Sada je: 29 srp 2026, 16:28.
Moderator/ica: medo14
lala je napisao/la:Krumpi, boravak bi i trebao biti samo za one koji nemaju alternative, ali u njega na žalost idu i ona djeca čiji su roditelji doma.
?
.
. kao da tim roditeljima nije i ovako dosta problema nego jos moraju razmisljati o zbrinjavanju djeteta, a vec su ludi ludi jer nemaju posao...

naravno da je učiteljica koja vodi nastavu puno bitnija, ali mi imamo specifično iskustvo. birali smo, dobili je i onda je otišla na održavanje trudnoće.
Ovo pišem za škole gdje su razredi strogo odijeljeni a ne da se "boravak" formira od više razreda pa nije bitno tko je klasični a tko boravak, jer su djeca izmiješana.Imge je napisao/la: iako sam u "struji" koja ima djecu klasicare neboravkase, ne bih s slozila s ovim.
zasto "nazalost"?
da, ima roditleja koji su doma i koji imaju djecu u boravku. ali, ne kuzim zasto je to neobicno i zasto u skoli traze potvrdu o zaposlenju?
pa mozda je mama na rodiljnom dopustu ili je na dugotrajnom bolovanju ........

), ali bormec ima vise slucajeva gdje roditelji imaju valjani razlog zasto su doma a ne mogu opsluzivati "klasicara". i zato ne treba generalizirati.
da ih nisam svjesna niti tvrdim da ne kuzim koji su razlozi zbog kojih se radi selekcija izmedju roditelja. i znam da u postojecim uvjetima naseg skolstva ne mogu svi biti zadovoljeni i zadovoljni.
.
sto se tice uvjeta rada i boravka u skoli - pa nisam bedasta da ih nisam svjesna niti tvrdim da ne kuzim koji su razlozi zbog kojih se radi selekcija izmedju roditelja. i znam da u postojecim uvjetima naseg skolstva ne mogu svi biti zadovoljeni i zadovoljni.
i nisam zapravo nikom odredjenom odgovarala nego naglas razmisljam kako se svi ti organizacijski i finacijski problemi na kraju prelome preko ledja roditelja.
e, to je tuzno .

.
.
uklopili baku i didu kao konstantu koji uvijek u isto vrijeme daju rucak, idu u jutarnjem turnusu po klince ili vode starije dijete u popodnevni turnus i tu su da pregledaju zadace (a ja vjestica
to itekako kasnije provjerim i nadzirem), a mi roditelji smo tu za sve ostalo (da ne bi netko pomislio da mi odemo ujutro u 8 i vratimo se u 18, a djecu frknemo u skolu pa baki i nit pitamo nit cujemo za njih, ooooooooo, naradimo se i naskacemo oko njihove skole i te kako
) - e, onda nam je zapravo puno logicniji (makara i naporan) ovakav raspored. a sve zbog dobrobiti djece za koju ne zelimo da trpe niti se prilagodjavaju nasim pretrpaim rasporedima nego se, eto, mi prilagodjavamo njima i pokusavamo u postojecim okolnostima biti sto vise s njima.
) i kad se malo bolje promisli da se meni zapravo puno lakse organizirati nego njoj - onda me jos vise rastuzuju kriteriji koji se postavljaju iznad ljudi, a u korist skolskog prostora...
. i to sam saznala jucer. i naravno da to sve kolidira s rasporedima drugog djeteta... mislim, gle, jesam fleksibilna, ali ne bas tak 

a meni su te potrvde cjeloživotni problem jer je MM dugo bio "samostalna djelatnost" ili tako nekako (umjetnici imaju nešto slično) a kod nas postiji u zakonu ta kategorija ali škole i vrtići to ne smatraju dovoljnim, isto kao i obrt jer ti ako si obrtnik možeš prilagoditi radno vrijeme (tako su mi rekli kod jednog upisa u vrtić) što je totalna glupost.
Imge je napisao/la: evo, mi npr. moramo iduci tjedan pokriti 2 suluda medjuturnusna odlaska u kazaliste i muzej za koji recimo rodtielji koji imaju djecu u boravku uopce ne znaju (znaci, dolazak u skolu u 10.00 ujutro i povratak u 14.00) . i ajd ti to shendlaj ako je uhodani raspored reimo popodnevna smjena koju sam imala isplaniranu u minutu s mm-om i didom koji je planirao dokotra i uskladio podizanje djece, a sad imam ovakav uletanovic s rasporedom. i to sam saznala jucer. i naravno da to sve kolidira s rasporedima drugog djeteta... mislim, gle, jesam fleksibilna, ali ne bas tak
![]()

ZacKa je napisao/la:I zato je sve individualno, kod svakoga je drugačije i ovidsi o funo faktora u životu.

lala je napisao/la:Barbi, ti si očito krivo shvatila ono što sam napisala, a to je da ako roditelj ima mogućnost dijete ne poslati u boravak (kao što ti kažeš - prateću logistiku), da je po meni bolje da dijete bude doma, a ne u školi deset sati. Naravno, ako roditelji nemaju tu mogućnost (a većina ih nema) da će dijete poslati u boravak, a ne ostaviti ih s ključićem oko vrata da bude sam kod kuće.
Djeca su različita. Neki doma stvarno ne moraju gotovo ništa raditi dok drugi moraju kod kuće dovršavati ili ispravljati zadaću koju nisu stigli napisati u školi, a o vježbanju da i ne govorim. Upravo zbog toga je dobro da djeca idu u klasičan razred
IINA je napisao/la:Ne sjećam se toga, ali kod nas će dobiti boravak, što
vidim da sumlja u njihovoj školi![]()
ajoj, sad vidim di je kuršlus.
Dakle, moj odgovor je bio upućen Miki![]()
Opće nisam vidla tisuću postova iza njenog...zato je ispalo ovak čudno.

i po mogucnosti neka osjecaju i malo grizodusja sto ne mogu pruziti svom djetetu najbolje
zato i postoji popodnevna uciteljica da pomogne djeci napisati zadacu u skoli a ne da djeca sjede pet sati u boravku i onda jos i doma. Takva uciteljica je nezainteresirana, nemotivirana i u konacnici losa za dijete.
Spike oko slobode i igre djece ne pusim. Popodnevna uciteljica mora imati jednako odgovoran posao kao i jutarnja a ne svaljivati svoju odgovornost na roditelje.

I to sve u 90 minuta.
Ne svaljuje ona svoju odgovornost na roditelje, ona svoje odradi koliko god stigne
U školi imamo vrlo malo vremena za individualizirani rad s djetetom.
Zašto samo 90 minuta? Produženi boravak počinje prije 12 sati kada završava redovna nastava i traje do minmalno 15,30 kada prva grupa "boravkaša" ide doma - ako je barem u nekoliko škola u koje idu djeca meni poznatih ljudi. Pisanje zadaće i ponavljanje gradiva može se dakle i produžiti koliko je potrebno da se sve riješi, provježba i pregleda.
Najlakše je naći izgovor zašto se nešto ne može ili ne stigne a najbolja mi je fora da su djeca umorna
pa jednako su umorna i kad dođu doma a opet se od njih očekuje da pišu zadaću i uče/ vježbaju. U školi mog sina sve se obavi u boravku, doduše on je tek prvi razred, vidjet ćemo kako će biti kasnije.
a tako ni sa mojim prijaeljicama pa smo sve završile fakultete. 

traje do minmalno 15,30 kada prva grupa "boravkaša" ide doma - ako je barem u nekoliko škola u koje idu djeca meni poznatih ljudi

boravak je organiziran do 17 h u nasoj skoli.
I kod većine drugih škola je slično, oko 15.30 ostaju u tom famoznom dezurstvu pa je onda roditeljima draže nekako se snaći pa ih skupiti u 15.30. jer ovo iza i nema previše smisla.

Naravno da učiteljica u boravku mora pomoći djetetu da napiše zadaću, ali samo da objasni učenicima kao napisati zadaću iz svih predmeta i da ispravi oko 27 zadaća (x min.2 - hrvatski, matematika) treba joj poprilično vremena. A zatim one koji su pogrešno napisali mora uputiti na točan odgovor pa ponovo to pregledati. I to sve u 90 minuta. Misliš da je to jednostavno? Pokušaj zamisliti! Nekim roditeljima je teško zaviriti u jednu bilježnicu (bilježnicu svog djeteta), a učiteljica (kojoj je to naravno posao) mora sve to napraviti u tako kratkom vremenu. Vrlo rado! Ali je nemoguće.
učitelj koji ne stigne toliko često prozvati pojedinog učenika ili roditelj (ili bilo tko drugi tko je s djetetom) koji s djetetom ne vježba čitanje ili ga bar zaduži da sam čita? U školi imamo vrlo malo vremena za individualizirani rad s djetetom.
Natrag na Školarci (i studenti)
Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.