Sada je: 06 lip 2026, 00:06.

moderni trendovi po svijetu

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: moderni trendovi po svijetu

PostPostao/la adea » 12 svi 2010, 12:24

Moj mali ce tek biti prvasic, ali mu je strasno vazno biti "in". I uopce ne znam gdje je to pokupio, od kuce sigurno nije. U vrtic pazi sto ce obuci, pita me da li ja mislim da je "faca" (a sto da mu kazem :lol ), ali doduse, on i je jedan od vodecih klinaca u grupi. Vazno mu je pratiti sto je novo - Bakugani, Moja Afrika, FIFA, sada novi Gormiti (a kako ima vec dugo vremena svoj djeparac, sam kupuje sto zeli). Sigurnog je nastupa i rijetko kad se srami u kontaktu.

I sad kad to preslikam u skolsku klupu - njemu ce stvarno biti tesko ne imati sto vecina klinaca ima. Navikao je biti glavni, trendsetter na neki nacin. A ja ne zelim da hoda okolo s mobitelom i ne znam cime sto smatram neprimjerenim dobi. Vec vidim da ce to biti tesko vrijeme za oboje :roll .

Sto se tice kompjutera, kompjuterski je bio pismen prije nego sto je naucio citati i ne vidim nista lose u tome. Dogovoreno je sto ne smiju igrati i postuju za sada.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 12 svi 2010, 12:35

ima pristup internetu povremeno i ograniceno.

fb narednih par godina :ne (njemu je sada sedam, ali njegova rodica koja ima isto godina vec je godinu ako ne i dvije na fb :dunno)

za mobitel isto vazi kao i za fb

mislim, sada bih napisala nema snase do 14. godine, ali to mi je bezveze, jer kao sto kaze Bubidea velike promjene se dese u jednoj godini, ali u svakom slucaju nastojacu sto duze da ga drzim od fb i mobitela (koliko dugo necu nista sebi obecavati)

i dalje cu se truditi da mu omogucim zdravo djetinjstvo, sto podrazumjeva ambijent u kojem ce sto duze biti dijete (do sada sam u tome i pretjerivala, ali nije mi zao)
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

PostPostao/la SanjaMK » 12 svi 2010, 12:41

elizabeta je napisao/la:Pa evo čak i na ovom forumu punom presavršenih mama, kad čitaš one topice kakvi ste bili kao klinci, srednjoškolci, studenti ....svi redom su bili strašno divlji, radili sto čuda, sve i svašta probali, dizali autoritetima tlak na 300 (i opet postali uzorne osobe s uzornim karijerama)...a žele i zahtijevaju pa i imaju apsolutno savršenu i uzornu, poslušnu djecu. Jer to tako MORA bit i nema mrdanja :mrgreen

Malo mi tu nešto ne štima....

:5
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la Luantaro » 12 svi 2010, 13:02

Autorica topica je spomenula granicu od 13 godina..a ovdje se izgleda javljaju samo mame prvašića :mrgreen

to je zato kaj mame starije djece znaju da sve ono u kaj smo se kleli dok su bili mali, vrlo brzo padne u vodu :mrgreen
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bubidea » 12 svi 2010, 13:12

ovaj je topic taman za zatvorene tinejdzere
sve je ostalo teoretiziranje i ne drzi vodu
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la corazon » 12 svi 2010, 13:20

naučila sam da više ne govorim "nikad moje dijete neće..."
a i nemojmo zaboraviti onu "zabranjeno voće je najslađe"

al da ću im gurati mobitel u ruku ili ih uključivati na FB ne pada mi napamet, uostalom tamo nisam ni ja :mrgreen
eto moja dobila naš stari mob u drugom razredu kad je išla na višednevni izlet, to joj je bilo jako fora...i više nije apsolutno. ne nosi ga nikad u školu.

a šta nas sve čeka :loce samo nebo zna
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la Potica » 12 svi 2010, 13:43

Luantaro je napisao/la:
Autorica topica je spomenula granicu od 13 godina..a ovdje se izgleda javljaju samo mame prvašića :mrgreen

to je zato kaj mame starije djece znaju da sve ono u kaj smo se kleli dok su bili mali, vrlo brzo padne u vodu :mrgreen

:dada

Evo ja sam ta užasna mama čije dijete ide u drugi razred i ima mobitel i profil na FB. :mrgreen

Ne treba mu ni jedno od toga kao ni plejka, bakugani, gormiti i sve ostale gluposti koje redovito kupjemo.
Mobitel ima od početka drugog razreda kad je krenu sam u i iz škole, jer ima dvije tramvajske stanice ili 20-30 min. brzog hoda do doma, jer su mu prijetelji tri kvarta dalje i ne može doći doma pa se ići van igrati sa prijateljima iz razreda, jer me može nazvati u slučaju da želi ostati vani sa djecom iz škole. To što mi se javio da se igra pred školom ne znači da ja neću tu i tamo doći provjeriti igra li se pred školom ili tko zna gdje. Kad se vani igra ne nosi mobitel, nema neki fensi šmensi tako da nema ni igrice ni muziku i osim toga da se javi meni uopće ne koristi mobitel.
Profil na FB mu je otvorila sestra, i zbog toga smo imale veliki okršaj, frendovi smo mu nas četvero + dečki od cura i moja sestra i njeni klinci, služi mu samo za iganje igrica i povremeno čatanje sa H. koja više ne živi s nama i jako mu fali.
Od kad se vani popravilo vrijeme nije bio na FB, niti je odigrao i jednu igricu na kompu ili plejki, igra se vani s djecom, vozi bicikl i role i mislim da se ponaša kao i sva druga djeca bez obzira na mob i FB, a ja se bez obzira na sve ne smatram nedgovornom mamom a bome ni snobom jer to na žalost i da želim nemam s čime biti. :D
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Imge » 12 svi 2010, 13:53

elizabeta je napisao/la:Pa evo čak i na ovom forumu punom presavršenih mama, kad čitaš one topice kakvi ste bili kao klinci, srednjoškolci, studenti ....svi redom su bili strašno divlji, radili sto čuda, sve i svašta probali, dizali autoritetima tlak na 300 (i opet postali uzorne osobe s uzornim karijerama)...a žele i zahtijevaju pa i imaju apsolutno savršenu i uzornu, poslušnu djecu. Jer to tako MORA bit i nema mrdanja :mrgreen
Malo mi tu nešto ne štima....

ja se ne sramim reci da sam divlja bila. i divlja ostala :bis . o markiranju da ne pricam. tesko ce me itko ikad u tome nadmasiti :bis .
ali, to je ipak bilo rezervirano za malo starije razrede, ne za ove nize.
pa mimimum svega toga ocekujem i od svoje djece.
a da me jos svasta ceka s njima dvojicom itekako sam toga svjesna :znoj . i svjesna sam da ne znam sto mi donosi sutra :znoj
no, dokle god su jos uvijek djeca u pravom smislu te rijeci i dokle god istinski uzivaju u crtanju, knjizi, parku, lopti i setnji po zraku, a komp i mobiteli su im zadnja rupa na svirali, cak i bez mojeg uplitanja i zabranjivanja - meni drago. i uzivam dok traje :dada
jer citajuci mame koje imaju stariju djecu - to ce vjerojatno jos kratko trajati :znoj
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mirbi » 12 svi 2010, 13:56

ali, to je ipak bilo rezervirano za malo starije razrede, ne za ove nize.
pa mimimum svega toga ocekujem i od svoje djece.
a da me jos svasta ceka s njima dvojicom itekako sam toga svjesna . i svjesna sam da ne znam sto mi donosi sutra
no, dokle god su jos uvijek djeca u pravom smislu te rijeci i dokle god istinski uzivaju u crtanju, knjizi, parku, lopti i setnji po zraku, a komp i mobiteli su im zadnja rupa na svirali - meni drago. i uzivam dok traje

Potpis veliki. S tim što moram Elizabetu razočarat, 'picala' sam sat svega jednom u čitavom školovanju, i to je bilo grupno. Matematika. :mrgreen U tim školskim danima (a za mene je to značilo do kraja srednje škole) previše sam se bojala roditelja. Škola je ipak škola i tako učim i svoju djecu.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la Zoila » 12 svi 2010, 14:07

Bubidea je napisao/la:ovaj je topic taman za zatvorene tinejdzere
sve je ostalo teoretiziranje i ne drzi vodu

ma nije, krivo si razumjela moje pitanje. Namjerno sam otvorila topik na roditeljskim stojbama a ne na teensu, zato jer me zanimaju trendovi po svijetu medju djecom MLADJIH od 13 godina. Namjerno sam otvorila ovdje jer me zapravo specialno i zanimaju odgovori onih mama koje zive vani i za koje znam da nemaju djecu starijih od 13 godina pa ih niti ni nema na teensu. kakve su statistike kod njih.

jer znam djecu u predskoljskoj dobi ovdje koje imaju profile na fejsu i imaju mobitele. A ono malo Amerikanaca koje znam tamo, su prilicno konzervativni i staromodni po stilu odgoja, i kod njih nema teorije da njihova djeca imaju mobitel ili profil na fejsu...no znam da su oni samo mali uzorak, i uz to nisu bas tipicni mainstream ...
Viva el Će!
Zoila
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Novamama » 12 svi 2010, 14:11

pa i ja sam tako shvatila zoilu.
a ne možeš pisati što ćeš raditi u 3. r kad ti je dijete u 1.
ja sam navela da moj mob nema, ali možda nisam rekla da su mi frendovi koji imaju stariju djecu i koji su kupili mobitele kad su ta djeca krneula u 1. i kad sam ja rekla da je to ipak malo prerano meni govorili 'pusti pusti vidjet ćeš kad ti krene u 1.r kad svi budu imali osim njega, kad ti bude plakao da on jedini nema'. i krenuo je u 1.r i nikad nije pita za mob. pa možda ima nešto u tome ne znam.
isto tako ta djeca danas moraju imati internet tarifu na mobu, jer moraju gledati youtube filmiće pod odmorom pa nabiju preveliki račun ako nemaju ne znam itarifu tu i tu. a i naravno mob mora biti smart phone. meni je to ipak too much i mogu to već danas valjda reći iako mi dijete još nema 11 godina. :mrgreen
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la paolla » 12 svi 2010, 14:30

Moja ide u 1. godinu obaveznog vrtica, nema pojma sto je Facebook, mobitel joj nikada nije palo na pamet zatraziti. Nitko od njenih prijatelja nema mob. niti zna sto je Facebook. Govorim o djeci u rasponu od 6 do 10-ak g. znaci o onima s kojima se mi susrecemo.

Meni mob. sluzi iskljucivo za pisanje poruka, vrlo rijetko telefoniram, znaci mogla bih komotno i bez njega. Kompjuter mi je sredstvo za rad, nikada ne igram igrice ili sl., a Face mi je totalno pomodarstvo, imam profil zbog fotki, ali pristupam mu svake prijestupne. Za svaku kvalitetniju komunikaciju mi je svakako drazi mail ili Skype. :dunno
paolla
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Bubidea » 12 svi 2010, 14:35

zoila, onda sam te krivo shvatila

ja sam mislila da se pita i roditelje djece iz hrvatske :p
ali to ocito nije tema, pa se povlacim
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la happy071 » 12 svi 2010, 16:57

Kod nas u vrticu isto nema govora o mobitelima, a za fb nemaju pojma sta je. Doduse, moji idu u vrtic u kojem jedan dio roditelja/porodica nema ni tv kod kuce (iz obrazovno-odgojnih razloga) pa mislim da nema smisla pricati o necemu "naprednijem" :lol
Faris 15.05.2005.
Nidal 01.09.2006.
happy071
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la melita » 13 svi 2010, 15:27

Mi još uvijek ne vidimo potrebu za mobitelom. Meni mobitel ne uslijeva nikakvu sigurnost jer on dijete ne štiti ni od čega, dapače. Ja vidim par potencijalnih problema vezanih uz mobitel u dječjim rukama. Najviše u prometu. Oni hodaju po cesti i paralelno igraju igrice na mobu ili pišu poruke, pri tom uopće nisu više skoncentrirani na promet. Na posao se vozim putem pored ravno 4 osnovne škole. Svako drugo dijete dok hoda prema školi, prelazi cestu, pimpla po mobitelu i bulji u njega a ne oko sebe. Neki dan kad su došli s izleta, vidim ih kako izlaze iz busa, većina silazi niz one strme stepenice od busa na kat i opet pimpla po mobitelu, igraju igrice i slično. Uopće ne gledaju di staju i šta se oko njih zbiva.

Još dodajem strah od malih nasilnika koji će mi zveknuti dijete nasred ceste da bi mu oteli mobitel. :/
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la skorpionka » 13 svi 2010, 16:02

To sam isto mislila nabrojati pod potencijalne probleme. Malo malo neki stariji kad im ponestane kuna, otimaju mobitele ovim malima i ako se i malo opiru, evo im razloga da ih malo usput i mlatnu. :(
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Zoila » 13 svi 2010, 19:56

eto primjera od prije nekoliko dana - klinac 3.r. ili mozda 4.r. osnovne, sam u parku, igra se s deckima. Dodje starija ekipa na rolama, uzmu deckicu mobitel iz ruke - vele da zele vidjeti koju mjuzu ima. Mali se buni, kaze da ce ga mama sad zvat, nemoze sad slusat mjuzu na mobitelu. Oni vade memori karticu, vrate mobitel, i odkoturaju.
mali nije ni skuzio sto su mu uzeli. Ja sjedila na klupi metar i pol od njega, i nisam ni ja skuzila - nego je drugo dijete rekao nek provjeri da mu nisu uzeli memori karticu. ... i eto, nije je bilo vise.
Viva el Će!
Zoila
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la cleonikky » 16 svi 2010, 06:45

jer me zapravo specialno i zanimaju odgovori onih mama koje zive vani i za koje znam da nemaju djecu starijih od 13 godina pa ih niti ni nema na teensu. kakve su statistike kod njih.

evo ti jedne dijasporasice koja ima mladje od 13 i definitivno ne zalazim na teens-e.
Vako, Adrian ima 6 godina i nema pojma sta je to fejs. Kompjuter koristi iskljucivo za skolu (http://www.mathletics.com) i ako igra igrice. Mobitel ne zna ni koristiti.
Kakav je trend ovdje u Australiji? Vrticka djeca nemaju mob, a ja mislim da je u skoli zabranjen. Bas cu se raspitati ovih dana po skoli. Mislim da je zabranjena upotreba mobitela, vjerovatno ga mogu imati sa sobom, pod uvjetom da je na silent.. Ja bas nekako mislim da je u Hr (i Europi opcenito) jaci taj trend :dunno
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la Adorabla » 16 svi 2010, 16:35

za skolsku djecu ti mogu reci da jako ovisi iz kakvog okruzenja dolaze. u krugu nasih prijatelja i poznanika je samo jedno dijete imalo "svoj" mobitel u 2. razredu osnovne (roditelji su iz HR :/ ). u 3. razredu pocinju polagano dobivati oni koji npr. sami idu iz boravka doma, ili eventulano na neku aktivnost. opet se mogu nabrojati na prste jedne ruke. tek sa polaskom u gimnaziju (1. razred je ekvivalentan nasem 5.) jedan dobar dio vec ima mobitel.

Vrticka djeca nemaju mob, a ja mislim da je u skoli zabranjen. Bas cu se raspitati ovih dana po skoli. Mislim da je zabranjena upotreba mobitela, vjerovatno ga mogu imati sa sobom, pod uvjetom da je na silent.. Ja bas nekako mislim da je u Hr (i Europi opcenito) jaci taj trend

al ajmo rasprave radi i usporedbe usporediti i skole vani i tu te sto vani djeca mogu raditi sa svojim vremenom a sto tu.
Da me se krivo ne shvati, to ne opravdava da kod nas ima smisla da dijete u vrticu ima mobitel, ali u trecem ili cetvrtom razredu po meni da, zato sto je kod nas boravak do 2. razreda i nakon toga su djeca na cesti bez boravka i bez ikakvog skolski strukturiranog vremena.

U Austriji koliko je meni poznato djeca su u skoli, pod nadzorom do 16 sati jer imaju najcesce i slobodne aktivnosti u skoli (tipa muzicke i najcesce dvoranskog sporta), a koliko sam cula od prijatelja s Novog Zelanda i u Australiji je slicno.

Vjerojatno se i kod nas moze bez mobitela, odnosno pretpostavljam da ima roditelja koji djeci ne daju mob to 13te godine. Ja to nisam niti pokusavala jer nisam vidjela nekakvu prednost veliku radi koje bi s djetetom trebalo ratovati.
Moje imaju obje i profil na fejsbuku i igraju kompjuter i kada mene nema doma. Nazalost. Medjutim ja im doma nemam nacina kontrolirati ponasanje, niti zelim, kad mene nema. Dogovorili smo osnovna pravila, a ovo je nazalost dio koji ide s odrastanjem i sticanjem povjerenja.

Inace, samo onako jedna crtica za one koje se kunu da njihova djeca nemaju profil na fejsbuku i da ga nece imati dok to one do odobre :mrgreen
U razredu moje ceri (6.ti razred) vise od pola curica je otvaralo profil na skolskim kompjuterima bez saznanja roditelja. Bas zato sto su roditelji zabranili, oni su ih zaobisli i rijesili stvari na svoj nacin.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Luantaro » 16 svi 2010, 18:20

razredu moje ceri (6.ti razred) vise od pola curica je otvaralo profil na skolskim kompjuterima bez saznanja roditelja. Bas zato sto su roditelji zabranili, oni su ih zaobisli i rijesili stvari na svoj nacin

tako je
ili kod frendova na njihovim kompjutorima

roditelji i dalje nemaju pojma da im klinci imaju profil na fejsu
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kimama1 » 16 svi 2010, 20:44

ima mobitel od prošle godine. super nam je služio - odvela bih nju i frendicu u kino i pustila ih tamo, otišla za to vrijeme na tržnicu, popila kavicu u gradu. ako bi njima dosadilo, ako im se ne bi svidio film - nazvale bi i došla bi po njih. međutim, kako u kinu dugo nije bila, u školu se mobitel ne nosi,osim u iznimnim slučajevima, da bi smo mi nju nazvali - nije bilo potrebe za obnavljanjem bona, tako da ga se sjeti samo povremeno (i to za igranje bouncea ili kako se već ta igrica zove)
kad pokaže interes za face, otvorit ću joj ga i imat ću njezin pass.
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la cleonikky » 17 svi 2010, 13:54

pod nadzorom do 16 sati jer imaju najcesce i slobodne aktivnosti u skoli (tipa muzicke i najcesce dvoranskog sporta), a koliko sam cula od prijatelja s Novog Zelanda i u Australiji je slicno.

skola traje od 9am-3pm, nakon toga (ako roditelji rade) su djeca u after school care i oni su tamo otvoreni do 6pm (jer vecina roditelja radi od 5pm). Isto tako ima i before school care od 6.30am-8.30am.
Kod nas (a koliko mi je poznato i u vecini skola- osim ako nisu privatne) slobodne aktivnosti tipa tenis i slicno se odigrava ujutro izmedju 8-9am.
Poslije skole roditelji obicno razvoze djecu na slobodne aktivnosti.
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la Adorabla » 17 svi 2010, 14:02

Da, slicno kako sam rekla iliti blagovamse
Kod nas su djeca najcesce prva dva razreda u boravku od 8 do 15.30 (nemaju nikakve aktivnosti nego samo skolu, zadace, rucak, uzine i igru)
a od treceg razreda su u jednoj od smjena (8 do 12.30 ili 11 do 15.30 ili 13 do 16.30 ili od 14 sati....) sto u globalu znaci da su djeca efektivno u skoli 4 sata a ostalo su prepustena sama sebi, bez roditelja.

E sad u tom slucaju mislim da ne mozemo bas govoriti o hrvatskom snobizmu kada kazemo da djeca u 3. razredu imaju mobitele :/
Adorabla
Medena

PostPostao/la Luantaro » 17 svi 2010, 14:06

osim toga ne vidim u čemu je snobizam s mobitelima koji su najčešće jeftiniji od većine kvalitetnih igračaka koje klinci ionako imaju doma
kad je Lego u pitanju ili slična kvalitetna igračka, onda to nije snobizam, a mobitel je
u čemu je fora?
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la elizabeta » 17 svi 2010, 14:42

Luantaro je napisao/la:osim toga ne vidim u čemu je snobizam s mobitelima koji su najčešće jeftiniji od većine kvalitetnih igračaka koje klinci ionako imaju doma
kad je Lego u pitanju ili slična kvalitetna igračka, onda to nije snobizam, a mobitel je
u čemu je fora?

pa da.
ali ajde i nekako kad dijete želi neku skupu igračku...ali koliko često vidim da dijete baš briga za odjeću, a roditelji silnu lovu spiskaju na određene marke odjeće. a mislim da je u tom slučaju čak više stalo roditelju do preskupog mobitela nego djetetu...nisam primjetila ni kod svog sina ni kod frendova da im je mob nešto jako bitan...glavno da služi svrsi. o.k. njima je tek 10 godina

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mirbi » 17 svi 2010, 14:46

Ako uzimam sebi mobitel za 1 kunu, ne vidim zašto bi moje dijete imalo bolji. :mrgreen
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la skorpionka » 17 svi 2010, 16:32

Meni je kod mobitela "materijlan" strana priče na zadnjem mjestu.

Svatko ima neke pretpostavke od kojih polazi u odlučivanju kod ovakivh situacija gdje ti se dijete želi povesti za većinom. Moja polazišta su sljedeća:

1. struka ozbiljno upozorava na moguće neželjene posljedice po zdravlje, s naglaskom na mlađe od 12 godina.

2. ja, osobno, ta upozorenja ne uzimam olako i držim važnom svoju odgovornost za ev. dugoročne posljedice toga da mu dam mobitel sa 6, 7, 9 godina

3. on dolazi u prvi razred i vidi da mjesec po mjesec, sve više djece dolazi s mobitelima u školu, i naravno da nas žica da i on dobije mobitel. MI tu ne popuštamo na prvu , zato što ne mislimo da je to beznačajan razlog za ratovanje s djetetom, nego ga pokušavamo i uspjevamo odgovoriti od te nakane.

4. kad bi se radilo o nečemu gdje ja vidim da potencijalan korist mobitela nadmašuje eventualne rizike, moguće bi popustila. Ovako, be zobzira na činjenicu da je lani, krajem prvog razreda išao doma sam prije kraja boravka, još uvijek ne vidim kako bi mobitel učinio taj njegov put od škole do doma i obrnuto, sigurnijim. :dunno Ove godine nekad ide doma iza ručka, nekad iza pisanja zadaće. Ide nakon toga na aktivnosti, također samostalno na dvije, a ja i dalje ne vidim kako bi mobitel učinio njegov odlazak u školu i na aktivnosti, igranje u parku i vožnju biciklom, sigurnijim. Dapače, vidim dodatne rizike zbog fokusiranosti na mobitel, a ne na događaje oko sebe, plus još neke rizike vezane uz mobitel.

5. ne znam i ne vjerujem da je moguće ostvariti da on zaista pristane biti bez mobitela do cca 12 godina (niti ne mislim da ta granica treba biti jako kruta, ako ne ide drugačije). Nije mi to tolikobitno da bi ja sad razbijala glavu, ali sam trenutno zadovoljna činjenicom da smo ga odgovorili od mobitela sa 7 godina kad je većina u njegovom razredu počela dolaziti s mobitelom u školu. Isto ko što ću biti zadovoljna zbog svake daljnje odgode u kojoj će on uvažiti naše argumente i ne piliti s tim zahtjevom.
Zadnja izmjena: skorpionka; 17 svi 2010, 16:56; ukupno mijenjano 1 put/a.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 17 svi 2010, 16:35

sa mobitelom su još manje sigurni. lakše će postati meta nekom nasilniku koji bi im ga rado oduzeo.

meni je osnovni razlog zašto mala nema mobitel zdravlje, a pod broj dva je to da ne mora imate svaku glupost koja joj ne treba.
eli
Sveta krava

PostPostao/la TanjaMT » 17 svi 2010, 17:48

slazem se sa skorpinim postom.
i nadodajem: subota, 15.05. navecer, cesta od brezovice prema zgbu. na biciklu djevojce od oko 12-13 g, jednom rukom drzi guvernal, drugom kljuca poruku :strah
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la tanjabb » 17 svi 2010, 20:34

Ima li telefonskih govornica u skolama?
I dajete li dijeci djeparac za u skolu (da si kupe nesto za jelo)?
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.