Sada je: 08 kol 2026, 15:41.

Vjeronauk u trecem razredu

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Vjeronauk u trecem razredu

PostPostao/la mirbi » 21 ruj 2010, 10:56

IINA je napisao/la:Crkva bi trebala biti iznad obrasca za Hrvatsku. :(
Oko vjere ne želim raspravljat sa Beppom niti ikim, jer
moje je poimanje vjere daleko do Crkvenog i onog
što Beppa piše. I ne vidi tu uopće neku važnost u tome
zna li netko točan odgovor na pitanje ili ne...neću o tome.

x
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la babalu » 21 ruj 2010, 10:57

ja ne vidim di je tu problem :dunno
tko smatra da je to previse vjeronauka ili ne zeli da djete ide jednostavno ga nemojte upisati :dunno

nije obavezan ,dali su roditeljima na volju tko zeli ili ne ,meni korektno i puno bolje nego da su uvjetovali da se mora,koja bi tek onda frka bila :loce

vjeri i vjeronauku je mjesto u crkvi, a ne u školama. s tim bi se većina složila.

tu se vecina slaze ali tako je kako je ,treba to prihvatiti tko zeli,tko ne zeli jednostavno ne ide :dunno
niti na jedan vjerunauk,nije nitko pod prisilom!!
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 21 ruj 2010, 10:58

vjeronauk, bio on u školi, bio u crkvi, mora trajati čitavo vrijeme formacije, tj. do krizme, kada se smatra da je vjernik usvojio sva bitna znanja, a dalje slijedi život po tim pravilima na koje je pristao odlučivši se na sakramente.

to je novotarija i ne vjerujem da se tako stvaraju pravi vjernici.
u vrijeme moje mame i ono moje none na vjeronauk su išli par tjedana prije pričesti i krizme, par puta tjedno po par sati. na misu redovito. slušajući propovjedi isto se može naučiti činjenice. i tada su ljudi više držali do vjere i živjeli je nego što je to sada.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mirbi » 21 ruj 2010, 10:59

nije nitko pod prisilom

Pod prisilom ne, ali su mi jasno dali do znanja na sastanku prije početka prvog razreda da je to IZUZETNO POŽELJNO! Drugim riječima, na one koji na vjeronauk ne idu itekako se upire prstom.
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la filipovamama » 21 ruj 2010, 11:00

Beppa :shock - znaš da si me iznenadila :lol
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 21 ruj 2010, 11:01

A pohađanje ili ne pohađanje i nije baš samo moja odluka.
Ako dijete želi, kako uskladiti želju i pravo sa svojim mišljenjem.
I zašto je opće do ovog došlo :ne
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la babalu » 21 ruj 2010, 11:02

Drugim riječima, na one koji na vjeronauk ne idu itekako se upire prstom.

Mirbi,vjerujem da ima i toga ali koliko je meni poznato dosta ZG djece ne ide na vjerunauk i nitko nema problema,nitko ne upire prstom :dunno

imam osjecaj da je u takvim slucajevima tu vise roditeljima stalo do toga sto misli selo nego sto to pogadja djecu :dunno
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Beppa Joseph » 21 ruj 2010, 11:03

Ne mislim ja raspravljati o vjeri. Ali riječ je o katoličkom vjeronauku.
Kada ste odlučili dijete krstiti dali ste svoju riječ da ćete ga odgajati u katoličkoj vjeri.
Ne znam zvuči li to dovoljno ozbiljno, ali dana riječ je stvarno ozbiljna stvar. Inače se dijete ne bi smjelo krstiti.

I isto tako, ako dajete dijete na katolički vjeronauk, znate što treba očekivati. Meni je stvar totalno jednostavna. Nitko ne mora tamo biti, a to zbog običaja, trebat će mu za vjenčanje i sl. gluposti samo idu na štetu djetetu.
Ako će mu trebati za vjenčanje neka ode na pripremu prije toga. I onda bi vam trebalo biti svejedno je li vjeronauk u školi ili u crkvi jer ionako ide tamo jer to smatrate ispravnim.
Nažalost, nije problem u previše sati, problem je u tome što tih sati uopće ni bi trebalo biti kad bi ta djeca znala kada se stoji, a kada sjedi u crkvi. Kada bi znala izmoliti Slava ocu, a ne znaju.
A to su stvari koje na vjeronauku uopće ne bi trebalo učiti, a mora se jer djeca jednostavno ne znaju. Iako su roditelji obećali prvo na vjenčanju da će ih odgajati tako, a onda na krštenju.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la mirbi » 21 ruj 2010, 11:05

ali koliko je meni poznato dosta ZG djece ne ide na vjerunauk

Kod nas baš i nije tako. Mislim da u Sarinom razredu nema niti jedan učenik koji na vjeronauk ne ide.

Meni je savršeno svejedno šta će netko mislit o meni, pogotovo na tu temu. Ali ne želim da netko upire prstom u moje dijete jer je mama odabrala drugačiji put. Dovoljno joj se rugaju zbog drugih stvari...
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la Beppa Joseph » 21 ruj 2010, 11:09

eli je napisao/la:
vjeronauk, bio on u školi, bio u crkvi, mora trajati čitavo vrijeme formacije, tj. do krizme, kada se smatra da je vjernik usvojio sva bitna znanja, a dalje slijedi život po tim pravilima na koje je pristao odlučivši se na sakramente.

to je novotarija i ne vjerujem da se tako stvaraju pravi vjernici.
u vrijeme moje mame i ono moje none na vjeronauk su išli par tjedana prije pričesti i krizme, par puta tjedno po par sati. na misu redovito. slušajući propovjedi isto se može naučiti činjenice. i tada su ljudi više držali do vjere i živjeli je nego što je to sada.

ne, vjernici se ne stvaraju kroz vjeronauk, ali on je nužan za vjeru jer moraš nešto znati. Ne može se naučiti slušajući propovjedi jer je propovijed nešto sasvim drugo. Deset zapovijedi se ne govori na propovijedima već se tamo aktualiziraju biblijska čitanja za koje je opet potrebno neko predznanje da bi se mogla razumjeti.
Inače bismo mogli kao nonice prebirati krunicu za vrijeme mise jer ionako pola toga ne razumijemo kolikogod je na hrvatskom.
Ali da bi se vjera mogla živjeti, treba puuuno više od slušanja propovijedi i kratke pripreme pred sakramente.

edit. to da su ljudi više držali do vjere baš i ne stoji. Da jesu, mnogo se toga ne bi u povijesti izdogađalo, a svi su išli na misu. Jednostavno, uvijek je bilo tako da je puno krštenih, a malo vjernika.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Buhtlica » 21 ruj 2010, 11:11

babalu je napisao/la:
Drugim riječima, na one koji na vjeronauk ne idu itekako se upire prstom.

hoće li netko ili ne upirati prstom u mene ili moju djecu zato što ne idu na vjeronauk, zabole me. zato što takvi ljudi koji zbog takve stvari upiru prstom, nisu vrijedni ni sekunde mog vremena, a kamoli nerviranja.
a da ne spominjem ovo - ako su ti ljudi katolici i onda upiru prstom u mene zato što moja djeca ne pohađaju vjeronauk, gdje je njima ljubav prema svima, tolerancija i ostalo što bi trebali poštivati i živjeti kao vjernici. očito je to onda za njih samo mrtvo slovo na papiru. fućkaš takve vjernike.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mirbi » 21 ruj 2010, 11:14

Očito me nisto dobro čitale. U školi na djecu koja ne idu na vjeronauk gledaju drugačije. Jer je to nova moda. Tada mi je pedagogica naglasila, na moje pitanje jel, ako je već izborni predmet, utječe na prosjek, da itekako utječe! I još se našla pogođenom što to uopće pitam.
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la Beppa Joseph » 21 ruj 2010, 11:31

Gledaj, uvijek će biti "novih moda", a na nama je da se nekako nosimo s time.

Mislim da je dobro da se dijete što prije počne odgajati u onom uvjerenju koje ima roditelj. Ja nisam nisam imala problem s time da budem drugačija od drugih. Meni su se u školi smijali i govorili da su oni "odradili" sve kad je trebalo, a ne kao ja tek u šestom razredu. Moja mama je doživjela također mnogo ismijavanja kad se odlučila krstiti s 40 godina (nakon mene) jer svatko tko izlazi iz kalupa smeta ostalima.
I oni koji su više od prosjeka negdje i oni koji su jako ispod. A prosjek je jako loš :)

A što se tiče još ismijavanja, i na to sam navikla. Nosile smo ortopedske (one stare crne) cipele jer ih je mama uspjela dobiti preko veze. Stvarno smo navikli na neimaštinu.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la mirbi » 21 ruj 2010, 11:36

Ma, Beppa, ne shvaćaš me. Ne mislim na djecu ni njihove roditelje, nego na nastavničko 'osoblje'. Ne želim da na školovanje moga djeteta utječe činjenica da ne ide na vjeronauk, a nisam sigurna da bi u ovakvoj okolini prošla 'lišo'. Eto, ja sam je želila ispisati nakon 4 razreda, ali ona voli...

Koliko djece u našoj školi ide na vjeronauk kazuje i činjenica da je redovito organiziran usred nastave.

Na ruganje se ionako polako navikava, zezaju je da su joj roditelji siromašni. :|
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la ZacKa » 21 ruj 2010, 11:41

Beppa Joseph je napisao/la:Ne mislim ja raspravljati o vjeri. Ali riječ je o katoličkom vjeronauku.
Kada ste odlučili dijete krstiti dali ste svoju riječ da ćete ga odgajati u katoličkoj vjeri.
Ne znam zvuči li to dovoljno ozbiljno, ali dana riječ je stvarno ozbiljna stvar. Inače se dijete ne bi smjelo krstiti.

I isto tako, ako dajete dijete na katolički vjeronauk, znate što treba očekivati. Meni je stvar totalno jednostavna. Nitko ne mora tamo biti, a to zbog običaja, trebat će mu za vjenčanje i sl. gluposti samo idu na štetu djetetu.
Ako će mu trebati za vjenčanje neka ode na pripremu prije toga. I onda bi vam trebalo biti svejedno je li vjeronauk u školi ili u crkvi jer ionako ide tamo jer to smatrate ispravnim.
Nažalost, nije problem u previše sati, problem je u tome što tih sati uopće ni bi trebalo biti kad bi ta djeca znala kada se stoji, a kada sjedi u crkvi. Kada bi znala izmoliti Slava ocu, a ne znaju.
A to su stvari koje na vjeronauku uopće ne bi trebalo učiti, a mora se jer djeca jednostavno ne znaju. Iako su roditelji obećali prvo na vjenčanju da će ih odgajati tako, a onda na krštenju.

Potpis u potpunosti.

Ja se još uvijek čudim toj ozbiljnosti davanja riječi pri sakramentima.

Sve je to ono kak je netko naveo sad je to nova moda , pa zar nije upravo to srašno.

Svi se pravimo pametni a onda nas briga što netko upire prstom u nas ili naše dijete,
ma koga briga, pa upire se i zbog drugih gorih stvari, kao npr. gladne, zanemarivane, zlostavljane djece...

Mi svoju djecu odgajamo u vjeri, moj zna Slava ocu :mrgreen , ali i od nas i od Crkve,
i vjeruj mi zabole me što netko ne ide na vjeronauk, ma njegova stvar, pravi vjernik gleda sebe i svoja posla,
ne bi trebao zadirati u tuđe.
E sad postoje drugi vjernici , valjda oni koji zadiru prstom :dunno , da i, u čemu je problem, ako roditelj ima
svoja stajališta i drži do njih.

A drugo je ako dijete želi na vjeronauk, ti si taj koji je spreman prihvatiti obaveze i odobriti što dijete želi ili ne,
evo moj hoće na judo, ja mu ne dam, em ima sto aktivnosti već, i ne odobravam više. I basta.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Buhtlica » 21 ruj 2010, 11:42

mirbi je napisao/la:Koliko djece u našoj školi ide na vjeronauk kazuje i činjenica da je redovito organiziran usred nastave.|

kod nas nije uvijek usred nastave, ali realno gledajući, ne može svim razredima vjeronauk biti 1. ili zadnji sat. to je jednostavno nemoguće organizirati.

mene najviše u cijeloj toj priči smeta što za one koji ne pohađaju vjeronauk nema alternative. i vjerujem da ima dosta roditelja koji djecu upišu na vj samo zato da se ne bi bezveze muvala okolo dok vj traje. no kad bi postojala alternativa, neka sportska aktivnost, strani jezik, što god, vjerujem da bi manje djece pohađalo vjeronauk.
J je prvašić i mora sjediti u razredu za vrijeme vj. on i još jedna curica. nema što drugo. tako kažu.
Z je drugi razred i smije otići u knjižnicu za vrijeme vj. ajde, i to je već nešto. tamo čita, lista nešto... njoj je to skroz ok.
ali bila bih sretnija da imaju nešto organizirano, da iskoriste tih 45 min, a ne kao J da sjedi u razredu i nešto boja i gubi vrijeme. bojati može i doma.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ZacKa » 21 ruj 2010, 11:44

Buhtlica je napisao/la: i vjerujem da ima dosta roditelja koji djecu upišu na vj samo zato da se ne bi bezveze muvala okolo dok vj traje. no kad bi postojala alternativa, neka sportska aktivnost, strani jezik, što god, vjerujem da bi manje djece pohađalo vjeronauk.........ali bila bih sretnija da imaju nešto organizirano, da iskoriste tih 45 min, a ne kao J da sjedi u razredu i nešto boja i gubi vrijeme. bojati može i doma.

Da, loša organizacija i mene smeta makar idemo na vj. jer želimo, trebalo je staviti još neki izborni predmet.
Iako je kod nas 1 ili zadnji sat.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama courage » 21 ruj 2010, 11:51

jel postoji mogucnost "odkrstiti se"?

inace, potpisujem ostatak tvog posta. zna se sto je, zna se cemu sluzi.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Beppa Joseph » 21 ruj 2010, 11:57

Zapravo, kod vjeronauka u školi je najveći problem taj s nastavom za djecu koja ne idu na vjeronauk. To je ono protiv čega se treba boriti. a onda kad im bude isplativo plaćati dvije osobe za jedan sat, neka bbude u školi.
Iako nije daleko n vrijeme kad će se jednstavno dva sata u tjednu spajati djeca iz više razreda jer ih neće biti dovoljno, pa neće biti problem sa satovima jer će biti svega par sati vjeronauka u školama. Možda već za godinu, dvije.

Mirbi, razumijem ja tvoju brigu jer je ipak riječ o tvojoj djeci. Znam da je meni lakše govoriti načelno, ali stvarno je u više do karaktera roditelja i djece. Ili si previše osjetljiv na moguće odbacivanje ili si više prkosan tip pa te to ne dira. Ja sam ovaj drugi.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la patkica » 21 ruj 2010, 12:04

Emso, mislim da postoji. Ne znam za nas (Hrvatska), al u zemljama gdje postoji crkveni porez ljudi se mogu "ispisati" iz crkvene zajednice jer ne žele plaćati porez, ne žive kao vjernici, a recimo jesu kršteni, pa su dio crkvene zajednice.
Napominjem da mi je to informacija iz jednog usputnog razgovora, ne mogu ti dati dokaze i linkove kojima bih to potvrdila.

Ljuti me kad netko piše svoja iskustva da im dijete nije bilo zbrinuto za vrijeme vjeronauka, jer je obaveza učiteljice (razredne) da bude s tom djecom i zbrine ih.
Naša je uvijek s djecom u knjižnici ili na igralištu taj sat.
patkica
svizac

PostPostao/la IINA » 21 ruj 2010, 12:05

Za mene nije tako crno-bijelo. Ili ideš ili nejdeš.
I moja djeca su krštena. Ali ja u pravilu nejdem u crkvu.
I imam za to razlog.
Tako svrstavati vjernike i nevjernike u dve ladice po meni
nije OK.
Ja želim da dijete ide na vjeronauk, da se upozna sa Biblijom,
sa osnovnim postulatima vjere, ali ne želim da mi se nameću čisto institucionalna pravila, koja
nigdje ne pišu u Bibliji.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la mama courage » 21 ruj 2010, 12:05

Ja se još uvijek čudim toj ozbiljnosti davanja riječi pri sakramentima.

mi smo krstili dijete. tada mi je bilo potpuno svejedno (mm je vjerski odgajan, ja ne). fakat svejedno. nekako se islo po inerciji... uopce nisam dobro promislila - zelim li JA to, cemu to, sto to znaci? nekako sam to vidjela kao dio "folklora" i ono, radila ono sto i vecina radi. i na nacin kao sto to vecina i radi - bez puno promisljanja. i s nekom oportunom mislju "od viska glava ne boli". boli me briga.

tj. smatram da tada nisam bila dovoljno osvijestena.
nisam znala za "postivanje" mojih granica :juul:
danas ni u ludilu ne bi krstila dijete.
niti je vjerski odgajam(o), na moj eksplicitni upit, mm rekao da to ne zeli.
(religijska kultura slijedi u houmskulingu programu pod mojim patronatom)
ne saljem je ni na vjeronauk.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mirbi » 21 ruj 2010, 12:07

Mrzim pojednostavljivanja, ali ovako to otprilike ide: u kvartu di živim prevladava zatucanost. Bitno je da si katolik, hrvat (što veći, to bolji), da slušaš Thompsona i da tvoja djeca znaju ko je u kvartu srbin ili musliman. Takva je situacija i u školi.

Dakle, tko god mene imalo poznaje zna koliko ja odudaram od svega toga. Još više mrzim očekivanja i pretpostavljanja, da se nešto mora. Ne volim moranja bilo kakve vrste.

Kad je moje dijete krenilo u prvi razred pitala sam za vjeronauk znajući u kakvom se okruženju nalazimo. Ne zanima me stav okoline, ali učitelji i nastavnici na osnovu činjenice pohađa li dijete vjeronauk ili ne kroje mišljenje o tom učeniku. Svjesno ili ne, ne ulazim u to i ne zanima me. Samo ja nisam htjela da mi dijete u školu krene sa stigmom. Iako sam katolik (deklarativni i nikakav), protivnik sam vjeronauka u školi. Svejednako samo popustila, zbog gore navedenog.

Nakon par godina, nakon što se moje dijete izborilo za status u školi, pomislila sam da bi to vrijeme mogla iskoristiti za nešto drugo, a vjeronauk ostaviti za crkvu. Ostalo je po starom samo zato jer je ona tako želila.

Nadam se da sam ovim 'uprošćavanjem' situacije pojasnila kako stvari kod nas izgledaju. :)
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la Buhtlica » 21 ruj 2010, 12:10

patkica je napisao/la:Ljuti me kad netko piše svoja iskustva da im dijete nije bilo zbrinuto za vrijeme vjeronauka, jer je obaveza učiteljice (razredne) da bude s tom djecom i zbrine ih.
Naša je uvijek s djecom u knjižnici ili na igralištu taj sat.

eto kod nas je na žalost tako. nitko o toj djeci ne vodi brigu. ili sjede u razredu ili u knjižnici.
da li prema zakonu učiteljica mora voditi brigu o djeci koja nisu na vj? ili je to do škole i učiteljice?
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama courage » 21 ruj 2010, 12:11

patkica je napisao/la:Emso, mislim da postoji. Ne znam za nas (Hrvatska), al u zemljama gdje postoji crkveni porez ljudi se mogu "ispisati" iz crkvene zajednice jer ne žele plaćati porez, ne žive kao vjernici, a recimo jesu kršteni, pa su dio crkvene zajednice.
Napominjem da mi je to informacija iz jednog usputnog razgovora, ne mogu ti dati dokaze i linkove kojima bih to potvrdila.

patko, to znam. tako je u svicarskoj. na opcini se izjasnis ili kao pravoslavac (orthodox) :lol ili kao disident ( :mrgreen ) i ne placas porez.
na stranicama svic. "slobodnih mislilaca" cak imas obrazac u pdf-formatu. :mrgreen i do 16. djetetove godine odlucujes za njega.

no, posto su neki krsteni ovdje, zanima me jel postoji nekako mogucnost da crkva to krstenje ne racuna kao "jos jedan katolik". to mene zanima. ispis ili "odkrst" iz crkve. :loce bas da to bude upisano u neke crkvene knjige. tu. na balkanu.

Dakle, tko god mene imalo poznaje zna koliko ja odudaram od svega toga. Još više mrzim očekivanja i pretpostavljanja, da se nešto mora. Ne volim moranja bilo kakve vrste.

da, vjerujem da si dobro promislila. znaci da je bas tako teska situacija. :|
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ciara » 21 ruj 2010, 12:15

ja ću se potruditi naći listić koji je naš župnik dostavio djeci u 3. razredima za upis

ako to jedan župnik može napisati moje dijete neće ići na satove vjeronauka k njemu
sramota !!
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Buhtlica » 21 ruj 2010, 12:17

naravno da ne bih željela da mi djecu itko stigmatizira zbog bilo čega. bez obzira je li riječ o vjeronauku, nike tenisicama ili odlasku na skijanje.
toga ima. i ja sam svjesna da će se i moja djeca kad tad susresti s ismijavanjem. onaj koji ismijava uvijek će pronaći nešto.
i s tim se moraju naučiti nositi.
ali NE ŽELIM da učitelji grade svoj odnos prema djeci na osnovi toga pohađa li ono vj ili ne. to nema veze s mozgom. to nema veze ni sa čim.
za peticu iz npr. hrvatskog mora pokazati isto znanje kao i dijete koje pohađa vj. bez razlike. ne može se jednom djetetu gledati kroz prste zato što je vjernik, a drugome postavljati letvicu više zato što nije. nadam se da se s tim nećemo susresti.
za mene je pitanje vjere intimno pitanje. što koga briga u što ja ili moja djeca vjerujemo ili ne. isto kao što nitko ne bi trebao gurati nos u moju spavaću sobu. volim li ja misionarski položaj ili doggy style, moja je stvar.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la teutonija » 21 ruj 2010, 12:17

Učiteljica razredne nastave po zakonu NE mora brinuti o djeci za vrijeme vjeronauka jer njoj taj sat nije u rasporedu ,njoj je to slobodan sat i ona za njega nije plaćena, tj nije joj u fondu sati, a prekovremeni za to ministarstvo ne daje.

Zbog toga je moja ipak na vjeronauku jer mi bolje i tak nego da baulja po školi ili nedajbože vani :/ ,a i sama se izjasnila da želi ići jer je učiteljica dobra (čula okolo) da crtaju i gledaju crtiće i za sad joj je super.

Ako dogodine ili bilo koju dr.godinu neće željeti ići ispisujem ju ,a onda bude već i dovoljno velika da taj sat iskoristi u knjižnici ili negdje drugdje sama.
Zadnja izmjena: teutonija; 21 ruj 2010, 12:24; ukupno mijenjano 1 put/a.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Buhtlica » 21 ruj 2010, 12:20

teutonija je napisao/la:Zbog toga je moja ipak na vjeronauku jer mi bolje i tak nego da baulja po školi ili nedajbože vani :/

eto, o tome ja pričam (iako to nije uopće tema ovog topica :mrgreen )
dosta ljudi upisuje djecu na vj jer alternativa jednostavno ne postoji. ali vidjeli bismo kako bi stvari stajale da postoji neka druga mogućnost... što god... vezenje, sport, jezici... ali to naravno crkvi ne odgovara jer bi joj se "stado" itekako smanjilo. i zato alternative nema.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ciara » 21 ruj 2010, 12:23

evo od cijele čitabe na A4 izdvojila sam jedan mali dio

" Oni roditelji id jeca koji bi BEZVOLJNO I S GORČINOM krenuli i prihvatili pripremu , bolje da se ne prijave , jer takvi bi tu BEZVOLJNOST I GORČINU prenosili na druge i pokvarili bi radost pripreme i primanja sakramenata jer sakramenti su trenuci BOŽJE MILOSTI a ne nešto što se mora "ZBAVITI". Ne mora se zbaviti sada ako se nema volje.

jel to priliči župniku ili djeci na početku 3. razreda !?
sramota
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.