Sada je: 06 lip 2026, 00:07.

Genetika/karakter VS odgoj

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Genetika/karakter VS odgoj

PostPostao/la piko » 18 ožu 2010, 11:43

Taj omjer uopće nije bitan, odnosno nama kao roditeljima ništa ne znači. I mi ''veliki'' smo uvjetovani našom genetikom, i nismo baš sigurni kakvi smo točno i kakve nam metode donose kakve rezultate, pa stoga ne možemo biti ni sigurni da nešto ispravno ili neispravno radimo s djecom. Kao što reče Imge, treba biti opušten (nismo mi genetičari :) ) potruditi se upoznati svoje djete i pokušati mu pružiti najbolje što znamo i umijemo, naravno prilagođeno djetetovom karakteru (koje je genetski uvjetovano).

Molil bih da mi neko objasni što je točno ''problematična genetika''...bilo s navodnicima ili bez njih!
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 18 ožu 2010, 11:47

nisam stručnjak i ne vjerujem da genetiski zapisi kod zdrave osobe mogu biti problematični.
definitivno je stupanj impulzivnosti upisan u genima pa neki kao ja skaču na svaku na vt, a neki drugi potežu nož. ovo moje bi moglo biti pametnije iskorišteno da sam advokat, ali što je tu je. važno je da nož ne nosim, ne potežem i nisam razvila sklonost prema fizičkom obračunavanju. (da jesam, odavno bi gadno završila)
:mrgreen
eli
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 18 ožu 2010, 11:50

Eli tvoja impulzivnost bi mogla biti u nekim situacijama problematicna (kao i moja :mrgreen ), mozes li zamisliti kako su tvoji roditelji svojim odgojnim postupcima mogli tome doskociti, odnosno jesu li to mogli predvidjeti i tome prilagoditi svoj odgoj? Bi li ti to u zivotu koristilo?

Ja cu odgovoriti za sebe. Zahvaljujem svojima da nisu. :)
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 18 ožu 2010, 11:55

pod navodnicima i izvlacenje iz konteksta je razlicita sfera od one o kojoj govorimo na ovom topicu.
posto mi je ta oblast ipak nesto bliza od ove o kojoj raspravljamo potrudicu se da objasnim (bez prepisivanja tudjih rijeci :p )

pod navodnicima, dozvoljava sirinu izrazavanja koja ne znaci bukvalno ono sto stoji "pod navodnicima"

izvlacenje is konteksta je seciranje dijelova recenice (teksta) koji kada se se prezentiraju samo jednim svojim dijelom znace nesto posve drugo od onoga sto je autor zaista rekao, ili napisao.
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

PostPostao/la thinkPINK » 18 ožu 2010, 12:02

Moj djecak, draga ja bi rekla da ti "trkeljas". Pod navodnicima :lol

Iako dopustam da te nisam dobro razumjela i da sam nenamjerno izvukla iz konteksta tvoje rijeci, koje opet kazem nisam dobro razumjela. :dunno

:kiss
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la zeezee » 18 ožu 2010, 12:12

vjerujem da ću i ja za koju godinu, možda i prije, prednost dati genetici... vjerujem to jer i mnogi, s dužim roditeljskim stažom, su ovdje dokazali da je tako. iako, ne znam koji bih to genetski utjecaj svojih predaka mogla u malome prepoznati, ako stoji ona da nasljeđuju ne od roditelja, nego od još i prabaka i dalje...budući su mi bake i djedovi poumirali dok sam još bila vrlo mala.
za sada vjerujem u odgoj i okolinu koji tim genetskim materijalom upravljaju, jednostano zato što se do sada nisam uvjerila u suprotno.

ali, jako mi ova ideja o 'problematičnoj' genetici, pa, usporedo s time i nekoj 'neproblematičnoj, superiornoj' genetici, fura na predestinaciju u teologiji. a to mi je jako teško svariti.predestinacija pobija slobodnu volju pojedinca, a ovdje bi, koliko sam shvatila, trebao biti slučaj pobijanja i slobodne volje pojedinca, ali i onog koji ga odgaja, jer od početka mora nametati neki 'režim' imajući u vidu sve što bi moglo ( a naravno, ne mora) poći 'krivo'. mene bi to, kao odgajatelja, ali i odgajanog, ograničilo i isfrustriralo. kakve vajde onda od toga. a iskreno, cijela priča o genetici me opet vuče na 'onaj' darvinizam najgore vrste, mislim onaj preuobličen i iskorišten kao pseudo-znanastvena podloga nekim jako ružnim idejama i pokretima iz prošlog stoljeća.
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 18 ožu 2010, 12:13

TP, moja mama je jednako impulsivno-jezičava pa se jako dugo nismo slagale. puuunoooo smo razgovarale i redovito se posvađale, a niti jedna nije htjela odstupiti. i bilo nam je teško, objema. mogla se ona skulirati da je to smatrala korisnim, ali eto, njoj se činilo da odgoj uključuje i srčano dokazivanje svojih teorija.
tata je drugi tip, nije reagirao previše, nije mi davao povoda da "skačem" pa sam njemu bila puno bolja i manje teška nego mami.

:zivili
eli
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 18 ožu 2010, 12:15

Slicno kao kod mene, samo zamjenimo mame-tate...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 18 ožu 2010, 12:24

a sta znaci "trkeljati"?? nepoznat mi je taj pojam (vjerovatno je hrvatska rijeci)
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 18 ožu 2010, 12:24

i da, sto god znacilo ja tebe necu stavljati u pod navodnike. :lol
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

PostPostao/la thalia » 18 ožu 2010, 12:25

Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la thinkPINK » 18 ožu 2010, 12:34

MD ja nisam tebe stavila u navodnike nego rijec "trkeljati". No, da ne bi ovo preslo u neko prepucavanje sto meni nije namjera, ja cu ti reci da je moje shvacanje tvoje ideje o "problematicnoj genetici" slicno ovome sto zeezeee pise u zadnjoj recenici... I zato mi je to ruzno, (malo je reci) i zato imam potrebu reagirati na nacin na koji reagiram. A ako sam te krivo shvatila rado cu cuti sto imas za reci.
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 18 ožu 2010, 12:44

rekla sam sto sam imala. ko ima vremena i zivaca neka cita, ali zaista cita. :dada
svaki dalji razgovor pretvara se u raspravu (ono sto niko od nas ne zeli), a ja pogotovo DANAS nemam vremena za jalove price. :joy

a tebi draga, hvala za "trkeljanje" :lol
trkelanje cak i pod navodnicima dovoljno govori o nama. da li je do genetike ili odgoja??, nije vazno. vazno je da se razumije(mo).

ljubim vas sve i citamo se neki drugi put

:mah
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

PostPostao/la thinkPINK » 18 ožu 2010, 12:51

Doskacem svojoj impulzivnosti pa samo :mah . :)
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 18 ožu 2010, 13:23

Može li se netko osvrnuti na moj prethodni post.
Na stvarne primjere.
Na pitanje je l uopće karakter vezan za gene?
Ili tu ima nšto više od same biologije?
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la eli » 18 ožu 2010, 13:24

pa jesmo. imaš moj primjer karaktera vezanog uz gene, a taj isti karakter različito fecera sa različitim osobama i na nekim područjima je plus, na drugima minus.
eli
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 18 ožu 2010, 13:32

Možda sam tvoj post previdjela.
Idem se vratiti.
edit-ne vidim taj post ili ne kužim koji je to.
Svi se odnose na postove od md. :dunno
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 18 ožu 2010, 13:43

IINA ako pod karakterom mislis na crte licnosti, onda kao i za vecinu govorimo o poligenetskom utjecaju. Uvijek je genetski utjecaj definiran kroz utjecaj utjecaj razlicitih gena i njihov medusobni meduutjecaj. I onda jos utjecaj okoline. Nema tu uzrocno-posljedicnog. Dakle ima biologije ali znanja o tome nisu dostatna a bitna je i okolina. Cak i za neke tjelesne osobine genetski utjeca nije vezan uz jedan gen, kao sto je npr. visina. Pa i za boju ociju za koju se dugo smatralo da se moze prema Mendelovim zakonima predvidjeti danas govore o mogucnosti poligenetskog utjecaja. Sto mozemo onda ocekivati od saznanja o crtama licnosti? Opet kako ih definiramo, mjerimo, sto su to uopce crte licnosti nego jedan stvoreni konstrukt.

Jedan zapetljan kruzni proces :lol
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 18 ožu 2010, 13:51

OK, al cijela ta stvar sa genima i okolinom
nekako mi slabi u primjeru identičnih blizanaca
rođenih u istoj obitelji istim uvjetima i "tretiranih"
na isti način...a koji su sasvim različite osobnosti od
samog rođenja.
Znači nešto suprotno od onog o čem je na početku topica pisala
md. Ona je navodila primjer razdvojenih blizanaca koji su imali
slične crte, a ovdje se radi o istim uvjetima, a velikoj raznolikosti. :dunno
Tu sam zapela.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la eli » 18 ožu 2010, 13:57

nije baš tako. jednojačani blizanci nose identični genom, razlika je u rna koja ne utječe na fizičke i karakterne osobine.
obično su izrazito slični karakterom, ali ne i isti.

no nemaju oni isto iskustvo iz trbuha, ne razvijaju se jednako i kako je jedno dijete manje, drugo veće od početka prolaze drukčije (npr jedno je u inkubatoru ili na fototerapiji, drugo nije). sitni početni problemi ih razlikuju pa ih tako i roditelji krenu drukčije tretirati pa sa vremenom i oni sebe počinju drukčije doživljavati, ufuraju se u "ulogu" koju im okolina pripiše. što vrijeme više prolazi, oni više različitih iskustva doživljavaju i to je glavni razlog zašto se razlikuju. no nikad onoliko koliko se prosječna dvojajčana braća međusobno razlikuju.
eli
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 18 ožu 2010, 14:00

Ja se s MD i takvim gledanjem na utjecaj genetike ne slazem. To je fatalisticki i pesimisticni pogled na ljudsku prirodu. Stvar nije tako jednostavna. Postoje istrazivanja koja pokazuju jedno i istrazivanja koja pokazuju drugo. I neka su pobijena, nekima se zamjera metodolski, (ne zato sto je netko napravio los posao nego zato sto je tesko napraviti takav nacrt kojim ces moci doci do cistih zakljucaka) ali mislim da ako cemo ozbiljno gledati na ovu dilemu ne mozemo nazalost nista tako jednostavno zakljuciti. Pojedini slucajevi nisu znanost.

Mozemo ovdje raspravljati teoretski o vlastitim stavovima i potkrijepljivati to vlastitim primjerima ali to nije znanost. I to cak nista ne govori o stvarnom zivotu. Zato je MON prethodno postavila ono pitanje.

Za mene ovo nije nista drugo nego tema za zanimljivu raspravu unutar koje znam da ne mogu ocekivati definitivne odgovore. Dapace, veoma me plase definitivni odgovori pogotovo o vecoj vaznosti genetike jer mogu imati ozbiljnih posljedica na pojedinca.
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 18 ožu 2010, 14:04

jasno je da na ovom forumu nećemo dobiti odgovore ni doći do senzacionalnih otkrića.

no zašto te to plaši?
svaka osobina može biti pozitivna i negativna ovisno o situaciji, a imamo i mozak da znamo kada je zatomiti.
banalni primjer je sklonost riziku. to ne znači da će netko prokockati kuću i skakati bez padobrana, ali zašto ne bi takva osoba skočila sa padobranom pa i osnovala klub i fino zarađivala prenoseći ljubav i vještinu polaznicima.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Crazy Daisy » 18 ožu 2010, 14:04

dakle pravilo je da nema pravila, a možda je i horoskop kriv za sve :mrgreen

isključivo prema primjerima kojima sam okružena, dajem laganu prednost genetici. isto tako ne vjerujem da se netko može roditi loš, te da se odgojem svakoga može naučiti razlikovati dobro od lošega.
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la thalia » 18 ožu 2010, 14:08

Crazy Daisy je napisao/la:dakle pravilo je da nema pravila, a možda je i horoskop kriv za sve :mrgreen

točno tako :dada
problem je što su to sve konstrukti pa ih je teško mjeriti.
a i uz to što znamo neke svoje, uvjetno rečeno, karakterne falinke (da ne spominjemo partnerove ili nedajbože svekrvine :witch :lol ) , primijetit ćemo ih kod svoje djece.

znate onu, svak se češe di ga svrbi.
i ono što nas muči kod nas, prvo ćemo kod njih primijetit.

ovo gore napisano je skroz nestručno, ja nemam pojma o tom dijelu psihologije :oops:
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la IINA » 18 ožu 2010, 14:11

eli je napisao/la:obično su izrazito slični karakterom, ali ne i isti.

Pa ne znam.
Mame tvrde da su različiti i to baš izraženo različiti.
Ne znam di su naše duple mame, da nam kažu kakvi su njihovi.
Tvrditi da se netko već rodi sa lošim genima ne znači ništa.
Preveliko je to klupko svega da bi se moglo tako banalizirati.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 18 ožu 2010, 14:12

nije baš tako. jednojačani blizanci nose identični genom, razlika je u rna koja ne utječe na fizičke i karakterne osobine.

Nije baš nužno identičan, DNA može biti različito metilirana, može doći raznih cross-overa, itd. Razlike su osim u fenotipu i u genotipu i epigenetske, što je predmet brojnih istraživanja danas i baca novo svjetlo na sva istrazivanja koja su se bazirala na pretpostavci da na toj populaciji mozes istrazivati učinka okoliša jer je genom identičan.
Monozygous (MZ) twins are often described as being physically and genetically identical. Clinical determination of zygosity relies on the assumption that any physical differences between a pair of twins imply they are dizygous. Most twin research relies on the assumption that dizygous twins share approximately 50% of the same genes, whereas monozygous twins share 100%. There is, however, increasing evidence to challenge both these assumptions. In this review, we describe a number of intrauterine effects and genetic mechanisms that may result in phenotypic, genotypic, and epigenetic differences between monozygous twins. Newer molecular techniques are resulting in such differences being increasingly commonly recognised. The potential for differences in monozygotic twin pairs is an important consideration for both clinicians and researchers involved in twin work.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 18 ožu 2010, 14:13

na forumu imam samo jednu mamu sa jednojajčanim blizancima.
eli
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 18 ožu 2010, 14:16

To nije definitivni odgovor na kojega sam mislila Eli. To sto ti pises govori o meduutjecaju okoline i genetike, situacije na nacin na koji ce se neka osobina ispoljiti. Govorim o tome da dijete dozivljavamo kroz njegov "genetski problematican materijal". Da smatramo da ce dijete biti poput roditelja, da nosi "problem" u sebi koji je genetski definiran i da tome trebamo doskociti odgojem. Da to ocekujemo kao sljedeci udah.
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 18 ožu 2010, 14:20

Hm, da nešto slično sam pročitala, zato sam napisala da
ne dijele 100% iste gene, no nisam zapamtila gdje su te
razlike i u čemu se sastoje.
Ma da sam i zapamtila, ne bih to znala ovako ispisati kao ti.
Ok, i sad da li su te razlike dovoljne da od njih stvore sasvim
različite osobe? Odnosno ovo kaj sam pisala da mame blizanaca koje znam
tvrde da su od samog početka jako različitog karaktera.
Zar nisu i JiA monozigotni?
IINA
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 18 ožu 2010, 14:21

thinkPINK je napisao/la:da nosi "problem" u sebi koji je genetski definiran i da tome trebamo doskociti odgojem. Da to ocekujemo kao sljedeci udah.

Da ovo je isto bezveze, jer taj zapisani problem treba i određeni triger, koji
se u nekoj okolini događa (kod roditelja npr.), a kod djeteta može izostati.
IINA
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.