Postao/la Beppa Joseph » 21 ruj 2010, 10:42
Stvar je u tome da bi "običan" vjeronauk u školi trebao dati ona osnovna znanja o vjeri. Naime, preduvjet za pričest je da dijete/odrastao zna tko je Isus Krist, da ga smatra Bogom, da vjeruje da je za nas umro na križu i da se u svakoj misi ponavlja ta žrtva za nas.
Vjeronauk u školi koncipiran je malo drugačije. Vrlo je rastegnut i polako se uče vjerske istine, crkvena povijest i Biblija.
Priprema u župi je za to da se dakle intezivno uči ono što sam prvo govorila, ali i da se razvija osjećaj za zajednicu i crkvenost.
Zapravo, stvari su jednostavno loše posložene. Taj osjećaj za župnu zajednicu bi trebao odavno već postojati jer kršaćani/katolici u župi bi se trebali poznavati i pomagati jedni drugima, a danas se ne ide ni na misu, a kamoli nešto drugo u župi. Zapravo je nevjerojatno da se roditelji bune što dijete mora na misu nedjeljom jer bi bilo normalno da oni koji su izabrali biti katolici (jer to nitko ne mora) ionako idu na misu. A ako se ne ide na misu i na ispovijed zašto onda ići na sakrament koji samo uvodi u to da se upravo na taj način sudjeluje u obredu.
Moj je savjet da dobro procijenite što vama znači vjeronauk i možete li djetetu dati potporu u onome na što ga šaljete. Npr. ako trenira tenis, morat ćete ga voditi na turnir, glupo je da trenira, a nema ga tko odvesti na turnir. Ako ne želite sudjelovati na način s kojim ste upoznati od početka kako treba biti, nemojte dijete zbunjivati i tražiti od njega da bude licemjerno i na jednom mjestu govori jedno, a radi drugo. Tj. da uči kako se mora odlaziti na misu svaku nedjelju jer ako se ne ide onda je to grijeh, a onda da mora odlaziti. Te dvostruke informacije samo štete i djetetu govore da nije bitno što se govori,a što čini jer se sve može prilagođavati sebi na onaj način kako nam trenutno odgovara.
Ako dijete samoželi ići, onda je to druga stvar. Moji su bili ateisti, no mama me samo poticala da idem na misu zato što sam to ja izabrala i sad nema izvlačenja, i - danas mi se ne ide - fora.
Post 21,6