Sada je: 09 lip 2026, 12:45.
Moderator/ica: nadicab

nadicab je napisao/la:po Zakonu ne bi u svjedodžbi nigdje smjelo pisati po kom programu je dijete pohađalo školu (prilagođenom ili individualiziranom).
I dok se ne donese neki dodatni propis (a ne donosi se) - ništa od promjena

Članak 36.
1) Osnovni oblici isprava su:
A. Razredne svjedodžbe
– za petoga do osmoga razreda osnovne škole na obrascima broj 1A, 1B, 1C,
– za gimnazije na obrascu broj 2,
– za strukovne obrazovne programe na obrascu broj 3A,
– za strukovne obrazovne programe u troipolgodišnjem trajanju na obrascu 3B,
– za obrazovne programe za vezane obrte na obrascu broj 4,
– za umjetničke programe osnovne škole na obrascu broj 5A, 5B, 5C, 5D,
– za umjetničke programe srednje škole na obrascu broj 6,
– za posebne programe u osnovnim školama (učenici s teškoćama) na obrascu broj 7.
B. Svjedodžba o državnoj maturi na obrascu broj 8.
C. Svjedodžba o završnome radu
– za strukovne obrazovne programe na obrascu broj 9.
D. Druge svjedodžbe, potvrde i uvjerenja
– Potvrde o položenim ispitima državne mature na obrascu broj 10A, 10B, 10C, 10D, 10E
– Svjedodžba prevodnica na obrascu broj 11,
– Uvjerenje o završenom dvogodišnjemu općeobrazovnom programu za stjecanje
zdravstvene kvalifikacije na obrascu broj 12,
– Potvrdnica o završenome dijelu programa u zanimanjima pomorski nautičar i tehničar za
brodostrojarstvo.
2) Obrasci svjedodžbi, potvrda i uvjerenja iz stavka 1) ovoga članka ispisuju se iz e-matice
ovoga ministarstva, odnosno za škole Grada Zagreba iz e-matice Grada Zagreba.
Članak 37.
1) Osnovni oblici isprava iz članka 36. ogledno su tiskani na obrascima od broja 1 do 12 i čine
sastavni dio ovog pravilnika.
2) Obrasci svjedodžbi iz članka 36. ovoga pravilnika tiskaju se na posebnom neizbijeljenom
papiru težine devedeset grama po metru četvornom (90 gr/m2) i veličine 21x29,7 cm.
3) Obrasci broj 1A, 1B, 1C, 2, 3A, 3B, 4, 5A, 5B, 5C, 5D, 6, 7, 12 tiskani su na jednoj strani
lista dvobojnim tiskom: tekstualni dio u crnoj boji na podlozi u svijetloplavoj boji.
4) Obrasci broj 8, 9, 10A, 10B, 10C, 10D, 10E i 11 tiskani su na jednoj strani lista dvobojnim
tiskom: tekstualni dio u crnoj boji na podlozi u svijetložutoj boji.

nadicab je napisao/la:ali, ali ...
obrazac 1A - klasičan obrazac
obrazac 1B - na njemu piše da "prema rješenju o primjerenom obliku školovanja"
NEDOPUSTIVO!!!

Plava je napisao/la:da po mom mišljenju samo je problem druga boja...nitko ne traži da na svjedodžbi ne budu ispisani sve relevantni podaci vezani uz dijete...ali nemora zato biti u drugoj boji...

martina mama je napisao/la:Nemojte mene uzimati za ozbiljno buduci da sam u fazi letenja iznadczemlje zato sto mi je ema zdrava. Uvukla sam se u svoj svijet u kojemu za pesimizam nema mjesta. Znam da zivimo u grozno nesredjenoj zemlji u kojoj je razlicitost samo problem. Znam da nas vodi krdo goveda kojima je u nekim segmentima kompliment kad ih nazovem govedima. Sve znam, ali se ne dam. Uzela sam neku vrstu sabaticala i bas mi je dobro.
Ne radim to samo zato sto sam pod djelovanjem majcinkih hormona, nego zato sto sam sve vise uvjerena da svoju djecu zelim odgajati u nekoj otvorenijoj sredini. tako mi je trenutna misija emu slikati za putovnicu , a muza pustiti da gura karijeru u svojoj kompaniji zato sto mu ona nudi mogucnost odlaska u inozemstvo. sve manje snage imam za ovakve vijesti, a jednostavo ne zelim postati ogorcena jer ce tu gorcinu prvo popiti moja djeca i muz. Eto zato mi se ne pjeni i pokusavam se braniti na sve meni prihvatljive nacine.
Malo sam otisla off topic, a nije mi prvi put. Sutra Marta mora prezivjeti primanje knjizice, a ja cu moliti Boga da ne dobije napad.
...i na kraju dugoročno si u pravu - jer ,doista ,tu gorčinu popiju oni oko nas najbliži.... 

http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=78721&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=fbb6717e3e

Zagreb, 2. srpnja 2010.
<< Prethodna Slijedeća >>
Protiv osoba odgovornih za protupropisno tiskanje različitih svjedodžbi, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa poduzet će najstrože mjere. Budući da je člankom 37. Pravilnika o sadržaju i obliku svjedodžbi i drugih javnih isprava te pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji u školskim ustanovama jasno propisano da se na istoj (plavoj) tiskaju obrasci 1A, 1B i 1C, kao i obrazac br. 7, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa će za sve odgovorne osobe iz škola koje zbog nepoznatih razloga nisu poštovale spomenuti pravilnik, poduzeti najstrože sankcije.
Napominjemo da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa do danas zaprimilo samo jedan upit vezan uz ovu tematiku, na koji je odmah odgovoreno. Zbog toga pozivamo sve koji imaju informaciju o tome u kojim školama nije poštovan Pravilnik Ministarstva da se obvezno jave Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva kako bismo mogli poduzeti najstrože mjere protiv odgovornih osoba u školi.
Pravilnik je donesen u ožujku 2010., jasno je napisan i nije se mijenjao.

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.