Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Odgovori

SVJEDODŽBE U RAZLIČITIM BOJAMA...

28 lip 2010, 00:36

http://www.hyperactivedreamers.com/foru ... opic=166.0

neki dan sam saznala da je Ministarstvo prosvjete i športa donijelo ovu odluku...da će za svu djecu sa posebnim potrebama (a to su po zakonu i iznadprosjećno darovita djeca) koja idu na bilo koji način po prilagođenom programu u redovnu školu...uključujući i djecu sa ADD i ADHD i slićnim dijagnozama ...imati SVJEDODŽBE U DRUGOJ BOJI od ostale djece njihovi vršnjaka po završetku osnovne škole...i čini mi se da će im se i ograničiti upis u sve srednje škole i gimnazije tj..neće se moći upisati u školu koju žele...
Mogu vam reči da me ta spoznaja jako pogodila i nemogu vjerovati da će naša država napraviti diskriminaciju djece...
Dali netko ima potpunija saznanja o tome...gore sam kopirala link sa foruma gdje sam to uspjela pronači...
Ako su te informacije točne...mislim da bi se trebali ODMAH pobuniti i ne dozvoliti ovakvo bahato ponašanje prema našoj djeci sa pp....

Re: SVJEDODŽBE U RAZLIČITIM BOJAMA...

28 lip 2010, 07:31

Ako je to točno onda je to sramota i za Ministarstvo i za stručnjake pa i za sve nas građanane ove zemlje ukolkiko bismo to šutke prihvatili....s jedne strane priče integraciji, o aktivnom uključivanju u sve segmente društva- a s druge strane rad da podizanju još većih barijera...strašno

28 lip 2010, 07:34

nadam se da to ipak nije točno kako sam ja shvatila...čekam naše mame "udrugašice" da se jave..

28 lip 2010, 09:27

po Zakonu ne bi u svjedodžbi nigdje smjelo pisati po kom programu je dijete pohađalo školu (prilagođenom ili individualiziranom).
I dok se ne donese neki dodatni propis (a ne donosi se) - ništa od promjena

28 lip 2010, 10:22

nadicab je napisao/la:po Zakonu ne bi u svjedodžbi nigdje smjelo pisati po kom programu je dijete pohađalo školu (prilagođenom ili individualiziranom).
I dok se ne donese neki dodatni propis (a ne donosi se) - ništa od promjena

pa ni neće pisati već će biti u drugoj boji...

28 lip 2010, 22:45

kopiram post jedne mame...

Odg: Svjedodžbe
« Odgovor #14 : Danas u 10:00:47 » Citirati ovo u Odgovoru
DJECA NA INDIVIDUALIZIRANOM PRISTUPU IMAJU DRUGAČIJU BOJU SVJEDODŽBE!
Prvo šok, pa nevjerica!
F je danas dobio svjedodžbu. Ostatak razreda 23.6. Objašnjenje koje smo dobili u četvrtak bilo je da nesto sa kompjuterom nije bilo u redu.
Danas je osvanula žuta boja (ostale su plave).
Na njoj se poziva na članak...Nisam stigla kopirati, no tražiti ću u školi i navesti ću što točno piše...
Dakle, djeca su ipak obilježena.

Jos sam previše uznemirena..
No na ovom sigurno necu stati.

Javim se se sa novim vijestima..

28 lip 2010, 23:38

Sad, nemojte me zaskociti, samo razmisljam. Ne znam uvjete upisa u srednju skolu, ali pretpostavljam da je to svedodzba i neki bodovi zaradjeni na temelju ocjens. Za upis u srednju skolu nema testiranja od stranr strucne sluzbe. Ako na svjedodzbi ne smije pisati po kom programu ili pristupu se dijete skolovalo, moguce je da je zuta boja svedodzbe informacija da dijete treba dodatnu strucnu obradu kako bi se provjerile sposobnosti za odredjeno zanimanje. Koliko god to nama ne bilo drago, cinjenica je da dijete s primjerice hemiparezom, kao sto je moja kci, ne moze biti upisano u zubotehnicku skolu za koju je motorika ruku jedan od preduvjeta za uspjesno zavrsavanje te skole. Zuti papir moze biti diskriminacija, ali kao roditelj djeteta s hemiparezom sam itekako svjesna da moje dijete ne moze biti zubni tehnicar iz prostog razloga sto joj za to zanimanje trebaju dbije zdrave ruke koje ona nema. Sad sam mozda banalizirala problem, ali sasvim je moguca situacija u kojoj roditelji zataje djetetove posebne edukacijske potrebe, a sukladno tome i djetetove nemogucnosti.
Naravno da je prica kompliciranija kad se radi o dokazivanju sposobnosti djeteta cija je razlicitost manje uocljiva, kao sto je to kod djece s ADD ili ADHD.
Mogu cak i provjeriti ovu pricu jer imam prijateljicu koja je pedagog u osnovnoj skoli. Sigurno ce znati u cem je kvaka.

29 lip 2010, 00:06

http://public.mzos.hr/fgs.axd?id=16586

kliknite na "Pravilnik o sadržaju i obliku svjedodžbi...." članak 36 tog pravilnika govori da je svjedodžba za djecu sa teškoćama iste boje...
a na temelju čega onda smiju staviti u žutoj..ne kužim :dunno
Zadnja izmjena: Plava; 29 lip 2010, 07:46; ukupno mijenjano 1 put/a.

29 lip 2010, 00:10

Martinamama, djeca moraju priložiti potvrdu školskog lijećnika i smatram da je to dovoljno...a isto tako smatam da ni jedan normalan roditelj neće upisati djete sa cp u baletnu školu...sad karikiram...mislim da je ov potpuno nepotrebno...jer ako svjedodžbe budu drugačije boje nitko neće više čitati što u njima piše već će odmah reči ah to je dijete sa nekim problemom..a možda to dijete ima sve petice..i možda se je krvavo namučilo da postigne uspjeh koji mu piše u svjedodžbi....

29 lip 2010, 02:21

Plava, nisam htjela dignuti paru, nego se samo tjesim jes vec slutim kako ce mi se dijete osjecati kad dobije svjedodzbu razlicite boje. Pokusavam ne razmisljati crno i pronaci najbolji nacin da odrzim svoju teoriju o tome kako je razlucitost bogatstvo, a ne mana. I da, ima jako punp roditelha koji nijecu poteskoce svoje djece, koji ne mogu razumjeti njihove poteskoce i koji nemaju nikakvu podrsku od sustava da malo osvjeste poteskoce svoje djece.
Dalje, ne smatram uopce da je dobro da skolski lijecnik daje misljenje o apisobnostima mog dheteta buduci da mi je u ove dvije godine, taj isti dijete vidio samo na upisu, kad je uredno prepisao sto pise u nalazima koje smo donijeli. U medjuvremenu tog istog lijecnika informacijama o mom djetetu snabdijeva strucna sluzba, koja dijete nije vidjela od upisa. Eto, malo sam skepticna prema tome da je dovoljno da mi skolski lijecnik da misljenje.

29 lip 2010, 02:26

Malo mi bjeze slova u ove ure. Uznemirila si me ovom spoznajom. Svasta nas jos ceka. A za trud nase djece, tko mari osim nas. Svaka je ocjena, neovisno o tome koja je, zaradjena uz puuuuno truda. Sta cemo pricati kad je ovo zemlja u kojoj je laka zarada i lopovluk glavna fora.

29 lip 2010, 07:39

znam da nisi Martinamama....samo nekako nemam volje stavljati smajliće pa onda tekst ima drugačiji prizvuk...
nisam mislila da školski lijećnik daje svoje mišljenje već on samo upisuje dijagnoze iz zdravstvenog kartona...to se i od njega traži...i moja kćer je išla po potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti...mislim da bi trebalo nešto poduzeti...

29 lip 2010, 09:48

Članak 36.
1) Osnovni oblici isprava su:
A. Razredne svjedodžbe
za petoga do osmoga razreda osnovne škole na obrascima broj 1A, 1B, 1C,
– za gimnazije na obrascu broj 2,
– za strukovne obrazovne programe na obrascu broj 3A,
– za strukovne obrazovne programe u troipolgodišnjem trajanju na obrascu 3B,
– za obrazovne programe za vezane obrte na obrascu broj 4,
– za umjetničke programe osnovne škole na obrascu broj 5A, 5B, 5C, 5D,
– za umjetničke programe srednje škole na obrascu broj 6,
– za posebne programe u osnovnim školama (učenici s teškoćama) na obrascu broj 7.
B. Svjedodžba o državnoj maturi na obrascu broj 8.
C. Svjedodžba o završnome radu
– za strukovne obrazovne programe na obrascu broj 9.
D. Druge svjedodžbe, potvrde i uvjerenja
– Potvrde o položenim ispitima državne mature na obrascu broj 10A, 10B, 10C, 10D, 10E
– Svjedodžba prevodnica na obrascu broj 11,
– Uvjerenje o završenom dvogodišnjemu općeobrazovnom programu za stjecanje
zdravstvene kvalifikacije na obrascu broj 12,
– Potvrdnica o završenome dijelu programa u zanimanjima pomorski nautičar i tehničar za
brodostrojarstvo.
2) Obrasci svjedodžbi, potvrda i uvjerenja iz stavka 1) ovoga članka ispisuju se iz e-matice
ovoga ministarstva, odnosno za škole Grada Zagreba iz e-matice Grada Zagreba.
Članak 37.
1) Osnovni oblici isprava iz članka 36. ogledno su tiskani na obrascima od broja 1 do 12 i čine
sastavni dio ovog pravilnika.
2) Obrasci svjedodžbi iz članka 36. ovoga pravilnika tiskaju se na posebnom neizbijeljenom
papiru težine devedeset grama po metru četvornom (90 gr/m2) i veličine 21x29,7 cm.
3) Obrasci broj 1A, 1B, 1C, 2, 3A, 3B, 4, 5A, 5B, 5C, 5D, 6, 7, 12 tiskani su na jednoj strani
lista dvobojnim tiskom: tekstualni dio u crnoj boji na podlozi u svijetloplavoj boji.

4) Obrasci broj 8, 9, 10A, 10B, 10C, 10D, 10E i 11 tiskani su na jednoj strani lista dvobojnim
tiskom: tekstualni dio u crnoj boji na podlozi u svijetložutoj boji.

Ovo kaže Pravilnik - znači da su malome (ako je OŠ) potpuno krivo napisali - majka se treba žaliti jer to pravno gledajući nije valjan dokument (kao što npr novčanica od 100 kn da je štampana u krivoj boji bi se nazvala falsifikat)

29 lip 2010, 10:03

ali, ali ...
obrazac 1A - klasičan obrazac
obrazac 1B - na njemu piše da "prema rješenju o primjerenom obliku školovanja"

NEDOPUSTIVO!!!

29 lip 2010, 10:14

Od druge godine će valjda cijele familije morat počet žute trake na rukavima nosit! :puke
Ništa ja tu primjereno i pozitivno ne vidim - samo crnilo, gusto crnilo ...bez dna.... :strah

29 lip 2010, 23:45

Nemojte mene uzimati za ozbiljno buduci da sam u fazi letenja iznadczemlje zato sto mi je ema zdrava. Uvukla sam se u svoj svijet u kojemu za pesimizam nema mjesta. Znam da zivimo u grozno nesredjenoj zemlji u kojoj je razlicitost samo problem. Znam da nas vodi krdo goveda kojima je u nekim segmentima kompliment kad ih nazovem govedima. Sve znam, ali se ne dam. Uzela sam neku vrstu sabaticala i bas mi je dobro.
Ne radim to samo zato sto sam pod djelovanjem majcinkih hormona, nego zato sto sam sve vise uvjerena da svoju djecu zelim odgajati u nekoj otvorenijoj sredini. tako mi je trenutna misija emu slikati za putovnicu , a muza pustiti da gura karijeru u svojoj kompaniji zato sto mu ona nudi mogucnost odlaska u inozemstvo. sve manje snage imam za ovakve vijesti, a jednostavo ne zelim postati ogorcena jer ce tu gorcinu prvo popiti moja djeca i muz. Eto zato mi se ne pjeni i pokusavam se braniti na sve meni prihvatljive nacine.
Malo sam otisla off topic, a nije mi prvi put. Sutra Marta mora prezivjeti primanje knjizice, a ja cu moliti Boga da ne dobije napad.

30 lip 2010, 00:16

nadicab je napisao/la:ali, ali ...
obrazac 1A - klasičan obrazac
obrazac 1B - na njemu piše da "prema rješenju o primjerenom obliku školovanja"

NEDOPUSTIVO!!!

i sad nastaje zavrzlama..

30 lip 2010, 02:31

Moram priznat da nisam na cistu. Naravno da se svaki ucenik, po bilo kom programu, trudio za svoje ocjene i uspjeh. No ako je netko polazio prilagođeni program, opseg gradiva koje je trebao savladati razlikuje se od redovnog programa. I tu ne vidim razlog da to i ne pise na svjedodzbi. Individualizirani program je nešto drugo, tu nema smanjivanja opsega gradiva. Mislim da nisam nista zabucala sto se tice razlike izmedju programa.
Istina, nisam sigurna da je u redu druga boja obrasca. Kao da na ''normalnoj'' boji ne mogu napisati napomenu.
Nisam proucavala pravilnike, no ako se stvarno radi o drugoj boji obrasca - ne svidja mi se poruka - i jos k tome kud bas zuta?!?!

30 lip 2010, 06:38

Ja sam isto sada kod upisa i pripreme za školu i razgovora o prilagođenom programu i individualiziranom programu znala pitati o školovanju dalje ( mada nismo još niti u prvi krenuli a ja več o srednjoj ispitujem :roll ), uglavnom hoču reči da sam dobila odgovore ovako kako je Lidija napisala.

A svjedodžbe u drugim bojama ... uf ... zar i tako naša djeca moraju biti označena ...

30 lip 2010, 07:29

da po mom mišljenju samo je problem druga boja...nitko ne traži da na svjedodžbi ne budu ispisani sve relevantni podaci vezani uz dijete...ali nemora zato biti u drugoj boji...

30 lip 2010, 11:20

Plava je napisao/la:da po mom mišljenju samo je problem druga boja...nitko ne traži da na svjedodžbi ne budu ispisani sve relevantni podaci vezani uz dijete...ali nemora zato biti u drugoj boji...

Uopće ne znam u čemu je problem ispisivanja po kojem je programu dijete pohađalo školu?
Da, neka piše - svakako...zašto ne bi pisalo?
Eto zakonski su išli radit medvjeđu uslugu i djeci i roditeljima i sebi - pa se sad nastoje pokrit posranom ponjavom... :dunno

30 lip 2010, 11:24

martina mama je napisao/la:Nemojte mene uzimati za ozbiljno buduci da sam u fazi letenja iznadczemlje zato sto mi je ema zdrava. Uvukla sam se u svoj svijet u kojemu za pesimizam nema mjesta. Znam da zivimo u grozno nesredjenoj zemlji u kojoj je razlicitost samo problem. Znam da nas vodi krdo goveda kojima je u nekim segmentima kompliment kad ih nazovem govedima. Sve znam, ali se ne dam. Uzela sam neku vrstu sabaticala i bas mi je dobro.
Ne radim to samo zato sto sam pod djelovanjem majcinkih hormona, nego zato sto sam sve vise uvjerena da svoju djecu zelim odgajati u nekoj otvorenijoj sredini. tako mi je trenutna misija emu slikati za putovnicu , a muza pustiti da gura karijeru u svojoj kompaniji zato sto mu ona nudi mogucnost odlaska u inozemstvo. sve manje snage imam za ovakve vijesti, a jednostavo ne zelim postati ogorcena jer ce tu gorcinu prvo popiti moja djeca i muz. Eto zato mi se ne pjeni i pokusavam se braniti na sve meni prihvatljive nacine.
Malo sam otisla off topic, a nije mi prvi put. Sutra Marta mora prezivjeti primanje knjizice, a ja cu moliti Boga da ne dobije napad.

Ma i trebaš biti takva ....i to je u redu :srca ...i na kraju dugoročno si u pravu - jer ,doista ,tu gorčinu popiju oni oko nas najbliži.... :loce

01 srp 2010, 00:00

Da ne mislite da mi niste dale mislit. Danas ovu pricu provjeravam, a onda cujem drugu pricu koja potvrdjuje hipotezu o tome da je dijete s bilo kojom razlicitoscu tesko upisati u srednju. Dakle, do sada zdravo dijete sa plavom svjedodzbon prijavi upis u srednju elektrotehnucku skolu. Ima bodove i sve pet, ali na lijecnikckom ustanove da ne cuje odredjene frekvencije i vele da ne moze u elektrotehnicku, ni u bilo koju drugu skolu di ce morati voziti ili neko zanimanje za koje je sluh bitan. Ljudi su prvo u soku da im dijete od petnaest godina ne cuje dobro, a da to nitko nije skuzio, a onda sto se nije upisao i jos k tome sto sada ne moze u bilo koju drugu skolu.
Moj zakljucak je, pisalo, ne pisalo, plavo ili zuto, bit ce sranja pri upisu. Opet cemo trazit svijecom skolu bez predrasuda i opet cemo se svi zajedno skolovati sa svima u skoli. Ne, toliko unaprijed ipak ne mogu. Dajte nam odmah zutu traku pa da smo mirni.

02 srp 2010, 19:12

bilo i u Dnevniku HRT-a
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=78721&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=fbb6717e3e

samo, nigdje se nitko nije zapitao kako je moguće da javna služba radi protuzakonito??? Jer u Pravilniku lijepo piše - PLAVA boja
Zadnja izmjena: nadicab; 02 srp 2010, 19:42; ukupno mijenjano 1 put/a.

02 srp 2010, 19:29

ne mogu otvoriti, mislim da nisi dobro zaljepila link...

02 srp 2010, 19:37

Kod:
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=78721&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=fbb6717e3e

Link ima uglate zagrade pa ne radi uz opciju URL. Treba kopirati ovu adresu.

02 srp 2010, 20:02

malo prije je bilo na Novoj u dnevniku...da je učinjena diskriminacija među djecom i da ravnateljima koji su potpisali takve svjedodžbe prijeti otkaz...u prolazu sam čula...

02 srp 2010, 20:04

aha, evo ga nova TV

07 srp 2010, 11:30

http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=10078&sec=1933
Da li je ovo u vezi s bojom svjedodzbi?
Zagreb, 2. srpnja 2010.
<< Prethodna Slijedeća >>

Protiv osoba odgovornih za protupropisno tiskanje različitih svjedodžbi, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa poduzet će najstrože mjere. Budući da je člankom 37. Pravilnika o sadržaju i obliku svjedodžbi i drugih javnih isprava te pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji u školskim ustanovama jasno propisano da se na istoj (plavoj) tiskaju obrasci 1A, 1B i 1C, kao i obrazac br. 7, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa će za sve odgovorne osobe iz škola koje zbog nepoznatih razloga nisu poštovale spomenuti pravilnik, poduzeti najstrože sankcije.

Napominjemo da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa do danas zaprimilo samo jedan upit vezan uz ovu tematiku, na koji je odmah odgovoreno. Zbog toga pozivamo sve koji imaju informaciju o tome u kojim školama nije poštovan Pravilnik Ministarstva da se obvezno jave Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva kako bismo mogli poduzeti najstrože mjere protiv odgovornih osoba u školi.

Pravilnik je donesen u ožujku 2010., jasno je napisan i nije se mijenjao.
Odgovori