Sada je: 29 srp 2026, 22:17.

Suradnja i komunikacija roditelja i škole

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Suradnja i komunikacija roditelja i škole

PostPostao/la Adorabla » 20 svi 2010, 14:00

4 su kataloga; za OŠ, gimnazije, strukovne škole i atlasi . Kada se sve u globalu gleda 40% je novih, a novi su i u OŠ-u u smislu novih izdanja, a vrlo često novo izdanje nema veze nikakve sa starim (stari naslov ali novo izdanje s nekim dodacima i slično)
Adorabla
Medena

PostPostao/la skorpionka » 20 svi 2010, 14:16

Ja sam gledala osnovnu, jasno je naglašeno što je novo. Kažem da sam osobno očekivala i više novih izdanja :dunno
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Adorabla » 20 svi 2010, 14:58

u zelenoj boji je novo-novo, ali treba uzeti izmijenjena ili dopunjena izdanja još pride. Možda ti se ne čini puno novog za jedan razred ili za specifičnu situaciju, ali u globalu je dosta stvari promijenjeno tako da se ja najviše bojim da će ponovno neki udžbenici ili nakladnici kasniti.

Kad ćete vi nabavljati knjige? Odmah u lipnju ili u kolovzu ili prije samog početka godine?
Adorabla
Medena

PostPostao/la skorpionka » 20 svi 2010, 14:59

ali treba uzeti izmijenjena ili dopunjena izdanja još pride

Valjda i ja znam čitati :mrgreen Piše ti jasno u tablici koja su nova a koja izmijenjena, samo što ta izmijenjena i dopunjena nisu u drugoj boji. :dunno
Zadnja izmjena: skorpionka; 20 svi 2010, 15:03; ukupno mijenjano 1 put/a.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 20 svi 2010, 15:02

ali u globalu je dosta stvari promijenjeno tako da se ja najviše bojim da će ponovno neki udžbenici ili nakladnici kasniti.

Kasniti će i neizmjenjena izdanja, jer će 01.06. rok da škole predaju popise što su točno izabrali. Mislim da se nisu usudili puno toga tiskati unaprijed, jer se mijenjao pravilnik i cijela ova gungula.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Luantaro » 20 svi 2010, 15:17

meni je fakat svejedno koja su izdanja i koje knjige :)
kupovati ću knjige čim dobijem popis, po mogućnosti preko interneta
naravno, osim ako nam ne ponude da možemo kupiti preko škole
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 20 svi 2010, 15:35

prema novom pravilniku ucitelj ima apsolutnu slobodu odabrati udzbenike i pripadajuca dodatna sredstva u kakvom god zeli obliku.
cak moze odabrati i razlicite kombinacije za razlicite ucenike, vodeci se njihovim individulanim karakteristikama. i ako on procijeni da uceniku treba mimimum - znaci SAMO udzbenik (a to moze tako odluciti) - onda taj ucenik, odnosno taj roditelj kupuje samo (recimo za 3. razred) - tu je bas vidljiva razlka u odnosu na 1. i 2. razred - 7 knjiga (!). i tocka.

isto tako, ucitelj moze odluciti i da uz svaki udzbenik ide ili ne ide RB, zbirka ili sto vec...
i sad je pitanje - kakav ce tocno biti uciteljev odabir? i kako ce na to gledati ostali roditelji (ako recimo jedan roditelj treba kupiti i zbirku i udzbenik i RB, a svi ostali samo RB, onom prvom roditelju ce komplet biti skupji...). i pitaju se ucitelji kako tome svemu doskociti jer ono cega se oni boje je interpretacija u javnosti odredbe clanka 3. pravilnika koji kaze da nesto vise nije obvezno... i sad ce tu biti drz ne daj... kako to obicno kod nas biva...

evo izvadak iz Pravilnika (uzela sam samo predmete za nize razrede, za ostale razrede ima na linku):

Članak 3.
Nastavni predmeti u osnovnoj školi imaju udžbenik, odnosno udžbenik i pripadajuće dopunsko nastavno sredstvo, kako je navedeno3:
– za hrvatski jezik u 1. razredu ― udžbenik (početnica) i radna bilježnica, a od 2. od 8. razreda ― čitanka i udžbenik jezika, odnosno čitanka, udžbenik jezika
i radna bilježnica
– za matematiku od 1. do 4. razreda ― udžbenik i radna bilježnica, odnosno udžbenik, radna bilježnica i zbirka zadataka, a od 5. do 8. razreda, udžbenik,
odnosno udžbenik i zbirka zadataka
– za strani jezik ― udžbenik, odnosno udžbenik i radna bilježnica
– za prirodu i društvo ― udžbenik, odnosno udžbenik i radna bilježnica
– za glazbenu kulturu ― udžbenik

i pojasnjenje:
3
Budući da svi učenici nisu jednakih sposobnosti, ovim se člankom učitelju i nastavniku, odnosno stručnome aktivu ostavlja mogućnost procjene učenikovih sposobnosti te mogućnost procjene opterećivanja učenika obveznim udžbenicima i dopunskim nastavnim sredstvima u onome opsegu u kojemu će, među inim, udžbenici i dopunska nastavna sredstva poslužiti maksimalnome razvoju učenika, čime će se, istovremeno, izbjeći preopterećenje učenika. Sukladno navedenom, izrazom »udžbenik, odnosno udžbenik i radna bilježnica« i sl., u člancima 3., 4. i 5. ovoga pravilnika dana je mogućnost učitelju i
nastavniku, odnosno stručnome aktivu da samostalno odluči o opsegu obveznog/ih udžbenika i dopunskog/ih nastavnog/ih sredstva/sredstava, što znači da se učitelje, nastavnike i učenike više ne obvezuje na dosadašnje korištenje tzv. »udžbeničkoga kompleta«.

i link - pravilnik je na dnu:
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=9994&sec=2354
Zadnja izmjena: Imge; 20 svi 2010, 15:40; ukupno mijenjano 2 put/a.
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la folne » 20 svi 2010, 15:36

Mislim da ću kao i prošle godine samo popis proslijediti u lokalnu knjižaru i kad slože paket zovu.
Što se izdavača tiče :dunno Meni isto svejedno. Važno mi je da učiteljice imaju izbor i budu zadovoljne time što su izabrale.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Luantaro » 20 svi 2010, 15:38

popis proslijediti u lokalnu knjižaru i kad slože paket zovu.

da, ovo je isto dobra ideja, nisam se toga sjetila :dada
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la palunkica » 20 svi 2010, 16:29

Nama su najavili da će se odlučiti za sve od Školske knjige pa planiram kupiti prije godišnjeg. Tako sam prošle godine kupila odmah kad sam se vratila u Zagreb, a prije jesenskih gužvi.
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la corazon » 26 svi 2010, 21:43

evo i ja sutra idem na sastanak VR, glavna tema udžbenici

meni je fakat svejedno koja su izdanja i koje knjige

i meni :dunno imam povjerenja u struku (učitelje)
bilo bi super kad bi iste knjige bile odabrane na neki duži period pa da se te knjige mogu nasljeđivati (tako je bilo kad sam ja išla u školu)

što se tiče recesijskih mjera :conf 32 djece u razredu! a što je onda sa novim pedagoškim standardom?! popapala maca :angry
samo nek probaju predložiti kakvo spajanje

mi smo ove godine imali 3 VR
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la Nana1971 » 26 svi 2010, 21:49

mi smo jucer imali vr, popis knjiga smo usvojili (jer vr ionako ne moze odbiti, ako se ne suglasi s odabirom nastavnickih aktiva onda cijela skola dobije one udzbenike koji su "vecinski" odabrani u gradu zagrebu). imam povjerenja da su nastavnici odabrali ono po cemu im je najbolje raditi. Recimo, za nize razrede se vise ne trazi udzbenik za likovni jer nije bitan, pa racunam da su ipak mislili i na roditeljske novcanike.
Popis ce sva djeca dobiti na papiru, a bit ce stavljen i na oglasnu plocu i skolsku webstranicu - kad ga sad verificira ministarstvo. Onda cemo zadnjeg dana nastave organizirati razmjenu udzbenika unutar skole, a sta ne nabavim tamo, kupit cu.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Imge » 29 stu 2010, 21:13

da podignem topic.

glavna točka dnevnog reda zadnjeg Roditeljskog vijeća - tradicionalni Božićni sajam, kad ćemo ga održati i na što ćemo utrošiti lovu.

i, uglavnom, jednoglasno usvojena želja dječice s njihovog učeničkog vijeća - za skupljenu lovu kupit će se akvarij :srca
ako ostane love - dokupit će se za knjižnicu knjige koje kronično nedostaju - naime, uvijek fali još koje izdanje za lektiru, tako da knjiga nikad viška... i sve su to djeca sam predložila ravnateljici, a mi smo se složili.

znači, za Božićni sajam djeca - svatko u svojem razredu - rade razne božićne radove, to se prodaje, a lova ide u zajedničku kasu i onda se kupuje po njihovoj želji. ideja - usvojena.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la saptacica » 29 stu 2010, 21:18

Kod nas novac sa Božićnog sajma ide za kupovinu klima uređaja :) . Pripreme su već počele, radi se punom parom, donodimo đinđe razne.

Htjela sam napisat da toga u naše vrijeme nije bilo, a onda sam se sjetila da je jedino što bi za Božić dobila je 6 neopravdanih :xlol .
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Imge » 29 stu 2010, 21:43

otkad imam klince u školi - koda nas se dvije godine skupljalo u humanitarne svrhe - za lijekove za malenu koja je oboljela od leukemije, a prošle godine smo skupljali za alarm i video nadzor.
i djeca baš sa srcem pristupe cijeloj priči :luv i toliko se raduju izradjujući radove (kod nas to baš bude hepening - u velikoj sportskoj dvorani, dodju svi razredi, roditleji, bude muving, štandovi, božićne pjesme, klinci prodaju svoje proizvode, ma sve u svemu - zgodno, korisno, odgojno...)
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la saptacica » 29 stu 2010, 21:53

Je, je, i kod nas bi trebao biti hepening, najavljuju sajam još od rujna. Sigurna sam da je isto u dvorani, sa kompletnim repertoarom :dada .
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la palunkica » 29 stu 2010, 22:38

Ah, a kod nas ništa, ni priredbe ni sajma. Ja se trudim skupiti lovu da im platimo mađioničara :/

A za klimu smo skupljali prošlo proljeće
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la tanjabb » 29 stu 2010, 23:36

mislim da kod nas dio od prodaje (osim za klime) ide tradicionalno za skolsku djecu koja su u bolnici na Salati
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la lastavica » 30 stu 2010, 11:34

kod nas ima i božićnog i uskršnjeg sajma. Prošle godine su imali likovno aktivnu učiteljicu u boravku pa su napravili veliki broj ukrasa tako da su puno i zaradili. Dio je išao u humanitarne svrhe a dijelom su sufinancirali svoj izlet.
Nadam se da se za predstojeći sajam neće ponoviti uskršnja akcija oko reotkupa njenog uskršnjeg zeca. Nije ga dovoljno dobro rezervirala za mene pa dok sam ja došla već ga je netko kupio. No na sreću taj netko je bio poznata osoba pa smo ga tokom večeri uspjeli otkupiti ;)
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la piko » 30 stu 2010, 11:42

Je, je, i kod nas bi trebao biti hepening, najavljuju sajam još od rujna. Sigurna sam da je isto u dvorani, sa kompletnim repertoarom

Prošle godine je sajam bio u hodniku, svaki razred je imao štand pred svojom učionicom ;) Prije sajma smo imali radionicu gdje smo s klincima radili ukrase, koje smo na sajmu prodavali. Osim ukrasa, mogli smo donijeti sokove, kolače i ostale delicije, pa prodavati. MM je skuhao vino :hahaha i otišlo par litara ko halva!
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Imge » 30 stu 2010, 11:51

kod nas je kuhano vino zabranjeno :jadnimi . baš su jučer opet neki tate pitali jel bi ipak moglo ove godine, ali ravnateljica ne da :loce .
od pića se najčešće prodaje kava i sok od naranče (jedan tata uvijek donese nekakav automat i - deri miško).
Imge
Asimilirana
Asimilirana

Prethodna

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.