Sada je: 10 lip 2026, 17:43.

VJEZBACI-2010-III

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: VJEZBACI-2010-III

PostPostao/la kiss » 31 kol 2010, 17:33

Nevenera - nadam se da se nije prepao jako. Moj Adrijan padne povremeno, ali se ustane i ide dalje kao da ništa nije bilo.
Uspjela sam ga uhvatiti iz "niskog starta" sa njegove razine, pa stavljam video. Nadam se da ću uspjeti jer mi nešto šteka.

Ja sad neznam niti sama, koliko ima smisla predavat papire koje su me tražili u 11 mj. za porodiljni, jer sumnjam da će ga sad više produljivati. Moramo se još ćuti sa tetom vježbalicom, i još nismo dobili termin kod neuroped.tako da još neznamo onaj eeg nalaz od 16.6. :roll
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 31 kol 2010, 20:15

danas mi sveki rekla da bi tin već hodao da sam joj dala da ga voda. :angry koliko meni živaca ta žena pojede.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Fantasy » 31 kol 2010, 20:29

Uh, Nevenera, znam kak ti je, meni rođena majka pila da zašt joj ne dam da se posjeda (u W-sjed), "joj, pa ona bi htela, ona bi mogla, a ti joj ne daš"). I naravno, ja se mrdnem do wc-a, a moja stara malu huška -digni se, digni se, nema mame! Pa mislim :angry ...I misliš da joj nisam lijepo objašnjavala, pa ju onda našpotala kad nije upalilo i opet ona po svom i svako malo zapila istu pjesmu... :baba...

Nego, Maja mi je danas slučajno vojnički zapuzala tj. zagmizala, onak na laktovima po trbuhu i naizmjence je išla. Sad joj to ne namjeravam poticati dokad ne čujemo doktora, ali nadam se da je ovo bar pravilno. Pred dva mjeseca se počela povlačiti, ali samo laktovima, bez upotrebe nogu i to na oba lakta istovremeno, ali to smo joj strogo branili, osim kad nam je tu i tam nabrzinu napravila koje povlačenje, jer je krutila noge. Ovo danas mi se čini puno ispravnije, a sad, vidjećemo kaj vele stručnjaci....Jeste vi ostali prošli tu fazu?
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kiss » 31 kol 2010, 20:37

Uz sve svoje brige, svatih da vam kažem nešto. Jednom sam spomenula svoju susjedu čiji je mali bio blizanac, s tim da je druga beba izgubljena na početku trudnoće. Trebao je ići na vježbe kod naše tete, a moja susjeda je vikala da to njemu ne treba, i nije ga uopće htjela vježbati niti voditi na vježbe.
Kuma mi je bila maloprije i kaže kako su bili kod njih, i kako mali niti ne sjedi, da se nemože niti posjesti sam, nema uopće ravnotežu kad ga posjednu, a ima 8 mjeseci punih :/
Baš im je pričala kako je nama Adrijan propuzao sa 6 mjeseci, a čak je rođen ranije jer smo ustrajali na vježbicama.
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 31 kol 2010, 20:49

Fantasy, mi nismo vojnicki puzali, a koliko se sjecam nisu ni ostali. To nije obavezno. Drzim fige da je ovo Majino sada ispravno :kiss

Kiss, ne razumijem kad netko ne zeli vjezbati i negira probleme, ali ovo sto se ne posjeda sa 8 mjeseci nije nista strasno. Nadam se da ce se i taj malecki izvuci iako bi mamu dobro ispotala :baba.

Nevenera, za sveki :ne a bome i za tvoju mamu Fantasy :ne. Umjesto da nam budu podrska, one ovako. Kao da je to sad neka sramota :dunno
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la roka470 » 01 ruj 2010, 13:01

Fantasy nazovi svakako u polikliniku i konzultiraj se s njima. Mislim da dr. nema ali Željana radi. Mi smo imali problema oko podizanja na ruke, pa nam nije bilo u interesu da puže vojnički. Nije to patologija, vojničko puzanje je normalna razvojna faza kod neke djece, ali kod ovih naših s pp treba procijeniti da li donosi dobrobit ili ne.

Nevenera, Fantasy, znam koliko vas živciraju primjedbe. S mamom se još možeš posvađati, ali sa sveki :roll .Mene je to užasno nerviralo, ja sam htjela iz kože iskočiti na takve savjete. Još me dodatno nerviralo, jer mi je to struka, i onda mi ide dijeliti savjete netko tko pojma nema o tome. Na svu sreću nema više savjeta . Bilo ih je najviše u doba Jelenine stagnacije s podizanjem na rukice, oko posjedanja. Znam da su se svi brinuli, i na taj način rješavali svoje frustracije, ali mene je to koštalo živaca i živaca. Nemam recepta kako se ne živcirati, meni nije uspjevalo. Sada sam u nekoj mirnoj fazi, da li zato što znam da će sve ispasti dobro, ne znam. Kad zbrojim Jelena puže već skoro 6 mj, hoda uz namještaj 6 tj, pa još uvijek ne hoda. I ne sekiram se oko toga. Ne znam kako sam postigla to stanje nirvane, ali puno mi je lakše.

Evo malo vijesti od nas. Jučer smo bili na kontroli, terapeutica me bacila u dubiozu, ja pričam jedno, ona drugo.( uvijek su najgori pacijeti medicinske struke). Ne bi vas sad zamarala s tim, radit ću po svom. Riječ je o stopalima i ravnanju dok stoji. Zapravo neću previše niti dirati, ako baš ne stoji skroz loše. Tako je bilo i traženja dlake u jajetu kod puzanja, ja nisam uspjela skužiti kaj nevalja, jer je svatko vidio neki drugi problem. Nisam ispravljala ništa, poslje su dijete hvalili kako puže. nemojte me krivo shvatiti, da ima neke jako velike patologije kod Jeleninig stajanja svi bi bili istog mišljenja, ali kod tih sitnica, svatko u nekom trenutku vidi nešto drugo. Uz malene korekcije stajanja, plus vježbice za stopala koliko mi dozvoli gazdarica, čekamo samostalno prohodavanje.

Jedna dobra vijest, udebljala se , sada ima 8700 g, a loša ima E. colu u urinu u velikom broju. Tako da unutar mj dana opet idemo na antibiotik, i krećemo na pretrage za bubrege. Vjerojatno ima refluks.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 01 ruj 2010, 13:51

roka, za eserihiju, jeste radili s vrecicom ili s kateterom?
T ih je s vrecicom uvijek imao i onda bi radili kateterom i nista. (tj. jednom je imao, a ostalih 4 puta nije).
A za taj kateter nije niti zaplakao, radili smo u Heleni.
Pa razmisli malo prije nego se odlucite na antibiotik (mi nismo ni jedan popili zbog toga).
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Fantasy » 01 ruj 2010, 14:32

Roka, žao mi zbog escherichie, nadam se da je isto kao i kod mm i da je greška u pregledu bila. Kaj se tiče Maje, zvala sam već danas, ali mi je Ž. zbrisala, ma nekak si mislim da joj ne budu ni to odobrili ko ni vama, isto ju dižem na ruke, trebamo ih izravnati, a neće to vježbati, tak da jedva par put na koju sekundu kroz dan dignem- tim tempom nemo to popravile do idućeg ljeta. Izgleda ko mali pit bul u četveronožnom, onak ruke drži ko okserice. A inače, nama je dr. rekel kak je Ž. perfekcionistica, ona bi sve na milimetar da se popravi, a nekad jednostavno i nije baš tak strašno kak ona tvrdi. Tak da, ne sumnjam da je tvoja procjena ipak bolja. Sretno s liječenjem i čestitke na kilažici :kiss !
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la roka470 » 01 ruj 2010, 14:49

Naručila sam se u Helenu za idući tj, nemaju ranije termina. Uzimali smo vrečicom. Ne znam kaj bi rekla, znam da to nije najbolji način, tj mogu i nalazi biti lažno pozitivni. Iako sam uspjela uzeti po svim propisima i za manje od sat vremena sam predala u lab. Vidjet ćemo kaj će pokazati dodatne pretrage. Za sad ću joj dati da popije antibiotik. Ako ima refluks, ne gine nam učestala antibiotska terapija, pa proljevi, pa slabljenje apetita, pa gubitak na težini... :place Ne vesele me kateteri, znam da to ne boli, ali Jelena se dere kad joj stavljam vrečicu, kak će tek biti kod katetera. A ne gine nam, barem za cistografiju. Znam da sve to nije najstrašnija stvar na svijetu, i da ima puno ružnijih stvari. No tužna sam, baš boli kad ti je dijete bolesno. Izašli smo iz jednog problema, možda nas čeka drugi. A kaj se može, valjda tako mora biti.

Fantasy hvala na lijepim željama. Joj kad se sjetim ispruženih ruku, kad bi Jelenu stavila u taj položaj bila bi ona i 5-10 min u tom izdržala, mogla je tačkati više i do 10 m u komadu, ali nije se sama podizala u taj položaj. I danas se uopće ne podiže u četveronožni preko ispruženih ruku nego se ispravlja iz položaja preko laktova. Koma , a 5 mj smo se oko toga mučili.

Ali probaj ju malo više tako držati, probaj zapravo vidjeti gdje je problem, da li ne može dugo biti u tom položaju kad ju namjestiš, da li se ne zna sama dići u taj položaj, ili se digne pa krivo drži ruke. Onda radi na tome što ne valja. Ja danas kužim da sam možda radila grešku jer sam mislila da se ona nema snage podići, a njoj je zapravo falila karika u mozgu kako doći do tog položaja. I kada sam to intenzivno radila samo taj pokret plivanja, ruke natrag i hop na pod, počela se sama dizati. A bezveze sam ju držala i do sat vremena na dan na rukama, jadno dijete, glupa mama. Svi su mi se smijali zbog štoperice, pa čak je i Željana rekla da ju ne držim toliko.
No dobro danas imam snagatoricu, neki dan me pogodila s lopticom bogme me zabolilo koliko je snažno šutnula, a kak se penje po stolcima i ormarima i kako se snažno drži rukama.Kad još skuži da i noge mogu dobro držati, nadrapali smo.

I nemoj biti tužna ako ti zabrane vojnički puzati. Znam kako veseli svako djetetovo kretanje, pa makar i krivo. I djete bi bilo zadovoljnije, ipak je ona već velika. Ali ako se nauči tako kretati, neće imati motiva za pravilno puzanje. A mora kroz to proći s obzirom na problematiku. Iako nisu sve škole tog mišljenja. Pravilno četveronožno puzanje joj može donjeti samo dobro.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 01 ruj 2010, 15:24

Ja prvi put zbog katetera nisam mogla spavati, a kasnije sam isla na njega i kad je trebalo i kad nije.
Najcesce T nije niti trepnuo. Doduse sad vjerojatno bi jer je veci i vise kuzi, ali ne vise nego da mu stavljam
vrecicu jer oni to tako njezno rade da ih taj kateter stvarno ne boli, a drugo je sto su sada u fazi da se deru cim ih pipnes.
To ne mozes izbjeci.

Ja bi na tvom mjestu otisla na UK odmah (za to se ne ceka) i onda na pregled kod dr. Cvitkovic vec sa nalazom.
Mada je dr. super i kasnije ti mailom odgovara na sva dodatna pitanja pa ako ne zelis kateter mozete i tako.
U biti ne znam da li je neka bitna razlika izmedju katetera za cure i decke :dunno

T se piso prevuce i to bi trebalo biti jos lakse uzeti na vrecicu nego kod curica i svaki put je nalaz bio kontaminiran, bez obzira da li ga je uzimala medicinska sestra ili ja. A ovo sto smo mi nosili su znali MM natjerati da prelije iz vrecice u casicu tamo u cekaoni u laboratoriju :ne.
Jednom su mu cak nasli beta-hemoliticki streptokok u urinu, aha.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Fantasy » 01 ruj 2010, 17:51

Roka, Maja se digne nekad sama na ruke, ali ih krivo drži i nikak da ih onak baš opruži, nego onako u oks. Ali ni ne diže se sama baš često, radije se ukopa glavom i rukama u podu, a diže noge, tj. podvlači ih jednu po jednu otkad je to savladala (mislim da je to posljedica Vojte, jer to prije nije nikak išlo) i onda se zna na laktove pa na dlanove dići iz tog položaja, ako me kužiš. Ili ostane tak naprćena (glava dolje, i na koljenima) i samo radi nogicama napred nazad ili baca guzu lijevo -desno- to joj je hobi za uspavljivanje zadnjih mjesec-dva. (e, a ja još ne znam kaj je to tačkanje-nismo ga radili :dunno )
Ma nije mi bed ako zabrane, jer i ja si mislim da onda ne bu htela početi normalno puzati- evo baš sam pričala s frendicom, čiji mali je isto počel tek vojnički puzati malo prije 2. godine i sad već 8-9 mjeseci još uvijek samo tak ide i počeo se dizati na noge, ali normalno puzanje nema šanse. Ona veli da ju neću moći zaustaviti- toga se i ja malo bojim, ali budem dala sve od sebe.
Ja sam se skulirala i ne šljivim ničije komentare više, veselim se sitnicama u napretku i totalno brijem pozitivu. Ipak je ona moje sunce! Eto, danas sam rekla mami-joj pa ona bi mogla uskoro propuzati, a mi nemamo nikakve zaštite za utičnice, ladice i stepenice u dnevnom. Veli ona mudro-joj pa kak ste vi preživele bez toga da mi je znati-(i onda je dodala)- da, jedino kaj si ti pala sa štengi. Moj odgovor: Da, i ja se pitam kak smo preživele- ja jedva.
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la roka470 » 01 ruj 2010, 21:50

Mamin mačak dala si mi za razmišljat. No odlučila sam da sad popije i taj antibiotik. Bakterija je po nalazu izolirana u stvarno velikom broju, koji ako je točan zaista i zahtjeva terapiju. Ne znam da li bi da nema ništa ,od samog zagađenja nalaza, bio baš tako veliki broj. Prije tjedan dana smrdio joj je urin, sada više ne, sada se samo stalno dira po spolovilu. Mislila sam da je počela masturbirati, što je normalno u toj dobi, ali vjerojatno se češkala jer ju svrbi. I kada smo bili na moru, ( to je bilo poslje prvog antibiotika) počela je jesti. Nakon 3 tj, kada se ponovno vjerojatno javila upala, nije 10-ak dana pojela cijelu šaku hrane, bilo je dana da doslovno nikaj nije stavila u usta. Sada zadnjih par dana jede više, čak traži jesti i penje se na svoj stolac. Moguće da je ona već dugo pod nekom kroničnom upalom, bez simptoma u onom klasičnom smislu, tj bez temperature. Ali su simptomi slab apetit, slabo napredovanje na težini, anemija, što isto mogu biti simptomi urinarnih infekcija. Tužna sam. Ako je VUR, samo da je neka sitna brojkica ( mislim na stupanj), i da prođe s vremenom.

Fantasy da kužim tično kak se diže. Tako da stoji na laktovima a noge u stavu za puzanje je i Jelena radila prije samog četveronožnog, isto i da joj je glava zakopana a guza u zraku. Dobra je stvar da se hoće dignuti i sama. Ravnaj ruke dok tako stoji. I probaj ju ipak malo duže držati, barem 15 min dnevno, naravno raspoređeno po min, dvije , tri. Mi smo izvodili kazališne predstave kad je morala " stajati" na rukama ( muž je plesao s kišobranom, sveki plesala s metlom, psu smo bacali lopticu-kad bi vidjela Jelenu odmah je išla po lopticu). No nisam ju forsirala ako je cvilila, čim bi se počela buniti, gotovo. Jedino kaj se ona nije bunila. Znala je i po 15 min uz kraće pauze u jednom komadu odvaliti. Kasnije je podivljala, ali onda smo dobili tačkanje, pa joj je to bilo zanimljivo, i onda Vojta, i nakon toga se sama podizala. Ali opet ponavljam, dobro da radi sama, samo sad treba vremena da se to upiše u mozak kao obrazac.
Tačkanje je vježba hodanja na rukama, a ti dijete držiš za bokove.

Fantasy je napisao/la:Ja sam se skulirala i ne šljivim ničije komentare više, veselim se sitnicama u napretku i totalno brijem pozitivu. Ipak je ona moje sunce!

:5 za stav, tako treba
Zadnja izmjena: roka470; 01 ruj 2010, 21:53; ukupno mijenjano 1 put/a.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tanja77 » 01 ruj 2010, 21:52

Evo i nas, bili smo opet sedmicu dana na Hvaru kod mojih iskoristiti još ovo malo ljeta što nam je ostalo.
Čestitam svim novim hodačima na njihovim uspjesima.
Mi imamo iskustva što se tiče vojničkog puzanja jer je Jerko puzao tako punih 7 mjeseci. Krenuo je isto tako pomalo, odmah su nam rekli da nije dobro, da bi bilo dobro da puže četveronožno zbog ruke, a i leđa koja su mu u to doba bila katastofa, ali ko će ga zaustavit, dijete sretno napokon se počelo kretat, ja sam pokušavala u početku ali kako nije smio ni sjediti u to doba kako ga zaustavit pa nisam ga mogla staviti da leži zavezan u kolicima ili u krevetiću cijeli dan pa sam ga pustila ali pojačala vježbe oslanjanja na ruke i četvernožnog položaja, malo nam je duže trebalo ali se ipak na kraju odigao i puzao čeveronožno, je da smo se namučili stvarno ali ipak je uspio na kraju, čak su nam prognozirali da neće tako nikad puzati. A vojnički se toliko usavršio da je bi se svi oduševili kad bi ga vidili, a kako je tek bio brz, to je čak bilo i simetrično čak se jedna terapetica na Goljaku čudila da je to hemipareza koliko je pravilo upotrebljavao i ruke i noge.
Videa ću pogledat i prokomentirat drugi dan, tek smo popodne stigli, ali vjerujem da su svi dobri.
Pozdrav svima!
Tanja77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la roka470 » 01 ruj 2010, 22:10

Kiss ma nisam skužila da si stavila novi video. Adrijan mi je pre, presladak. Mogu ga zamisliti kako juri okolo. I ono najvažnije, baš lijepo hoda. Samo zavrni malo nogavice da ne padne. ;)
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Fantasy » 01 ruj 2010, 22:24

Hvala na savjetima, budem probala malo više raditi te ruke, samo mi je teško jer smo same, a ona prefrigana. Kak je god koncentrirana na crtić, istog trena skuži i opire se- a kak i ti veliš na silu to stvarno nejde, pogotovo jer je prevelika sad. Kad nam je tata uspijemo malo više, ali na samo :ne . Jedino ju lakše zadržim na rukama kad je u četveronožnom-to joj je draže, ali preporučili nam forsirati baš samo na rukama, a noge dolje, pa još malo raditi i dijagonale...
Tanja, sjećam da ste vi tak gmizali i ipak uspjeli preći na puzanje. Meni se čini da je maja i za puzanje spremna, jer se diže i pokušava malo pomalo, samo joj moramo još braniti, nadam se da budemo uspjeli pravilno propuzati, unatoč svemu...A vjerojatno ne bu savršeno ispočetka,ali zato ima mene da ju ganjam :lol! Super kaj ste uživali još u ljetu, kod nas je ozbiljno zahladilo
:mah
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MaminMacak » 02 ruj 2010, 14:25

stavljam filmic, ajme vec me strah sto ce nam roka reci
ali vidim da se malo razisla s polovinama u zadnje vrijeme pa valjda ima sanse da prodjemo i na ovom ispitu :)
salim se, samo ti udri u glavu ako mislis da je nesto kriticno
mm i ja ga stalno gledamo i klimamo glavom kad ce vec skupiti te noge da skroz odahnemo
mada sam svjesna da i ovako poramo biti presretni s njegovim uspjehom :zivili

tanja, dobro dosla natrag, falila si nam!
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la roka470 » 02 ruj 2010, 16:04

Bravo Toma, bravooo, cijela ekipa koja je sudjelovala u projektu. Čovjek s 2 st ishemije i krvarenja, s 13.5 mj hoda. I kaj vi starci više hoćete. Baza je malo širja, ali stopala mu baš lijepo stoje, i pravilno hoda. I baš mi djeluje stabilan, naravno zbog toga drži nogice široko. Ali skupit će se to. Pa i puzati su počeli sa širokom bazom, pa je trebalo vremena da se nogice suze. Tako će biti i s hodom. Malo duže nego kod zdravog djeteta, ali nema niti jednog razloga da se ne ispravi. Hodanjem će se sam izvježbati i popraviti. Ne mislim ja da će Jelena drugačije prohodati nego tako široko.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 02 ruj 2010, 20:02

onih par koraka koji tin radi izgleda mi kao toma. široka baza. danas je opet radio par koraka tu i tamo i nije vukao nogu. :dunno možda sam umislila bila.
danas mi je teta vježbalica rekla da ga mogu malo vodati. :conf :conf :conf

pitanje: tin je jedini nehodač (a i najmlađi je u vrtiću) i rekla mi teta da su ga vodali. sumnjam puno jer imaju 20 djece i ne stignu se bavit njime. da li da joj išta kažem?
kad sam tamo došla bio je oko 6-7 vrištave djece. i nekih 5 u histeričnom stanju. a moj je stajao uz zid i pokušavao uhvatiti nešto što je visilo s zida :lol
tek je adaptacija. vidim da imaju pune ruke posla. dal da reagiram?
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MaminMacak » 02 ruj 2010, 20:41

roka, sad mi je odmah lakse :joy :joy :joy
meni se cini da je jos veci problem to sto se on stalno zuri, to njegovo hodanje je na trenutke skoro kao trcanje

danas mi je tako lijepo hodao uz drzanje za veliku loptu. i onda ide sporije pa mi se cinilo bolje.
budem probala snimiti da vidite, cak mi se to cini kao super vjezba

ja sam teti cuvalici rekla da ga ne vodaju i da ga pusto oko tobogana i penjalica da se sam sece ili oko kolica kad ih zakoci
cini mi se da me slusala :dunno

stigle su papucice mekane iz bebuske i opet sam razocarana. nisu nista cvrsce od carapa :nene
ne kuzim zasto nema papuca sa softy djonom a da drze glezanj, helou, gdje je problem ?!
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 02 ruj 2010, 20:50

MaminMacak je napisao/la:danas mi je tako lijepo hodao uz drzanje za veliku loptu.
to i tin voli. i meni se čini kao super vježba

tina nemam namjeru vodati. vidim da je drugima to jako napeto ali to sječem u korjenu. htjela sam reći nešto tetama u vrtiću o tome ali im je sad baš ono posla preko glave. rekla sam im već da ga puste da radi što god hoće i da ga puste na miru.
nije mi jasna moja teta vježbalica s tim svojim "sad kad radi sam korake možete ga tu i tamo vodati malo". :conf totalna glupost
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la noemi2010 » 02 ruj 2010, 21:03

Hej cure, nisam se odavno javljala jer su me bili isključili... zbog nekog starog imena koji sam imala, a skroz zaboravila...uglavnom htjela bih vam se javit i čestitat na svim uspjesima i Hodačima :) to mi razvuče poseban osmjeh kad vidim da je netko nakraju završio sa vježbama, meni zaista nekad doima nikad kraja tomu svemu...
Malena mi ima točno 5 i pol mj. palac je i dalje unutra, počela se odizat na šake odnosno nekad su stisnute ali lagano (jednostavno ih otvorim) a nekad poluotvorene onako ili otvorene, baš kako potrefi... i sad je problem što se ona bori, prvo zapliva pa se penje tako na šake i na koljena i neda se na podlaktice... a moram vježbat te podlaktice i radi okretanja T-L, jer ovo drugo radi već duže vrijeme... Kad se pođe okrenut na L, ruke su joj preširoko jednostavno zbog tog plivanja i dizanja gore... ja stvarno neznam šta da radim po tom pitanju...
Popenje se na sve 4 i culja se malo, ali nema snage pa padne dole na pod i opet plivanje i sve ispočetka, najgore je što ona nema snage za to sve toliko, i onda plač jer nemože valjda puzat, nije ni meni jasno zbog čega je tako stalno ljuta kad to radi...
S druge strane taj oslonac na laktove mi je problem i zbog prebacivanja težine, pribjegnem metodi crtić pa na loptu i prebacujem težinu, tada kad gleda crtić zaboravi se pa je držim na laktovima...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kiss » 02 ruj 2010, 22:17

Bacila sam pogled na našeg Tomu, ja nisam stručna osoba, ali on meni izgleda sasvim u redu. Malo se vidi da hoda širije, ali to su početci i sigurno će se ispraviti. Ovako mi izgleda baš stabilno i ppppreeesladak mi je.
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 03 ruj 2010, 07:55

nije mi jasna moja teta vježbalica s tim svojim "sad kad radi sam korake možete ga tu i tamo vodati malo". totalna glupost

malo je to glupo rekla, slazem se, ali ja mislim da i nije svako vodanje isto. npr mozes dijete vodati tako da mu glumis zid koji hoda s njim i
onda to sigurno nije isto i vjerojatno nije ni stetno kao kad ljudi dijete za ruke navlace na sve strane. Tako da je mozda tako nesto mislila samo nije dobro objasnila. Mada meni ni to nema smisla jer stvarno ispadne kao da se sada natjecemo s vremenom kad ce dijete prohodati :conf

noemi, evo i ovdje :mase
A nemoj toliko brinuti, pa normalno da nema snage dici se u cetveronozni, tek joj je 5,5 mjeseci. Jesam ja to shvatila da se ona okrece L-T?
Ako to radi ispravno, bez izvijanja, onda nemas brige, sjecam se da je roka jednom davno rekla da ce svako dijete koje se tako okrece prije 7 mjeseci uz vjezbe sigurno hodati. A to nam je glavni cilj, zar ne.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la noemi2010 » 03 ruj 2010, 11:00

Jest ona se počela okretat sa 3 mj. ali kad je uslijedilo to ''plivanje'' od tada pliva, nevjerojatno nešto, kako rijetko stoji na podlakticama, jedino kad se igra... a moram je učit da joj to bude osnovni položaj, i radi balansa i svega.. a ona odma u vrisku jer ruke gurne pozadi i onda ili pliva ili se diže na šake...svjesna sam da joj je rano za to, vjerojatno zbog tih vježbi na tuljku kad je onako držimo već odavno, počela se odizat tako.. meni je jasno da je ona malena za puzanje i to u četveronožni, niti ne forsiram to, ali mi je bitno to stabilno na podlakticama da stoji a ona neće odma oće gore i pliva, pliva...radi toga joj ruke stoje široko i nemože se sama okrenut na leđa, jedino kad se zaigra pa ručicom odigne igračku visoko jednom i prevrne se, onda je sretna, jer se okrenula...
nekako mi je muka stalno joj palim crtiće, samo da je fiksiram na podlakticama, jeli mislite da griješim što stalno palim crtane i pjesme? Nemogu je zadržat na leđima, odma se okrene na trbuh, to je naučila i to radi i onda se kao ide penjat na koljena...
Ah čim nešto skontaju odma to rade i ne prestaju jel da?

Uglavnom imate li kakav savjet za te podlaktice? Teta vježbalica u bolnici nas brzinski odradi, nemam se baš s kime ni konzultirat ..
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 03 ruj 2010, 13:23

rekla sam tetama danas da ga ne vodaju. poslušale su me. stavile su mu strunjaču u dvorište, i dok drugi hodaju okolo moj se valja po podu :lol
danas sam ga opet zatekla kako samostalno hoda uz ogradu.

maminmačak- pokazala je ona meni kako da ga vodam. ali meni to nema smisla. nek ide sam.
sad se zna bacati mi u zagrljaj. korak dva i to je to.
njemu se gleda korigirano i nema nego 13 mj po tome. dakle, rano mu je po meni.

ma sve znam, ali mi treba da mi još netko ponovi jer mi stvarno sad dosta pritisak rade. i odj.. ja nji ali me isto ubiju u pojam. najviše mi je ostala rečenica od sveki (upućena nekoj lijevoj susjedi) da smo mm i ja našim metodama "uništili tina i nanjeli mu veliku štetu".

noemi- ako crtići pale da je vježbaš po meni ih koristi. malo s njima, malo bez njih. bitno da ide. nama sad pali da ja tinu brojim do 10 dok vježbam. dok brojim miruje. :dunno
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la roka470 » 03 ruj 2010, 13:35

Noemi sve kaj ti opisuješ je normalno. Ako je ona sposobna za četveronožni položj ona će se u njega dići. Na našem generacijskom topicu jedna curica je propuzala s 5 mj.Normalno je i da dijete pliva i da se podiže na šakice i ispružene ručice, baš za tu dob od 5 mj.A okretanje s trbuha na leđa počinje upravo tako kako opisuješ, slučajnim visokim hvatom dijete izgubi ravnotežu i prevrne se. I onda to skuži i počne raditi.

No ako nije u potpunosti savladala oslonac na laktove, ako ne prenosi simetrično ravnotežu s jednog na drugi, a to vidiš da li podjednako često hvata visoko postavljene igračke u potrbušnom položaju, onda to morate vježbati. To mi iz opisa ne možemo vidjeti. To ti mora reći tvoja vježbalica i fizijatar. Pravilan oslonac na laktove preduvjet je za daljnji uredan razvoj. Ne znači ako se to ne postigne da se to ne može kasnije ispraviti, no teže je. Bolje na nižoj motoričkoj razini. Prema tome moraš to pitati na vježbama, da li i dalje trebate vježbati oslonac na laktove ili ne. Ne možeš ti spriječiti da ona pliva i diže se na ruke, nema niti smisla. Ali ako budete i dalje to morali vježbati, animiraj ju kako znaš pali crtiće, neka netko pleše ispred nje, mašti na volju...Po svemu kaj opisuješ tvoje dijete je napredno motorički, uz ispravak sitnih greškica, postat će prava mala spretnica. A šakice otvaraj, vježbaj. Tek puzanjem se u potpunosti otvaraju šake.

Nevenera ja bi rekla tetama u vrtiću da ga ne vodaju za ruke. E sad ima vodanja i vodanja. Ja Jeleni koji put pružim ruku ako me traži,da napravi koji koračić, ali kako veli mamin mačak glumim namještaj. I to nije za neko kilometarsko hodanje, doslovno za 2-3 koraka. Ali djeca koju se vodi za ruke, onako da ih natežu iz visoka, obično jo š nemaju svoju ravnotežu i zapravo samo mlate nogama.Ljudi misle da tako djeca uče hodati, ali zapravo ih samo koče. Djeca se zadovolje takvim načinom hodanja, dođu do nekog svog cilja, i ne treba uložiti puno muke, a ne vježbaju niti ravnotežu. Naravo u konačnici će prohodati,er su zdrava, ali da su ih pustili samostalno prije bi prohodali. U hodalici sjednu, i opet vuku noge, prema tome opet nema pravilnog prenosa težine niti vježbe ravnotežnih reakcija. A ovim našim sportašima, još zbrkaš koncepciju, koja im nije jasno upisana u glavi, pa ih još udaljiš od cilja. Da ti njega vodiš za ruke, ili da ga staviš u hodalicu, ma prohodao bi on. Ali ako smo se toliko mučili, nema smisla sad na kraju ne ići po čistu peticu.Tin nam je sljedeči hodač, za mj dana on trči kao i naš Toma.

He, he moj šečer će ipak doći na kraju. Noemi će i zaboraviti na nas kad joj mala prohoda tamo s 11 mj, tako da nju ne računam. A princezu Maju , u velikom finalu, čekamo s vatrometom.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la roka470 » 03 ruj 2010, 13:44

Nevenera, valjda smo istovremeno poslale post pa nisam pročitala. Super za tete u vrtiću, i bravo ta Tina. A za sveki nemam riječi. Vjerojatno se ona neće slagati niti ubuduće s tvojim odgojnim metodama. Znam da to boli, svi u manoj ili većoj mjeri to prolazimo. A prolazila je i ona sa svojom mamom i svekrvom. Teško je ostati cool na takve izjave. Ali to je tako, i teško da će se promijeniti. Oguglat češ s vremenom. A prestat će prigovarat, barem kaj se motorike tiče, kad prohoda, a to je uskoro. Ajde barem u njenoj izjavi nisi samo ti kriva već i njen sinek :mrgreen . Šaljem ti jedan :hug
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la noemi2010 » 03 ruj 2010, 17:05

Roka hvala na savjetima, da to i vježbam s njome taj visoki i ponekad je prevrnem, jer one klasične rotacije nevoli nikako, ruka gore pa se okrenut...valjda ne griješim što ih joj ne radim..
Da li se trebam brinut što u ovoj dobi nezna skinut pelenu sa lica i što nezna baš prebacivat predmet u rukama, niti dudu stavit u usta? Uhvati dudu i gura je svakako ali pravilno nezna...
I da još jednu stvar, da li trebam je odmah izvadit iz kolica kad se protestom izvija? Jednostavno neznam što ću s njom u kolicima ili kad je sjednem u krilo, ma čim glavom dotakne nešto odma se izvija u leđima, jednostavno čim neđe neželi odma to radi, kad je sve ok, kako njoj paše neradi to... što da radim?
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la roka470 » 03 ruj 2010, 18:47

Moraš raditi vježbe kako su ti pokazali, nemoj nešto po svom jer možeš napraviti više štete nego koristi.Mislim pri tom na te rotacije. Ima vremena za to prvo mora svladati dobar oslonac pa će doći rotacija.Ako se ona sama prevrne, dobro, pazi samo da to nije uz izvijanje. Ali da ju ti samo prevrneš to nije dobro. Ako vježbaš trebaš raditi pravilno. No nemoraš forsirati. Okreni ju par puta u danu u obje strane pravilno i to ti je dovoljno. Nema ona neko teško oštećenje pa da ju moraš do besvjesti drilati. I dijete će ti se početi sve više buniti na vježbe, starija je i ima svoju volju. Svi smo to prošli. da radiš na silu nema koristi.

Zato sve moraš provlačiti kroz igru, da ona ni ne skuži da vježbaš. Sjedi uz nju prati što ti radi, i iskoristi radnje za vježbu. Ako je na trbugu dodavaj joj igračke u visoki hvat, u jednu pa u drugu ruku, ako vidiš da se ide sama rotirati na leđa ,ako stigneš metni joj ruku pod glavu , probaj korigirati da rotacija bude pravilna.Pazi da bude simetrično, na obje strane podjednako.
Igrasj se s njom ku-kuc. Meći si ti krpu na glavu pa ju skidaj. Pa onda stavi njoj, pa ju ti skini. Ako ona neće sama dovedi njenu ruku pa povuci. Jelena si je počela sa 6 mj skidati krpu. Ti joj premještaj ogračke iz ruke u ruku, ti joj stavljaj dudu u usta da vodiš njenu ruku. Stavljaj joj njene prstiće u usta, nudi joj njen palac da sisa.
Mazi joj puno ručice, igraj s njima taši-taši-tanana. Pa ono s prstićima ovaj ide u lov, ovaj nosi pušku, ovaj jede krušku, ovaj viće daj meni, ovaj viće figa tebi. Ja znam tu verziju pjesmice, ti možda neku drugu. Pri svakom stihu diraš drugi prst. Puno je tih narodnih igralica s prstićima. Pitaj starije za neku, sigurno znaju.

Koordinaciju oko-usta-ruka je već trebala savladati. Zato ju puno stimuliraj.Nemoj paničariti jer ima vremena, ali moraš raditi. :mah
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la noemi2010 » 03 ruj 2010, 20:48

Hvala Roka još jedanput :) uglavnom stavlja ruke u usta i igračke u usta, mislim da je taj dio ok.. i nogu stavlja usta, samo lijevu hvata sa obje ruke u tura je u usta, desnu ulovi sa desnom rukom ali ju ja guram u usta... asimetrija vjerojatno i tu prisutna...
Sve u svemu i ja se uzdam da pošto nije neko oštećenje mozga, da nebi trebalo bit nekih problema... uglavnom krenut ću sa brojalicama malo, i više mazit rukice.. u zadnje joj malte ne, ne diram ruke samo ih poškakljam kad vidim da je palac unutra...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.