Sada je: 06 lip 2026, 05:07.

Problem sa govorm

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Problem sa govorm

PostPostao/la srecica tara » 04 kol 2010, 10:22

Mala djeca koja duže vremena koriste cuclu, piju iz flašice ili cuclaju prste, imaju kasnije probleme sa govorom.

Zajedničko istraživanje ljekara iz Čilea i Sjedinjenih Američkih Država se skoncentrisalo na djecu u dobi između tri i pet godina, a promatrale su se njihove navike u ishrani.

Djeca su radila testove govora koji su bili prilagođeni njihovom uzrastu.

Djeca koja su duže od tri godine koristila cucle, pili iz flašice ili cuclali prste su tri puta češće imali probleme sa govorom i izražavanjem od djece koja to nisu radila.

Za govor se koristi 42 mišića.
Što je duže neko strano tijelo u ustima, to je jači negativni uticaj na razvoj mišića.
Prije svega mišići jezika su ugroženi. Mogućnost pomjeranja najvažnijeg organa za govor se posebno sprječava korištenjem cucli.

Posljedica stalnog cuclanja kod djece su takozvane miofunkcionalne smetnje koje sprječavaju pravilnu artikulaciju (izražavanje).
U najgorem slučaju djeca ne mogu razlikovati različite zvukove i glasove te dolazi do smetnji u govoru i jeziku.

Relativno dobru zaštitu od govornih smetnji imaju djeca koja se u prvih devet mjeseci života doje i tek nakon toga se navikavaju na hranu iz flašice.

Ženske grudi su puno mekše, popuštaju pod pritiskom dječijih usta i pomjeraju se sa djetetom, što tvrde gumene cucle me mogu. Dugo dojenje je znači dobro i za razvoj govora kod djece.

Pedijatri koji su proveli ovo istraživanje preporučuju da se djeca nakon treće godine odviknu od cucli ili flašica.

(zdravlje.at)

Ovde sam sve to procitala, sad sta ja :dunno . Ovdje pise opcenito o problemu izgovaranja i govora.

Da normalno da cu ic. cim nas log. naruci.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MMI » 04 kol 2010, 10:53

samo se ti naruči,mislila sam da si već.
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamuška » 04 kol 2010, 11:11

trebaš k logopedu i nerazumijem zašto se tvoj mm toliko protivi :dunno ,
ako on sam nerazumije onda trebaš s njim razgovarati na način da mu objasniš da ćete joj tako pomoći da bude bolje prihvaćena i da joj bude lakše kasnije u školi,i da nije niti na jedan način oštećena baš suprotno ona je posebna....

što se tiče samog izgovora slova tu će ti logoped kroz 1 razgovor odmah reći šta ju mući i koja slova su joj problematična,pregled je totalno baziran na igri s djetetom i tako logoped donosi zaključak
uputit će te i na druge preglede tipa psiholog,fizijatar,pregled orl i sluha i onda će oni kao tim donijeti dijagnozu i procjenu stanja te način terapije
-totalno je pogrešno ispravljati dijete pogotovo ako to radiš krivo (ne kaže se vesšta-već vesta i sl )način terapije se ne radi ispravljanjem već ukazivanjem na pogreške i to tako tako da dijete samo uvidi pogrešku i pokuša ju samo ispraviti
duda,palac i sl pomagala mogu naštetiti govoru i izgovoru jer se pomiču zubi pa tako dolazi do nekog poremećaja ali ne u tolikoj mjeri kao što tvoja malena priča,to je bio samo jedan od faktora pomoći krivog izgovora
-jedan od razloga pothitne terapije je što se pomak u govoru ne događa preko noći i on je dugotrajan proces,ja još uvijek idem na logopedske terapije s klincima iako bi netko sastrane mogao pitati zašto?ja i logopedica još čujemo šumove i sl poteškoće pri izgovoru

u zagrebu postoji suvag dali postoji neka tako ustanova u splitu-ne znam ali mogu se raspitati pa ti javim,
-inače se čeka na preglede po nekoliko mjeseci pa nebi bilo s gorega odvesti dijete k privatniku pa da se već danas uključi u terapiju
brzo će vam doći i škola a s krivim izgovorom i problemi čitanja i pisanja (naši problemi)pa ćeš onda vidjeti koliko ste zakasnili i koliko će joj biti teško a da ni nepričam ako će joj se djeca rugati :/
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MMI » 04 kol 2010, 11:28

pa dobro možda kod sare i nije tako veliki problem to se treba tek utvrditi obradom.
nešto kao suvag u splitu ne postoji,ali postoje logopedi u sklopu poliklinika koji rade sa djecom.
i neke škole ih imaju.mi smo bili i u varaždinu,ali to je malo za djecu koja imaju malo veće probleme sa govorom.
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la srecica tara » 04 kol 2010, 12:50

mamuska- ja i ti to razumimo, jer eto tebi djecica imaju problem, kao i moja malena.

Kad sam nedavno rekla mm da bi bilo dobro da je odvedemo samo da vidimo u cemu je u biti problem (pa bi lako za dalje), on je na to reka. Necu je vodit nigdi :conf :conf . On je takav tip, da kad nesto kaze on se drzi toga ko pijani plota. Zato da izbjegnem daljnu svadu, cekam da krene radit pa cu sama snjom otic. Njegov najveci problem je ocito sta on ne zeli priznat da mala ima problem. Tukac jedan. :baba , A ja ne zelim dopustit da se taj njen problem nastavi, ili nedaj boze ostane na ovome.

Najbitnije mi je da se ne preplasi,a i vidim da se oni u biti prilagode djeci, pa se nadam da ce se uklopit sa logopedom.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamuška » 04 kol 2010, 17:49

ok sad ću samo reći svoje mišljenje-kad su djeca u pitanju ja sam najpametnija :mrgreen i mm može skočit s ovog našeg 4 kata ali bit će po mojem....
-a ne samo da bi se posvađala oko tako važne stvari,iskopala bi mu oči

..mislim da si krivo postupila šta si ga pitala pa si je on zamislio da je njegovo mišljenje važno :dada
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la srecica tara » 04 kol 2010, 20:14

mislim da si krivo postupila šta si ga pitala pa si je on zamislio da je njegovo mišljenje važno

upravo to. tako je ispalo, da ce bit njegova zadnja. al dobro malo se zaheba sta se toga tice. :dada
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

Prethodna

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.