenu drugih ozljeda.....šta da je recimo na selu i da prva pomoć stiže za 30min??????

To je teorijska mogucnost, niko ne zna kako ce reagovati u takvoj situaciji.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la kimama1 » 14 sij 2010, 12:26

djeca u talijanskim školama koja imaju bilo kakav problem imaju i adekvatnu pomoć i da baš nikako ne daju djeci pod satom na pišanje, to nije istina
roditelji čija djeca imaju problem sa nestabilnim mjehurom to prijavljuju i dogovaraju postupke s nastavnim osobljem - kod nas, po riječima moje pedijatrice većina to krije (jer je dijete nenormalno, ne?)
da ne pričamo o djeci s većim problemima.
na kraju se sve to svede doista na humanost. i u nastavi rade raznorazni i svakakvi.
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la arthurica » 14 sij 2010, 12:30

eli je napisao/la:hvalabogu, ovdje se ne radi o takvom problemu, no neki nisu svjesni kako neke stvari, poput nestručne masaže srca, ne stvaraju ozljede, već ubijaju.

neću sada u polemike.....ja znam i osobno sam vidjela da naše učiteljice i grle djecu i utješe i pomažu i to mi je prekrasno.....usput rečeno moje dijete pohađa talijansku školu ali živimo u hrvatskoj.....i naše učiteljice se ne libe ni pomesti ako treba(ako u tom trenu nema čistačice) a nije im u opisu posla.....
arthurica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la medo14 » 14 sij 2010, 12:34

na kraju se sve to svede doista na humanost.

na to a i na educiranost učitelja. Asistent je taj koji brine za dijete s pp u razredu, učiteljica vodi nastavu i onda nastane kolaps kad tog dana nema asistenta.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la eli » 14 sij 2010, 12:44

kima, ono što sam pisala je iz primjera škola u it. naše talijanske imaju sistem rada i program puno bliži hrvatskim školama, a i rade po našim zakonima.
eli
Sveta krava

PostPostao/la kimama1 » 14 sij 2010, 12:47

i ja govorim o školama u italiji. tamo nije običaj zbilja da klinci pitaju u wc svakih 5 min, kao što ih neće pustiti da šilje olovke pod satom jer onda cijeli sat netko nešto šilji i nekome se piški. ali ako je zbilja sila, pustit će ih van, naravno
na to a i na educiranost učitelja

to samo kod djece s pp kod kojih je potreban poseban način hendanja
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la medo14 » 14 sij 2010, 13:20

to samo kod djece s pp kod kojih je potreban poseban način hendanja

baš na to i mislim.
Baš sam se iznenadila kad sam pričala s jednom učiteljicom u nižim razredima da je bila na silnim mukama kad je trebala odvesti dijete s pp na wc a nije bilo asistenta. Njen glavni problem je bio da nju nitko nije educirao kako dijete odvesti na wc, obzirom da to zahtjeva poseban način hendlanja. Baš sam se iznenadila da je tako.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la nadicab » 14 sij 2010, 13:25

u ovoj priči nisam htjela stavljati naglasak da je Deinis dijete s pp, nego da je općeniti stav u našoj školi da se učiteljice kriju iza stava: to nije moj problem.
Taj dio bode u oči jer svakom djetetu se mogla desiti nezgoda, pogotovo u nižim razredima.
A što se tiče Denisovog pp-a, u školi su još 2 ili 3 asistentice + defektologica - uvijek se moglo njih zatražiti, ali tu već zadiremo u organizacijske sposobnosti škole
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la eli » 14 sij 2010, 13:27

A što se tiče Denisovog pp-a, u školi su još 2 ili 3 asistentice + defektologica - uvijek se moglo njih zatražiti, ali tu već zadiremo u organizacijske sposobnosti škole

ako je tako, onda su se stvarno mogli snaći bez tebe.
eli
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.