Sada je: 06 lip 2026, 01:19.

Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

PostPostao/la melita » 04 svi 2010, 08:52

Dakle, kao što rekoh - počelo je. Nadala sam se da ćemo barem u vrtićkoj dobi biti pošteđeni ove tematike ali, na žalost, nije išlo. Uglavnom, Z. u posljednje vrijeme dolazi iz vrtića s fatalističkim prijetnjama da će mene, nju, mm-a, Doru, Svena ili bilo koga tko napravi nešto ružno bog kazniti jer on sve vidi i zna. :roll Onda stalno raspreda o tome tko vjeruje, a tko ne vjeruje "na boga" - uglavnom, svi vjeruju osim nje. E sad, zašto ona ne vjeruje. Kada je prvi puta došla iz vrtića s pričama o "streli božjoj" ja sam joj ukratko objasnila da ima ljudi koji vjeruju i koji ne vjeruju u boga, da je to jedna zgodna priča baš kao i Hlapić i da mama i tata u nju ne vjeruju, ali da bake i dido vjeruju i da će s njima moći razgovarati o svemu kad bude htjela. Kad je, zlato mamino, čula da mama i tata ne vjeruju, odmah je valjda odabrala da onda i ona ne vjeruje. Također sam joj objasnila da će u školi naučiti kako je svijet nastao i da ga nije stvorio bog (u vrtiću je saznala da je bog stvorio svijet).
Uglavnom, ono što želim za svoje dijete jest da je nitko ne fila i ne nameće joj bilo kakvu vjeru, ne želim da je druga djeca pritišću i gnjave zbog toga što ona "ne zna" tko je i što je bog i njegova kazna ili zato što "ne vjeruje", ne želim da u školi čeka sama u zbornici, na hodniku ili bilo gdje drugdje dok završi vjeronauk, želim da bude potpuno neopterećena i neobaviještena po tom pitanju sve do trenutka kad će zbog njezine opće kulture biti potrebno da nauči nešto o religijama svijeta i zemlje u kojoj živi. A to svakako nije vrtićki ili niži školski uzrast.
Zanima me, postoji li u Zagrebu osnovna škola u kojoj nema vjeronauka i ako ne postoji na koji bi se način roditelji mogli aktivirati da se omogući da se u svakoj školi formira razred u kojem ga neće biti?
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

PostPostao/la ZacKa » 04 svi 2010, 09:03

Ne znam za takvu školu, ali npr. u većini škola a tako i kod nas vjeronauk je 1.sat. E sad možda izabrati takvu školu. :dunno pa ne doći na 1. sat.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 04 svi 2010, 09:11

U svim školama je to izborni predmet.
Jednostavno ga nemoj izabrati. :dunno
Mislim da nije izvedivo formirati takav razred, jer
nema dovoljno djece za njega, a i škole ne mogu
riješiti niti važnije stvari, kao što je boravak ili klasičan razred.
I kod nas je vjeronauk u biti izvan nastave, tj. zadnji sat.
Na tome bi se trebalo inzistirati u svim školama, ako već
nije.
A na djecu ne možeš utjecati.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la melita » 04 svi 2010, 09:18

To nije ono što želim. Želim ovo: od prijateljice kćeri idu u Šešeljevu gimnaziju i pune su ushićenja, sviđa ima se škola, sve je super jedino ih jako smeta jedna stvar - škola je ateistička. E, to tražim!
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 04 svi 2010, 09:21

Ako dijete ima samopouzdanja, ja čak nisam ni imala kao mala, ali odgojena sam kao ateista, tako sma živjela (iako mi je silno žao), ali to je bio izbor mojih roditelja i dapače nekad mi je bilo neugodno što ja u manjini ne idem na vjeronauk u crkvu, i nemam pojma o čemu pričaju uopće ,ne idem na pričest itd..............ali nije ostavilo neke trajne posljedice na meni.
U toj dobi rugaju se djeca svemu i svačemu, još najmanje tome.........barem u moje vrijeme..........

u isto vrijeme pisale..........za takvu školu ne znam...........
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 04 svi 2010, 09:21

Melita, pojam vjere i Boga toliko je prisutan svuda oko nas da je neminovno da se dijete sa njima susretne prije ili kasnije, ne možeš je izolirati, a iskreno, ne vidim tome uopće ni smisla ni potrebe.
Na sva pitanja, a bilo ih je puno, odgovarala sam uvijek na način da ja ne vjerujem da Bog postoji, ne vjerujem u raj i pakao, no neki ljudi u to vjeruju. Što je zaista istina, to ne znamo ni oni ni ja. U što će on vjerovati može sam izabrati. Što se mene tiče može biti budist, protestant, ajde baš jehovin svjedok nadam se da neće.:lol
Vjeronauk u školi je izborni predmet, u razredu mog sina 7 ili 8 djece ne ide na vjeronauk već taj sat idu u knjižnicu, informatičku radionicu i slično.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Krumpirić » 04 svi 2010, 09:24

Za mene i mm-a su, i sa stajališta vjernika, neke stvari s vrtićkog "vjeronauka" postale "preteške". A djeca koja idu na vjeronauk, sigurno to prenose ostalima ozbiljnim katoličkopožrtvovnim tonom, kakvim on prenosi nama.
Počeli smo uz mišljenje tj. uz obavijest da je vjeronauk u vrtiću-igra-na koju btw.idu i neka djeca roditelja ateista. Na kojoj se pričaju simpatične biblijske pričice (kojih npr. u Starom zavjetu ima jako puno i stvarno su simpa) i uče dječje pjesmice. Ali nemam takav dojam sada. MOžda se varam :dunno
Dijete ozbiljnim tonom prijeti tati da ne smije štajaznam kasnit na posao jer Bog sve vidi i sve zna i bit će kažnjen. :loce
Da ne pišem o ozbiljnijim životnim pitanjima.
U muzeju u Krapini smo stajali ispred nastajanja planeta Zemlje i objašnjavali 20minuta da je "6 dana stvaranja" metafora.
Samo kako ćeš ti to objasnit petogodišnjaku koji kaže "ovo nije istina, di je tu Bog" :loce
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la dazd » 04 svi 2010, 09:26

Ja samo želim reći da u nijednoj školi nije izvedivo da vjeronauk svima bude prvi ili zadnji sat.
Koliko bi vjeroučitelja onda trebalo i što bi radili one satove između ?
dazd
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 04 svi 2010, 09:30

I melita, slažem se sa Barbi, da ne možeš izbjeći činjenice. Jedna od njih je da se u RH 90posto stanovnika deklarira kao katolici. S nekim stvarima će ti se dijete neminovno susrest, a na tebi je da objasniš :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la melita » 04 svi 2010, 09:31

Ma, znam da ovo nije prvi put da se razgovara o ovoj temi ali meni je to sad aktualno. Upravo zbog ovoga što dazd piše smatram da je nužno da je u svakoj školi (barem kad se radi o razrednoj nastavi) potreban razred u koji idu djeca koja ne pohađaju satove vjeronauka. Pa neka ih bude deset u razredu, fućka mi se - iskreno, vjerujem da bi ih bilo i više od deset kad bi takva moghućnost u istinu postojala.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 04 svi 2010, 09:33

Cak i ako ne izaberes da ti dijete ide na vjeronauk postoji velika vjerojatnost da će druga djeca, vjerouciteljica i ostali pokusati ga "izveisti na pravi put". Mene osobno strahovito nervira koliko se religija uvukla u nase zivote a da to nismo izabrali. Djeca pod likovnim crtaju uskrsnuce i Boga, pod glazbenim pjevaju bozicne pjesmice a da ne govorim da za vrijeme blagdana se osjecam ko Grinch jer ja to svojoj djeci ne omogucavam.
Iskreno pitanje je tvoje osjetljivosti. Ja sam sada godinama vec se pomirila sa time pa djecu ucim da je skroz ok i lijepo da one slave Bozic i da cemo i mi s njima. Isto tako kada one spomenu nesto o Bogu ja ih pitam sto one misle i da mislim da je to ispravno ako tako osjecaju i da je vjera stvar osjecaja. Ne idu u Crkvu i na mise jer to je za njih malo previse :lol a ostalo kazem mijenjamo se i mi.

Sto se same djece tice mislim da ce proci dosta veliki kaos u glavi. Tesko mi je sad sve ispricati kaj je moja starija cer prosla u glavi jer vecina ljudi u Hrv nas pristup smatra izuzetno negativnim. To je naravno kod starije ceri izazvalo da je imala sto tisuca pitanja u glavi koje nije znala rijesiti. Ja sam dapace isto vrlo labavo prisla cijeloj temi pa sam joj pustila da sama izabere da li ce ici na vjeronauk i vjerovati a to ona sa 7 godina definitivno nije bila spremna.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Barbi » 04 svi 2010, 09:34

I budi svjesna da će unatoč tvojim i TM-ovim stavovima i tvojim objašnjenjima poimanja vjere tvoja djeca možda osjećati i razmišljati totalno drugačije. :dunno Tko smo mi da im namećemo u što će ili neće vjerovati?
Ja im mogu približiti svoje ideje, uvjerenja i stavove, nametnuti ne mogu.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la melita » 04 svi 2010, 09:36

I ja se slažem s Barbi i ne mislim svoje dijete izolirati, samo smatram da je o tim stvarima kudikamo prerano razgovarati. Ne znam kako da to objasnim, naprosto se osjećam stjerano u kut. Kad sam ja bila dijete (a to je bilo u vrijeme najvećeg mraka, ne ponovilo se, jelte) roditelji su smjeli birati - tko je htio djecu odgajati u vjeri slao ih je u crkvu na vjeronauk, tamo su se svi lijepo družili, pričalo se po školi o komadima s vjeronauka, svi su bili zaljubljeni u Plešu i štatijaznam! E danas, brate, nemaš izbora - on je tu, u školi - ili si dio toga ili imaš RUPU! :/
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la melita » 04 svi 2010, 09:37

Mene osobno strahovito nervira koliko se religija uvukla u nase zivote a da to nismo izabrali. Djeca pod likovnim crtaju uskrsnuce i Boga, pod glazbenim pjevaju bozicne pjesmice a da ne govorim da za vrijeme blagdana se osjecam ko Grinch jer ja to svojoj djeci ne omogucavam.

Amen.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la medo14 » 04 svi 2010, 09:40

Ma, znam da ovo nije prvi put da se razgovara o ovoj temi ali meni je to sad aktualno. Upravo zbog ovoga što dazd piše smatram da je nužno da je u svakoj školi (barem kad se radi o razrednoj nastavi) potreban razred u koji idu djeca koja ne pohađaju satove vjeronauka. Pa neka ih bude deset u razredu, fućka mi se - iskreno

fućka se tebi ali ne i onom koji bi trebao financirati tu ideju.

edit:
Kad sam ja bila dijete (a to je bilo u vrijeme najvećeg mraka, ne ponovilo se, jelte) roditelji su smjeli birati - tko je htio djecu odgajati u vjeri slao ih je u crkvu na vjeronauk,

Da, to je bilo u Zagrebu. Pitaj malo po manjim mjestima kako je to funkcioniralo. Pa ako je roditelj bio učitelj jel je bilo poželjno da ide javno na misu? I da mu klinci idu na vjeronauk? Nije bilo baš sve tako ružičasto.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la melita » 04 svi 2010, 09:45

Oprosti, medo, koliko točno košta ta ideja? Smatraš da moje dijete ne vrijedi tih novaca?
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 04 svi 2010, 09:46

Adorabla je napisao/la: ............To je naravno kod starije ceri izazvalo da je imala sto tisuca pitanja u glavi koje nije znala rijesiti. Ja sam dapace isto vrlo labavo prisla cijeloj temi pa sam joj pustila da sama izabere da li ce ici na vjeronauk i vjerovati a to ona sa 7 godina definitivno nije bila spremna.

I ja sam imala tisuću pitanja u glavi............

E vidiš moji su meni ajmo reći zabranili da idem na vjeronauk, a ja sam željela prvo iz čiste radoznalosti a sad znam da sam već tada imala vjeru u sebi, a moji ne i nisu mi je znali prenjeti, tu su pogriješili nisu mi dali pravo izbora ali to nije bilo sa 7g. već malo kasnije mislim 3. razred osnovne.........

I dan danas se tome čude a ja se udala za vjernika :mrgreen i naravno da nemaju niš protiv ali isto tako niti ja kad se moja mama ne moli s nama ne znam na sam Božić za vrijeme ručka, njezin izbor ja sada poštujem ali ona moj nije............nije znala kako valjda............ :dunno
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 04 svi 2010, 09:49

dazd je napisao/la:Ja samo želim reći da u nijednoj školi nije izvedivo da vjeronauk svima bude prvi ili zadnji sat.
Koliko bi vjeroučitelja onda trebalo i što bi radili one satove između ?

U četiri škole za koje ja znam uvijek je to zadnji ili prvi sat.
Pa nemaju svi isti dan vjeronauk, a niti isti broj sati :dunno
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la melita » 04 svi 2010, 09:51

Neka me nitko ne shvati krivo ali ja sam ovaj topic otvorila više zbog toga da razgovaramo o tome kako omagućiti djeci ateista ravnopravan status u školama, a ne da raspravljamo o vjeri. Onaj čije dijete ide na vjeronauk ima čistu situaciju, pa nije vrag da bi nekome smetalo da u školi postoji razred za djecu koja ne idu na vjeronauk!!???
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la medo14 » 04 svi 2010, 09:52

Oprosti, medo, koliko točno košta ta ideja? Smatraš da moje dijete ne vrijedi tih novaca?

imaš standarde o minimalnom broju učenika da se formira razred. Taj standard je utemeljen pretpostavljam iz nekih objektivnih razloga vjerorajtno finacijski, organizacijskih i tako. Za puno stvari postoje standardi. neki optimumi u društvu. A da tvoje dijete ne vrijedi novaca to nema veze s ovim gore navedenim.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la ZacKa » 04 svi 2010, 09:55

Na vjeronauk ide 90% učenika najmanje ako ne i 100% e sad kako bi bilo izvedivo da ovih 10% bude u jednom razredu, ne znam a možda kad bi postojao takav razred možda bi oni koji se dvoume ili nisu 100% vjernici (ne znam ne idu na misu....upisali djecu na vjeronauk jer eto ide većina......a ima ih puno) ipak prešli u taj razred. :dunno
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Rimaithor » 04 svi 2010, 10:04

Cak i ako ne izaberes da ti dijete ide na vjeronauk postoji velika vjerojatnost da će druga djeca, vjerouciteljica i ostali pokusati ga "izveisti na pravi put".

x
Moj sin je samoinicijativno :cool (svi se tamo igraju mama, želim i ja ići) izabrao vrtički vjerunauk.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Krumpirić » 04 svi 2010, 10:10

Rimaithor je napisao/la:
Cak i ako ne izaberes da ti dijete ide na vjeronauk postoji velika vjerojatnost da će druga djeca, vjerouciteljica i ostali pokusati ga "izveisti na pravi put".

x
Moj sin je samoinicijativno :cool (svi se tamo igraju mama, želim i ja ići) izabrao vrtički vjerunauk.

eto, tako puno djece ide s M, a nisu vjernici, tj. roditelji im nisu vjernici.
Eh, sad, možda druga djeca ne doživljavaju to taaaaaaaaako jako kao M. On strašno preispituje o životu, smrti, postanku, nestanku, povijesti i njega to strašno dira. :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la SlucajniGost » 04 svi 2010, 10:15

NIsam vjernik, ali sam svoje dijete odlučila upoznati s religijama. I to tako da smo krenuli recimo otpočetka: rimska, grčka mitologija, budizam, indijanska vjerovanja, religije južne Amerike, Austrailje, kršćanstvo, islam i td. Tako sam mu pokušala predstavit taj svijet isto kao što sam mu čitala i crvenkapicu i pepeljugu. :dunno Sve su to alegorijske i metaforičke priče.
Božić i uskrs obilježavamo tradicijski.
Vidjet ćemo uskoro da li sam mu napravila medvjeđu uslugu svim tim pričama.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ZacKa » 04 svi 2010, 10:23

Svi moramo imati neku vjeru u nešto e sad djeca će izabrati u što će vjerovati ako im roditelji daju neku slobodu izbora. Ali naravno i ograničiti neke stvari da se ne ode u beskrajnost, ako mi to ne želimo. Kao npr. kod mene su to Jehovi........
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Duga » 04 svi 2010, 10:28

Prvi puta čujem i za vrtićki vjeronauk.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la melita » 04 svi 2010, 10:36

imaš standarde o minimalnom broju učenika da se formira razred. Taj standard je utemeljen pretpostavljam iz nekih objektivnih razloga vjerorajtno finacijski, organizacijskih i tako. Za puno stvari postoje standardi. neki optimumi u društvu. A da tvoje dijete ne vrijedi novaca to nema veze s ovim gore navedenim.

Kod mog nećaka u razredu ima 18 učenika, valjda je to unutar standarda. Vjerujem da bi se u svakoj školi našlo 18 djece čiji roditelji nisu zainteresirani za vjeronauk.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la skorpionka » 04 svi 2010, 10:40

Vjerujem da bi se u svakoj školi našlo 18 djece čiji roditelji nisu zainteresirani za vjeronauk.

U većim školama sigurno, u manjim s dva ili tri odjeljenja već ovisi. Plus što bi tih 18 potencijalnih kandidata dio tražio boravak, dio "klasičan" razred, pa bi to još dodatno organizacijski otežavalo stvar. :dunno
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Ina66 » 04 svi 2010, 10:44

Mene osobno strahovito nervira koliko se religija uvukla u nase zivote a da to nismo izabrali. Djeca pod likovnim crtaju uskrsnuce i Boga, pod glazbenim pjevaju bozicne pjesmice a da ne govorim da za vrijeme blagdana se osjecam ko Grinch jer ja to svojoj djeci ne omogucavam.

i mene
moje je dijete, na primjer, dobilo minus iz domaćeg rada iz Prirode i društva jer nije riješila stranicu u radnoj bilježnici s pitanjima tipa:
- kako se slavi uskrs u tvojoj obitelji?
- što se jede za uskrs?
- kako ukrašavate pisanice?
...
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Barbi » 04 svi 2010, 10:44

Na vjeronauk ide 90% učenika najmanje ako ne i 100%

Ovo je donedavno bilo točno no mnogi su djecu na vjeronauk upisivali po inerciji "da ne bude jedini koji ne ide".
Kod ovogodišnjih prvašića primjećujem da se to promijenilo i da sve više djece ne ide na vjeronauk.
I vjerujem da će se u tom smjeru stvari i dalje razvijati, da će biti sve manje tih koji će se priklanjati većini jer to jednostavno više neće biti toliko nadmoćna većina. :dunno

Jedan od najboljih školskih prijatelja mog sina je musliman i to mi je super, pomoglo mu je da shvati da ima i drugih vjera i da školski vjeronauk zastupa samo onu kod nas najčešću. :dada
Barbi
gospođa pukovnica

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.