Sada je: 29 srp 2026, 21:52.

produženi boravak za i protiv

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: produženi boravak za i protiv

PostPostao/la eli » 23 tra 2010, 08:53

naravno da je učiteljica koja vodi nastavu puno bitnija, ali mi imamo specifično iskustvo. birali smo, dobili je i onda je otišla na održavanje trudnoće. sada imamo treću po redu, ali isto smo jako jako zadovoljne. i mala i ja, a kako čujem i ostali roditelji.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Imge » 23 tra 2010, 08:54

lala je napisao/la:Krumpi, boravak bi i trebao biti samo za one koji nemaju alternative, ali u njega na žalost idu i ona djeca čiji su roditelji doma.

iako sam u "struji" koja ima djecu klasicare neboravkase, ne bih s slozila s ovim.
zasto "nazalost"?
da, ima roditleja koji su doma i koji imaju djecu u boravku. ali, ne kuzim zasto je to neobicno i zasto u skoli traze potvrdu o zaposlenju :( ?
pa mozda je mama na rodiljnom dopustu ili je na dugotrajnom bolovanju ili je doma zato sto je nezaposlena (ali se svaki cas nada da ce dobiti posao, a i mora obilaziti potencijalne posloddavce i tko zna kad ce joj neki posao uletiti) ili ima obiteljski kucni biznis (ali ona isto radi!) ili je nesto cetvrto u pitanju. no, to jos uvijek ne znaci da ta mama ima i vremena, znanja, volje i tko zna kojeg cega sve ne ... biti s djetetom skolarcem i pruziti mu sve ono sto ono moze dobiti u skoli.

jer zasto bi mama koja je na rodiljnom dopustu (uzmimo taj slucaj) morala prakticki preuzeti ulogu uciteljice u boravku? zasto ona nema pravo procijeniti, a mi to postovati, da je za dijete dugorocno bolje da u skoli napravi zadacu i podruzi se s djecom nego da joj dodje doma u 11.30. a ona ne zna kud ce prije - jel se baviti s bebom ili djetetom-ucenikom koji recimo ima problema s ucenjem? i jos nesto - mozda mama doista je tu prvu godinu doma, ali drugu i ona ide raditi i kud ce onda sa skolarcem? pa treba misliti i na godinu kad ona vise nece biti na rod. dopustu :dunno .

miki, bas mi je to tuzno citati za potvrdu o zaposlenju. kao da ljudi u skoli zive u nekom drugom svijetu u kojem pojma nemaju kakvo je radno vrijeme 95% ljudi.
ili, evo, eto nam i problema nezaposlenosti - a u to moras uklopiti i neboravak :( . kao da tim roditeljima nije i ovako dosta problema nego jos moraju razmisljati o zbrinjavanju djeteta, a vec su ludi ludi jer nemaju posao...

ajme ajme
Zadnja izmjena: Imge; 23 tra 2010, 12:07; ukupno mijenjano 1 put/a.
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Miki » 23 tra 2010, 09:00

imge, mogu samo potpisati cijeli tvoj post :dada
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la eli » 23 tra 2010, 09:04

meni ništa tu nije čudno. ako nema mjesta za sve koji žele boravak prednost moraju imati oni koji su zaposleni, a ne oni koji će se možda zaposliti. slično bi trebalo biti i u vrtićima. :dunno
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 23 tra 2010, 09:05

naravno da je učiteljica koja vodi nastavu puno bitnija, ali mi imamo specifično iskustvo. birali smo, dobili je i onda je otišla na održavanje trudnoće.

:dada :dada

Ja sam između dvije učiteljice birala stariju, sjetit ce se Dunja mojih razmišljanja o tome i potencijalnom porodiljnom :mrgreen

Ne traže sve škole potvrdu o zaposlenju ali i mi moramo biti realni što se toga tiče. Kako biste vi na mjestu uprave škole udovoljili svima a nemate mogućnosti?

Nemaju sve škole mogućnosti udovoljiti dovoljnom broju odijeljenja boravka. Iz tog razloga mnoge škole, naša npr, nemaju boravak u trećem razredu (lani su na tešku muku roditelji uspjeli dobiti jedan razred, ali onog netipičnog "smjenskog" boravka, a ove je godine situacija još teža). Tako da treba razumjeti da u školama gdje se traži 3 razreda boravka a oni imaju prostornih kapaciteta samo za dva, nekako moraju napraviti selekciju. Neće valjda izvlačiti iz šešira. Pogotovo u svjetlu činjenice da se dosta djece upiše u startu u odijeljenja koja su boravak a onda ih bake ili netko treći dižu odmah nakon nastave. A tko će ih se usuditi premjestiti iz "boravkakšog" razreda u "klasični" nakon mjesec ili dva škole? :/ Ovo pišem za škole gdje su razredi strogo odijeljeni a ne da se "boravak" formira od više razreda pa nije bitno tko je klasični a tko boravak, jer su djeca izmiješana.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la ZacKa » 23 tra 2010, 09:26

Imge je napisao/la: iako sam u "struji" koja ima djecu klasicare neboravkase, ne bih s slozila s ovim.
zasto "nazalost"?
da, ima roditleja koji su doma i koji imaju djecu u boravku. ali, ne kuzim zasto je to neobicno i zasto u skoli traze potvrdu o zaposlenju :( ?
pa mozda je mama na rodiljnom dopustu ili je na dugotrajnom bolovanju ........

A i kad su na porodiljnom zaposleni su bili negdje prije i mogu dobiti potvrdu, i na bolovanju isto, normalno dobiješ od firme potvrdu da si tamo zaposlen. Ne trenutno ali to niti ne piše na potrvdi.

Tako je, nemaju sve škole mogučnost primanja na boravak u nedogled, prvo ministarstvo to određuje i financira, a npr. kod nas u našoj školi ministarstvo nije odobrilo dva razreda boravka pa su sve strpali u jedan. I neke koji imaju mogučnost podizanja djeteta nagovorili da odu u klasičan razred.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 23 tra 2010, 10:18

ma, zacka znam da potvrdu o zaposlenju moze dobiti mama koja je rod. dopustu ili na dugotrajnom bolovanju.

nego, zapravo, referirala sam se vise na lalin post kad je rekla da je tuzno kako su neki roditelji doma a dali su djecu u boravak. iako, priznajem, ima tu slucajeva da neki hoce frknuti dijete u skolu i ispijati kavice cijeli dan (nemojmo o tome da to nije istina, osobno mogu bar 3 takva slucaja nabrojati :dada ), ali bormec ima vise slucajeva gdje roditelji imaju valjani razlog zasto su doma a ne mogu opsluzivati "klasicara". i zato ne treba generalizirati.

a sto se tice uvjeta rada i boravka u skoli - pa nisam bedasta :/ da ih nisam svjesna niti tvrdim da ne kuzim koji su razlozi zbog kojih se radi selekcija izmedju roditelja. i znam da u postojecim uvjetima naseg skolstva ne mogu svi biti zadovoljeni i zadovoljni.
i nisam zapravo nikom odredjenom odgovarala nego naglas razmisljam kako se svi ti organizacijski i finacijski problemi na kraju prelome preko ledja roditelja.
e, to je tuzno :( .
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 23 tra 2010, 10:44

sto se tice uvjeta rada i boravka u skoli - pa nisam bedasta da ih nisam svjesna niti tvrdim da ne kuzim koji su razlozi zbog kojih se radi selekcija izmedju roditelja. i znam da u postojecim uvjetima naseg skolstva ne mogu svi biti zadovoljeni i zadovoljni.
i nisam zapravo nikom odredjenom odgovarala nego naglas razmisljam kako se svi ti organizacijski i finacijski problemi na kraju prelome preko ledja roditelja.
e, to je tuzno .

Pa većina nas i razmišlja na glas, i nitko ne kaze da je netko drugi bedast. Samo iznosim drugu stranu medalje na čuđenje oko kriterija kako zadovoljiti sve roditelje u ovakvim uvjetima u kakvima neke zg škole rade. A svaka je tu priča za sebe. Ima ih koje nemaju prostornih problema imaju boravak u trećem, a neke će ga čak ponuditi u četvrtom :dunno
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Imge » 23 tra 2010, 14:06

nego, da se vratimo na naslov topic "za i protiv" kad smo vec kod uvjeta zaposlenosti koji bi recimo bio valjani razlog odabira boravka.
a i da zaista sa svih strana pokrijemo i opisemo kako to izgleda u jednoj uobicajenoj obitljskoj prici.

recimo nas slucaj konkretno, cisto kao ilustracija.
i mm i ja trenutno ganjamao dva posla/skolovanja (koji i jesu i nisu placeni da ne misli netko da se suludi ritam ganja uvijek i jedino zbog love, nekad je to i zbog nekih buducih razloga i benefita) i ne da smo nezaposleni nego smo prezaposleni i po tom kriteriju bismo mogli dobiti 4 boravka, ne jedan.

no, kad smo sjeli i kad smo dobili rasporede - skontali smo da nam se zapravo u takvu organizaciju dana i povremene "rupe" koje mozemo fleksibilno podesavati puno bolje uklapa neboravak, a boravak bi pak znacio da mm uopce ne bi djecu vidjao valjda do subote jer on, eto, moze imati rupu u danu, ali ne moze onda kad djeca dodju iz boravka. a ja se pak na druge nacine prilagodjavam radeci nesto dok su djeca na aktivnostima i na druge nacine uskacem, ali, da ne zamaram :kima .
i moram priznati da poznajem malo tata koje tako puno radi kao mm i koji istovremeno tako puno vremena provodi sa svojom djecom. on naime koristi vrlo kvalitetno i efektivno to zajednicko vrijeme. ali sve to ne bi bilo tako da je boravak u pitanju :dunno .

i jos, kad smo onda u tu cijelu formulu i organizaciju :znoj uklopili baku i didu kao konstantu koji uvijek u isto vrijeme daju rucak, idu u jutarnjem turnusu po klince ili vode starije dijete u popodnevni turnus i tu su da pregledaju zadace (a ja vjestica :baba to itekako kasnije provjerim i nadzirem), a mi roditelji smo tu za sve ostalo (da ne bi netko pomislio da mi odemo ujutro u 8 i vratimo se u 18, a djecu frknemo u skolu pa baki i nit pitamo nit cujemo za njih, ooooooooo, naradimo se i naskacemo oko njihove skole i te kako :znoj ) - e, onda nam je zapravo puno logicniji (makara i naporan) ovakav raspored. a sve zbog dobrobiti djece za koju ne zelimo da trpe niti se prilagodjavaju nasim pretrpaim rasporedima nego se, eto, mi prilagodjavamo njima i pokusavamo u postojecim okolnostima biti sto vise s njima.

i, kazem, kad sucelis ovakav slucaj u kojem imamo dva zaposlena roditelja i s druge strane recimo nezaposlenu samohranu mamu koja je "doma" (pod navodncima je to samo zato jer si mogu misliti kako je ona sve samo ne doma :( ) i kad se malo bolje promisli da se meni zapravo puno lakse organizirati nego njoj - onda me jos vise rastuzuju kriteriji koji se postavljaju iznad ljudi, a u korist skolskog prostora...
i da, duboko sam svjesna manjkavosti naseg skolskog sustava.

point, za kraj - nekad boravak naprosto nije opcija zaposlenim roditeljima jer neki ne rade samo od 8 do 16, nego imaju sasvim drugaciji zivotni ritam i ukoliko bi dijete bilo u boravku, a roditelj radi nakon sto ono dodje iz skole - oni se praktickiuopce ne vide. i konacna odluka ovisi iskljucivo o individualnoj situaciji u obitelji i ne treba razmisljati usko kako bas svi imaju identicno radno vrijeme... iako, na kraju, ni sam ne znas da li si zaista donio dobru odluku (meni bi nekad puno lakse bilo da su mi djeca zbrinuta 8 sati u skoli, da obave tamo sve sto treba i da ja ne moram o svemu tome razmisljati, ali, ali, ali....)

i jos nesto. meni uz sve manjkavosti klasicnog nacina nastave (nacekivanje ispred skole, briga o organiziranoj igri koju djeca u neboravku ne zadoovlje u skolskom rasporedu, obveza nadgledanja ucenja kod kuce) najteze pada to sto skola pocesto misli da bas ti roditelji koji imaju bake i dide, eto, mogu i skakati na svakkave iznenadne bedastoce unutar skolskog rasporeda, jer , mi kao, eto, imamo rijeseno cuvanje :roll .
evo, mi npr. moramo iduci tjedan pokriti 2 suluda medjuturnusna odlaska u kazaliste i muzej za koji recimo rodtielji koji imaju djecu u boravku uopce ne znaju (znaci, dolazak u skolu u 10.00 ujutro i povratak u 14.00) . i ajd ti to shendlaj ako je uhodani raspored reimo popodnevna smjena koju sam imala isplaniranu u minutu s mm-om i didom koji je planirao dokotra i uskladio podizanje djece, a sad imam ovakav uletanovic s rasporedom :znoj . i to sam saznala jucer. i naravno da to sve kolidira s rasporedima drugog djeteta... mislim, gle, jesam fleksibilna, ali ne bas tak :roll

ispricavam se na duzem postu, no, pokusavam ovu pricu prikazati iz svih kuteva :mah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 23 tra 2010, 14:15

ooo, imge, nema to veze sa boravkom ili bakama, događa se svugdje. i moja je danas u takvom međuturnusu, a boravak je bio u jutro pa je danas tata izašao ranije sa posla da je pokupi jer poslije nastave nema više boravka.
eli
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 23 tra 2010, 14:20

Dođite k nama u školu.
Mi još malo pa ćemo morat reklame plačat,
da se netko upiše.
Potičin P. ide kod nas u školu, a vi ste bliže...
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Potica » 23 tra 2010, 14:39

IINA i mene su tražili potvrdu o zaposlenju :dunno a meni su te potrvde cjeloživotni problem jer je MM dugo bio "samostalna djelatnost" ili tako nekako (umjetnici imaju nešto slično) a kod nas postiji u zakonu ta kategorija ali škole i vrtići to ne smatraju dovoljnim, isto kao i obrt jer ti ako si obrtnik možeš prilagoditi radno vrijeme (tako su mi rekli kod jednog upisa u vrtić) što je totalna glupost. :roll

Edit: P. je i krenuo tu vrtić jer nismo mogli dobiti mjesto u našem (a taj mi je doslovno iza zgrade) jer sam ja bila nezaposlena tj. trebala sam početi raditi 01.09. a prijavu sam morala predati u petom mjesecu.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la IINA » 23 tra 2010, 14:44

Ne sjećam se toga, ali kod nas će dobiti boravak, što
vidim da sumlja u njihovoj školi :dunno

ajoj, sad vidim di je kuršlus.
Dakle, moj odgovor je bio upućen Miki :roll
Opće nisam vidla tisuću postova iza njenog...zato je ispalo ovak čudno.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la ZacKa » 23 tra 2010, 16:02

Imge je napisao/la: evo, mi npr. moramo iduci tjedan pokriti 2 suluda medjuturnusna odlaska u kazaliste i muzej za koji recimo rodtielji koji imaju djecu u boravku uopce ne znaju (znaci, dolazak u skolu u 10.00 ujutro i povratak u 14.00) . i ajd ti to shendlaj ako je uhodani raspored reimo popodnevna smjena koju sam imala isplaniranu u minutu s mm-om i didom koji je planirao dokotra i uskladio podizanje djece, a sad imam ovakav uletanovic s rasporedom :znoj . i to sam saznala jucer. i naravno da to sve kolidira s rasporedima drugog djeteta... mislim, gle, jesam fleksibilna, ali ne bas tak :roll

ja i mm koji radimo od 8-16h, ne možemo izaći nego na pauzu od 1/2 sata zato i imamo opciju boravka. I s bakom koja bi možda uletila da ga eventualno dočeka doma i da mu jesti (i baš ništa više) meni opcija klasične škole ne dolazi u obzir. A tako i mnogima. I zato je sve individualno, kod svakoga je drugačije i ovidsi o funo faktora u životu, evo vi ste izabrali kao najvažnije da se više ili barem nekako viđate sa svojom djecom. To i drugi izabiru ali i opet sve ovisi o radnom vremenu.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 23 tra 2010, 16:36

ZacKa je napisao/la:I zato je sve individualno, kod svakoga je drugačije i ovidsi o funo faktora u životu.

:dada
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 23 tra 2010, 19:23

lala je napisao/la:Barbi, ti si očito krivo shvatila ono što sam napisala, a to je da ako roditelj ima mogućnost dijete ne poslati u boravak (kao što ti kažeš - prateću logistiku), da je po meni bolje da dijete bude doma, a ne u školi deset sati. Naravno, ako roditelji nemaju tu mogućnost (a većina ih nema) da će dijete poslati u boravak, a ne ostaviti ih s ključićem oko vrata da bude sam kod kuće.

i po mogucnosti neka osjecaju i malo grizodusja sto ne mogu pruziti svom djetetu najbolje, valjda :loce

Djeca su različita. Neki doma stvarno ne moraju gotovo ništa raditi dok drugi moraju kod kuće dovršavati ili ispravljati zadaću koju nisu stigli napisati u školi, a o vježbanju da i ne govorim. Upravo zbog toga je dobro da djeca idu u klasičan razred

zato i postoji popodnevna uciteljica da pomogne djeci napisati zadacu u skoli a ne da djeca sjede pet sati u boravku i onda jos i doma. Takva uciteljica je nezainteresirana, nemotivirana i u konacnici losa za dijete.
Spike oko slobode i igre djece ne pusim. Popodnevna uciteljica mora imati jednako odgovoran posao kao i jutarnja a ne svaljivati svoju odgovornost na roditelje.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Miki » 24 tra 2010, 19:53

IINA je napisao/la:Ne sjećam se toga, ali kod nas će dobiti boravak, što
vidim da sumlja u njihovoj školi :dunno

ajoj, sad vidim di je kuršlus.
Dakle, moj odgovor je bio upućen Miki :roll
Opće nisam vidla tisuću postova iza njenog...zato je ispalo ovak čudno.

moram reci da nismo u potpunosti odbacili i tu mogucnost - ali to bi nam zakompliciralo puno toga jer N. je u vrticu kraj skole koja je od nas udaljena cca 100m

tko zna, mozda ipak i mi krenemo u vasu skolu ;)
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la lala » 25 tra 2010, 00:45

i po mogucnosti neka osjecaju i malo grizodusja sto ne mogu pruziti svom djetetu najbolje

Ne znam zašto tako misliš? I što je uopće "najbolje"? Pa valjda se svaki roditelj trudi pružiti svom djetetu najbolje koliko god može.

zato i postoji popodnevna uciteljica da pomogne djeci napisati zadacu u skoli a ne da djeca sjede pet sati u boravku i onda jos i doma. Takva uciteljica je nezainteresirana, nemotivirana i u konacnici losa za dijete.

Naravno da učiteljica u boravku mora pomoći djetetu da napiše zadaću, ali samo da objasni učenicima kao napisati zadaću iz svih predmeta i da ispravi oko 27 zadaća (x min.2 - hrvatski, matematika) treba joj poprilično vremena. A zatim one koji su pogrešno napisali mora uputiti na točan odgovor pa ponovo to pregledati. I to sve u 90 minuta. Misliš da je to jednostavno? Pokušaj zamisliti! Nekim roditeljima je teško zaviriti u jednu bilježnicu (bilježnicu svog djeteta), a učiteljica (kojoj je to naravno posao) mora sve to napraviti u tako kratkom vremenu. Vrlo rado! Ali je nemoguće.

Spike oko slobode i igre djece ne pusim. Popodnevna uciteljica mora imati jednako odgovoran posao kao i jutarnja a ne svaljivati svoju odgovornost na roditelje.

Ne svaljuje ona svoju odgovornost na roditelje, ona svoje odradi koliko god stigne, ali vrlo često roditelji svoju odgovornost (za svoju djecu) svaljuju na učitelje.

Adorabla u jednom od prethodnih postova sam napisala da učitelj u prvom razredu uz svu zadaću koju mora napraviti s učenicima jedva stigne prozvati nekoliko učenika da pročita pokoju rečenicu, a kamo li da dijete može naučiti tečno čitati čitajući samo u školi. I tko je onda za to kriv, učitelj koji ne stigne toliko često prozvati pojedinog učenika ili roditelj (ili bilo tko drugi tko je s djetetom) koji s djetetom ne vježba čitanje ili ga bar zaduži da sam čita? U školi imamo vrlo malo vremena za individualizirani rad s djetetom.
slika
lala
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Barbi » 25 tra 2010, 07:49

I to sve u 90 minuta.

Ne svaljuje ona svoju odgovornost na roditelje, ona svoje odradi koliko god stigne

U školi imamo vrlo malo vremena za individualizirani rad s djetetom.

Lala, kopiram par stvari iz tvog posta i molim te za obrazloženje. :mah Zašto samo 90 minuta? Produženi boravak počinje prije 12 sati kada završava redovna nastava i traje do minmalno 15,30 kada prva grupa "boravkaša" ide doma - ako je barem u nekoliko škola u koje idu djeca meni poznatih ljudi. Pisanje zadaće i ponavljanje gradiva može se dakle i produžiti koliko je potrebno da se sve riješi, provježba i pregleda. :dunno Najlakše je naći izgovor zašto se nešto ne može ili ne stigne a najbolja mi je fora da su djeca umorna :conf pa jednako su umorna i kad dođu doma a opet se od njih očekuje da pišu zadaću i uče/ vježbaju. U školi mog sina sve se obavi u boravku, doduše on je tek prvi razred, vidjet ćemo kako će biti kasnije.

Drugo pitanje, koliko je zaista nužan individualizirani rad? I treba li on svakom djetetu? Ovo pitam jer tijekom mog školovanja individualizirani rad nije postojao, kakav crni individualizirani rad, niti u školi a niti je netko doma sa mnom učio i zadaće pisao :dunno a tako ni sa mojim prijaeljicama pa smo sve završile fakultete.
Ne mogu vjerovati da je sada gradivo toliko teže i opširnije da je nužan individualizirani rad da bi ga se savladalo. :conf
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la skorpionka » 25 tra 2010, 07:58

traje do minmalno 15,30 kada prva grupa "boravkaša" ide doma - ako je barem u nekoliko škola u koje idu djeca meni poznatih ljudi

Ovih famoznih 15.30. je po meni jedan od glavnih pokazatelja koliko smo mi zapravo u prošlosti i koliko je tih 15.30. zapravo neprikladno doba za označiti kraj boravka. Pretpostavljam da se za rad popodnevne učiteljice dobije puna plaća ili ne? Fino je proglasiti fajrunt u 15.30. pa onda skupiti djecu u dežurstvo i upaliti im crtić. :dada
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la palunkica » 25 tra 2010, 08:20

Boravak je tako i strukturiran, prvo ručak, pa slobodna igra, pa zadaća, i to da, cca 2 školska sata, pa do 15.35 igra, crtići ili izlazak van.

Većini ne treba pomoć pri pisanju zadaće.
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la skorpionka » 25 tra 2010, 08:44

Jasno je meni kako je boravak strukturiran, sin mi ide drugu godinu. Znam da je boravak u Zg do 15.35. Ali taj termin baš i pokazuje koliko je to u skladu s realnim radnim vremenom roditelja i današnjom stvarnošću. I dalje ne vidim zašto bi netko tko dolazi na posao malo prije 12 bio gotovo s poslom u 15.35. Po meni je to geeeenijalno. Smatram da bi njihova učiteljica trebala biti tamo do 16.30. s obzirom na radno vrijeme roditelja (to je kod nas bilo samo prvi mjesec, da je njihova ostajala do kraja, a nije ih skupljala u tzv dezurstvo), pa makar tamo bila zbog jedno ili dvoje djece. Kakvo crno dezurstvo u 15.35. :roll

Mi smo lani imali jednu učiteljicu za boravak, ove godine drugu. Srećim pa obje s njima zaista i napišu zadaće. Ova prva je puno detaljnije pregledavala zadaće. Dobra mi je fora i to da tamo sjede a kao ne moraju napraviti zadaću iz engleskog i vjeronauka. Mi smo sa sinom dogovorili da i to napravi tamo, ne očekujem ja da mu to učiteljica pregleda, ali zašto bi tamo sjedio dok sporiji završavaju hr i matku, a kao ne smije napisati engleski i vjeronauk. Mi smo mu rekli neka on slobodno izvadi i napiše zadaću i iz toga, jer ionako ima vremena, a ne da onda piše nakon aktivnosti navečer kad je umoran. Sreća da je moj tip koji hoće poslušati savjete, jer na prvu nije niti njemu bilo pravo da mu ja govorim jedno a učiteljice da tvrde da se engleski i vjeronauk pišu doma. Ne pale kod mene te fore ajmo linijom manjeg otpora .
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Nana1971 » 25 tra 2010, 09:06

boravak je organiziran do 17 h u nasoj skoli.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la folne » 25 tra 2010, 09:15

Kod nas je boravak gotov tj. djeca pišu zadaću do 14.50. nakon toga je igranje crtići štoveć.

Budući da imam dvojicu u boravku iz svog iskustva mogu apsolutno ustvrditi da to što će i kakoučiteljica odraditi s njima ovisi isključivo o njoj i njenom stavu. Jedna je uložila minimum svojeg truda i više im služila kao siterica s blesavim odgojnim metodama (tipa ode na kavu u zbornicu, a oni moraju jedni druge zapisivati na ploču kad netko napravi nepodopštinu. to bi rezultiralo u najmanju ruku svađom između onog tko bizapisivao i onog tko bi bio zapisan). Moja sreća u svemu je da je dijete koje je bilo kod ove učiteljice jako savjesno i sam je pisao zadaće i iz engleskog i vjeronauka da bi se toga riješio.
Druga je za razliku od prve zaista angažirana. Od pisanja zadaće, ispravljanja iste, uvijek dodatnog čitanja iz Prvog izbora... Klinci itekako imaju koristi od takvog boravka, a stignu se i poigrati. Znači opet se sve svodi na ono -sve se može kad se hoće...
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la skorpionka » 25 tra 2010, 09:32

boravak je organiziran do 17 h u nasoj skoli.

I kod nas je boravak služeno do 17, ali to u praksi znači da ih u 15.30. (nakon što neki odu doma, jer je tu kraj boravka s njihovom popodnevnom učiteljicom) spajaju u tzv. dezurstvo koje onda traje do 17 sati. :dunno I kod većine drugih škola je slično, oko 15.30 ostaju u tom famoznom dezurstvu pa je onda roditeljima draže nekako se snaći pa ih skupiti u 15.30. jer ovo iza i nema previše smisla.

Meni je pred kraj prošle godine lani postalo svejedno pa sam mu dozvolila da dolazi doma sam nakon zadaće.

Folne, jel ih kod vas spajaju u to tzv dezurstvo ili ?
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 25 tra 2010, 09:42

i kod nas je dežurstvo rano počinjalo dok je učiteljica pred penziju držala boravak. kada je došla nova, ona ostaje sa djecom do kraja. i počinje kada prvašićima završava nastava, najčešće u 11i30. djece nema 27, nisu svi svaki dan na boravku (jer roditelji imaju godišnji i tijekom šk.g, kako poslodavcu odgovara).

stigne pregledati sve zadaće, upamtiti gdje je koje dijete slabije i to reći roditelju pa još i dati informaciju je li pojelo cijeli ručak ili brljavilo.
eli
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 25 tra 2010, 10:52

Kod nas je nakon 15.35 u dežurstvu jedno do nijedno dijete :dunno

A naši uopće nemaju zadaću niti iz prirode niti iz engleskog, a bogme ni iz vjeronauka :dunno

Pa nema potrebe pisati

A o odgojnim metodama naše učiteljice iz boravka bolje da ne pišem, boravak se sastoji od borbe za život, djece i učiteljice :alc
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Barbi » 25 tra 2010, 13:56

Kod nas je popodnevna učiteljica do 16,30 a nakon toga se spajaju u dežurstvo još pola sata. Imali smo sreće s tom popodnevnom učiteljicom, ona je iskusna žena pred mirovinu, zna s djecom, ima puno iskustva i uglavnom je dosad radila kao učiteljica u nastavi.
Rad s njom je jednako kvalitetan kao i sa jutarnjom, uvijek sve napišu i provježbaju, ako neko dijete nešto nije dobro shvatilo ona to uoči i pošalje udžbenik i/ili bilježnicu iz tog predmeta taj dan doma s napomenom što bi trebalo ponoviti i uvježbati.
Još samo da napomenem da je P-ov razred ogroman, u boravku ih je 25 od čega dvoje djece s posebnim potrebama, sigurno da nije lako ali može se.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Adorabla » 25 tra 2010, 17:32

Naravno da učiteljica u boravku mora pomoći djetetu da napiše zadaću, ali samo da objasni učenicima kao napisati zadaću iz svih predmeta i da ispravi oko 27 zadaća (x min.2 - hrvatski, matematika) treba joj poprilično vremena. A zatim one koji su pogrešno napisali mora uputiti na točan odgovor pa ponovo to pregledati. I to sve u 90 minuta. Misliš da je to jednostavno? Pokušaj zamisliti! Nekim roditeljima je teško zaviriti u jednu bilježnicu (bilježnicu svog djeteta), a učiteljica (kojoj je to naravno posao) mora sve to napraviti u tako kratkom vremenu. Vrlo rado! Ali je nemoguće.

Nista nije nemoguce, pitanje je samo tvoje zainteresiranosti, kvalitete rada onoga sto se treba napraviti u kratkom vremenu i odredjivanja prioriteta.
Ima tvojih kolegica koje odmah kazu da je tesko, ali nije nemoguce i ne ovisi o "kvaliteti" djece u razredu. Treba samo vremena da se stvar uhoda odnosno moras pokazati minimalno truda da upoznas djecu koja su ti na nastavi i da znas koja stekaju, koja ne stekaju te kojoj si djeci potrebnija. Sto opet ne znaci da druga djeca nece uopce zahtijevati kontrolu nego ce vjerojatno zahtijevati jednom do dvaput tjedno da pregledas mu biljeznicu i vidis kako dise, koliko kuzi i sta radi.
Ni roditelji doma ne stignu kvalitetno ili potpuno individulazirano raditi svaki dan s djetetom.
Da je nasa popodnevna dvaput tjedno pregledala zadace moje ceri, da ju je natjerala da sjedne i napise zadacu a ne da joj je pustala da se igra i crtucka, ja bih skakala od srece. Medjutim njoj je bilo lakse reci da ona njih "ne moze natjerati" da pisu zadace pa je to valjda znacilo ako neces pisati ne moras odi se igrati.

učitelj koji ne stigne toliko često prozvati pojedinog učenika ili roditelj (ili bilo tko drugi tko je s djetetom) koji s djetetom ne vježba čitanje ili ga bar zaduži da sam čita? U školi imamo vrlo malo vremena za individualizirani rad s djetetom.

Nitko ne trazi individualizirani program i rad, ali trazi minimum poznavanja djeteta. Nitko isto tako ne govori o tome da roditelji ne trebaju biti ukljuceni u rad s djecom, ali pricati o tome da je klasican razred bolji jer je bolje da roditelj radi zadacu s djetetom je tipicno opravdavanje nesposobnosti i nezainteresiranosti popodnevnih ucitelja. Zar je bolje da ja radim s djetetom nego obrazovani, skolovani ucitelj? A da ne kazem da se ja osobno vrlo cesto osjecam totalno neobrazovano kad citam novi pravopis ili pravopisne pogrjeske moje ceri :lol

Ne kazem da su ucitelji potplaceni da su njihove granice rada i djelovanja danas poprilicno nejasne, da su opcenito trenutno najzgazenija profesija radi ocekivanja roditelja, ravnatelja i sistema, ali....
Opravdavati nezainteresiranost rada popodnevnog ucitelja u stilu da nemaju "vremena" da je "bolje" da s njima gradivo rade roditelji ili da je boravak "nuzno zlo" je deplasirano i u krajnju ruku bezobrazno prema roditeljima koji rade od 8 do 17 ili 18 sati.
Adorabla
Medena

PostPostao/la JiA » 25 tra 2010, 17:35

u nasoj skoli popodnevna uciteljica odlazi kao i skorpina, u 15:30.
onda svi boravkasi skupa idu u to famozno dezurstvo koje mrze iz dna duse ( moja djeca ).
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 29 gostiju.