Postao/la zeezee » 18 ožu 2010, 12:12
vjerujem da ću i ja za koju godinu, možda i prije, prednost dati genetici... vjerujem to jer i mnogi, s dužim roditeljskim stažom, su ovdje dokazali da je tako. iako, ne znam koji bih to genetski utjecaj svojih predaka mogla u malome prepoznati, ako stoji ona da nasljeđuju ne od roditelja, nego od još i prabaka i dalje...budući su mi bake i djedovi poumirali dok sam još bila vrlo mala.
za sada vjerujem u odgoj i okolinu koji tim genetskim materijalom upravljaju, jednostano zato što se do sada nisam uvjerila u suprotno.
ali, jako mi ova ideja o 'problematičnoj' genetici, pa, usporedo s time i nekoj 'neproblematičnoj, superiornoj' genetici, fura na predestinaciju u teologiji. a to mi je jako teško svariti.predestinacija pobija slobodnu volju pojedinca, a ovdje bi, koliko sam shvatila, trebao biti slučaj pobijanja i slobodne volje pojedinca, ali i onog koji ga odgaja, jer od početka mora nametati neki 'režim' imajući u vidu sve što bi moglo ( a naravno, ne mora) poći 'krivo'. mene bi to, kao odgajatelja, ali i odgajanog, ograničilo i isfrustriralo. kakve vajde onda od toga. a iskreno, cijela priča o genetici me opet vuče na 'onaj' darvinizam najgore vrste, mislim onaj preuobličen i iskorišten kao pseudo-znanastvena podloga nekim jako ružnim idejama i pokretima iz prošlog stoljeća.
M 22.04.2008.