Mala djeca koja duže vremena koriste cuclu, piju iz flašice ili cuclaju prste, imaju kasnije probleme sa govorom.
Zajedničko istraživanje ljekara iz Čilea i Sjedinjenih Američkih Država se skoncentrisalo na djecu u dobi između tri i pet godina, a promatrale su se njihove navike u ishrani.
Djeca su radila testove govora koji su bili prilagođeni njihovom uzrastu.
Djeca koja su duže od tri godine koristila cucle, pili iz flašice ili cuclali prste su tri puta češće imali probleme sa govorom i izražavanjem od djece koja to nisu radila.
Za govor se koristi 42 mišića.
Što je duže neko strano tijelo u ustima, to je jači negativni uticaj na razvoj mišića.
Prije svega mišići jezika su ugroženi. Mogućnost pomjeranja najvažnijeg organa za govor se posebno sprječava korištenjem cucli.
Posljedica stalnog cuclanja kod djece su takozvane miofunkcionalne smetnje koje sprječavaju pravilnu artikulaciju (izražavanje).
U najgorem slučaju djeca ne mogu razlikovati različite zvukove i glasove te dolazi do smetnji u govoru i jeziku.
Relativno dobru zaštitu od govornih smetnji imaju djeca koja se u prvih devet mjeseci života doje i tek nakon toga se navikavaju na hranu iz flašice.
Ženske grudi su puno mekše, popuštaju pod pritiskom dječijih usta i pomjeraju se sa djetetom, što tvrde gumene cucle me mogu. Dugo dojenje je znači dobro i za razvoj govora kod djece.
Pedijatri koji su proveli ovo istraživanje preporučuju da se djeca nakon treće godine odviknu od cucli ili flašica.
(zdravlje.at)
Ovde sam sve to procitala, sad sta ja
. Ovdje pise opcenito o problemu izgovaranja i govora.Da normalno da cu ic. cim nas log. naruci.

, A ja ne zelim dopustit da se taj njen problem nastavi, ili nedaj boze ostane na ovome.