Sada je: 26 srp 2026, 19:49.

Kako pravilno učiti?

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Kako pravilno učiti?

PostPostao/la Potica » 18 sij 2010, 11:30

skorpionka je napisao/la:kad smo spomenuli utjecaj roditelja na djecu koja su vec upisala faks. Ja ne kuzim kako uopce stiskati odraslu osobu koja je počela studirati. Jako teško, samo s ucjenama. :dunno

Gotovo nikako čak ni ucjene ponekad ne pale :dunno
Na žalost prema trenutnom stanju ni s faksom ni bez njega perspektiva im nije sjajna a oni su toga svjesni, jedina motivacija je da bi se vani lakše zaposlila s faksom - možda, ali ona ne želi van. :dunno
E. je sad apsolvent (nemam pojma po bolonji kak se to sad zove) ostalo joj je još 6 ispita i njoj se više ne da, naravno da ju stišćem i naravno da je radila u AM za plaću od 2.700,00 i svetke i petke, sad je dala otkaz i rekla da će učiti ali ipak opet traži posao :dunno .
H. je izgubila dvije godine i ja sam rekla da je dosta i morala se zaposliti, sad si sama plaća skupi privatni fakultet i nadam se da će ga završiti jer sam svjesna da je to sad puno teže.
Moji pritisci, pričanja i objašnjavanja nisu davali nikakvog rezultata dok ona to nije sama odlučila napraviti, pa makar išla i puno težim putem.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la lastavica » 18 sij 2010, 11:32

recimo moj buraz je pao razred. i to je ono u čemu se pitam da li su roditelji mogli nešto napraviti ili su nemoćni. moje viđenje je da su nemoćni.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la skorpionka » 18 sij 2010, 11:37

tu se ne radi o studiranju=učenju, već o provlačenju kroz sustav. sve po principu važno da na kraju dođe diploma.

Upravo tako. U moje vrijeme je samo 25% upisanih završavalo studij. Katastrofa. Ne znam kakav je danas postotak.

Otac od MM je imao foru: ti meni index, ja tebi pare. Studiranje nije obavezno i to treba htjeti, na kraju može se uz rad pa onda studiraj koliko želiš o svom trošku

Medo, sve stoji što kazes o odgovornosti studenata za one koji ih financiraju. To dobro znaju svi koji su morali otici na studij van roditeljskog doma u drugi grad. Odricanaj roditelja su ogromna u takvim slučajevima. Samo je malo roditelja koji ce povuci neke nepopularne mjere na temu razmjene "index-pare". :mrgreen
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la medo14 » 18 sij 2010, 11:38

Na žalost prema trenutnom stanju ni s faksom ni bez njega perspektiva im nije sjajna

ne znam koji je faks u pitanju ali recimo u mojoj struci ta tvrdnja nije točna. Radnik sa SSS ima svoj limit dok u istoj branši sa VVS ako želiš i znaš raditi možeš postići daleko puno više.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la eli » 18 sij 2010, 11:40

U moje vrijeme je samo 25% upisanih završavalo studij. Katastrofa.

manja katastrofa nego da su ga završili i oni koji ga nisu upisali da bi stekli znanje. ;)
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 18 sij 2010, 11:40

Mislim da je u danasnje vrijeme motivirati dijete na učenje s krilaticom da ce bolje zivjeti puuuuno veci izazov i bitno teze nego prije 20 godina. bas iz razloga što oko sebe vide raznorazne primjere koji govore surptono od onog što im mi pričamo. :(
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la elizabeta » 18 sij 2010, 11:41

patkica je napisao/la:Uvijek sam za razvijanje u smjeru koji djetetu lezi. Al je cinjenica da ako se zeli usmjeravati u tom svom zeljenom smjeru, da mora imati i dobre ocjene iz drugih predmeta (da bi se mogao upisati u zeljenu srednju) i znanje iz tih predmeta koje je u osnovnoj skoli na razini opce kulture, nesto sto treba proci i nauciti. Moze meni dijete bit vunderkind za strane jezike, i u konacnici ici na FF na 5 jezika simultano (karikiram primjer naravno), al ono matematike koliko se uci u osnovnoj skoli moze i mora nauciti.

točno.
kakve koristi ako mog iznimno zanimaju npr. geografija, povijest, biologija i kemija, i to uči rado i ima 5 (ili čak pobijedi i na takmičenjima) ako zanemari npr. matematiku, fiziku i engleski i ima ih 2, ali ne zato što i to ne bi mogao imati 5 nego recimo iz čiste lijenosti, jer ga ne zanima ili jer će mu ostati više vremena za igrice...
Naravno da stakvim ocjenama ne bi uspio upisati FF pa makar i smijer povjest-geografija.

Djeca su nezrela, i često puno kasnije shvate šta su trebali i mogli i na nama je da ih baš ne pustimo stihiji i usmjeravamo tamo di znamo da mogu.
Ja sam imala čak 19 godina, bila ozbiljna super odlikašica, i iz hira upisala pogrešan fax.
Danas bih voljela da mi roditelji nisu sve pustili na volju,i da je mama bila dosadnija u svojoj sugestiji izrečenoj samo jedanput - da je za mene neki sasvim drugi fax...Jer bila je u pravu, na kraju sam se vratila onome za što jesam.

A da ne govorim kako je onima koji su se iz hira zaposlili nakon srednje i danas rade (ili ne rade) u Konzumima, Pevecima i Kauflandima...a bili su lumeni koji su mogli završit bilo koji fax. Al se nisu uspjeli upisati jer su bili vrlodobri đaci.
Vrlodobar uspjeh je sjajan, naravno, ali šta možeš kad je situacija takva da s njime možeš da prostiš dupe obrisat, uz toliko odlikaša koji konkuriraju za određeni željeni fax.
Ili srednju školu.

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la skorpionka » 18 sij 2010, 11:42

manja katastrofa nego da su ga završili i oni koji ga nisu upisali da bi stekli znanje

Taj podatak se nije odnosi samo na jedan fakultet, nego opcenito u to vrijeme. Jasno da je manja katastrofa od ovoga što pišeš :lol ali to opet govori i o motivaciji, i o izboru fakulteta koji je vrlo često pogrešan jer se upisuje bilo što, samo da kažeš da studiraš, itd...
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 18 sij 2010, 11:44

Vrlodobar uspjeh je sjajan, naravno, ali šta možeš kad je situacija takva da s njime možeš da prostiš dupe obrisat, uz toliko odlikaša koji konkuriraju za određeni željeni fax.
Ili srednju školu.

Nazalost, ovo ce biti slučaj dokle god npr MIOC-u ne bude zanimljiviji vunkerkind za matematiku i fiziku koji je prošao s vrlodobrim jer ne voli društevene predmete i ima ih 4, od nazovi superodlikaša koji je to sve nategnuo i zapravo uopce nije posebno nadaren za prirodne predmete. :dunno
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la lastavica » 18 sij 2010, 11:46

skorpionka je napisao/la:Mislim da je u danasnje vrijeme motivirati dijete na učenje s krilaticom da ce bolje zivjeti puuuuno veci izazov i bitno teze nego prije 20 godina. bas iz razloga što oko sebe vide raznorazne primjere koji govore surptono od onog što im mi pričamo. :(

da to je dodatno utjecalo na moga buraza. ja sam završila faks kad je počeo rat i prva plaća mi je bila mizerna, a društvo ispred zgrade je raspredalo priče o poslovima s velikim parama. i naravno da mi je rekao zašto sam sam se ja toliko mučila, a nikakve materijalne koristi nemam i da on neće svoju mladost potrošiti sjedeći samo pred knjigom.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la folne » 18 sij 2010, 11:47

Sukus svega bi onda zapravo mogao biti u rečenici da su roditelji toliko dugo u šah mat poziciji dok god je njima više stalo do škole, učenja i uspjeha nego samom djetetu.
A moram priznati da ni iz jednog posta ovako ili onako usmjerenog zapravo nisam vidjela drugačiji stav. Netko će forsirati više, netko manje, ali i oni koji se deklariraju liberalnima i nisu im važne ocjene, nego to da dijete zna učiti u uživa u tome teško da pjevati od sreće ako klinac prođe 7 i 8 razred s tri pa mora upisati trogodišnju srednju usmjerenja kovinotokar.

Evo nek se javi i demantira me tko god bi zaista istinski bio sretan i ponosan :naughty :mrgreen da mu sin bude šljaker u nekoj limariji i cijeli dan za strojem radi već nešto što se tamo radi. Ili da se kćer nakon završene trogodišnje srednje srećom uspije zaposliti u Zrinjevcu i cijelo proljeće sretna i zadovoljna provede sadeći cvijeće po parkovima diljem Zagreba.
folne
Mladenka

PostPostao/la elizabeta » 18 sij 2010, 11:49

skorpionka je napisao/la:
Ili srednju školu.

Nazalost, ovo ce biti slučaj dokle god npr MIOC-u ne bude zanimljiviji vunkerkind za matematiku i fiziku koji je prošao s vrlodobrim jer ne voli društevene predmete i ima ih 4, od nazovi superodlikaša koji je to sve nategnuo i zapravo uopce nije posebno nadaren za prirodne predmete. :dunno

da. ili onaj ko hoće u jezičnu gimnaziju i iznimno je nadaren za jezike, te užasno puno čita...a matematiku i fiziku ima 4, .ali džaba mu sve kad će lakše upast onaj sa svim peticima, štreber koji "odrađuje" sve za 5 a ni u čemu nije posebno dobar. Koji ima samo i jedino ambiciju. :(

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 18 sij 2010, 11:50

folne - ja sam ta.

no svi mi strahujemo da cvjećarka i kovinotokar ne budu nesretni i bez mogućnosti za neku promjenu u svojem životu. sigurno je lakše inžinjeru prekvalificirati se za zanatliju nego obrnuto.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 18 sij 2010, 11:52

Evo nek se javi i demantira me tko god bi zaista istinski bio sretan i ponosan da mu sin bude šljaker u nekoj limariji i cijeli dan za strojem radi već nešto što se tamo radi. Ili da se kćer nakon završene trogodišnje srednje srećom uspije zaposliti u Zrinjevcu i cijelo proljeće sretna i zadovoljna provede sadeći cvijeće po parkovima diljem Zagreba.

Gle, na prvu bi ti rekla da ne bi mogla biti sretna. Ali kad malo dublje razmislim, kad skuzim šta sve našu djecu može lošega u budućnosti snaći, mogu ti reći da mi je jedino važno da ONI SAMI budi sretni sa svojim izborom. Onda bi i ja mogla biti sretna. Ako su oni zbog toga nezadovoljni, onda ne mogu biti niti ja. :dunno

no svi mi strahujemo da cvjećarka i kovinotokar ne budu nesretni i bez mogućnosti za neku promjenu u svojem životu. sigurno je lakše inžinjeru prekvalificirati se za zanatliju nego obrnuto.

Ovako nekako :dada
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 18 sij 2010, 11:53

ali džaba mu sve kad će lakše upast onaj sa svim peticima, štreber koji "odrađuje" sve za 5 a ni u čemu nije posebno dobar. Koji ima samo i jedino ambiciju.

ili nema ni tu jednu, već roditelji imaju ambiciju i procjenu da im je dijete inteligentno pa može i mora sve ako se dovoljno potrudi.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 18 sij 2010, 11:56

ili nema ni tu jednu, već roditelji imaju ambiciju i procjenu da im je dijete inteligentno pa može i mora sve ako se dovoljno potrudi.

Točno, može i bez ambicije :lol
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 18 sij 2010, 12:00

Znate što je meni nepravda u školskom sustavu? Meni su, recimo, cijelu osnovnu poklanjali pet iz glazbenog (osim one traume s polugodišta) zbog drugih ocjena i da mi ne kvari prosjek. A četvorka je realno vrlo dobar i nije bilo nužno da imam pet. S druge strane, neko umjetnički vudreno i talentirano dijete je imalo peticu iz glazbenog jednako kao ja, a imalo je recimo četvorku iz matematike i kemije. Pa šta ne bi bilo normalno da ono isto osjeti da ima 5 iz glazbenog a ja 4 jer je tako pravedno, jednako kao što njemu nitko nece pokloniti 5 iz matematike. Čisto da osjeti da je ono u nečemu bolje od ostalih :)
Zadnja izmjena: skorpionka; 18 sij 2010, 12:13; ukupno mijenjano 1 put/a.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la lastavica » 18 sij 2010, 12:01

nakon iskustva kojeg imam i ja se javljam na folnin oglas :)
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la eli » 18 sij 2010, 12:05

skorpi, mišljenja sam da se određeni predmeti ne bi trebali ocjenjivati ili da se u njima ocjenjuje samo trud i savladano gradivo koje ne ovisi o talentu. na kraju krajeva, čvrstu četvorku ili navučenu peticu iz matematike u osnovnoj i većini srednjih škola može imati svako dijete, ono prosječno, ako radi. ja mogu vježbati pjevanje 12 sati dnevno i uvijek će to zvučiti tako da me samo najfinije odgojeni mogu poslušati samo iz pristojnosti.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 18 sij 2010, 12:11

Ma to se ja Eli malo šalim na temu, ali zaista bi dala nekakvu satisfakciju toj djeci da mogu reci: " oni imaju petice iz matematike, a ja četiri. Ali zato sam ja iz nečega bolja od njih." Današnji sustav to nekako poništava. Jedino to što kažeš da se ukinu ocjene pa da iz takvih predmeta bude opisno ocjenjivanje.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la ZacKa » 18 sij 2010, 12:22

Što se tiče onog oglasa, mm je šljaker, nije volio knjige, nije volio bubati, on je čovjek koji ima zlatne ruke i kojeg god posla se primi odraditi će ga s 5.0. Ali da ga hebeš nije za kancelariju, nije za direktora koji će prodavati mud apod bubrege ili neće, nije za ,managera koji zna što priča, ne on jednostavno voli "fizički" posao. Mislim ne mješa cement (iako to radi za sebe) elektromehaničar je po struci i kuži se u struju, tehniku, elektroteh.....itd itd.........znači voli raditi svojim ručicama a ne jezikom.

I ne može biti sretniji. Ja osobno ne želim graditi karijeru, želim imati vremena i za djecu, i za sebe i sretna sam. E pa ja isto želim da moja djeca budu sretna s onim što izaberu a ne ono što ja želim za njih i ja sretna.
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 18 sij 2010, 12:26

Dakako da neće birati već sada, a možda će im i pri izboru srednje trebati naš poticaj ok, ali ako žele biti smetlari naravno da neću biti sretna ali što ja tu mogu kad to oni odluče sa svojih 18g. Mogu ima dati i dati ću im savjet ali nemrem ih zaključati i prisiliti na nešto.
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la folne » 18 sij 2010, 12:28

E pa niš vam ne vjerujem :p ;) ;)

Ja bi isto sad na prvu napisala da mi je najbitnije da mi je dijete sretno pa ću onda biti sretna i ja, ali bojim se da smo sve krvave ispod kože.
I bez obzira što ste napisale, ne vjerujem da bi šećući s kolegom Zrinjevcom pucale od ponosa i sreće upoznajući ga sa sinom kojeg ste, eto baš sreli za radnog vremena na zelenim kolicima.

Evo i konkretnog primjera -imala sam prilike upoznati mamu Joze Boze. Znate tko je on? Bar mame iz ZG vjerojatno znaju. E pa on je htio biti to što je od malih nogu. Roditelji su naravno, pali u trans od ideje pa ga stisli da završi faks. Nakon faksa je otišao na doškolovanje u Ameriku i tamo završio masters i nakon svega odlučio raditi to što je želio od početka. Njegovi roditelji su ponosni na to što radi, bio je čak i kod Buša 2 puta, ali, ali... zašto je onda mama kad je rekla tko joj je sin imala potrebu ispričati da on nije samo obični NKV mađioničar...

Mislim, daj Bog da ja budem takav roditelj, svjesno se truditi zaista hoću i ako uspijem nitko sretniji od mene.

Zajecka, ako ste zadovoljni i TM se našao u svom poslu zašto si imala potrebe naglasiti ovo:

Mislim ne mješa cement (iako to radi za sebe) elektromehaničar je po struci i kuži se u struju, tehniku, elektroteh.....itd itd.........znači voli raditi svojim ručicama a ne jezikom.

šta bi bilo da jedino što zna raditi je miješanje cementa, da je zadovoljan time i ne teži ničemu drugome, bez obzira na prihode?
folne
Mladenka

PostPostao/la palunkica » 18 sij 2010, 12:28

Ja sam jedna od onih kod kojih su roditelji utjecali na izbor fakulteta, iako sam ja izabrala jedan sasvim drugi :roll

Rezultat - radila sam u struci u životu ravno 1,5 mjesec, otišča iz struke i započela nešto sasvim drugo.

I ne, ne bi bila sretna da mi dijete bude fizikalac. Uvijek sam se čudila zašto su nas cure iz Jezične slali na praksu u tvornicu namještaja Jadran i u tadašnju Prvomajsku tvornicu alata. Na kraju mi je jedna kolegica dala hint i mislim da je bila u pravu - htjeli su nam pokazati što nas čeka ako nećemo učiti :lol

To mi je u životu bio jedan od većih šokova, ustajanje u 5, dolazak u tvorničku halu... ma ne volim se ni sjetiti.

Svom djetetu govorim da će kopati kanale ako neće dobro učiti, onda kad nešto zabrlja kaže da netko mora i kopati kanale :/

A što se tiče učenja, ja sam bila tip kao Novamama, od pisanja šalabahtera ili bilješki. Na svom drugom faksu koji je bio štreberski bi učila da bi uzela pisaću mašinu i prepisivala važne stvari i tako sam učila.

Ali uvijek kampanjski :oops:
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la folne » 18 sij 2010, 12:29

Naravno da ih ne možemo prisiliti i da ćemo se radi svoje ljubavi truditi prihvatiti što god nas čeka, ali meni se čini licemjerno reći da ćemo na to biti i ponosni i sretni zbog izbora..
folne
Mladenka

PostPostao/la palunkica » 18 sij 2010, 12:31

Evo i konkretnog primjera -imala sam prilike upoznati mamu Joze Boze. Znate tko je on? Bar mame iz ZG vjerojatno znaju. E pa on je htio biti to što je od malih nogu. Roditelji su naravno, pali u trans od ideje pa ga stisli da završi faks. Nakon faksa je otišao na doškolovanje u Ameriku i tamo završio masters i nakon svega odlučio raditi to što je želio od početka. Njegovi roditelji su ponosni na to što radi, bio je čak i kod Buša 2 puta, ali, ali... zašto je onda mama kad je rekla tko joj je sin imala potrebu ispričati da on nije samo obični NKV mađioničar...

JozoBozo je moj kolega s postdiplomskog. U Zagrebu :/ Nisam znala da je išao na masters u Ameriku :conf

A da je uvijek želio biti to što je, istina je, i ide mu jako dobro :lol
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la medo14 » 18 sij 2010, 12:33

I ne, ne bi bila sretna da mi dijete bude fizikalac. Uvijek sam se čudila zašto su nas cure iz Jezične slali na praksu u tvornicu namještaja Jadran i u tadašnju Prvomajsku tvornicu alata. Na kraju mi je jedna kolegica dala hint i mislim da je bila u pravu - htjeli su nam pokazati što nas čeka ako nećemo učiti

To mi je u životu bio jedan od većih šokova, ustajanje u 5, dolazak u tvorničku halu... ma ne volim se ni sjetiti.

baš sam ja to htjela napisati, svoje iskustvo u tvornici baterija na praksi u srednjoj školi. Dizanje i početak rada u mrkli mrak, stalni osjećaj prljaštine koja se uvukla u kožu, monotoni i prilično depresivan posao na traci, nehumani uvjeti obzirom da se radilo u hali gdje je uvijek puhalo i bilo napola hladno, tad mi je bilo jasno da ja to ne želim, tako provesti život. Svaka čast tim ljudima, oni svaku kunu zarade ali njihova perspektiva nije baš bajna.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la ZacKa » 18 sij 2010, 12:37

folne je napisao/la:.... u svom poslu zašto si imala potrebe naglasiti ovo:

Mislim ne mješa cement (iako to radi za sebe) elektromehaničar je po struci i kuži se u struju, tehniku, elektroteh.....itd itd.........znači voli raditi svojim ručicama a ne jezikom.

šta bi bilo da jedino što zna raditi je miješanje cementa, da je zadovoljan time i ne teži ničemu drugome, bez obzira na prihode?

Nisam naglasila, nego željela objasniti čime se baviti jer sam prvobitno napisala da je šljaker, a neki smatraju da su šljakeri građevinarci, a velim i građevinac je vrlo često kod nas doma, čega se ne sramim dapače ponosna sam na nekretnine i zidove koje je napravio svojim rukama.

A on trenutno popravlja liftove. Što bi bilo da mješa cement ? Ništa ako je on zadovoljan, ne gunđa a vjeruj mi da oni zarade podosta prihoda, da baš građevinarci, samo su vremenski uvjeti koma na njihovom poslu pa mislim da mm s tim možda ne bi bio zadovoljan. Ali i to je njegova svar.
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la patkica » 18 sij 2010, 12:39

htjeli su nam pokazati što nas čeka ako nećemo učiti

Ista škola, sam smo mi bili u Plivi na pogonu, i do istog zakljucka smo dosli :lol
patkica
svizac

PostPostao/la ZacKa » 18 sij 2010, 12:40

A što se tiče Joze Boze očito je da njegova mama ima problem sa samom sobom kad mora naglašavati što je sve završio a ipak radi to što radi. Ja mu se divim a trebala bi i ona i biti više ponosnija na njega.
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.