Sada je: 06 lip 2026, 06:41.

Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

PostPostao/la skorpionka » 06 svi 2010, 18:23

mene su lani već u svibnju pri razgovoru u školi (pedagogica i ne znam više tko je još bio, ali išlo je i dijete na razgovor) dali tu ceduljicu za vjeronauk (hoće li ići ili ne),a isto tako i ove godine s J.

Koliko me sjećanje služi, mi smo isto kod upisa dobili taj neki formular, koji je očito samo orijentacijski, jer smo opet na početku školske godine, prvi tjedan škole, na prvom roditeljskom, potpisivali još neki formular koji je cirkulirao na roditeljskom, taj je bio zajednički formular za cijeli razred, potpisivali su se roditelji u rubrike ide ili ne ide, Tako nekako. Tako da se vjerojatno do jeseni stignu predomisliti i ovi koje su pedagoginje zableušile, jer je to nedopustivo na takav način vršiti pritisak na roditelje.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 06 svi 2010, 18:34

Dakle, ima roditelja koji poštuju djetetov izbor

tvoja majka je podržala tvoj izbor dvanaestogodišnjakinje, ali ti nećeš podržati izbor tvojeg šestogodišnjeg djeteta, kao što tanja i ja šestogodišnjake nismo ni pitali da biraju.
kad ti je dijete u pubertetu nema ti druge nego podržati izbor. osobno, ne bi vodala dijete u crkvu ni na hare krišna skupove, ali zabranila ne bi jer je zabranjeno voće slađe, posebno klincima u pubertetu, koji se još traže i puni su nesigurnosti i romantičarskih predodžbi.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Beppa Joseph » 06 svi 2010, 18:49

mama courage je napisao/la:
Beppa Joseph je napisao/la: jer je ona imala žestok ateistički odgoj).

kakav bio to bio, baš me zanima. :) ako nije problem, nekoliko crtica. hvala.

Pa nije smjela ni ući u crkvu. Jednom je neke turiste odvela u šibensku katedralu i za to doma dobila šamar. Kad bi dobili uskršnja jaja ili nešto slično, skrivali su ih u ventilacijski otvor da dida ne bi vidio. a što se nauka tiče, govorili su joj da su to same gluposti.
Inače, mama je bila poslušno dijete tako da je sve to prihvatila i nikad nismo ni razgovarali o vjeri doma, no kad je krenula sa mnom u crkvu jednostavno se potpuno promijenila i izgfubila mjeru (u količini boravka na hodočašćima i duhovnim obnovama).
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Adorabla » 06 svi 2010, 20:35

Učiti o drugim vjerama iz pozicije jedne koja se smatra ispravnom... to mi nema previše smisla.

Jedino ako postoji poseban predmet, u moje vrijeme školovanja ga nije bilo.

Danas u skolama u sestom razredu narocito, na geografiji uce i religije. Najzastupljenije. Osnovice u kratkim crtama i to sa pozicije cistog objektivizma. Na povijesti u petom razredu malo pocinju uciti razvoj religije, a i u sestom jos malo spajaju informacije o sirenju krscanstva na Balkanu i razlikama pravoslavne i rkt crkve. I kasnije naravno protestantizam i anglicizam. Uglavnom vrlo sturo medjutim smatram da je to dovoljno. U tim kolicinama smo i mi ucili.
Budizam i hinduizam su tako obradili u geografiji (Indija). Jedino sto nisu dosada obradili, a meni to recimo malo fali, je Stari zavjet odnosno judaizam, a islam vrlo, vrlo nedovoljno i vrlo amaterski, dapace negativisticki sto kod mene povecava uzas ili strah od krajnjeg antiislamizma.

U srednjoj skoli smo mi (ja, 69. godiste), u nase doba, imali povijest umjetnosti kroz koju smo obradili apsolutno sve religije, odnosno religije koje su iza sebe ostavile trag u umjetnosti. Dapace cak smo i africku umjetnost (i religiju ucili). Mi jesmo bili kulturno-umjetnicki smjer i za razliku od ostalih srednjeskolaca smo imali dva sata tjedno likovne i glazbene umjetnosti.
Adorabla
Medena

PostPostao/la ronin » 06 svi 2010, 21:03

iz povijesti u petom razredu uče:politeizam(bogove) naroda starog Istoka,
posebno se uči egipatsko vjerovanje i najvažnija božanstva,grčku mitologiju,grčke i rimske bogove,filozofe Orijenta(Zaratustra;Konfucije)
povijest Židova i njihove religije,Jahve;Abraham;Mojsije
postanak i širenje budizma
postanak i razvoj kršćanstva,progon kršćana

u 6. razredu uče o nastanku i širenju Islama dosta opširno,jer im je to JAKO bitno za razumijevanje gradiva 6. razreda(Osmansko carstvo)
zatim,crkveni raskol,uči se o razlikama istočne i zapadne crkve.križarski ratovi,inkvizicija,progon vještica.
nastanak crkvenih redova:franjevci,isusovci
Luther:protestantizam,anglikanska crkva,kalvinizam

u 7 razredu u sklopu prosvjetiteljstva počinje se govoriti o razdvajanju crkve i države,te o putu do suvremenog građanskog društva

i to bi bilo otprilike to
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Neda3kids » 06 svi 2010, 21:23

Također, Nedo, Zajcka, nemojte se ljutiti ali ovo nije topic za promicanje kršćanskih ili vrijednosti bilo koje druge religije. Ovdje pokušavamo pronaći najbolje rješenje za djecu koja neće pohađati vjeronauk, a ne objašnjavamo njihovim roditeljima da su u krivu što su tako odlučili.

Možda si me pogrešno shvatila. Ja nisam uopće htjela objašnjavati tanjibb da je ona u krivu odlučila. Htjedoh joj reći da mi se ne čini demokratski stav da se koluta očima na nešto što nije u skladu s njenim uvjerenjima. Postoje načini kako će se nešto objasniti. Ovo kolutanje očima mi je apriori odbijanje nečega, a ja tako ne odgajam djecu.

mama courage je napisao/la:ti smatraš da svojoj djeci nisi nametnula svoj stav? il da mame vjernice (imamo i topic na tu temu) ne nameću od malih nogu djeci svoj stav i svoju vjeru? jel ti svojoj djeci pričaš o bogu i kako osjećaš da bog postoji? il šutiš o tome? jesu li te djeca ikad zapitala mama, jel ti vjeruješ u boga. i što si im odgovorila?

Ja sam djecu, zajedno sa MM, upisala na izborni predmet koji se zove vjeronauk. Kao što sam ih upisala na izborni predmet koji se zove informatika. I kao što sam mlađeg sina upisala u prvom razredu u izborni predmet koji se zove njemački. I možeš li vjerovati, čekali su jedan sat i igrali se vani, da bi mogli ići na informatiku. Na roditeljskom smo tražili usklađivanje rasporeda. I njemačkog. Jer nisu sva djeca iz razreda išla na informatiku i njemački. Kao što ne idu niti na vjeronauk. I do kraja te školske godine, djeca su imala po sat lufta. I dalje idu na informatiku. Njemački nemaju jer je Ministarstvo ukinulo novce :p
Naravno da me djeca pitaju da li vjerujem o Bogu, i šta osjećam. No pitam i ja njih. I kako se oni osjećaju. Zadovoljstvo mi je slušati kako neke stvari sami sebi objašnjavaju, i ja iz toga učim.
A isto tako su pitali i moju mamu da li vjeruje u Boga, i ona im je odgovorila da ne vjeruje.
What's the point :conf

Uopće se ne pronalazim u ovome
Krumpirić je napisao/la:nego, zašto ne dozvoljavate bezbožnicama :mrgreen da odgajaju tako svoju djecu u miru Božjem :mrgreen
a ne stalno naglašavati da je ispravnije djetetu dati priliku da bude vjernik nego priliku da bude ateist?

tanjabb je napisao/la:Ispada da je u redu dijete odgajati u svojoj vjeri a nije u redu odgajati ga u svojoj nevjeri.

Bez obzira što sam ja vjernik, u potpunosti prihvaćam izbor da ste ateisti. I uopće ne smatram da je ispravnije dijete odgajati u vjeri nego u nevjeri. Čak bih rekla da većina mama vjernica koje su se javila na ovaj topic ne misle tako, ali neka same napišu.
To je vaš izbor. Samo mi nekako ne pristaje da se traži da vjeronauk izađe iz škola, ako većina djece pohađa taj vjeronauk. Moji ga ne pohađaju iz pomodarstva.
I iskreno izuzetno mi odgovara što može pohađati izbornu nastavu iz vjeronauka u školi, zbog organizacije našeg života.
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 06 svi 2010, 21:33

mene si krivo shvatila :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Neda3kids » 06 svi 2010, 21:36

Možda si ti mene krivo shvatila :mrgreen
Kod nas u školi su lutala djeca koja nisu bila upisana na njemački ;)
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la adea » 06 svi 2010, 21:44

Iako sam načelno za to da se vjeronauk makne iz školske nastave, za što postoji osnova (odvojenost crkve od države), prihvaćam da dijelu, možda i većini, odgovara da je vjeronauk u školi. Ali onda neka ga se tretira kao i ostale izborne predmete - van redovne satnice.

Problem koji (dio) vjernica ne shvaća da se djecu ateista na vjeronauku uče (njihovim roditeljima) temeljno neprihvatljive stvari. I to ga čini drugačijim od engleskog, njemačkog ili informatike.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Neda3kids » 06 svi 2010, 21:52

adea je napisao/la:Problem koji (dio) vjernica ne shvaća da se djecu ateista na vjeronauku uče (njihovim roditeljima) temeljno neprihvatljive stvari.

:conf
Kome su to temeljno neprihvatljive stvari? :conf
Ne shvaćam zašto roditelj ateist upisuje dijete na vjeronauk. Možeš mi to pojasnit.
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 06 svi 2010, 22:06

I možeš li vjerovati, čekali su jedan sat i igrali se vani, da bi mogli ići na informatiku

djeca su čekala da odu na izbornu informatiku jer je između redovne nastave i informatike rupa, a to je puno drukčije nego kada djeca imaju rupu u rasporedu zato što je izborni vjeronauk ubačen u satnicu između obaveznih predmeta. nikad nisam čula da je netko čekao da bi imao vjeronauk pomaknut od obaveznih predmeta. bez obzira što si ti za to da ti djeca idu na (sve) izborne predmete, ne možeš ne priznati da vjeronauk ima poseban tretman u većini škola.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 06 svi 2010, 22:07

Neda3kids je napisao/la:
adea je napisao/la:Problem koji (dio) vjernica ne shvaća da se djecu ateista na vjeronauku uče (njihovim roditeljima) temeljno neprihvatljive stvari.

:conf
Kome su to temeljno neprihvatljive stvari? :conf
Ne shvaćam zašto roditelj ateist upisuje dijete na vjeronauk. Možeš mi to pojasnit.

pita zato što su cure rekle da smatraju prihvatljivim da ateistička djeca budu na vjeronauku jer "tamo neće ništa loše čuti"
naravno da ja roditelji nevjerniku neprihvatljivo da mu dijete sluša vjeronauk :dunno

mislila sam da si me krivo shvatila-jer mi jesmo vjernici i dijete nam ide na vjeronauk, čak u vrtiću :lol :lol samo samo...
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mama courage » 06 svi 2010, 22:11

pitanje je uopće kojem uvjerenju pripadaju ti roditelji - koja nisu u grupi roditelja koja eksplicitno žele da im djeca idu na skolski vjeronauk. među njima sigurno ima i vjernica (raznih "jačina" il kako to reći), možda i dosta tzv. tradicionalista, možda i ignoranata (u smislu da se nikad nisu zanimali za to), možda i agnostika, a ponekad i ateista il možda i antiteista. pitanje je i karaktera takvih ljudi (konformisti/oportunist...) :dunno naravno, uvijek tu ostaje pitanje partnera, koje je on/a vjere/uvjerenja i želja u pogledu na (ne)vjerski odgoj djeteta, pa tu nastaju i neki partnerski kompromisi.

pretpostavljam da će oni roditelji koji su svjesni svog ateizma i koji su se u tome nekako "osvijestili" rijeđe slati dijete na vjeronauk, nego gorespomenuta mama koja u biti sebe samu uopće nije odredila u svom vjerovanju, pa teško da će i dijete moći. barem ovako ad hoc. znam da nije vjernica (barem mi to nikad nije spomenula), dijete vjerski ne odgaja, al eto, ipak ga je upisala na vjeronauk. :dunno
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Neda3kids » 06 svi 2010, 22:13

"tamo neće ništa loše čuti" - s moje točke gledišta - neće.
Po meni je veće pitanje tko će im predavati vjeronauk i kako.
Ali to je pitanje i za to tko će im biti učitelj. Jer je to ključ svega. A ne predmet.

Krumpirić je napisao/la:mislila sam da si me krivo shvatila-jer mi jesmo vjernici i dijete nam ide na vjeronauk, čak u vrtiću :lol :lol samo samo...
jesam, po tom pitanju jesam... :lol samo, samo .... nisam :lol
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 06 svi 2010, 22:13

Ja sam napisala zašto se mislim, ako se mislim.
Višekratno sam napisala.

Ovo je odgovor emsi.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la piko » 06 svi 2010, 22:22

kimama je napisala:
to što djeca u velikoj mjeri idu na školski vjeronauk jest i ucjena crkve- ne ideš, ne možeš dobiti sakramente. a sakramenti su, kao takvi, važni i mnogima koji u crkvu nisu ušli otkad su ih sami dobili

Ovo nije točno. Školski vjeronauk, barem ovdje u Zg ili u našem kvartu nema veze s crkvenim vjeronaukom. Kad dođe vrijeme prvog sakramenta, za one koji to žele, dijete treba ići u crkvu na vjeronauk. Ovaj školski se ne priznaje :D
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 06 svi 2010, 22:23

koliko se ja sjećam, moraš na oba. :dunno
mislim, teoretski ne moraš, ali..
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mama courage » 06 svi 2010, 22:24

Samo mi nekako ne pristaje da se traži da vjeronauk izađe iz škola, ako većina djece pohađa taj vjeronauk.

pristaje meni (kao pravnici, ne kao ateistkinji). jer skola u sekularnoj državi bi trebala biti religiozno neutralna. nikakvih križevi i nikakve svetkovine. a za vjeronauk nek se ide u vjersku ustanovu. ni u crkvi se ne uči pitagorina teorema. :mrgreen

krumpi, odgovarala sam nedi, na pitanje zašto ateisti šalju svoju djecu na vjeronauk. pitanje se postavlja, jel se uopće radi samo i jedino o "ateistima". znam da si ti već objasnila svoj stav. :dada
Zadnja izmjena: mama courage; 06 svi 2010, 22:25; ukupno mijenjano 1 put/a.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Neda3kids » 06 svi 2010, 22:24

mama courage je napisao/la: dijete vjerski ne odgaja, al eto, ipak ga je upisala na vjeronauk. :dunno

I onda dijete uči na vjeronauku temeljno neprihvatljive stvari. I ona :roll (stavljam ovog smajla, ali ne mislim na tanjubb, nego općenito) Al' dijete i dalje ide na vjeronauk. Jer eto ne želi da dijete usred rasporeda sjedi u knjižnici.
Heeeeeeloooooooooooooou!

Btw, izborni njemački je bio usred rasporeda. Tražili smo da se promijeni raspored - bio je promijenjen.
Mislim da je nemoguće, nemoguće raspored narihtavat da svima bude neki izborni predmet prvi ili zadnji sat. Naročito zato što ima, barem je kod nas bilo, roditelja koji su inzistirali da sva nastava bude do ručka. Jer je bilo djece koja ne idu u boravak. I kako sad sve zadovoljiti.
Nekakav kompromis se mora postići, zar ne?

piko je napisao/la:Školski vjeronauk, barem ovdje u Zg ili u našem kvartu nema veze s crkvenim vjeronaukom. Kad dođe vrijeme prvog sakramenta, za one koji to žele, dijete treba ići u crkvu na vjeronauk. Ovaj školski se ne priznaje :D

x
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 06 svi 2010, 22:28

ako uvedu ove nove predmete, neće se za Pitagoru čut ni u školi.

Mislim da se radi o agnosticima-neosviještenim uglavnom.
Ili ateistima iz komfora (ko će još na misu ići :lol )

To je onaj sistem "ja vjerujem u Boga, ali nekog svoga :mrgreen "

valjda je onda ljudima logičnija opcija zaokružiti DA

Nedo, u kojoj bi župi bilo prihvaćeno da dijete ne ide na školski vjeronauk nego samo na pripremu za sakramente?
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Neda3kids » 06 svi 2010, 22:30

U mojoj :mrgreen
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la piko » 06 svi 2010, 22:31

mama courage napisa:
il da mame vjernice (imamo i topic na tu temu) ne nameću od malih nogu djeci svoj stav i svoju vjeru? jel ti svojoj djeci pričaš o bogu i kako osjećaš da bog postoji? il šutiš o tome? jesu li te djeca ikad zapitala mama, jel ti vjeruješ u boga. i što si im odgovorila?

Da, mame vjernice odgajaju dijete u duhu vjere, jer su to prihvatile i obećale prilikom krštenja djeteta. Sve dok dijete ne primi sakrament krizme/potvrde, kojim potvrđuje svoju vjeru i svoju pripadnost, dužnost je roditelja vjernika odgajati ga u duhu vjere. Od tog trena dijete može samo odlučiti hoće li vjerovati i u Koga, odnosno može odlučiti hoće li potvrditi vjeru ili ne. A ne može je potvrditi, ako nije upoznat s njom.
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Neda3kids » 06 svi 2010, 22:37

Krumpirić je napisao/la:školski vjeronauk vs. priprema za sakramente

Ako pitaš našeg patera, a tu se ja s njim slažem - ne možeš primiti sakramente ako nisi prošao vjeronauk.
A priprema za sakrament nije isto što i vjeronauk.

Dakle, ne možeš ti lijepo odlučiti dolaziti samo na pripremu za vjeronauk i reći da znaš isto, i da si naučio isto kao i ono dijete koje ide redovito na vjeronauk.
Pa ćeš odabrati ići na vjeronauk samo u onim razredima kada ide priprema za sakramente.
A ima ti takvih pitanja i zahtjeva, možda i više negoli bi vjerovala.
Dakle, nemojmo bit dvolični - uzet ćemo samo ono što nam paše, i kada nam paše. I tražit ćemo samo onoliko koliko mi mislimo da je dovoljno.
Odnosno, nećemo ići npr. na informatiku, i slušati cijeli program - ali ćemo htjeti pristupiti ispitu za poznavanje rada na računalu, i zvat se "informatičari". I tražit ćemo da istom pristupimo, iako smo samo išli na ubrzani tečaj poznavanja Officea.
Karikiram. Buš me razmela :mrgreen

Edit: MC, pomalo se pitat s kakvim se ti to mamama vjernicama družiš :mrgreen
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama courage » 06 svi 2010, 22:42

Beppa Joseph je napisao/la:
Pa nije smjela ni ući u crkvu. Jednom je neke turiste odvela u šibensku katedralu i za to doma dobila šamar. Kad bi dobili uskršnja jaja ili nešto slično, skrivali su ih u ventilacijski otvor da dida ne bi vidio. a što se nauka tiče, govorili su joj da su to same gluposti.
Inače, mama je bila poslušno dijete tako da je sve to prihvatila i nikad nismo ni razgovarali o vjeri doma, no kad je krenula sa mnom u crkvu jednostavno se potpuno promijenila i izgfubila mjeru (u količini boravka na hodočašćima i duhovnim obnovama).

iz jednog ekstrema u drugi? :) no, mislim da osviješćeni ateisti (il barem ove koje susrećem u švic. udruzi "free thinkers" ) ne odgajaju djecu na takav negativistički način. moji roditelji mene nisu vjerski odgajali, al ne bih rekla ni da je to bio ateistički odgoj, barem ne afirmativan. :dunno baka i dida su opet bili poprilično u strahu, kad bi mama osamdesetih slavila vjerske praznike. isti oni sad su opet pretrašeni jer ja ne mislim dijete odgajati u vjerskom duhu, pa eto, ne valja ni to sad. mislim da je to više do karaktera. :roll

znam i ja pitati svoje dijete šta misli o temama o kojima raspravljamo :mrgreen nije neda jedina :p i što reći, dijete ima rigidnije stavove (tj protupitanja) nego mater. :mrgreen al' kao što rekoh, prema uskršnjem zeki smo jako blagonakloni. :loce

da se vratim tu i na pitanje minareta u švicarskoj... baš naša udruga "slobodnih mislilaca" je dala proglas po kojima je bila protiv zabrane minareta u švicarskoj. jer je svima bilo jasno da se radi o ekstremnom kršćanskom desničarenju i populizmu koji je doveo do ovog referenduma. a i saznanje da osim članka o religijskim slobodama, ovo će biti drugi religiozno obojen članak u švicarskom ustavu (koji je još uz to diskriminirajući) je nešto što smatram(o) da nije nikako u redu. još kad bi izbacili onaj prvi dio ustava: "u božijoj vjeri..." :mrgreen
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 06 svi 2010, 22:45

o, ali to se uopće ne može uspoređivati.
Već sam 10 stranica ispisala o tome.
Može se svesti na najbanalnije stvari-a to su moji dosadašnji doživljaju s vjeronaukom, činjenica da neke esencijalne životne stvari i pitanja ne želiš prepustiti drugima u ruke.
ako se kao vjernik slažeš s činjenicom da je Bog stvorio svijet-moraš pronači načina da to preneseš sebi i djetetu na svoj način, jer, budimo realni, takve su stvari podložne vlastitoj interpretaciji, kao i Božja ljubav, kazna, pakao, raj, vječni život...sve je to preteško i prevažno za školski predmet :loce
Nekom to može biti prepreka, ali želi da dijete ima sakramente. I vjernik je.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Neda3kids » 06 svi 2010, 22:48

Krumpirić je napisao/la:.sve je to preteško i prevažno za školski predmet

Nije. Ali može biti preteško i prevažno za nekog - vjeroučitelja ili vjeroučiteljicu.
Key person. :nata
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Barbi » 06 svi 2010, 22:50

Ovo nije točno. Školski vjeronauk, barem ovdje u Zg ili u našem kvartu nema veze s crkvenim vjeronaukom. Kad dođe vrijeme prvog sakramenta, za one koji to žele, dijete treba ići u crkvu na vjeronauk. Ovaj školski se ne priznaje

Školski vjeronauk je obavezan za sve one koji žele primiti sakremente. :dunno Tako su nama rekli u našoj školi.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la mama courage » 06 svi 2010, 22:51

Neda3kids je napisao/la:Edit: MC, pomalo se pitat s kakvim se ti to mamama vjernicama družiš :mrgreen

vječno pitanje... tko su to pravi vjernici? (da ne bude zabune, meni kao ateistkinji je potpuno svejedno).

poznam nekoliko evangelističkih obitelji koji svoju djecu uče da su židovi krivi za isusovu smrt. i oni sebe smatraju vjernicima. jer vjeruju u boga, jer tri puta tjedno idu na sate rasprave o bibliji, jer cijeli stan im je pun biblija i knjiga na temu biblije. i jer im je u opisu "posla" da misioniraju. i oni su vjernici. ništa manje od majki vjernica koji se javljaju na ovom topicu.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Neda3kids » 06 svi 2010, 23:05

Oni se smatraju :)
Da li ih ti smatraš? Pa moraš stvorit neki stav o tome tko jest vjernik, a tko nije. Kad već imaš stav o tome da vjernici "nameću svoje stavove djeci", a ateisti daju "pravo na izbor". Ili sam te krivo shvatila :|

mama courage je napisao/la: jer je svima bilo jasno da se radi o ekstremnom kršćanskom desničarenju i populizmu

Upsić! Koliko je crkvi izgrađeno u Saudijskoj Arabiji, Iranu....
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama courage » 06 svi 2010, 23:30

pa čuj, ja bih ih nazvala vjernike, ništa manje od toga što si ti vjernik. :dunno al često čuh, baš od vjernika, da su ovi moji ekstremisti. i da to nije bit vjere, a njima eto upravo jest.

Upsić! Koliko je crkvi izgrađeno u Saudijskoj Arabiji, Iranu....

upsić još jedan. koji klinac se mi kao švicarska demokratska država imamo uspoređivati s jednom saudijskom arabijom? tamo žene ne smiju voziti auto, pa jel ne bi trebale ni švicarske? :mrgreen hoću reći, to što se odvija u tim državama za mene nije nikakvo opravdanje da se isto postupa u državama koje se diče svojom demokracijom, prosvetiteljstvom i civilizacijskim dostignućima. u iranu se homoseksualci vješaju, preljubnice kamenuju, studenti na prosvjedima uhićuju. poznam jako mnogo exil-iranaca koji su očajni sa stanjem u svojoj domovini. jel trebamo se ugledati na te zemlje? mislim da ne. što ne znači naravno da moramo u ime neke lažen tolerancije dopustiti da neki ljudi iz tih zemalja svoje seksističke/rasističke il prevaziđene il koje god stavove (tobože u ime vjere) nameću i promiću u našim zemljama.

meni nema razlika radi li se o islamskom il o kršćanskom (il bilo kojem drugom) fundamentalizmu. oba su posljednjih godina dobila na snazi i to je ono što mene plaši.

Kad već imaš stav o tome da vjernici "nameću svoje stavove djeci", a ateisti daju "pravo na izbor". Ili sam te krivo shvatila :|

nemam problema s tim da vjernici svojoj djeci nameću svoj vjerski stav (što god mislila o tom stavu), čudno bi bilo i da svoj svjetonazor ne prenose svojoj djeci. no samo tražim istu slobodu i pravo za nas, ireligiozne roditelje. jer ne vjerujem da će itko jednom muslimanu reći: pa ništa loše neće naučiti na kat. vjeronauku. jer se njegova vjera poštiva. pa eto, to poštivanje prava na moj stav (ne mog stava) tražim za sebe i svoje dijete. svatko tko meni kaže: pa ništa loše neće naučiti na katoličkom vjeronauku, to govori kao najveći ignorant te cijele tematike (ne mislim čak da je to zlonamjerno, al bi se ipak malo moglo razmisliti prije nego što se takvo što veli).
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.